Apakah kadar kesuburan?

Kandungannya

Konsep "kesuburan" digunakan secara meluas bukan sahaja oleh doktor yang menangani masalah pembiakan, kerana istilah itu sendiri bermaksud keupayaan untuk menghasilkan semula. Konsep ini dikendalikan oleh sosiologi, ahli politik, dan pakar dalam bidang demografi. Tetapi mereka menggunakan apa-apa perkara sebagai "kadar kesuburan".

Apa itu?

Kesuburan adalah keupayaan lelaki dan wanita yang telah mencapai akil baligh dan belum muncul dari usia reproduktif untuk mempunyai anak. Kesuburan perempuan membayangkan keupayaan untuk mengandung, menanggung dan melahirkan anak yang hidup. Lelaki disebabkan oleh keupayaan untuk menyuburkan sel seks wanita. Untuk menentukan tahap kesuburan wakil individu seks lelaki dan wanita dalam bidang perubatan, terdapat sistem ujian dan analisis.

Kapasiti pembiakan individu kesuburan tidak diukur.. Ini adalah penunjuk makroekonomi yang menyatakan bilangan anak kelahiran hidup berhubung dengan bilangan wanita yang umur reproduktif. Penunjuk ini sangat penting untuk ramalan ekonomi dan sosial, untuk perihalan kedudukan politik dan demografi tertentu di wilayah negara, rantau, bandar, rantau tertentu, dan lain-lain.

Dalam buku rujukan, kesuburan lebih sering dilambangkan oleh konsep lain, yang sinonim dengan - kadar kesuburan purata.

Sekiranya anda berminat dengan kadar kelahiran di negara tertentu, maka buku rujukan dan portal statistik akan mengeluarkan persefahaman ini sebagai tindak balas kepada permintaan tersebut.

Sebelum ahli politik negara tertentu mengamalkan mana-mana undang-undang sosial, program negara jangka panjang, mereka mesti dibandingkan dengan jumlah kesuburan dan ramalan demografik untuk tahun-tahun akan datang.

Bagaimana ia dikira?

Untuk mengira pekali, formula khas digunakan: K = N \ n * 1000. Di dalamnya, K adalah kadar kesuburan (atau kadar kesuburan keseluruhan), N ialah bilangan bayi yang baru lahir untuk tempoh masa tertentu, n adalah bilangan wanita yang berusia reproduktif (15-49 tahun). Jawapannya dinyatakan dalam ppm.

Tahap purata kesuburan ialah 2.33. Apabila masyarakat tetap stabil. Pekali tinggi dianggap lebih tinggi daripada 2.4 - terdapat pertumbuhan penduduk, kesesakan tidak dikecualikan. Rendah - 2.15 ppm dan lebih rendah. Penduduk pada kadar ini menurun.

Kadar kesuburan yang rendah - prognosis yang tidak baik untuk keadaan demografi sesebuah negara (rantau), ramalan ekonomi yang rendah, kerana sumber tenaga kerja, jika pekali tidak naik, tidak lama lagi akan menjadi kecil. Koefisien tinggi dikaitkan dengan masalah lain: kemungkinan kekurangan pekerjaan, prospek jangka panjang untuk mengurangkan sumber semula jadi di bahagian yang ditetapkan di dunia.

Oleh itu, kadar kesuburan adalah sejenis panduan tindakan untuk kerajaan tempatan. Sekiranya nilai itu rendah, langkah-langkah sokongan demografi diperkenalkan, dan jika ia tinggi, sekatan terhadap kesuburan diperkenalkan.

Situasi di dunia

Trend global pada dekad yang lalu adalah penurunan kadar kesuburan keseluruhan. Data di seluruh dunia adalah sedemikian rupa sehingga 60 tahun yang lalu adalah 4.95 ppm. Dan pada tahun 2010 ia adalah 2.57 ppm. Kadar kelahiran telah berkurangan hampir dua kali. Pakar menyifatkannya sebagai faktor ekonomi, penempatan semula besar-besaran ke bandar-bandar besar, serta kemerosotan kesihatan reproduktif wanita.Perkembangan pengeluaran kontraseptif juga memainkan peranan.

Dunia mempunyai kadar kesuburan tertinggi di Afrika hari ini. Sebagai contoh, di Niger ia adalah 7.16 ppm. Kadar kesuburan terendah yang dicatatkan oleh demografi di Singapura - 0.78 ppm.

Purata dunia untuk tahun 2015 ialah 2.36 ppm. Di Rusia, Rosstat menganggarkan bahawa kadar kesuburan untuk 2015 adalah 1.78 (nilai yang sangat rendah). Di bandar-bandar, ia lebih rendah - 1.67 ppm, dan di kampung - 2.11 ppm.

Di mana rantau Rusia melahirkan lebih banyak?

Sekiranya kita mempertimbangkan statistik oleh rantau Rusia pada tahun-tahun kebelakangan (untuk tempoh dari 2014 hingga 2017), maka kadar kesuburan akan menjadi heterogen.

  • Pemimpin di tingkat kelahiran adalah Republik Tyva - koefisien pada tahun 2017 adalah 3,19 per seribu.
  • Top 10 adalah seperti Chechnya (2.37), Altai (2.36), Daerah Autonomi Nenets (2.35), Wilayah Autonomi Chukotka (2.08), Buryatia (2.06), Sakhalin (2, 03), Yamal-Nenets Okrug (1.95), Republik Sakha (1.93), Dagestan (1.91).
  • Kadar kelahiran terendah dicatatkan pada 2017 di rantau Leningrad (1.22 ppm), serta di Republik Mordovia (1.26 ppm).

Secara umum, di semua rantau berbanding dengan tahun 2014, terdapat penurunan kadar kelahiran., dan hanya republik-republik Caucasus Utara menunjukkan kenaikan tertentu dalam kadar kesuburan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan