Semua tentang kesuburan wanita

Kandungannya

Keupayaan untuk mendapatkan anak dalam bidang perubatan, sosiologi sering dilambangkan oleh konsep "kesuburan". Wanita, yang mana isu-isu pengambilan sangat penting dalam sejarah dan melalui kelahiran, melampirkan sangat penting untuk masalah ini, sementara tidak setiap wanita tahu cara menentukan kesuburannya dan meningkatkannya, jika perlu.

Apa itu?

Nama istilah yang diterima dari fertilis Latin - subur. Oleh itu, Kesuburan adalah keupayaan tubuh wanita untuk menghasilkan semula anak yang berdaya maju. Ketidakupayaan untuk mempunyai anak dipanggil konsep yang bertentangan - "kemandulan".

Orang yang jauh dari sains perubatan telah terbiasa percaya bahawa wanita mempunyai dua jenis - subur dan tidak berdaya, kesuburan itu sama ada di sana atau tidak. Malah, kesuburan pada wanita terdiri daripada tiga jenis:

 • tinggi;
 • sederhana (normal);
 • rendah.

Untuk meletakkannya dengan mudah, Kesuburan seorang wanita ditentukan bergantung kepada sama ada dia mampu hamil, menanggung dan melahirkan.

 • Ketiadaan faktor-faktor ini menunjukkan kesuburan rendah wanita, kerana wanita itu tidak mendekati tujuan yang diinginkan (anak itu tidak dapat dikandung, baik ditanggung, atau bayi hidup dilahirkan).
 • Jika kesihatan seorang wanita baik, dan dia dapat hamil dan menanggung dan melahirkan, mereka mengatakan bahawa dia mempunyai kesuburan normal (purata).
 • Jika seks yang adil tidak hanya boleh hamil, melahirkan anak dan melahirkan, tetapi dia dapat melakukan ini dengan gangguan yang minimum tanpa menjejaskan kesihatannya dan anak-anaknya, mereka bercakap mengenai tahap kesuburan yang tinggi.

Kesuburan sebagai konsep digunakan bukan sahaja oleh pakar ginekologi, ahli obstetrik, pakar kesuburan dan doktor pakar lain, tetapi juga oleh demografi. Istilah ini sering muncul dalam pertikaian sains dan statistik mengenai kesuburan di dunia.

Untuk memahami apa yang berlaku dengan kesuburan seorang wanita, seorang doktor berfungsi. Untuk memahami apa yang berlaku dengan fekunditi seluruh penduduk wanita secara amnya, seorang demografer bekerja, yang menggunakan kadar kesuburan keseluruhan.

Jadi, pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa sehingga 5% wanita di seluruh dunia adalah mandul. Di Rusia, 40 juta wanita menyumbang sehingga 6 juta wanita yang tidak subur. Pakar mengatakan itu Tidak lama lagi, kesuburan di Rusia setiap wanita purata akan lebih rendah, dan dengan 8% wanita tandus terdaftar sekarang, ia akan turun kepada 15% (yang berlaku lama dahulu, contohnya, di Eropah yang sama).

Hari ini terdapat banyak kontroversi mengenai usia di mana seorang wanita boleh dianggap subur, dan harus diperhatikan bahawa kurungan umur telah meningkat. Hari ini, mengikut statistik, wanita dianggap subur. berumur 15 hingga 49 tahun. Bahagian wanita subur dalam masyarakat diperuntukkan sebahagian besar - sehingga 30%, yang, nampaknya, belum membenarkan manusia menjadi pupus.

Walau bagaimanapun, terdapat situasi sesekali di mana wanita individu mengekalkan kesuburan normal walaupun selepas 49 tahun, berjaya melahirkan 50, dan 55, dan bahkan 60 tahun ke atas. Doktor dan saintis cenderung untuk mempercayainya peningkatan dalam umur subur adalah satu kemajuan. Lagipun, IVF, derma telur, pelbagai teknik dan teknologi pembiakan yang dibantu boleh didapati hari ini, yang membolehkan wanita menjadi ibu walaupun selepas tempoh subur purata berakhir untuk mereka.

Faktor ovulasi

Seorang lelaki dapat mengandung bayi pada suatu hari dalam hidupnya apabila mencapai akil baligh dan usia tua yang terdalam. Dengan wanita semuanya berbeza. Bayi dilahirkan dengan kadar kesuburan tertinggi sepanjang hidup mereka. - beberapa juta telur matang dalam ovari anak perempuan yang baru lahir adalah rizab ovari. Ia tidak diisi semula, tetapi hanya digunakan semasa hidup, dan kesuburan secara beransur-ansur berkurang.

Sesetengah oosit mati di bawah pengaruh faktor-faktor buruk - tabiat buruk, penyakit, ekologi, ada yang dibelanjakan untuk kitaran ovulasi. Penamatan tempoh subur bermakna pengurangan rizab ovari dan permulaan menopaus.

Dalam banyak cara, kesuburan ditentukan oleh keupayaan untuk normal, ovulasi yang sihat, yang berlaku pada wanita di tengah kitaran. Selepas haid, beberapa folikel masak di bawah pengaruh hormon, dan hanya satu (jarang dua) menjadi dominan. Di tengah-tengah kitaran, di bawah tindakan hormon luteinizing, folikel pecah, ovum siap untuk persenyawaan masuk ke dalam tiub fallopian. Ovulasi sendiri tidak akan bertahan lebih lama daripada satu jam, dan telur hidup dan boleh dibiakkan kekal selama sehari.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Sekiranya ovulasi tidak berlaku, yang mungkin berlaku dalam sesetengah kitaran, wanita tidak boleh hamil kanak-kanak. Sekiranya ovulasi tidak berlaku sama sekali, wanita dianggap subur. Dia diberi rawatan yang sesuai. Hari ini, ubat-ubatan digunakan untuk merangsang ovulasi.

Malah pada wanita yang tidak mengalami sebarang masalah dengan ovulasi, peluang untuk hamil dalam satu kitaran adalah kira-kira 30%. (sehingga 33% pada usia 20-25 tahun, 20% - selepas 25 tahun, 10% - selepas 30 tahun, kira-kira 7% - selepas 35 tahun, kira-kira 3% - selepas 40 tahun).

Wanita itu mempunyai kesuburan tertinggi hanya semasa tempoh ovulasi dan pada hari selepas itu, sementara sel telur masih hidup. Itulah sebabnya wanita merancang konsepsi dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah untuk menetapkan hari ovulasi mereka, dan menggunakan ujian ovulasi khas.

Ovulasi tidak mungkin berlaku untuk pelbagai sebab - tekanan, keletihan, gangguan hormon, umur. Selepas 35 tahun, wanita dianggap benar-benar normal, jika kitaran anovulatory ("kosong") setiap tahun berlaku sehingga 6, sedangkan bagi wanita sehingga umur 35 tahun, kitaran setiap tahun berlaku dari 1-2 kekuatan. Oleh itu, wanita di bawah 35 dianggap lebih subur daripada wanita yang telah melangkah ke peringkat umur ini.

Ramalan Kesuburan - Bagaimana mereka menguji?

Untuk menentukan keupayaan untuk menanggung anak-anak dalam seorang wanita tertentu, ujian khas dibuat, yang dipanggil "prognosis kesuburan". Wanita yang berminat dalam isu ini mungkin menggunakannya.

 • 5-6 hari kitaran wanita (pada hari terakhir atau terakhir tetapi haid haid dengan tempoh enam hari), ultrasound ovari dilakukan. Dalam wanita yang sihat, saiz normal kelenjar pembiakan adalah dalam lingkungan 20 hingga 120 mm, dalam satu ovari sekurang-kurangnya 5 folikel matang dalam peringkat ini. Ini menentukan rizab ovari.
 • Di samping itu, ujian makmal boleh dilakukan - ujian darah untuk hormon FSH, LH.

Sebagai kesimpulan, doktor menunjukkan beberapa nilai yang aneh dan tidak dapat difahami untuk majoriti seks yang lemah: "-2", "0" atau "+2". Apakah maksudnya:

 • «-2» - rizab indung telur habis, kesuburan rendah, konsep bebas adalah hampir mustahil, melainkan keajaiban berlaku dalam perkara itu;
 • «0» - Rizab biasa, keupayaan normal untuk hamil, mengandung janin.
 • «+2» - kesuburan tinggi, rizab yang kaya, kebarangkalian kehamilan akan berlaku dalam 1-2 kitaran perancangan adalah sangat tinggi.

Ujian darah juga dicerminkan dalam ujian. Dengan dominasi FSH (hormon yang merangsang folikel) terhadap LH, penipuan ovari disyaki, dan kesuburan rendah.

Ujian ini membolehkan doktor terlebih dahulu menentukan sama ada wanita boleh menjadi ibu atau memerlukan bantuan perubatan tanpa bantuan dan akses kepada teknologi pembiakan.

Kesuburan rendah, menurut ujian prognostik, bukanlah satu kalimat. Wanita itu perlu menjalani rawatan, satu set langkah untuk meningkatkan keupayaan untuk melahirkan anak. Langkah-langkah sedemikian biasanya membenarkan mengandung dan menguatkan bayi pada 94% wanita yang ujian utama menunjukkan hasil yang buruk. Hanya 6% wanita, menurut statistik, memerlukan bantuan pakar kesuburan (IVF, ICSI, dll.).

Untuk menentukan tempoh kesuburan anda yang tinggi (tempoh ovulasi) membantu ujian yang boleh didapati di mana-mana farmasi. Mereka bertindak sama seperti ujian untuk menentukan kehamilan, tetapi mereka membenarkan untuk menubuhkan ovulasi, dan bukan kehamilan, dengan tumpuan bahan yang sama sekali berbeza (hCG semasa kehamilan, LH semasa ovulasi).

Ujian semacam ini mudah dan ringkas dalam penggunaan rumah, ralat dan kebarangkalian kesilapan tidak begitu tinggi.

Kebolehan tinggi - fenomena?

Kesuburan tinggi dalam perubatan sering dipanggil fenomena. Dan sememangnya, sesetengah wanita berjaya hamil walaupun ketika mengambil kontrasepsi. Kebarangkalian kehamilan fenomenal bertambah, jika tidak hanya kesuburan dianggarkan pada "+2" untuk seorang wanita, tetapi juga bagi seorang pria itu sangat tinggi.

Ini tidak begitu biasa, tetapi ia meningkatkan kemungkinan kehamilan yang tidak dirancang. Oleh itu, kehamilan dengan 100% keberkesanan tidak wujud: kira-kira 1% wanita menjadi mengandung semasa mengambil pil perancang, 5% apabila menggunakan kondom, dan 3% dengan alat intrauterine yang ditubuhkan.

Kepada wanita-wanita ini, doktor hampir tidak dapat mencari ubat yang akan membantu melindungi diri mereka dari kehamilan yang tidak diingini, mereka disyorkan pembedahan pembedahan, jika sudah ada anak-anak dan jumlah mereka benar-benar sesuai dengan wanita, dia tidak sepakat untuk kelahiran baru.

Sebab-sebab kesuburan wanita yang meningkat tidak ditubuhkan oleh sains, ia dianggap sebagai fenomena semula jadi. Adalah dipercayai bahawa kecenderungan terhadapnya boleh diwarisi secara genetik melalui garis wanita.

Kadar kesuburan

Seperti yang telah disebutkan, konsep "kesuburan" digunakan bukan sahaja oleh doktor, tetapi juga oleh sosiologi dan demografer. Dan oleh itu ada yang dipanggil kadar kesuburan, yang tidak digunakan untuk perancangan kehamilan, seperti yang difikirkan oleh ramai wanita. Ini adalah penunjuk makroekonomi yang perlu untuk menilai tahap kelahiran di rantau, negara, atau dunia dengan betul. Ia menunjukkan purata bilangan kanak-kanak hidup bagi setiap wanita di wilayah terpilih. Keadaan penting ialah wanita dalam statistik ini harus berada dalam usia reproduktif..

Formula untuk mengira pekali adalah mudah: K = N \ n * 1000. K adalah kadar kesuburan yang diingini, N adalah jumlah bilangan bayi baru lahir untuk jangka masa tertentu, contohnya, selama setahun atau selama 5 tahun, n adalah bilangan wanita yang berusia reproduktif (15-49 tahun).

Hasilnya dianggarkan dalam ppm. Agar masyarakat kekal stabil dan tidak terlalu padat atau pupus, perlu K bersamaan dengan 2.0 - 2.33. Sekiranya K = lebih daripada 2.4, mereka bercakap mengenai pertumbuhan penduduk, jika nilai kurang dari 2.0, mereka mengatakan tentang pengurangan populasi. Hari ini (mengikut data 2017) di Rusia, kadar kesuburan wanita ialah 1.82. Lukiskan kesimpulan anda sendiri.

Apa yang terjejas?

Setiap wanita, yang memikirkan tentang keturunan, tertarik dengan persoalan apa yang boleh menjejaskan kesuburannya. Terdapat beberapa faktor pengaruh, mereka pelbagai, dan, tentu saja, semua patut mendapat perhatian yang mendalam.

 • Umur Inilah faktor utama. Kesuburan wanita menurun dengan ketara lebih cepat daripada lelaki. Sebagai usia organisme wanita, bukan sahaja bilangan kitaran haid yang penuh dengan penurunan ovulasi, tetapi kualiti telurnya menjadi lebih rendah, yang juga memberi kesan keupayaan untuk menanggung anak (kedua-duanya untuk hamil dan prognosis untuk kelahiran hidup, kadang-kadang oosit berkualiti rendah menyebabkan mutasi DNA dan kelainan kromosom janin yang tidak serasi dengan kehidupan).
 • Berat badan berlebihan. Alasan yang sangat biasa kerana tidak dapat hamil dengan sejarah ginekologi yang sihat dan menguntungkan. Lebih kilo beralih hormon, yang meningkatkan kemungkinan pelanggaran proses ovulasi. Pengurangan berat badan walaupun sebanyak 5% meningkatkan keupayaan wanita untuk hamil.
 • Ketidakstabilan psikologi, tekanan - seorang wanita di bawah tekanan meningkatkan pengeluaran hormon stres, yang sebahagiannya menyekat pengeluaran hormon seks, yang mempengaruhi sifat kitaran. Bentuk ketidaksuburan yang paling sukar dikurangkan pada wanita, khususnya, adalah ketidaksuburan psikois idiopatik, di mana seorang wanita sihat dan tidak mungkin timbul sebab-sebab psikosomatik - takut akan melahirkan anak, keinginan untuk melahirkan seorang lelaki tertentu, dan lain-lain.
 • Trauma genital - memecah faraj, serviks, parut.
 • Apa-apa penyakit yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon - ovari polikistik, peningkatan atau penurunan fungsi tiroid, diabetes dan sebilangan besar.
 • Penyakit organ-organ pembiakan - halangan tiub fallopi, proses keradangan yang berpanjangan dan diabaikan di rahim, telur goreng, adendages. Adhesions, synechia.
 • Penembusan berganda ke rongga rahim - pengguguran, mengikis, termasuk yang diagnostik. Pada masa yang sama, kefungsian endometrium berkurangan, akibatnya, walaupun semasa konsepsi, telur yang disenyawakan tidak dapat disatukan dan berkembang secara normal, ia mati dan ditolak.
 • Gangguan makan dan minum - Sangat penting bagi wanita untuk mengambil cecair yang mencukupi, dan makanan segera dan makanan dengan banyak pengawet dan pewarna menyebabkan mutasi dalam DNA oosit.
 • Penyakit bukan keradangan organ-organ pembiakan - myoma, endometriosis, sista, polip, hiperplasia lapisan endometrium uterus.
 • Keadaan persekitaran yang buruk - Kesan multifaktor mempunyai zon peningkatan sinaran, bandar-bandar besar yang tercemar, penyedutan berterusan udara kotor, gas ekzos.
 • Risiko aktiviti profesional - Bekerja di perusahaan dengan tahap pendedahan getaran yang tinggi, radiasi elektromagnet, bersentuhan dengan racun, cat, varnis, bahan toksik yang lain.
 • Tabiat buruk - merokok, alkohol, bahan narkotik.
 • Gangguan imunologi - Penyakit dan keadaan di mana badan wanita menghasilkan antibodi antisperm yang memusnahkan sperma sebagai badan asing. Ini sering berlaku terhadap pengiktirafan sperma sebagai badan asing, contohnya, apabila mengamalkan seks dubur dengan ejakulasi di rektum.

Terdapat banyak sebab untuk kesuburan seorang wanita tertentu. Dan mereka mesti diambil kira. Ini penting jika ia menunjukkan penurunan kesuburan. Di sini adalah penting untuk terlebih dahulu menghapuskan faktor berbahaya. Selalunya ini sahaja cukup untuk membantu pasangan menyelesaikan masalah ketidaksuburan.

Mengapa turun?

Pengurangan atau kemerosotan kesuburan pada wanita adalah satu keadaan di mana kebarangkalian mengandung dan menjalankan bayi menurun di bawah pengaruh faktor-faktor yang merugikan atau tidak sepenuhnya.Tanda-tanda dan gejala penurunan kesuburan adalah jelas - konsep tidak berlaku atau kehamilan tidak dapat diterima. Wanita yang subur dengan hubungan seks tanpa perlindungan hamil selama kira-kira satu tahun. Jika ini tidak berlaku, selepas satu tahun perancangan, dia dan pasangannya dinasihatkan untuk berunding dengan doktor untuk menentukan sebab-sebab penurunan kesuburan. Ingat ia bukan tentang ketidaksuburan seperti itu, tentang penentuan sebab dan faktor kesuburan rakan kongsi.

Pelanggaran itu mungkin sementara, dapat diatasi, dan mungkin tidak dapat dipulihkan. Ia semua bergantung pada sebab apa yang menyebabkan perubahan yang menghalang pembiakan. Tetapi walaupun dengan pelanggaran tidak dapat dipulihkan ada jalan keluar - mustahil untuk hamil secara semula jadi, tetapi IVF dan teknologi pembiakan dibantu lain akan datang untuk menyelamatkan.

Pengurangan sementara boleh diterbalikkan dan seorang wanita akan dapat meningkatkan kesuburan, yang akan menyelesaikan masalah pengambilan secara semulajadi secara semulajadi. Itulah sebabnya mengapa masalah sementara dipanggil penurunan, dan tidak dapat dipulihkan - pelanggaran.

Ciri zaman

Umur kesuburan pada wanita adalah tempoh di mana seorang wanita boleh menjadi seorang ibu. Ini biasanya ditunjukkan oleh selang masa dari kira-kira 13 tahun sebelum tempoh permulaan menopaus, apabila ovulasi tidak berlaku disebabkan oleh kekurangan rizab ovarium. Sebaik sahaja gadis itu memulakan tempohnya, dia secara teorinya memasuki umur pembiakan, iaitu, dia dapat hamil. Umur purata menopaus adalah 50-55 tahun.

Para ahli sosiologi dan ahli demografi mempertimbangkan umur pembiakan dari 15 hingga 55 tahun, tetapi pakar perubatan mempunyai pendapat yang berbeza - remaja, walaupun kehadiran haid, tidak bersedia secara fisiologi dan psikologi untuk menanggung dan melahirkan, dan wanita lebih daripada 40 mengalami kesukaran untuk mengandung kerana perubahan dalam kualiti oosit. Oleh itu, doktor, bercakap tentang usia pembiakan yang baik, biasanya bermakna umur dari 20 tahun hingga 40 tahun.

Kehidupan prolifik seorang wanita dibahagikan kepada beberapa tempoh.

 • Peringkat pembiakan awal. Ia bermula bersama-sama dengan haid pertama dan berakhir pada usia 20 - ovulasi yang jarang berlaku, kitaran yang tidak teratur, latar belakang hormon tidak stabil, namun kebarangkalian untuk hamil dalam wanita aktif seksual sudah sangat tinggi.
 • Tempoh pembiakan purata. Ia bermula pada 20 dan berakhir pada usia 40 tahun - ovulasi adalah biasa, paras hormon, jika tiada penyakit yang berkaitan, stabil, kesihatan yang baik, keupayaan menanggung dan melahirkan anak tinggi, tetapi kebarangkalian menjadi hamil berkurang sedikit.
 • Tempoh pembiakan lewat - dari 40 hingga 45 tahun. Pada masa ini, ovulasi masih cukup biasa, bulanan pergi secara merata, jelas, tetapi latar belakang hormon mula membina semula, perubahan preclimakterik pertama mula mempengaruhi tubuh. Kebarangkalian mengandung berkurangan, namun keupayaan untuk menanggung dan melahirkan cukup tinggi.
 • Tekanan kesuburan - dari 46 hingga 58 tahun. Pada masa ini, seorang wanita memasuki menopaus. Kitaran menjadi tidak teratur, ovulasi berlaku kurang dan kurang, tahap hormon disifatkan oleh tahap hormon seks yang rendah. Kebarangkalian untuk hamil rendah, tetapi walaupun ini berlaku, kehamilan semestinya memerlukan terapi penyelenggaraan hormon - hormon wanita sendiri untuk kehamilan dan melahirkan anak tidak mencukupi.

Doktor menganggap usia terbaik untuk mengandung ialah 20 hingga 40 tahun.

Bagaimana untuk meningkatkan keupayaan untuk melahirkan anak?

Meningkatkan kesuburan akan membantu satu set langkah, yang membayangkan perubahan gaya hidup. Tetapi anda harus mulailah dengan lawatan ke doktor dan pemeriksaan. Jika anda tidak merawat semua jangkitan, proses radang, tidak ada langkah lain yang akan membantu untuk hamil bayi, tidak kira betapa tepatnya kalkulasi dalam kalendar, tidak kira bagaimana ujian ovulasi bergaris, dll.

Itulah sebabnya adalah penting untuk mencari sebab atau beberapa sebab mengapa kesuburan telah menurun. Walaupun faktor negatif sedang berjalan, tidak ada ceramah untuk meningkatkan keupayaan untuk hamil.

Tindakan berikut membantu meningkatkan kesuburan wanita.

 • Hayat seks harus tetap, perubahan pasangan tidak dialu-alukan, lebih baik melakukan hubungan seks dengan pasangan tetap sekurang-kurangnya dua kali seminggu.
 • Diet untuk meningkatkan kesuburan tidak wujud, lebih tepatnya, cadangan berkaitan dengan pemansuhan semua diet. Makanan rendah kalori, kekurangan daging, karbohidrat, diet mono mengurangkan keupayaan wanita untuk hamil. Apabila merancang, perhatian harus dibayar kepada pemakanan yang mencukupi.
 • Penolakan dari tabiat buruk dapat meningkatkan kadar kesuburan dengan ketara.
 • Vitamin perlu diambil hanya pada preskripsi. Di kompleks untuk meningkatkan kesuburan, selenium, magnesium, vitamin E, C, B, asid folik berlaku.
 • Anda tidak boleh melepaskan fizikal yang sederhana.
 • Semasa tempoh ovulasi larutan penggunaan ubat penghilang rasa sakit, mereka melanggar tahap ovulasi.
 • Pada peringkat perancangan kanak-kanak, seorang wanita tidak disyorkan untuk minum kopi dan teh yang kuat.

Sekiranya terdapat berat badan berlebihan, anda harus mengurangkannya.

Semua ubat-ubatan yang diposisikan sebagai cara meningkatkan kesuburan bukanlah ubat penawar. Dalam kebanyakan kes, ini adalah makanan tambahan. Tetapi mereka harus diambil hanya dengan kebenaran doktor. Ini termasuk "Pregnoton", "Tribesan", "Ovariamin".

Ejen hormon untuk merangsang ovulasi tidak boleh diambil tanpa pengetahuan doktor. Siklus sedemikian adalah di bawah pengawasan seorang doktor dan ultrasound. Untuk tujuan ini, terpakai Clomiphene, Klostilbegit, Metrodin, Pregnil dan cara lain.

10 cadangan bagaimana meningkatkan kesuburan, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan