Vaksinasi kanak-kanak terhadap hepatitis B

Kandungannya

Vaksinasi terhadap jangkitan virus berbahaya seperti hepatitis B termasuk dalam jadual vaksinasi negara kita. Kenapa vaksin ini diperlukan dan apa yang perlu diketahui oleh ibu bapa?

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Kebaikan

  • Vaksin hepatitis B awal adalah penting untuk mencegah jangkitan dengan penyakit virus serius ini.
  • Adalah berfaedah untuk memberi vaksin walaupun bayi yang ibu mempunyai ujian negatif untuk hepatitis B virus, kerana kesilapan ujian tersebut dan hasil palsu mereka tidak dikecualikan.
  • Sebagai vaksin sentiasa diperbaiki, mengurangkan jumlah tambahan luaran, tindak balas kepada vaksin Hepatitis B sangat jarang berlaku.
  • Kanak-kanak yang divaksin pada tahun pertama menghasilkan imuniti yang kuat yang boleh bertahan sehingga akhir hayat.

Hujah terhadap

Walaupun sangat jarang, vaksin hepatitis B dapat menyebabkan kesan sampingan yang ketara. Jika kanak-kanak mempunyai reaksi sedemikian, vaksinasi terhadap jangkitan ini tidak lagi dilakukan.

Tindak balas vaksin
Kadang-kadang bayi anda mungkin mempunyai reaksi negatif terhadap vaksin.

Apakah penyakit berbahaya?

Virus ini menjangkiti sel hati dan akibat daripada perkembangan jangkitan pada anak, hepatitis bermula, dan risiko mengembangkan sirosis dan kanser meningkat. Untuk menjangkiti jangkitan ini, sejumlah besar darah manusia yang dijangkiti hepatitis adalah mencukupi. Bayi yang baru lahir sering mendapat virus daripada ibu (pembawa atau orang yang mengalami hepatitis) ketika melahirkan anak.

Contraindications

Vaksinasi terhadap hepatitis B tidak dilakukan jika kanak-kanak mempunyai:

  • Terdapat penyakit akut atau penyakit kronik yang semakin teruk;
  • Terdapat tindak balas yang jelas terhadap vaksin pertama;
  • Mengenal pasti intolerans individu untuk yis.

Keselamatan vaksin

Penyelidikan oleh pengeluar vaksin dan profesional kesihatan mengesahkan bahawa ubat hepatitis B selamat, dan kesan sampingan mereka sering ringan dan lulus dengan cepat. Juga, kajian tidak mengesahkan hubungan antara vaksin tersebut dan perkembangan autisme pada kanak-kanak.

Vaksin boleh diberikan pada hari yang sama dengan mana-mana ubat lain dari kalendar vaksinasi, kecuali untuk BCG. Keberkesanan dan toleransi vaksin tidak merosot.

Komplikasi yang mungkin dan bagaimana untuk mencegahnya?

Dengan pengenalan vaksin hepatitis B jarang (dalam 2-5% daripada kes) tindak balas buruk berlaku dalam bentuk sakit dan bengkak di tempat suntikan, serta peningkatan suhu badan. Mereka dianggap normal dan lulus dengan cepat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa bayi, tindak balas tersebut boleh sangat ketara - suhu meningkat kepada 40 darjah, dan terdapat pembengkakan yang teruk di tapak suntikan. Dalam kes ini, disarankan oleh doktor.

Persediaan sebelum vaksinasi

Untuk memperkenalkan ubat itu hanya boleh menjadi bayi yang sihat, jadi semua bayi mesti diperiksa oleh pakar pediatrik sebelum melakukan manipulasi (di hospital bersalin bayi diperiksa oleh ahli neonatologi). Jika ada keraguan tentang keadaan bayi dan risiko vaksin untuknya, ibu bapa dinasihatkan supaya pergi bersama bayi kepada imunologi.

Menyusu sebelum vaksinasi
Ia telah diperhatikan bahawa pada bayi yang menyusu, tindak balas buruk selepas vaksinasi berlaku kurang kerap.

Umur minimum kanak-kanak dan kekerapan vaksinasi

Vaksin yang membantu mencegah jangkitan hepatitis B diberikan kepada bayi yang masih berada di hospital bersalin. Biasanya suntikan dilakukan pada hari-hari pertama selepas munculnya serbuk ke dalam dunia. Ini membantu mencegah virus daripada dijangkiti ibu semasa proses kelahiran.

Selepas tiga vaksinasi (pada kanak-kanak yang mengalami peningkatan risiko - selepas empat), kanak-kanak itu mengembangkan imuniti yang kuat sehingga akhir hayat.

Skim vaksinasi

Vaksinasi terhadap hepatitis B dijalankan mengikut beberapa skim:

  1. Bayi yang sihat yang risiko terkontaminasi hepatitis virus tidak meningkat, vaksin dilakukan mengikut skema 0-1-6. Vaksin pertama dilakukan di hospital bersalin selepas lahir, yang kedua - apabila bayi berumur satu bulan, yang ketiga - pada usia enam bulan. Skim 0-1-6 juga memberi vaksinasi kanak-kanak yang lebih tua daripada setahun dan orang dewasa, jika mereka tidak diberi vaksin terhadap hepatitis B sebelum ini.
  2. Menurut skim kedua, kanak-kanak yang mengalami peningkatan risiko mengidap hepatitis akan diberi vaksin. Ini adalah bayi yang ibu-ibu dijangkiti virus hepatitis, bayi yang telah ditransfusikan atau menjalani prosedur parenteral dan bayi selepas pembedahan. Untuk skim tawaran vaksin 0-1-2-12. Ini bermakna bahawa vaksinasi ketiga bayi tidak dimasukkan dalam setengah tahun, tetapi dalam masa dua bulan, dan pada usia satu tahun vaksinasi keempat dilakukan.

Di manakah suntikan?

Vaksin Hepatitis B diberikan intramuskular. Suntikan dibuat di paha, kerana otot-otot zon ini cukup berkembang walaupun pada kanak-kanak yang sangat muda. Pada kanak-kanak yang lebih tua dari tiga tahun, vaksin boleh disuntik ke dalam otot bahu.

Vaksin Hepatitis B disokong dengan baik
Sebagai peraturan, vaksin hepatitis B dapat diterima dengan baik oleh bayi.

Pendapat Komarovsky

Ahli pediatrik yang terkenal menasihatkan supaya tidak diberi vaksin terhadap hepatitis B, kerana selalu ada risiko untuk menginfeksi virus daripada ibu semasa buruh dan transfusi darah atau dari saudara-mara semasa hubungan rumah tangga, kerana jumlah darah pesakit yang sangat kecil cukup untuk memancarkan virus.

Apa yang perlu dilakukan dengan reaksi negatif selepas vaksinasi?

Reaksi normal terhadap vaksinasi, yang tidak boleh dianggap negatif oleh ibu bapa, termasuk sedikit peningkatan suhu badan dan tindak balas tempatan terhadap suntikan. Mereka akhirnya lulus tanpa jejak tanpa sebarang rawatan. Jika suhu bayi meningkat lebih daripada 37.3 darjah, beri bayi antipiretik pada dos umur. Biasanya cukup ubat dalam bentuk lilin. Jangan merawat tapak suntikan dengan apa cara sekalipun.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan