Jadual vaksinasi untuk kanak-kanak sehingga satu tahun di Rusia

Kandungannya

Vaksinasi bayi Rusia bermula dari hari pertama selepas lahir, jadi ibu bapa perlu tahu terlebih dahulu mengenai vaksinasi yang diperlukan dalam tahun pertama kehidupan. Mari lihat apa vaksinasi mandatori yang ada dalam jadual vaksinasi bayi dari lahir hingga satu tahun.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Mengapakah vaksin pada usia muda?

Vaksinasi pada tahun pertama kehidupan membantu pembentukan imuniti pada bayi sedini mungkin, melindungi mereka daripada penyakit berbahaya. Semakin kecil bayi, lebih berbahaya penyakit berjangkit adalah untuknya.

Sebagai contoh, jika anda dijangkiti batuk kokol sehingga 12 bulan, terdapat risiko besar lemas dan kerosakan otak.

Dalam kanak-kanak dengan difteri, saluran pernafasan disekat dengan filem, dan tetanus sering berakhir dengan kematian. Setelah dijangkiti hepatitis B, kanak-kanak boleh menjadi pembawa virus ini untuk kehidupan. Tuberkulosis pada bayi muda adalah peralihan yang sangat berbahaya dalam bentuk yang sama dan merosakkan lapisan otak.

Sudah tentu, pada bulan pertama kehidupan, bayi kemungkinan besar tidak akan menemui agen penyebab penyakit berbahaya ini. Walau bagaimanapun, inilah sebabnya mengapa vaksin dilakukan pada tahun pertama. Adalah penting bahawa apabila risiko jangkitan meningkat (kanak-kanak mula aktif meneroka dunia dan berkomunikasi dengan sebilangan besar orang), bayi itu sudah mempunyai perlindungan daripada jangkitan tersebut.

Vaksin melindungi bayi
Vaksin melindungi bayi dari penyakit maut

Jadual

Umur kanak-kanak

Apakah jangkitan apa vaksinasi terhadap?

24 jam pertama

Hepatitis B

Dari 3 hingga 7 hari kehidupan

Tuberkulosis

Satu bulan

Hepatitis B

Dua bulan

Hepatitis B (jika risiko meningkat pada bayi);

Jangkitan Pneumococcal

Tiga bulan

Infeksi hemofilik (bayi yang berisiko tinggi jangkitan);

Poliomyelitis;

Dipteria;

Tetanus;

Batuk kokol.

Empat setengah bulan

Poliomyelitis;

Jangkitan pneumococcal;

Tetanus;

Batuk lidah;

Infeksi hemofisika (untuk kanak-kanak yang mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi);

Dipteria.

Setengah tahun

Poliomyelitis;

Batuk lidah;

Hepatitis B (kecuali kanak-kanak berisiko);

Jangkitan hemofilik (untuk bayi dengan peningkatan risiko jangkitan);

Dipteria;

Tetanus;

Flu.

12 bulan

Rubella;

Hepatitis B (kanak-kanak berisiko tinggi);

Parotitis;

Campak

Penerangan ringkas

  1. Vaksin pertama yang digunakan pada bayi sehingga setahun adalah ubat yang menghasilkan imuniti kepada hepatitis B. Vaksinasi dilakukan pada hari pertama selepas bayi dilahirkan (biasanya dalam 12 jam pertama), kemudian diulang dalam 1 bulan dan 6 bulan. Sekiranya bayi itu dibawa ke kumpulan risiko, maka imunisasi ketiga ditangguhkan untuk tempoh yang lebih awal (2 bulan), dan satu lagi, vaksin keempat diberikan dalam setahun.
  2. Vaksin kedua yang dihadapi oleh bayi baru lahir adalah BCG. Dia ditadbir untuk bayi pada hari ketiga atau ketujuh di hospital bersalin. Sekiranya tahap penyakit di rantau ini tidak meningkat, dan tidak ada orang yang dijangkiti di kalangan saudara-saudara bayi, versi cahaya vaksin ini, BCG-M, ditadbir.
  3. Sejak dua bulan, baru-baru ini mula menghidapi vaksin terhadap jangkitan pneumokokus. Kanak-kanak menerima dos kedua vaksin anti-pneumokokus pada 4.5 bulan.
  4. Bayi tiga bulan menghadapi beberapa vaksin baru sekaligus. Pada usia ini mula vaksin terhadap difteri, batuk kokol, serta tetanus.Juga, bayi berusia tiga bulan diberikan vaksin yang melindungi terhadap polio (vaksin yang tidak aktif digunakan). Sekiranya bayi mempunyai tanda-tanda, dia juga diberikan vaksin yang bertujuan mencegah jangkitan hemofilik.
  5. Dalam 4 dan setengah bulan, bayi diulangi semua vaksinasi yang dibuat pada usia tiga bulan.
  6. Bayi berusia enam bulan sedang divaksin untuk kali ketiga terhadap difteria, batuk kokol dan tetanus, serta daripada jangkitan hemofilik (jika ditunjukkan). Juga pada usia ini, buat kali ketiga, mereka diberi vaksin terhadap poliomielitis, tetapi sudah pun dengan penggunaan vaksin hidup.
  7. Dengan usia 6 bulan, bayi akan mula memberi vaksin terhadap selesema. Vaksin itu ditadbir setiap tahun pada musim luruh.
Suntikan yang lebih baik akan bertolak ansur dengan bayi dengan menyusu.
Bayi yang menyusu terbaik

Persediaan untuk suntikan

Oleh kerana vaksin hanya dibenarkan untuk kanak-kanak yang sihat, titik utama dalam mempersiapkan pengenalan vaksin adalah menentukan status kesihatan bayi. Untuk kanak-kanak ini, doktor perlu sentiasa memeriksa - di hospital bersalin, pakar neonatologi menilai keadaan bayi, di klinik kanak-kanak kanak-kanak pakar kanak-kanak memeriksa anak-anak, dan jika perlu, bayi juga boleh ditunjukkan kepada alahan dan pakar neurologi.

Di samping itu, disyorkan untuk lulus ujian darah, serta air kencing. Sekiranya risiko alergi bertambah, 2 hari sebelum vaksinasi dan selama beberapa hari selepas vaksinasi, ia bernilai memberi ubat antihistamin bayi.

Pemeriksaan sebelum vaksinasi
Sebelum menjalani suntikan yang serius, anda bukan sahaja perlu melawat pakar pediatrik, tetapi juga diuji untuk memastikan bayi itu sihat.

Petua

  • Ambil lampin bersih dengan anda untuk suntikan. Kami juga mengesyorkan merebut mainan yang boleh mengalih perhatian kanak-kanak dari sensasi yang tidak menyenangkan.
  • Beli ubat antipiretik untuk bersedia untuk tindak balas suhu untuk suntikan.
  • Beberapa hari sebelum vaksinasi, dan selepas itu tidak perlu mengubah pemakanan bayi.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan