Vaksinasi terhadap radang paru-paru pada kanak-kanak daripada jangkitan pneumokokus

Kandungannya

Vaksinasi terhadap penyakit yang disebabkan oleh Streptococcus pneumoniae, yang dipanggil jangkitan pneumokokus, bermula di negara kita tidak lama dahulu. Oleh itu, vaksin ini menimbulkan banyak soalan dari ibu bapa. Kenapa vaksinasi bayi terhadap radang paru-paru dan jangkitan pneumokokus yang lain dan bagaimanakah vaksin itu dilakukan dengan betul?

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Kebaikan

 • Tindakan vaksin pada pneumococci, melindungi kanak-kanak daripada radang paru-paru, endokarditis, otitis, meningitis, arthritis dan jangkitan lain yang disebabkan oleh jenis streptokokus ini. Walaupun penyakit itu muncul, kursusnya mudah.
 • Vaksin pneumokokus jarang menyebabkan reaksi buruk.
 • Terdapat beberapa kontraindikasi untuk vaksin ini.

Cons

 • Komponen vaksin, walaupun sangat jarang berlaku, boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk.
 • Dalam vaksin Prevenar, tidak semua serotipe pneumokokal yang boleh menyebabkan jangkitan pada kanak-kanak.
 • Kanak-kanak yang tidak terkompromi mengalami masalah buruk daripada vaksin ini.
Imuniti rendah - vaksin terhadap radang paru-paru

Contraindications

Vaksinasi tidak dilakukan jika:

 • Kanak-kanak mendedahkan sikap tidak bertoleransi terhadap vaksin pneumococcal.
 • Bayi mempunyai penyakit yang teruk atau penyakit kronik yang semakin memburukkan.
 • Suhu badan anak itu dinaikkan.

Dalam hal intoleransi, vaksinasi dengan vaksin pneumokokus dibatalkan, dan dalam keadaan lain ditangguhkan sehingga bayi sembuh. Selepas pemindahan darah, vaksin dilakukan dalam 3-4 bulan. Jika anda mengabaikan kontraindikasi dan menanamkan bayi yang sakit, keadaannya akan memburukkan secara dramatik.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pneumococcus dengan menonton video berikut.

Kesan sampingan

Vaksin pneumococcal jarang menghasilkan kesan sampingan, biasanya disampaikan:

 • Kemunculan meterai di tapak suntikan, sakit, dan kemerahan. Ia berlaku dalam 5% kanak-kanak.
 • Peningkatan sedikit suhu dalam 1% kanak-kanak.
 • Mengantuk, air mata, kesakitan, menurun selera makan, kelesuan.

Komplikasi yang mungkin

Pengenalan vaksin pneumokokus boleh menyebabkan tindak balas alergi segera - urtikaria, bronkospasme, kejutan anaphylactic. Sekiranya vaksin diberikan kepada bayi pramatang, dia mungkin berhenti bernafas.

Komplikasi lain boleh:

 • Reaksi tempatan yang teruk - pada anggota badan, terdapat kemerahan dan bengkak lebih daripada 8 mm.
 • Suhu badan tinggi - lebih daripada 39 darjah.
 • Nodus limfa bengkak.
 • Abses di tapak suntikan.
 • Cirit-birit dan serangan muntah.
 • Pembacaan penyakit kronik.

Adakah mungkin untuk mengelakkan komplikasi?

Untuk mencegah terjadinya reaksi terhadap vaksin pneumokokus, anda perlu memantau bayi selama 2-3 minggu sebelum tarikh vaksinasi. Memastikan bayi itu sihat sepenuhnya, suhu badannya adalah normal, oropharynx tidak hiperemik, tidak ada rinitis, dan penyakit kronik berada di bawah kawalan, kita dapat dengan selamat menyuntikkan pneumokokus.

Setelah meletakkan vaksin, anda tidak perlu meninggalkan kemudahan perubatan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk memastikan tidak ada reaksi alahan segera terhadap vaksin. Segera selepas vaksinasi, lebih baik untuk mengehadkan hubungan bayi dengan orang asing selama beberapa hari.

Vaksinasi terhadap radang paru-paru
Sebelum vaksin, pemeriksaan yang sewajarnya terhadap kanak-kanak oleh pakar pediatrik adalah perlu.
Kesan sampingan vaksinasi
Sebagai peraturan, vaksin itu diterima dengan baik oleh kanak-kanak.

Perlukah saya memberi vaksin?

Sejak kajian menunjukkan bahawa bayi berusia hingga 2 tahun paling mudah terdedah kepada pneumococci, vaksinasi terhadap bakteria tersebut dapat dipanggil langkah yang wajar. Semua penyakit yang melindungi vaksin ini sangat serius dan memberi bahaya besar kepada anak-anak muda.

Apa-apa penyakit, walaupun sejuk mudah, boleh menyebabkan pengaktifan pneumococci. Dan pencegahan yang terbaik dapat dipanggil imunisasi tepat waktu dengan vaksin pneumococcal. Vaksin ini amat penting untuk kanak-kanak yang lemah, kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk merangsang radang paru-paru.

Skim vaksinasi

Pada masa ini, vaksinasi terhadap jangkitan pneumokokus dilakukan dengan dua ubat asing - vaksin Prevenar Amerika dan ubat Perancis Pneumo-23. Vaksin pertama boleh diberikan kepada bayi dari 2-3 bulan, dan yang kedua - hanya dari 2 tahun.

Pengenalan vaksin pneumococcal boleh digabungkan dengan sebarang vaksinasi lain, kecuali BCG. Dalam kes ini, suntikan dibuat di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan.

Bergantung kepada umur bayi, vaksin pneumokokus diberikan mengikut skim ini:

 1. Bayi dari dua hingga enam bulan diberikan vaksin 3 kali (selang antara vaksinasi adalah 1 hingga 1.5 bulan), selepas peninjauan semula dilakukan pada 11-15 bulan.
 2. Kanak-kanak yang berumur tujuh bulan hingga 23 bulan diberi vaksin dua kali (selang antara vaksin adalah sama), dan kanak-kanak itu dilahirkan kembali pada usia dua tahun.
 3. Selepas 2 tahun, vaksin diberikan sekali.
Vaksin pneumonia

Pendapat E. Komarovsky

Seorang pakar pediatrik yang terkenal menasihatkan kanak-kanak vaksin melawan jangkitan pneumokokus, kerana ini akan membantu mengelakkan penyakit yang serius. Patologi paling parah yang disebabkan oleh pneumococci ialah meningitis. Penyakit seperti ini sering berakhir dengan kematian, dan 30% daripada bayi yang masih hidup masih mengalami masalah neurologi. Vaksinasi membantu mengurangkan kejadian meningitis yang disebabkan oleh Streptococcus pneumoniae sebanyak 90%.

Juga untuk kanak-kanak, radang paru-paru sangat berbahaya. Bayi hingga 2 tahun mempunyai risiko kegagalan pernafasan dan edema pulmonari dengan luka berjangkit. Dan otitis jangkitan tidak menyenangkan untuk bayi dan berbahaya untuk pendengaran. Penyakit ini juga boleh dicegah atau dikurangkan jika kanak-kanak itu diberi vaksin pada waktu yang tepat. Komarovsky menganggap vaksin pneumokokus sebagai ubat yang selamat.

Vaksinasi sehingga setahun

Pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak, hanya Prevenar yang divaksin. Vaksin ini diberikan tiga kali sebelum tahun ini - biasanya bayi diberi vaksin pada tiga, empat dan lima bulan.

Persediaan

Sebelum anda mendapatkan bayi vaksin pneumococcal, anda perlu memeriksa anak dan menentukan sama ada ia sihat pada masa ini. Adalah lebih baik untuk mendapatkan vaksin pada hari ahli pediatrik anda mengambil kanak-kanak yang sihat. Ini akan menghalang jangkitan ARVI serentak daripada kanak-kanak yang sakit dalam barisan. Antihistamin dadah hanya ditunjukkan untuk kanak-kanak dengan alahan.

Bagaimana untuk membuat suntikan?

Vaksin pneumokokus diberikan secara intramuskular. Kanak-kanak yang berumur kurang daripada dua tahun diberi pukulan pada otot permukaan anterior paha, dan bayi berumur lebih dari 2 tahun, vaksin disuntik ke dalam bahu (ke dalam otot deltoid).

Vaksin di klinik

Bagaimana jika terdapat tindak balas yang buruk?

Jika tapak suntikan menjadi merah, ia menjadi padat dan menyakitkan, anda perlu menjaga dengan betul. Anda boleh mandi kanak-kanak, tetapi rawatan tapak suntikan antiseptik Ia tidak disyorkan, seperti penggunaan kompres atau patch.

Apabila suhu meningkat, kanak-kanak boleh diberi ubat antipiretik yang diluluskan. Sekiranya ibu bapa menyedari bahawa keadaan bayi semakin teruk dan kesan sampingan dari vaksin tidak hilang, penting untuk segera menghubungi pakar pediatrik.

Ulasan

Sesetengah ibu bapa menentang vaksin tersebut, kerana mereka percaya bahawa jadual vaksinasi untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun termasuk terlalu banyak vaksinasi.Pada masa yang sama, mereka bersetuju untuk mempelajari lebih lanjut tentang vaksin dan, jika perlu, misalnya, dengan penyakit yang kerap, memberi vaksinasi kepada anak-anak mereka.

Ibu bapa lain merawat vaksin pneumococcal secara positif, mempercayai bahawa lebih baik melindungi bayi mereka dari risiko yang mungkin daripada menyesali peluang yang hilang. Dan kerana vaksin itu termasuk dalam kalender kebangsaan, ini tidak boleh menjadi kemalangan, masing-masing, dadah itu diperiksa dan keperluan untuk vaksin tersebut untuk anak-anak Rusia dinilai.

Tonton video berikut dari Kesatuan Pediatrik Rusia mengenai jangkitan pneumokokus.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan