Vaksin campak

Kandungannya

Vaksinasi terhadap campak terdapat dalam kalendar kebangsaan, jadi semua ibu bapa perlu mengetahui tentang ciri-ciri vaksin seperti itu untuk lebih memahami sama ada anak mereka memerlukannya.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apakah penyakit berbahaya?

Campak dianggap sebagai penyakit berjangkit yang sangat berbahaya dengan kes yang sering berlaku. Komplikasi penyakit virus ini adalah otitis, radang paru-paru, keradangan otak. Mereka menyebabkan kebutaan, keterbelakangan mental, kerosakan kepada organ pendengaran.

Kebaikan

Vaksinasi melindungi daripada campak dengan 96-98%. Tiada ubat-ubatan khusus yang bertindak untuk virus campak, jadi satu-satunya perlindungan yang berkesan terhadap virus itu adalah vaksinasi. Kekebalan selepas itu berlangsung lebih dari 25 tahun.

Hujah terhadap

  • Vaksinasi boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk jika bayi anda alah kepada putih telur ayam. Ini terpakai untuk vaksin yang diimport, kerana Rusia mengandungi protein telur puyuh.
  • Poliklinik menawarkan vaksin yang paling banyak di Rusia, dan jika ibu bapa mahu menyuntikkan bayi dengan dadah asing, mereka perlu membelinya secara berasingan.
Vaksin campak
Vaksinasi campak adalah satu-satunya cara untuk memerangi penyakit ini, kerana tidak ada ubat lain yang boleh digunakan.

Reaksi buruk dan komplikasi yang mungkin berlaku

Gejala tindak balas normal terhadap vaksin campak termasuk demam (ia biasanya tidak melebihi 39 darjah), hidung berair, kemerahan mukosa pharyngeal, batuk, ruam. Gejala seperti ini mungkin muncul dari hari kelima hingga hari kelima belas selepas vaksinasi dalam 10-15% kanak-kanak. Dalam masa 2 hari selepas suntikan 10% kanak-kanak reaksi tempatan boleh dilakukan dalam bentuk pembengkakan, kesakitan dan hiperemia yang sedikit. Reaksi khas sedemikian tidak memerlukan sebarang rawatan khas dan lulus sendiri.

Komplikasi yang mungkin selepas pengenalan vaksin campak termasuk:

  • Reaksi alahan.
  • Kejang demam.
  • Encephalitis, yang berlaku dalam 1 kes daripada satu juta bayi yang diberi vaksinasi (terutamanya dalam kekurangan immunodeficiency). Perlu diperhatikan bahawa apabila dijangkiti dengan campak, kejadian ensefalitis adalah 1 kes daripada 1000 kes.

Bagaimana untuk mencegah komplikasi?

Adalah penting untuk mempertimbangkan kemungkinan kontraindikasi terhadap pengenalan vaksin campak:

  • Vaksinasi tidak dilakukan dalam tempoh 3 bulan selepas pemindahan darah.
  • Vaksinasi tidak boleh dilakukan dalam penyakit akut, kekurangan immunodeficiency, tuberkulosis aktif, kanser dan peningkatan penyakit kronik.
  • Vaksin tidak boleh diberikan jika kanak-kanak mempunyai reaksi alergi terhadap telur ayam dan antibiotik aminoglikosida.

Perlukah saya memberi vaksin?

Perlu diingat bahawa jangkitan campak berlaku melalui titisan udara, jadi sangat mudah untuk menangkap virus, terutama jika kanak-kanak menghadiri prasekolah atau sekolah. Virus ini menjangkiti saluran pernafasan, menyebabkan bronkitis parah dan radang paru-paru. Di samping itu, selama 6-12 bulan selepas penyakit itu, imuniti kanak-kanak kekal lemah, dan oleh itu penyakit pernafasan sering berkembang. Jadi, suntikan vaksin tidak diragukan lagi penting.

Vaksin campak
Memandangkan trend perkembangan kanak-kanak tidak berkembang, kemungkinan campak menjadi semakin banyak

Skim vaksinasi

Pengambilalihan imuniti daripada campak melibatkan satu vaksinasi dan satu pembalikan. Vaksinasi terhadap jangkitan ini ditetapkan pada 12 bulan, dan tempoh pemulihan adalah 6 tahun. Pentadbiran vaksin kedua membantu melindungi kanak-kanak yang tidak membangun imuniti yang stabil terhadap penyakit ini selepas vaksin pertama.

Untuk vaksinasi, kedua-dua monovaccine (vaksin kering campak, Ruvax) dan penyediaan gabungan yang melindungi daripada cedera dan rubella (vaksin pundi kencing dan campak, Priorix, MMP-II) digunakan sebagai vaksin. Vaksin mengandungi virus campak yang dilemahkan.

Pendapat E. Komarovsky

Pediatrik terkenal, menunjukkan bahawa virus campak sangat tidak menentu, dan kerentanan penyakit itu hampir 100%, saya yakin bahawa ia adalah sangat penting untuk memberi vaksin terhadap campak. Komarovsky menelefon jangkitan virus ini bukanlah yang paling mudah, kerana ia secara signifikan mengurangkan imuniti dan mengancam dengan banyak komplikasi. Oleh itu, vaksinasi terhadap campak, pada pendapatnya, adalah pilihan terbaik bagi mana-mana orang tua yang bijak.

Persediaan

Sebelum vaksin, anak perlu diperiksa oleh pakar pediatrik untuk mengenal pasti kontraindikasi. Ujian darah dan air kencing juga perlu diambil. Jika kanak-kanak mempunyai masalah neurologi, dia juga diperiksa oleh ahli saraf. Dengan peningkatan risiko alahan, mereka ditetapkan sebelum vaksinasi. antihistamin bererti terus memberi bayi 2 hari selepas suntikan.

Penyediaan sebelum vaksin campak
Sebelum setiap vaksinasi, peperiksaan menyeluruh oleh pakar pediatrik dan penghantaran ujian yang diperlukan diperlukan.

Bagaimana untuk membuat suntikan?

Oleh kerana vaksin proticorex dihasilkan dalam bentuk kering, ia dicairkan sebelum pentadbiran dengan peraturan antiseptik. Ubat ini disuntik di bawah kulit di bahagian bahu atau di bawah kambing.

Bagaimana jika terdapat kesan sampingan?

Bagi kebanyakan bayi, vaksin campak tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan. Tetapi walaupun kanak-kanak mempunyai perubahan tempatan, fenomena ruam, demam dan catarrhal, mereka cepat lulus tanpa jejak. Anda boleh meringankan keadaan bayi dengan bantuan rawatan simptomatik, contohnya, untuk memberi bayi suatu agen antipiretik. Sekiranya ibu bapa dapat melihat tindak balas tempatan, suhu bayi meningkat melebihi 39 darjah, atau ada tanda-tanda amaran yang lain, anda perlu segera menghubungi doktor.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan