Gejala dan rawatan cerebral palsy

Kandungannya

Cerebral palsy adalah salah satu diagnosis yang paling sukar yang ibu bapa bayi dapat mendengar dari doktor. Sekiranya anda ingin memahami apa penyakit, apakah gejala dan rawatan, bacalah artikel ini.

Cerebral palsy - apa itu?

Cerebral palsy bukan penyakit tertentu dengan gejala tertentu. Ini adalah kumpulan keseluruhan patologi sistem motor, yang telah menjadi mungkin disebabkan gangguan serius dalam sistem saraf pusat. Masalah dengan sistem muskuloskeletal tidak boleh dianggap sebagai primer, mereka selalu mengikuti lesi otak.

Anomali dalam korteks serebrum, subkorteks, kapsul dan otak yang sering berlaku semasa perkembangan pranatal bayi. Penyebab sebenar yang membawa kepada cerebral palsy pada bayi baru lahir masih disiasat oleh saintis. Walau bagaimanapun, doktor (walaupun banyak hipotesis) serius mempertimbangkan dua tempoh apabila perubahan global dalam otak boleh membawa kepada patologi teruk - tempoh kehamilan dan tempoh sebelum, semasa dan selepas melahirkan.

Cerebral palsy tidak berkembang, peringkat lesi dan pembatasan fungsi motor tidak berubah. Kanak-kanak itu tumbuh, dan sesetengah gangguan menjadi semata-mata lebih ketara, jadi orang-orang keliru percaya bahawa cerebral palsy boleh berkembang dan menjadi rumit.

Sekumpulan penyakit agak biasa - memberi tumpuan kepada statistik, dapat diperhatikan bahawa dari seribu anak, dua orang dilahirkan dengan satu atau satu lagi bentuk cerebral palsy. Kanak-kanak lelaki hampir satu setengah kali lebih cenderung sakit berbanding perempuan. Separuh daripada kes, sebagai tambahan kepada pelanggaran fungsi motor, terdapat pelbagai gangguan mental dan intelektual.

Patologi diperhatikan pada abad ke-19. Kemudian pakar bedah British, John Little mengambil kajian mengenai kecederaan kelahiran. Selama 30 tahun, ia mengambil masa untuk merumuskan dan mempersembahkan kepada orang ramai idea bahawa kekurangan oksigen yang mengalami janin semasa kelahirannya dapat berubah menjadi paresis anggota badan.

Pada akhir abad ke-19, doktor Kanada, Osler membuat kesimpulan bahawa keabnormalan serebrum masih berkaitan dengan hemisfera serebrum, dan bukan dengan saraf tunjang, seperti yang dinyatakan oleh Briton Little di hadapannya. Walau bagaimanapun, ubat tidak meyakinkan Osler terlalu banyak, dan teori Little secara rasmi disokong untuk masa yang lama, dan trauma kelahiran dan akut asfiksia.

Istilah "cerebral palsy" diperkenalkan oleh Dr. Freud yang terkenal, seorang pakar neurologi dan mengkaji masalah itu dalam amalannya sendiri. Dia merumuskan kerusakan intrauterine otak anak sebagai penyebab utama patologi. Beliau adalah orang pertama yang membuat klasifikasi yang koheren pelbagai bentuk penyakit ini.

Punca

Doktor moden percaya bahawa cerebral palsy tidak boleh dianggap sebagai penyakit keturunan. Luka sistem muskuloskeletal dan masalah dengan perkembangan mental menjadi mungkin dalam hal perkembangan otak remah-remah yang tidak sesuai pada masa kehamilan ibu, serta kemunduran otak otak.

Jika seorang kanak-kanak dilahirkan di dunia lebih awal daripada yang dijangkakan, maka risiko cerebral palsy adalah beberapa kali lebih tinggi. Ini disahkan oleh amalan ini - banyak kanak-kanak dengan gangguan sistem muskuloskeletal dan diagnosis mantap cerebral palsy dilahirkan sangat awal.

Walau bagaimanapun, keterlambatan itu sendiri tidak mengerikan, ia hanya membuat prasyarat untuk pembangunan pelanggaran.

Kemungkinan cerebral palsy biasanya dipengaruhi oleh faktor lain, yang digabungkan dengan kelahiran pramatang dan menyebabkan penyakit:

 • "Kesalahan" semasa penampilan dan perkembangan struktur otak (trimester pertama kehamilan);
 • kelaparan oksigen kronik janin, hipoksia yang berpanjangan;
 • jangkitan intrauterin yang bayi mengalami semasa dia tinggal di rahim, yang paling sering disebabkan oleh virus herpes;
 • konflik rhesus yang teruk antara ibu dan janin (berlaku dengan Rh negatif ibu dan Rh positif kanak-kanak itu), serta penyakit hemolytic yang teruk kanak-kanak selepas melahirkan;
 • kecederaan otak semasa dan selepas penyerahan;
 • jangkitan otak sebaik selepas lahir;
 • kesan toksik pada otak kanak-kanak dengan garam logam berat, racun, semasa hamil dan selepas melahirkan.

Bagaimanapun, tidak semestinya mungkin untuk menubuhkan penyebab sebenar penyakit anak. Jika hanya kerana tidak mustahil untuk memahami pada peringkat tahap perkembangan embrio dan janin yang sangat "kesilapan", tidak ada cara, dan juga untuk membuktikan bahawa kerosakan otak adalah hasil dari konflik faktor Rh. Sesetengah kanak-kanak dengan cerebral palsy tidak mempunyai satu, tetapi beberapa sebab untuk perkembangan penyakit ini.

Borang dan ciri mereka

Oleh kerana cerebral palsy adalah sekumpulan pelanggaran, terdapat klasifikasi yang jelas mengenai bentuk setiap jenis lesi. Setiap bentuk cerebral palsy mempunyai tanda-tanda dan manifestasi tertentu:

Hyperkinetic (dyskinetic)

Bentuk ini paling sering didiagnosis pada kanak-kanak yang dalam utero menderita serangan antibodi yang berkaitan dengan Rh-konflik. Apabila mereka dilahirkan, perkembangan penyakit hemolitik bayi baru lahir (HDN) memainkan peranannya, bentuk nuklear nuklearnya amat berbahaya. Pada masa yang sama, subkorteks otak terjejas, serta penganalisis pendengaran.

Kanak-kanak menderita gangguan pendengaran, dia tidak berkesudahan mata. Dia membuat pergerakan sukarela. Nada otot meningkat. Lumpuh dan paresis boleh berkembang, tetapi tidak dianggap wajib. Kanak-kanak yang mempunyai jenis cerebral palsy ini kurang berorientasikan diri di ruang sekelilingnya, mereka mengalami kesukaran dengan tindakan yang disengajakan pada kaki-kaki - sebagai contoh, sukar bagi seorang kanak-kanak mengambilnya atau objek itu.

Dengan semua ini, intelek menderita lebih rendah daripada dengan beberapa jenis cerebral palsy. Kanak-kanak seperti ini (dengan usaha yang dilakukan oleh ibu bapa dan guru) bersosial dengan baik, mereka dapat pergi ke sekolah, ramai yang berjaya memasuki universiti, mendapatkan profesion dan mencari pekerjaan.

Ataxic (atonic-astatic)

Jenis cerebral palsy ini dikaitkan dengan kerosakan pada cerebellum, lobus frontal otak dan laluan antara cerebellum dan lobus frontal. Kerosakan semacam ini adalah paling kerap akibat hipoksia fetus yang kronik, perkembangan otak yang tidak normal. Cedera kelahiran lobus frontal sering dirujuk sebagai punca kemungkinan.

Dalam bentuk ini, nada otot kanak-kanak dikurangkan. Apabila menggerakkan otot tidak bersetuju dengan satu sama lain, maka kanak-kanak itu tidak dapat membuat gerakan yang disasarkan. Keseimbangan akibat mengurangkan nada otot hampir tidak berfungsi. Gegaran anggota badan boleh diperhatikan.

Kanak-kanak seperti ini paling mudah terdedah kepada serangan epilepsi. Pada usia dini terdapat masalah dengan perkembangan visi dan ucapan.Dengan penjagaan yang betul, kajian sistematik, dan terapi yang mencukupi, kanak-kanak dengan bentuk palsy-astatik cerebral palsy boleh menunjukkan kebolehan intelektual yang rendah yang membolehkan mereka hanya menguasai asas-asas ucapan dan menyedari apa yang sedang berlaku. Dalam lebih daripada separuh kes, ucapan masih belum berkembang, dan anak-anak itu sendiri tidak menunjukkan minat terhadap dunia ini.

Tetraplegia spastik (tetraparesis spastik)

Ini adalah bentuk cerebral palsy yang paling teruk. Ia berlaku akibat kerosakan pada batang otak, kedua-dua hemisfera atau tulang belakang serviks. Penyebab yang paling mungkin ialah hipoksia janin, asfiksia mekanikal semasa penyusunan serviks, pendarahan di otak (dengan luka-luka racun, sebagai contoh, atau jangkitan pada otak). Seringkali penyebabnya adalah trauma kelahiran di mana tulang belakang serviks itu menderita.

Dalam bentuk cerebral palsy, aktiviti motor semua empat anggota badan (kedua-dua lengan dan kaki) mengalami gangguan kepada kira-kira tahap yang sama. Oleh kerana lengan dan kaki tidak boleh bergerak, ubah bentuk yang tidak dapat dielakkan dan tidak dapat dipulihkan bermula.

Kanak-kanak mengalami kesakitan otot dan sendi dan mungkin mengalami kesukaran bernafas. Lebih separuh kanak-kanak yang mengalami cerebral cerebral telah merosakkan saraf kranial, mengakibatkan strabismus, buta, dan gangguan pendengaran. Dalam 30% kes, microcephaly diperhatikan - penurunan ketara dalam jumlah otak dan tengkorak. Lebih separuh daripada pesakit dengan bentuk ini mengalami epilepsi.

Malangnya, kanak-kanak ini tidak dapat berkhidmat kepada diri sendiri. Terdapat juga masalah besar dengan pembelajaran, kerana akal dan jiwa mengalami banyak masalah, dan kanak-kanak itu bukan sahaja mempunyai peluang untuk mengambil sesuatu dengan tangannya, dia tidak mempunyai motivasi untuk melakukan sesuatu atau melakukan sesuatu.

Diplegia spastik (penyakit Little)

Ini adalah bentuk cerebral palsy yang paling biasa, didiagnosis dalam tiga daripada empat kanak-kanak yang sakit. Apabila penyakit terjejas, biasanya terdapat beberapa bahagian dari masalah putih otak.

Lesi spastik adalah dua hala, tetapi kaki, bukan tangan dan muka, lebih terjejas. Spinal sangat cepat berubah, pergerakan sendi adalah terhad. Kontrak otot tidak terkawal.

Perkembangan intelek, mental dan perkembangan ucapan menderita dengan jelas. Walau bagaimanapun, bentuk penyakit ini adalah tertakluk kepada pembetulan, dan kanak-kanak dengan penyakit Little boleh disosialisasikan - bagaimanapun, rawatan akan panjang dan hampir berterusan.

Hemiplegic

Ini adalah kekalahan spastik yang berat sebelah, yang paling kerap menjejaskan pegangan, dan bukan kaki. Keadaan ini menjadi mungkin akibat pendarahan di satu hemisfera otak.

Sosialisasi kanak-kanak ini mungkin jika kebolehan intelektual mereka cukup besar. Membangunkan anak-anak tersebut dengan jurang yang besar dari rakan-rakan mereka. Mereka dicirikan oleh pembentukan mental dan mental yang tertangguh, masalah dengan ucapan. Kadang-kadang kejang epileptik berlaku.

Bercampur

Dalam bentuk patologi ini, disfungsi otak boleh diperhatikan dalam pelbagai struktur dan kawasan, jadi kebarangkalian kombinasi gangguan sistem muskuloskeletal agak nyata. Selalunya mendedahkan gabungan bentuk spastik dan dyskinetik.

Tidak ditentukan

Bentuk penyakit sedemikian ditunjukkan jika lesi begitu luas sehingga tidak dapat mengenal pasti bahagian-bahagian tertentu otak di mana ketidaknormalan telah terjadi (malformasi atau kesan traumatik).

Gejala dan tanda-tanda

Ia tidak selalu mungkin untuk melihat tanda-tanda awal cerebral palsy pada bayi walaupun di hospital bersalin, walaupun gangguan otak yang serius dapat dilihat dari jam pertama kehidupan kanak-kanak. Keadaan yang kurang serius kadang-kadang didiagnosis agak lewat.Ini disebabkan oleh perkembangan sistem saraf, komplikasi sambungan di dalamnya, pelanggaran motor dan alat otot menjadi jelas.

Terdapat simptom yang membimbangkan yang harus membuat ibu bapa berwaspada dan berjumpa doktor. Gejala-gejala ini tidak selalu tanda-tanda palsy serebrum, agaknya mereka menunjukkan gangguan neurologi, sama sekali tidak berkaitan dengan palsy serebrum.

Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh diabaikan.

Ibu bapa perlu mencurigakan jika:

 • kanak itu tidak membetulkan kepala dengan baik, tidak boleh memegangnya walaupun pada 3 bulan;
 • otot-otot remah-remah lemah, kerana yang anggota badannya seperti "mi";
 • kanak itu tidak berguling di sisinya, tidak merangkak, tidak dapat menatap pandangannya pada mainan dan tidak mengambil mainan ke dalam pena, walaupun sudah 6-7 bulan;
 • refleks tanpa syarat yang mana setiap anak dilahirkan (dan yang biasanya sepatutnya hilang setengah tahun) terus berterusan walaupun selepas 6 bulan;
 • anggota badan spastik tegang dan tidak santai, kadang-kadang spasms berlaku "serangan";
 • kanak-kanak mempunyai sawan;
 • kerosakan visual, kehilangan pendengaran;
 • Pergerakan anggota badan yang kacau, tidak terkawal dan tidak sengaja (gejala ini tidak dapat dinilai dalam bayi yang baru lahir dan anak-anak pada bulan pertama kehidupan, kerana bagi mereka pergerakan tersebut adalah variasi norma).

Yang paling sukar untuk menentukan tanda-tanda cerebral palsy pada kanak-kanak di bawah umur 5 bulan. Tugas ini sukar walaupun untuk seorang doktor yang berpengalaman. Dia mungkin mengesyaki patologi, tetapi dia tidak mempunyai hak untuk mengesahkannya sehingga kanak-kanak berusia 1 tahun. Mengikut satu atau beberapa gejala dari senarai di atas, adalah mustahil untuk mengesyaki palsy serebral, serta tersilap mengandaikan gejala beberapa penyakit serupa untuk palsy serebral.

Ibu bapa harus berhati-hati, kerana jika rawatan beberapa bentuk patologi bermula lebih awal, sebelum 3 tahun, hasilnya akan menjadi sangat baik dan anak akan dapat menjalani kehidupan yang sepenuhnya memuaskan.

Tahap penyakit

Dalam perubatan, terdapat tiga peringkat penyakit ini. Yang pertama (awal) bermula kira-kira 3-5 bulan, peringkat awal adalah penyakit yang dikenal pasti pada usia enam bulan hingga 3 tahun, dan mereka mengatakan tentang tahap akhir jika anak sudah berusia 3 tahun.

Lebih kecil tahap, lebih baik prognosis untuk menyembuhkan. Walaupun kanak-kanak tidak dapat sembuh sepenuhnya, sangat mungkin untuk mengurangkan manifestasi negatif maksimum. Otak kanak-kanak (walaupun mangsa kecederaan atau kecacatan) mempunyai kapasiti tinggi untuk pampasan, ini boleh dan harus digunakan dalam pembetulan gangguan.

Diagnostik

Penyakit genetik, yang agak penyakit bebas, diambil untuk cerebral palsy dengan kerap, akibatnya kanak-kanak didiagnosis yang tidak sesuai dengan realiti. Perubatan moden sangat maju, tetapi gejala yang dikaitkan dengan patologi otak, masih kurang dipelajari.

Kenal pasti penyakit itu biasanya mungkin lebih dekat kepada 1 tahun. Sekiranya seorang kanak-kanak tidak duduk pada usia ini, tidak merangkak, menunjukkan tanda-tanda gangguan gangguan sistem saraf yang lain, doktor menetapkan MRI.

Pencitraan resonans magnetik adalah satu-satunya kajian kurang dipercayai yang membolehkan untuk menilai tentang kehadiran cerebral palsy - dan juga untuk membentuk bentuk yang sepatutnya.

Bagi kanak-kanak kecil, prosedur ini dijalankan di bawah anestesia umum, kerana kapsul untuk mengambil gambar tidak boleh bergerak selama beberapa lama. Kanak-kanak tidak boleh berbuat demikian.

Dengan palsy cerebral palsy, imej berlapis MRI menunjukkan atrofi kawasan kortikal dan subkortikal otak, mengurangkan kepadatan bahan putih. Untuk membezakan cerebral palsy dari senarai besar sindrom genetik dan keadaan yang sama dalam manifestasi, MRI saraf tunjang dapat diberikan kepada seorang anak.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai sawan, doktor menetapkan elektroensefalografi.Ultrasound otak hanya berkaitan dengan bayi baru lahir, teknik ini kadang-kadang digunakan di hospital bersalin jika cerebral palsy disyaki.

Sebab-sebab kajian ultrabunyi mungkin faktor-faktor seperti keterlambatan dan berat badan kanak-kanak, fakta jangkitan intrauterin, penggunaan forsep khas oleh bidan, penyakit hemolitik, skor apgar yang rendah pada bayi yang baru lahir (jika kanak-kanak "menjaringkan" pada lahir tidak lebih daripada 5 mata) .

Pada peringkat awal selepas kelahiran, gejala bentuk palsy cerebral yang sangat teruk boleh dilihat secara visual. Ia juga penting untuk membezakannya dan memisahkannya daripada patologi lain yang serupa. Doktor termasuk refleks menghisap yang lembap, ketiadaan pergerakan anggota badan spontan, hidrosefalus di kalangan gejala yang membimbangkan bayi yang baru lahir.

Rawatan

Rawatan ini tidak bertujuan untuk memulihkan fungsi bahagian otak yang terjejas, kerana hampir mustahil. Terapi bertujuan untuk memastikan kanak-kanak dapat memperoleh kemahiran dan kebolehan yang akan membantu beliau menjadi ahli masyarakat, mendapatkan pendidikan, melayani diri sendiri.

Tidak semua bentuk cerebral palsy tertakluk kepada pembetulan sedemikian, kerana keparahan kerosakan otak di dalamnya berbeza. Tetapi dalam kebanyakan kes, doktor dan ibu bapa bersama-sama masih dapat membantu kanak-kanak, terutamanya jika rawatan bermula tepat pada masanya, sehingga bayi berusia 3 tahun. Terdapat pilihan berikut:

Terapi Urut dan Bobat

Fungsi motor dipulihkan secara berurutan, untuk tujuan ini, urutan terapeutik dan terapi Bobat digunakan. Kaedah ini diasaskan oleh pasangan dari Britain, ahli terapi Berta dan Karl Bobath. Mereka mencadangkan untuk mempengaruhi tidak hanya anggota yang rosak, tetapi juga jiwa kanak-kanak. Dalam kesan psychophysical yang kompleks memberikan hasil yang sangat baik.

Terapi sedemikian membolehkan kanak-kanak berkembang dengan masa bukan sahaja keupayaan untuk bergerak, tetapi juga untuk melakukannya secara sedar. Bobat-terpy hanya dikontraindikasikan untuk kanak-kanak dengan sindrom epilepsi dan kejang. Seluruh kaedah ini disyorkan.

Pakar terapi senaman memilih program individu untuk setiap bayi, kerana terapi Bobat pada dasarnya tidak menyediakan pendekatan bersatu dan skema tertentu. Bergantung kepada bagaimana dan bagaimana anggota badan terjejas, pada peringkat pertama doktor melakukan segala-galanya supaya badan itu "lupa" kedudukan yang salah. Untuk tujuan ini, mereka menggunakan teknologi santai dan latihan pijat.

Pada peringkat kedua, pakar membuat pergerakan fisiologi yang betul dengan anggota badan supaya tubuh "mengingati" mereka. Pada peringkat ketiga, kanak-kanak mula memotivasi (dalam permainan atau bentuk lain) untuk melaksanakan gerakan yang "betul" secara bebas.

Terapi Bobat membolehkan kanak-kanak membiarkannya lewat, tetapi untuk menjalani semua peringkat pembangunan semula jadi - berdiri di atas semua empat, merangkak, duduk, merebut tangan, berehat di atas kaki. Dengan usaha yang wajar dalam kelas, ibu bapa dan doktor mencapai hasil yang sangat baik - kedudukan "betul" dilihat oleh tubuh kanak-kanak sebagai kebiasaan dan menjadi refleks tanpa syarat.

Kuasa

Pemakanan yang betul adalah sangat penting untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy, kerana banyak bayi dengan diagnosis ini mempunyai patologi yang berkaitan dengan organ dalaman dan rongga mulut. Sistem pencernaan menderita paling kerap.

Tiada diet khas untuk kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy. Apabila menetapkan makanan, doktor mengambil kira perkembangan refleks menghisap dan menelan, serta jumlah makanan yang "kehilangan" dalam proses makan - ia bangun, tidak boleh menelan, belch.

Dari diet kanak-kanak dengan diagnosis ini sepenuhnya menghilangkan minuman kopi dan berkarbonat, ikan asap dan sosej, makanan dalam tin dan jeruk, serta hidangan pedas dan asin.

Suplemen pemakanan adalah dialu-alukan (tanpa mengira usia), kerana mereka menyediakan makanan yang lebih seimbang. Sekiranya seorang kanak-kanak enggan makan atau tidak boleh melakukan ini kerana kurang refleks menelan, satu siasatan khas boleh dipasang.

Terapi Wojta

Kaedah yang mengandungi nama penciptanya - doktor Czech Vojta. Ia berdasarkan pada pembentukan kanak-kanak ciri kemahiran motor pada usia mereka. Untuk melakukan ini, asas latihan meletakkan dua kemahiran permulaan - merangkak dan berpaling. Kedua-dua anak yang sihat terbentuk pada tahap refleks.

Dalam kanak-kanak dengan lesi motil dan sistem saraf pusat, mereka perlu dibentuk "dengan tangan", supaya kemudian mereka menjadi tabiat dan memulakan pergerakan baru - duduk, berdiri dan berjalan.

Kaedah ibu bapa boleh mengajar ahli terapi vojta. Semua latihan dilakukan secara bebas, di rumah. Keberkesanan klinikal pendedahan jenis ini (serta terapi Bobot) belum terbukti sehingga kini, tetapi ini tidak menghalang statistik perubatan daripada sentiasa dikemas kini dengan bilangan positif keadaan yang lebih baik untuk kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy.

Ubat-ubatan

Tidak ada kadar khas untuk pil dan suntikan, kerana tidak ada ubat seperti yang akan membantu menyembuhkan cerebral palsy sepenuhnya. Walau bagaimanapun, sesetengah ubat dapat mengurangkan keadaan kanak-kanak dan membantunya memulihkan secara aktif. Tidak semua kanak-kanak dengan patologi seperti itu memerlukan penggunaannya; pengamal menentukan kesesuaian penggunaan dadah.

Untuk mengurangkan nada otot sering ditetapkan "Baclofen", "Tolperisone". Mengurangkan kekejangan otot dan persediaan toksin botulinum - "Botox", "Kseomin". Selepas pengenalan "Botox" dalam otot spastik selama 5-6 hari terdapat kelonggaran otot yang kelihatan.

Tindakan ini kadang-kadang berlangsung dari beberapa bulan hingga setahun, selepas itu nada biasanya kembali. Tetapi kemahiran motor yang diperoleh pada masa ini kekal, oleh itu toksin botulinum dimasukkan dalam standard Rusia untuk merawat cerebral palsy sebagai cara terapi kompleks.

Untuk kejang epileptik, kanak-kanak itu ditetapkan anticonvulsants ubat, untuk meningkatkan peredaran otak kadang-kadang ditetapkan ubat nootropik.

Sesetengah gangguan dalam cerebral palsy agak berjaya diperbetulkan oleh pembedahan. Ligamen dan tendon tegang dikendalikan, plak otot-tendon dilakukan, pakar bedah dengan sempurna dapat menghapuskan kekakuan dan pergerakan terhad sendi yang mengiringi beberapa bentuk penyakit.

Kaedah lain

Hasil yang sangat baik menunjukkan rawatan kepada kanak-kanak dengan cerebral palsy dengan haiwan kesayangan. Terapi haiwan (ini nama antarabangsa kaedah itu, tidak selalu digunakan di Rusia) membolehkan kanak-kanak itu bersosial dengan lebih cepat, merangsang fungsi intelektual dan mental. Selalunya, ibu bapa seorang kanak-kanak dengan diagnosis seperti ini dinasihatkan supaya mempunyai anjing atau kucing. Dalam kes ini, kanak-kanak harus berkomunikasi dan mendekatinya dengan seberapa kerap mungkin.

Sangat meluas dan hippotherapy - rawatan dengan bantuan kuda. Di banyak bandar Rusia ada kelab dan pusat di mana kanak-kanak yang mengalami gangguan serebrum terlibat dalam menunggang kuda di bawah pengawasan pakar yang berpengalaman - hippotherapists.

Semasa menunggang seseorang dalam pelana, semua kumpulan otot terlibat, dan percubaan untuk mengekalkan keseimbangan adalah refleks, iaitu isyarat dari otak untuk menetapkan otot yang bergerak tidak sama sekali diperlukan. Semasa kelas, kanak-kanak mengembangkan kemahiran motor yang berguna.

Impuls berguna yang dihantar oleh kuda kepada penunggangnya semasa berjalan adalah urut semula jadi. Semasa prosedur, kanak-kanak diletakkan di pelana, ditarik di sepanjang tulang belakang kuda, dan berjongkok, cuba memuatkan semua "masalah" bahagian badan dan anggota badan.

Secara emosi, kanak-kanak melihat kuda hidup jauh lebih baik, hubungan emosional adalah faktor yang memungkinkan untuk membentuk motivasi pada anak dengan cerebral palsy.

Jika ibu bapa dan anak-anak tidak mempunyai peluang untuk berkomunikasi secara langsung dengan binatang itu, maka seorang jurulatih kuda-kuda akan datang untuk menyelamatkan, di mana semua pergerakan adalah membosankan, sama.

Kaedah dengan keberkesanan tidak terbukti

Sering kali, kanak-kanak diberi ubat vaskular. "Cerebrolysin», «Actovegin"Dan lain-lain dikelaskan sebagai nootropic. Walaupun penggunaannya meluas, ia menimbulkan keraguan yang besar, kerana ujian klinikal tidak menunjukkan perubahan signifikan dalam keadaan anak-anak dengan cerebral palsy selepas menjalani rawatan dengan ubat nootropik.

Sering kali di Internet, ibu bapa yang sentiasa mencari kaedah baru dan cara untuk mengalahkan penyakit yang dahsyat, tersandung pada zaman moden ubat homeopati janji itu "meningkatkan aktiviti otak." Tiada satu pun daripada dana ini hari ini tidak mendapat kelulusan rasmi dari Kementerian Kesihatan, keberkesanannya belum terbukti.

Rawatan Cerebral Palsy sel stem - satu lagi langkah pengilangan dadah yang komersial dan sangat menguntungkan dengan tindakan yang tidak terbukti. Percubaan klinikal telah menunjukkan bahawa sel-sel stem tidak boleh memulihkan gangguan pergerakan, kerana mereka tidak mempunyai kesan ke atas hubungan antara jiwa dan motilitas.

Pakar percaya bahawa terdapat sedikit penggunaan untuk palsy cerebral dan dari terapi manual. Tiada siapa yang mengurangkan nilai-nilainya, dengan beberapa patologi lain semasa tempoh pemulihan selepas kecederaan, teknik itu memberikan hasil yang positif. Walau bagaimanapun, ia adalah tepat dalam cerebral palsy yang kegunaannya tidak praktikal.

Ramalan

Dengan tahap perubatan semasa, diagnosis "cerebral palsy" bukanlah ayat. Bentuk tertentu penyakit ini dapat diterima dengan terapi yang kompleks, termasuk penggunaan ubat-ubatan, urutan, teknik pemulihan, dan bekerja dengan seorang ahli psikologi dan guru pembetulan. Malah beberapa 50-60 tahun yang lalu, kanak-kanak dengan cerebral palsy jarang bertahan hingga dewasa. Sekarang jangka hayat telah berubah dengan cara yang besar.

Rata-rata, dengan rawatan dan penjagaan yang baik, seorang kanak-kanak dengan cerebral palsy hari ini hidup hingga 40-50 tahun, dan ada yang berjaya mengatasi ambang umur persaraan. Adalah agak sukar untuk menjawab persoalan berapa banyak orang yang hidup dengan diagnosis sedemikian, kerana banyak bergantung pada tahap dan keterukan penyakit, bentuk dan ciri-ciri anak tertentu.

Seseorang yang mempunyai cerebral palsy tertakluk kepada penuaan pramatang, usia sebenarnya selalu lebih rendah daripada biologi, kerana sendi dan otot yang cacat memakai lebih cepat, mewujudkan prasyarat untuk penuaan awal.

Hilang Upaya

Hilang Upaya dalam cerebral palsy dikeluarkan berdasarkan bentuk dan keterukan penyakit. Kanak-kanak boleh bergantung kepada status "anak kurang upaya", dan selepas umur mereka - dapatkan kumpulan kecacatan pertama, kedua atau ketiga.

Untuk menerima kecacatan, kanak-kanak mesti menjalani pemeriksaan perubatan dan sosial, yang sepatutnya ditubuhkan:

 • bentuk dan ijazah cerebral palsy;
 • sifat kerosakan pada fungsi motor (pada satu atau dua sisi, sama ada terdapat kemahiran dalam memegang objek, bergantung pada kaki);
 • keparahan dan sifat gangguan ucapan;
 • keterukan dan darjah kecacatan mental dan kecacatan mental;
 • kehadiran sawan epileptik;
 • kehadiran, serta tahap pendengaran, penglihatan.

Kanak-kanak yang kurang upaya teruk biasanya diberi kategori "anak kurang upaya", yang, sebelum berumur 18 tahun, perlu dikesahkan semula. Ibu bapa kanak-kanak seperti itu akan dapat bergantung kepada menerima anak yang diperlukan untuk pemulihan dan lawatan sanatorium dengan perbelanjaan belanjawan persekutuan.

Ciri pembangunan

Pada bayi, cerebral palsy hampir tidak mempunyai manifestasi yang jelas (sekurang-kurangnya sehingga 3-4 bulan). Selepas ini, bayi mula cepat ketinggalan dalam pembangunan daripada rakan sebaya yang sihat.

Kanak-kanak dengan cerebral palsy sukar untuk menyelaraskan pergerakan.Menjadi lebih tua, kanak-kanak akan cuba mengelakkannya. Jika pada masa yang sama kebolehan intelektual dipelihara, maka anak-anak membesar "melambatkan", mereka melakukan segala-galanya perlahan-lahan, perlahan-lahan.

Kanak-kanak dengan mudah Palsu serebrum jarang agresif dan jahat. Sebaliknya - mereka dicirikan oleh lampiran yang luar biasa kepada ibu bapa atau penjaga mereka. Dia boleh menjadi panik jika bayi takut bersendirian.

Sesetengah bentuk cerebral palsy sangat "ubah bentuk" keperibadian yang kanak-kanak boleh menjadi pendiam, sakit hati, agresif (tanpa sebab yang jelas). Walau bagaimanapun, adalah salah untuk menghapus segala-galanya hanya dalam bentuk penyakit. Peranan yang sangat penting dalam membentuk watak kanak-kanak dimainkan oleh ibu bapanya. Jika mereka positif, ramah, menggalakkan pencapaian keturunan, maka kemungkinan mendapat anak agresif diminimumkan.

Di peringkat fizikal, kanak-kanak dengan cerebral palsy di tempat pertama mempunyai kekurangan pemahaman tentang apa yang sepatutnya kedudukan badan yang betul di angkasa. Oleh kerana isyarat salah datang dari otak yang terjejas, otot-otot itu menerimanya dengan salah, oleh itu ketidakupayaan untuk melakukan sesuatu secara sedar dan pergerakan spontan.

Refleks (Moro, prehensile, dan lain-lain) yang biasa untuk semua bayi yang baru lahir hilang untuk memberi laluan kepada kemahiran baru. Pada kanak-kanak dengan cerebral palsy, refleks semula jadi ini sering dipelihara, dan ini menentukan kerumitan pembelajaran pergerakan baru.

Ramai kanak-kanak dengan cerebral palsy disifatkan oleh berat badan yang tidak mencukupi, lapisan lemak subkutaneus yang minimum, gigi yang lemah (sering dipotong dan dipintal). Ciri-ciri pembangunan individu ditentukan oleh faktor tunggal - pemeliharaan potensi intelektual. Sekiranya ia tersedia, maka banyak yang boleh diperbetulkan dan diperbetulkan.

Alat Pemulihan

Dana khas yang memudahkan kehidupan kanak-kanak dengan cerebral palsy boleh didapati dari belanjawan persekutuan. Benar, ini hanya mungkin jika doktor telah memasukkan senarai sebenar mereka pada kad pemulihan, dan komisen ITU, apabila mengesahkan kecacatan, mencatatkan senarai dana yang diperlukan untuk pemulihan.

Semua peranti dibahagikan kepada tiga kumpulan besar:

 • peralatan kebersihan;
 • perkiraan bergerak;
 • peranti untuk pembangunan kanak-kanak, latihan dan prosedur perubatan.

Di samping itu, kanak-kanak itu mungkin memerlukan perabot khas yang disesuaikan untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy, serta kasut dan hidangan.

Kebersihan

Cara tersebut termasuk kerusi, tandas dan kerusi untuk berenang di bilik mandi. Agar tidak membawa kanak-kanak ke tandas (terutamanya jika ia sudah besar dan berat), kerusi tandas digunakan, yang terdiri daripada sebuah kerusi yang dilengkapi dengan tangki kebersihan yang boleh ditanggalkan. Kerusi ini juga menyediakan tali yang selesa untuk bayi yang selamat.

Kerusi mandi mempunyai kerangka aluminium dan kerusi yang diperbuat daripada bahan kalis air. Di atasnya, ibu bapa akan dapat meletakkan kanak-kanak dengan selesa dan tenang untuk mandi. Pelarasan kecondongan membolehkan anda menukar sudut untuk menukar posisi badan, dan tali pinggang keledar dengan selamat memegang anak itu dalam proses mandi.

Mobiliti

Kategori ini termasuk semua peranti yang membolehkan kanak-kanak bergerak ke angkasa. Ini adalah kerusi roda, walker, parapodium, verticalizer, walker-rollator.

Seorang kanak-kanak yang tidak boleh bergerak secara berasingan memerlukan kerusi roda, dan bukannya satu. Untuk bergerak di sekitar rumah dengan menggunakan kereta tertutup, dan untuk berjalan kaki - kereta bayi. Pilihan berjalan (contohnya, "Stingray") lebih ringan, kadang-kadang dilengkapi dengan meja boleh tanggal. Pengilang pengeluar kerusi roda menawarkan pilihan yang sangat baik, tetapi harga mereka agak tinggi.

Jika seorang kanak-kanak telah belajar berjalan, tetapi tidak boleh (atau tidak boleh sentiasa) menyimpan keseimbangan, dia memerlukan walker. Para pejalan kaki yang dipilih dengan baik dapat membantu dalam proses belajar berjalan.Di samping itu, mereka melatih koordinasi pergerakan. Biasanya pejalan kaki kelihatan seperti bingkai pada empat roda dan peranti keselamatan. Roda tidak boleh digulung semula, ia benar-benar menghapuskan peralihan.

Variasi yang lebih kompleks dari walker adalah parapodium. Ini adalah penegak yang dinamik yang akan membolehkan kanak-kanak bukan sahaja berdiri, tetapi pada masa yang sama terlibat dalam simulator. Dalam ortosis seperti itu, kanak-kanak akan dapat bergerak secara bebas. Walau bagaimanapun, parapodium hanya sesuai untuk kanak-kanak yang mengekalkan fungsi intelektualnya, lebih baik bagi orang lain untuk menggunakan penegak statik yang biasa.

Vertikalizer membetulkan kanak-kanak di ruang popliteal, serta kaki, di pinggul dan tali pinggang. Mungkin ada tikungan ke hadapan. Jika model dilengkapi dengan meja, maka kanak-kanak itu juga boleh bermain di sana.

Peranti untuk pembangunan kanak-kanak

Peranti tersebut termasuk perabot khas, meja dan kerusi, beberapa penegak, splint, basikal, peralatan senaman dan kasut ortopedik yang canggih. Semua perabot dilengkapi dengan kedudukan badan, tali pinggang keledar. Ia boleh menjadi satu objek (kerusi atau meja) atau set keseluruhan, di mana setiap elemen digabungkan dan digabungkan dengan yang lain.

Basikal khas untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy bukan sahaja mainan, tetapi juga cara pemulihan aktif. Dia mempunyai reka bentuk khas (luar biasa untuk kebanyakan orang). Dia sentiasa beroda tiga, dan rodanya tidak bersambung dengan pedal. Oleh itu, memutarkan roda stereng ke arah yang salah tidak menghidupkan roda dalam arah yang diberikan.

Basikal ini dilengkapi dengan lekapan tangan, kaki dan kaki, serta tongkat yang membolehkan ibu bapa menolak peranti dengan anak ke hadapan jika anak itu tidak boleh pedal.

Menggunakan basikal membolehkan kanak-kanak itu bersedia untuk belajar berjalan, melatih otot-otot kaki, gerakan bergantian.

Simulator

Industri perubatan moden telah membuat kemajuan yang hebat ke hadapan, dan bagi kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy hari ini bukan sahaja basikal latihan yang paling biasa terdapat, tetapi juga exoskeleton sebenar yang akan mengambil semua "kerja" otot pada diri mereka sendiri. Dalam kes ini, kanak-kanak akan membuat pergerakan bersama-sama dengan exoskeleton, yang mana pergerakan refleks akan mula terbentuk.

Yang paling popular di Rusia adalah kostum Adele yang dipanggil. Ini adalah sistem keseluruhan sokongan dan memuat elemen fleksibel. Kelas dalam saman ini membolehkan kanak-kanak menyesuaikan postur, kedudukan anggota badan, yang akhirnya mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi badan yang lain. Kanak-kanak mula bercakap, menarik lebih baik, lebih mudah baginya untuk menyelaraskan pergerakannya sendiri.

Kostum Adele sangat mirip dengan pakaian angkasawan sukarela dari filem fiksyen sains, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi menakutkan, kursus purata rawatan dalam gaun itu adalah kira-kira sebulan. Dalam kes ini, kanak-kanak (dari 3 tahun) perlu berjalan, bengkok dan melonggarkan, jongkok (jika boleh) dalam saman ini selama 3-4 jam sehari.

Selepas kursus-kursus seperti ini, yang dapat diselesaikan di pusat pusat pemulihan, kanak-kanak berasa lebih yakin, mereka mengendalikan tangan dan kaki mereka dengan lebih mudah, mereka telah mengukuhkan gerbang kaki, langkah yang lebih luas muncul, mereka belajar kemahiran baru. Doktor mengatakan bahawa risiko pembangunan "fosil" sendi menurun beberapa kali.

Treadmill yang paling biasa, ellipsoid, serta mahal (tapi sangat berguna dan berkesan) exoskeletons "Motomed" dan "Lokomat" sangat sesuai untuk kegunaan rumah.

Dan di rumah, di pusat pemulihan, anda boleh menggunakan simulator Kasar. Ia sangat mudah untuk memperbaikinya di negara ini, di apartmen, di jalanan, dan juga di kolam renang supaya kanak-kanak boleh berlatih di dalam air. Simulator adalah unit bergerak dengan kabel yang ditegangkan, daya tarikan anjal, cincin tangan, yang mana kanak-kanak akan dipegang. Insurans dan mekanisme tuil-karbohidrat khas.

Kelas-kelas seperti simulator mudah (menurut Kementerian Kesihatan) memberikan hasil yang luar biasa - setiap kanak-kanak kelima dengan cerebral palsy mengembangkan kemahiran pergerakan diri dengan kaki, kira-kira sepertiga kanak-kanak dengan diagnosis seperti itu selepas kelas biasa boleh menghadiri sekolah dan pengajian khusus.

Dalam separuh kes perkembangan ucapan bertambah baik. Lebih separuh daripada kanak-kanak telah meningkatkan penyelarasan pergerakan dengan ketara, 70% kanak-kanak mempunyai prasyarat untuk memperoleh kemahiran baru - mereka dapat belajar duduk, bangun, mengambil langkah pertama.

Orthoses, splints dan splints sering digunakan untuk membaiki sendi dalam kedudukan yang betul. Pengilang yang paling popular adalah Swash dan Pembetulan Gait.

Kanak-kanak berumur 1 tahun boleh bermain mainan khas untuk bayi "khusus", mereka termasuk kit untuk kemahiran motor halus dengan bahagian-bahagian yang bergerak kecil dan selamat. Mainan khas untuk pemulihan perubatan anak-anak ini terlibat dalam pengeluaran di St Petersburg, mereka dihasilkan di bawah jenama "Tana-SPb". Malangnya, kos set itu agak tinggi. Set lengkap berharga kira-kira 40 ribu Rubles, tetapi adalah mungkin untuk membeli satu atau dua mainan dari set (1500-2000 Rubles setiap satu).

Mainan motor ini hebat untuk kanak-kanak yang mengalami keterlambatan mental yang ketara, mereka bukan sahaja merangsang kemahiran motor, tetapi juga banyak fungsi badan kanak-kanak lain.

Yayasan amal

Ibu bapa tidak boleh dibiarkan bersendirian dengan penyakit serius kanak-kanak. Banyak alat pemulihan tidak boleh dibeli dengan mengorbankan belanjawan, dan pendapatan tidak membolehkan anda membelinya sendiri. Dalam kes ini, dana amal yang dicipta untuk membantu kanak-kanak dengan cerebral palsy akan membantu. Tiada siapa yang akan meminta "yuran masuk" dari ibu bapa, ia cukup untuk menghantar surat kepada dana yang menggambarkan masalah itu, mengesahkan diagnosis - dan menunggu sokongan yang diperlukan.

Sekiranya anda tidak tahu di mana untuk berpaling, inilah hanya beberapa organisasi yang bekerja di seluruh Rusia dan telah membuktikan diri mereka dalam membantu kanak-kanak dengan cerebral palsy:

 • Yayasan Kebajikan "Kanak-kanak Cerebral Palsy" (Tatarstan, Naberezhnye Chelny, Suyumbike St., 28). Yayasan ini telah beroperasi sejak tahun 2004.
 • "Rusfund" (Moscow, PO Box 110 "Rusfond"). Yayasan ini telah beroperasi di seluruh negara sejak tahun 1998.
 • Yayasan Kebajikan "Penciptaan" (Moscow, Magnitogorsk str., 9, pejabat 620). Sejak tahun 2001, Yayasan telah bekerjasama dengan kanak-kanak yang menjalani rawatan dan pemulihan dengan cerebral palsy di klinik di negara ini.
 • Penyebaran Yayasan Kebajikan Wings (Moscow, Bolshoy Kharitonievsky Pereulok, 24, bangunan 11, pejabat 22). Yayasan telah beroperasi sejak tahun 2000 dan menyediakan sokongan untuk kanak-kanak kurang upaya.
 • Yayasan Dobroderdie (Moscow, Skatertny Pereulok, 8/1, Bangunan 1, Pejabat 3). Bekerja hanya dengan kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy sejak tahun 2008.
 • Yayasan Kebajikan "Kanak-kanak Rusia" (Ekaterinburg, 8 Mac, 37, pejabat 406). Membantu kanak-kanak yang mengalami gangguan serebrum dan lain-lain sistem saraf pusat sejak tahun 1999.
 • Yayasan untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy "Kovcheg" (35, Karl Marx str., Novosibirsk). Membantu keluarga di mana kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy berkembang sejak tahun 2013.

Sekiranya anda akan menulis kepada dana, anda pastinya akan membuka akaun bank dengan petunjuk "untuk rawatan" yang disasarkan. Anda boleh menghantar permohonan kepada semua dana, umur kanak-kanak tidak penting. Permohonan daripada ibu-ibu bayi dan dari ibu bapa kanak-kanak di bawah umur 18 tahun diterima.

Apakah alat khas untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy, untuk memudahkan gerakan bebas, anda akan belajar dari video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan