Kukloterapiya sebagai bantuan psikologi kepada kanak-kanak

Kandungannya

Permainan ini adalah yang paling semula jadi bagi kanak-kanak, ia memberikan mereka keseronokan. Tetapi bermain dengan anak patung tidak hanya menyeronokkan, tetapi juga penyembuhan. Kaedah pembetulan psikologi, yang dipanggil "terapi patung", akan membantu dengan pelbagai masalah dalam perkembangan kanak-kanak. Dalam artikel ini kita akan memberitahu tentang intipati kaedah, serta bagaimana untuk menganjurkan aktiviti untuk bayi anda sendiri.

Apa itu?

Kukloterapiya - satu bentuk psikosis, yang boleh digunakan untuk kanak-kanak dari tahun ini, dan juga untuk kanak-kanak prasekolah, anak-anak muda dan sekolah menengah. Praktikal sehingga remaja, beberapa teknik dan asas teknik positif terapeutik ini dapat diterapkan dengan kejayaan yang berterusan.

Interaksi dengan anak patung membolehkan anak lebih memahami tempat mereka di dunia ini, lebih mudah untuk mengekspresikan emosi mereka dengan kata-kata. Ia tidak selalu mudah untuk kanak-kanak bercakap tentang apa yang membimbangkan dan peduli tentang mereka, tentang apa yang mereka takut secara langsung. Lebih mudah untuk memindahkan ketakutan, kesalahan, kecemasan dan emosi yang merosakkan yang kuat kepada sesuatu yang tidak bernyawa - pada selekoh kertas (ketika melukis), pada gambar (ketika memodelkan), pada anak patung, bermain persembahan di teater boneka khas.

Ini Kaedah diiktiraf di seluruh dunia sebagai salah satu kaedah psikologi yang paling berkesan untuk kanak-kanak., yang membolehkan untuk memperbaiki penyesuaian sosial mereka, menyelesaikan konflik dalaman dan luaran. Seorang kanak-kanak boleh, dengan bantuan anak patung dengan bantuan orang dewasa yang akrab dengan asas teknik, memainkan mana-mana keadaan yang, dalam satu cara atau yang lain, membimbangkannya dan mencederakannya.

Pakar-pakar yang berbeza menyifatkan kaedah ini untuk pelbagai bidang psikologi pengetahuan: kepada psychodrama, terapi permainan. Lebih sering, ia dianggap sebagai salah satu daripada jenis terapi seni atau, secara umum, diasingkan ke dalam bentuk yang berasingan.

Latar belakang sejarah

Walaupun pada masa yang paling purba, orang dewasa menyedari bahawa kanak-kanak suka bermain dengan anak patung. Mereka diperbuat daripada rumput, jerami, kayu birch, kayu, buah, kain. Di Rusia, bayi yang baru lahir pasti membuat pesona anak patung dengan tangan mereka sendiri. Adalah dipercayai bahawa boneka itu akan melindungi bayi dari mantra jahat, dari penyakit dan masalah. Anak patung boneka itu disimpan dalam lelaki dan wanita sepanjang hayat.

Anak patung, menurut pemerhatian ibu bapa, bukan hanya mainan, tetapi juga sahabat sejati kepada bayi - dia makan lebih baik jika dia mengambil anak patung dengannya, tidur lebih baik, jika dia juga tidur atau di buaian. Pada anak patung, kanak-kanak "melatih" kemahiran dewasa pertama: tanggungjawab, penjagaan (anak patung "sembuh", "diajar", "diberi makan" dan berpakaian). Pada usia tertentu, semua kanak-kanak percaya bahawa anak patung itu hidup, mereka hanya menyembunyikannya dengan teliti dari orang dewasa. Kisah dongeng terbaik sepanjang masa dan masyarakat didasarkan pada ini: Buratino yang telah dihidupkan semula, Nutcracker dan watak-watak lain.

Pertama, hubungan kuat antara kanak-kanak dan mainan yang ditawarkan untuk menggunakan anak perempuan psikoanalis terkenal Sigmund Freud Anna untuk tujuan terapeutik dan diagnostik. Tetapi karya-karyanya hanya menjadi asas bagi majoriti kajian yang dilakukan (dan akhirnya membentuk metodologi) Saintis Soviet Irina Medvedeva dan Tatyana Shishova. Kerja mereka menjadi asas kepada kaedah terapi boneka.. Dan ia adalah perlu untuk merawat kaedah bukan hanya sebagai hiburan bergaya, tetapi sebagai kaedah kerja dengan kanak-kanak dan remaja, disahkan oleh asas saintifik yang kuat.

Jenis dan kaedah

Kukloterapiya adalah individu dan kumpulan. Dalam kes pertama, pelajaran itu diadakan dengan satu anak, pada kedua - dengan sekumpulan kanak-kanak.Selanjutnya, klasifikasi membayangkan perbezaan fungsi.

Kukloterapiya berlaku:

 • komunikatif - bertujuan untuk meningkatkan keupayaan untuk berkomunikasi, membina hubungan antara kanak-kanak dalam pasukan, dan membina hubungan antara orang dewasa dan kanak-kanak;
 • relaksasi - bertujuan menghilangkan blok psikologi, ketakutan, tekanan emosi kanak-kanak;
 • pedagogi - mengajar pengetahuan, kemahiran baru yang kondusif untuk memperluaskan cakrawala bayi;
 • pembetulan - bertujuan untuk membetulkan masalah tingkah laku, serta masalah dengan pertuturan (digunakan sebagai kaedah tambahan dalam terapi pertuturan) dan pembangunan mental;
 • membangunkan - bertujuan untuk pembangunan memori, perhatian, kemahiran motor, ucapan.

Dalam majoriti kes, dalam satu kelas, beberapa teknik digabungkan. Oleh itu, dalam autisme, kanak-kanak itu ditunjukkan terapi boneka komunikatif, pedagogi dan pembetulan, dan sekiranya hiperaktif dan defisit perhatian, gabungan pengajaran dan teknik pembetulan.

Menurut jenis anak patung yang digunakan, terdapat juga beberapa trend penting dan jenis terapi boneka.

 • Puppet - anak patung pada benang yang boleh dikawal. Dengan bantuan mereka, mereka mengatur teater boneka, cerita dongeng di mana orang dewasa bermain untuk anak sebagai sebahagian daripada sesi latihan, dan kanak-kanak bermain untuk penonton dewasa sebagai sebahagian daripada kaedah relaksasi.
 • Sarung tangan - anak patung anak patung dengan kepala keras dan badan lembut, dipakai di lengan. Dengan bantuan mereka, kemahiran motor, koordinasi pergerakan dan pertuturan, pemikiran dan logik berkembang.
 • Hujung jari - Ini adalah anak patung yang optimum untuk kerja rumah, kerana anda boleh membuat mereka dari mana-mana bola plastik kecil hanya dengan memotong lubang jari di dalamnya dan melukis muncung pada bola. Berguna dalam semua bentuk terapi boneka.
 • Tali - Ini adalah patung-patung yang agak tidak sesuai untuk bayi, lebih baik menghabiskan masa dengan relaksasi dan kelas pembetulan untuk kanak-kanak yang lebih tua. Dibuat daripada tali bergelung tenunan.
 • Rata - angka, dipotong dari kadbod, plastik, kertas. Mereka berguna untuk membangun dan melatih aktiviti, kerana dalam kebanyakan kes dicadangkan untuk membuatnya kepada anak itu sendiri.
 • Shadow - sebarang angka, termasuk yang rata, yang dimaksudkan untuk teater bayang-bayang. Baik untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur.
 • Pertumbuhan - Ini adalah anak patung bersaiz manusia, mewakili pakaian untuk seorang lelaki. Ia sangat berguna bukan sahaja sebagai animator lucu untuk hari jadi kanak-kanak, tetapi juga untuk pembetulan psiko pelbagai keadaan, mereka tidak sesuai untuk kanak-kanak - mereka takut kepada mereka dalam kebanyakan kes.

Kaedah ini tidak membayangkan keperluan untuk membeli atau membuat mana-mana satu jenis anak patung. Untuk kelas rumah sama sekali anak patung yang ada akan sesuai, serta jisim alat yang tersedia: kain, pakaian lama, selendang, kotak dan buih yang tidak dikehendaki. Anak patung boleh dibuat dari segala-galanya.

Masalah apa yang diselesaikan?

Pada pandangan pertama, anak patung tidak dapat menyelesaikan masalah yang serius, tetapi hanya pada pandangan pertama. Interaksi anak dengan anak patung yang dia kenali dengan sesuatu yang penting untuk dirinya sendiri, dan sering dengan dirinya sendiri, membantu mendiagnosis banyak masalah masa kanak-kanak, termasuk masalah psikologi dan bahkan psikiatri.

Dibina dengan betul Pelajaran membolehkan anda mengajar anak anda untuk menyatakan emosi mereka, untuk membicarakan apa yang mengganggunya, yang sangat penting untuk kanak-kanak yang pemalu dan pemalu, kanak-kanak dengan masalah komunikasi, dengan gangguan spektrum autisme; untuk kanak-kanak yang mengalami tekanan, tragedi, keganasan yang serius, telah mengalami trauma psikologi. Kukloterapiya berguna untuk menyesuaikan kanak-kanak dengan keadaan baru: lawatan ke tadika bermula, keluarga berpindah ke tempat kediaman baru, ibu dan ayah bercerai, dsb. Latihan yang disertai oleh ibu bapa dan kanak-kanak akan membantu untuk menjalin hubungan dengan kedua yang kedua, jika ia pecah.

Gabungan kelas terapi pertuturan dengan teknologi bukan tradisional, termasuk terapi wayang, memberikan hasil yang sangat baik dalam pembetulan ucapan: dengan alalia, kegagapan dan masalah pembangunan ucapan lain. Kanak-kanak nakal, neurotik dan anak-anak histeris dengan bantuan teater boneka mendapat peluang untuk melihat kelakuan mereka dari luar, yang merupakan bentuk pembetulan tingkah laku yang berkesan.

Anak patung dapat "memberitahu" dan "menerangkan" apa yang tidak didengar oleh anak-anak jika diberitahu tentangnya dalam kehidupan sehari-hari: mengenai keperluan untuk membasuh tangan mereka, berus gigi, membersihkan katil, dan sebagainya. difahami.

Bagaimana untuk menyusun diri sendiri?

Sekiranya ibu bapa merawat anak mereka kepada ahli psikologi, ahli terapi boneka, dia biasanya mempunyai banyak anak patung yang berbeza di pejabatnya, kanak-kanak itu boleh memilih mana-mana. Tetapi di rumah, organisasi kelas dianggap optimal, di mana anak membuat anak patung sendiri atau dengan bantuan orang dewasa. Adalah jelas bahawa kaedah ini tidak sesuai untuk kanak-kanak yang sangat muda, tetapi dari umur satu setengah tahun kanak-kanak dapat mengambil bahagian aktif dalam membuat anak patung untuk sesi rawatan berikutnya. Oleh itu, pada peringkat pertama, anda perlu membuat anak patung.

Tidak banyak perbezaan dalam apa yang mereka akan buat, sama ada mereka akan cantik atau tidak: adalah penting bahawa kanak-kanak suka mereka, bahawa dia mengenalinya dengan dirinya sendiri. Untuk melakukan ini, orang dewasa perlu menerangkan dalam proses mewujudkan bahawa "mata anak patung itu seperti anak anda" atau "lihat, rambutnya berubah sama seperti anda!".

Anda boleh menambah anak patung kepada salah satu aksesori yang biasa kepada seorang kanak-kanak: dasi rambut, sapu tangan, cincin mainan, atau sesuatu yang lain dari "khazanah" kanak-kanak.

Membuat anak patung merupakan langkah penting untuk memulakan terapi. Semasa dia sedang dilakukan, adalah penting untuk bertanya kepada bayi mengapa dia melukis muka sedemikian untuknya, kenapa dia mempunyai rambut, pakaian. Ini akan memberi jawapan kepada soalan utama - apakah keadaan psikologi awal bayi. Setelah anak patung itu siap, anak itu mesti belajar untuk mengawalnya: tunjukkan kepadanya apa yang dia mampu, bagaimana dia bergerak, bagaimana dia katakan, biarkan anak itu cuba menunjukkannya sendiri.

Selanjutnya, tahap yang paling sukar sedang berlaku - tahap "revitalisasi", anak patung mesti diberi nama, bersama bayi, untuk mengetahui siapa dia, di mana dia hidup dan apa yang dia lakukan, wataknya. Selepas itu, anda boleh dengan selamat menghasilkan adegan yang berbeza untuk persembahan rumah.

Berikut adalah beberapa petua - templat yang akan membantu dalam keadaan tertentu.

 • Perbincangan hati ke hati. Seorang kanak-kanak dapat, pada arahan anda, memberitahu anak patung bagaimana harinya dibelanjakan, apa yang baru dan menarik, dan juga tidak menyenangkan berlaku di tadika atau sekolah. Anda boleh temuduga anak patung itu. Biarkan anak itu sendiri berfikir tentang siapa dia: seorang pelakon, doktor, angkasawan atau orang lain, dia bertanya soalan-soalannya dan datang dengan jawapannya sendiri.
 • Monologues. Tugas kanak-kanak itu - bagi pihak anak patung itu hadir dalam bentuk monolog kehidupannya, masa lalu dan pengalamannya.
 • Kisah dengan watak utama. Tanya anak anda membuat kisah dongeng di mana watak utama adalah anak patung anda. Anda boleh menggunakannya dan anak patung lain. Mengesan apa emosi dan tingkah laku yang terdapat dalam watak utama seorang dalang kecil.
 • Anak patung Tutor. Mainkan adegan di hadapan kanak-kanak di mana boneka itu belajar penting: bacalah, bicaralah bunyi yang bermasalah yang kanak-kanak tidak dapat, berus gigi atau basuh tangan anda selepas berjalan-jalan.
 • Kemahiran sosial. Ini termasuk manifestasi "dewasa" dalam tingkah laku bayi: merawat anak patung, mengajar sesuatu, memberi makan atau menyayangi.
 • Persembahan rumit. Latih kisah dongeng dengan penyertaan beberapa anak patung yang berinteraksi, ikut serta bersama anak itu, kemudian mengatur pertunjukan perdana, menjemput ahli keluarga dan rakan-rakan. Mengedarkan kad jemputan. Selepas persembahan, pastikan untuk mengatur analisis dan perbincangan, tetapi bukan anak dan anak patungnya, tetapi tindakan dan kata-kata watak-watak dongeng yang berbeza.

Petua berguna

Penyusunan semula amalan terapi boneka agak rumit dan penuh dengan perangkap, dan oleh itu bagi ibu-ibu dan nenek yang membuat keputusan untuk mengamalkan kaedah ini, kami mengesyorkan kesusasteraan berikut.

 • A. Tatarintseva "Kukloterapiya dalam karya ahli psikologi."
 • A. Tatarintseva, M. Grigorchuk "Ketakutan kanak-kanak: terapi boneka untuk membantu kanak-kanak."
 • L. Grebenshchikov "Asas terapi boneka".
 • T. Shishova, I. Medvedev "Kanak-kanak, Anak Patung dan Kami".

Dalam kebanyakan kes, terapi wayang membolehkan dalam masa yang singkat tanpa penggunaan ubat sedatif dan cara lain untuk menormalkan keadaan mental kanak-kanak itu, seperti yang dibuktikan oleh banyak kajian ibu bapa dan psikologi kanak-kanak.

Adalah penting untuk menjadi fleksibel, tidak memaksa anak untuk bermain, jika dia tidak dikonfigurasikan pada masa ini.

Mengenai terapi anak patung dan cara anak patung membantu menyelesaikan masalah psikologi kanak-kanak dan ibu bapa, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan