Apakah terapi pasir dan bagaimana ia membantu kanak-kanak?

Kandungannya

Ramai ibu bapa telah mendengar tentang hasil yang menakjubkan yang menyediakan terapi pasir untuk kesihatan dan perkembangan kanak-kanak. Tetapi tidak banyak yang tahu kaedah ini dan cara menggunakannya. Dalam artikel ini kita akan membincangkan intipati dan prinsip, petunjuk dan kontraindikasi, serta mengajarkan ibu dan bapa untuk menjalankan sesi terapi pasir dengan sendirinya.

Mengenai kaedah itu

Terapi pasir adalah satu kaedah untuk mempengaruhi jiwa dan tingkah laku anak melalui visualisasi dunia batinnya. Kaedah ini adalah manipulasi sederhana sewenang-wenang dan pasir halus, pelbagai tokoh, objek kecil. Di dalam dulang khas, anda boleh mempunyai angka, cengkerang dan apa-apa perkara kecil yang anda suka, dalam sebarang pesanan, di mana sahaja di atas dulang dengan pasir. Anda boleh membina slaid dan istana dengan pasir menggunakan air, dan kemudian menghancurkan realiti pasir yang terbina dan mula membina yang baru.

Mewujudkan dan memusnahkan dunia pasir yang ilusi dan rapuh, kanak-kanak itu menggunakan "I" dalam batinnya yang mendalam. Menurut ahli psikologi dan ahli psikoterapi, mewujudkan landskap hebat sewenang-wenang yang kelihatan agak tiga dimensi, kanak-kanak itu mengekspresikan ketakutan bawah sedar, kebencian, kemarahan dan kerengsaannya, dan perasaan ini biasanya bertindak merosakkan jiwa dan kesihatan anak-anak dari semua kategori usia. Perasaan dan emosi negatif keluar dengan corak dan menara pasir.

Kaedah ini adalah salah satu jenis terapi seni yang paling popular bersama dengan terapi muzik, terapi dongeng dan isotherapy. Sudah tentu, ia tidak digunakan di setiap tadika atau sekolah, seperti lukisan atau pemodelan, tetapi ini tidak menjadikannya kurang berkesan dan menarik.

Kaedah ini digunakan secara meluas dalam psikologi kanak-kanak dan psikoterapi, menggunakan kaedah ini, anda boleh:

 • untuk mendiagnosis pelanggaran terhadap keadaan keperibadian, faktor tekanan dan trauma, serta sebab-sebab kelakuan yang luar biasa atau aneh kanak-kanak atau remaja;
 • melegakan ketegangan, tekanan, kebimbangan meningkat, ketidakstabilan emosi;
 • membantu kanak-kanak membina lebih harmoni;
 • memudahkan hubungan jika kanak-kanak tidak berkomunikasi disebabkan sifat atau penyakitnya (untuk autisme);
 • membantu perkembangan keseluruhan, sosialisasi kanak-kanak kurang upaya.

Kaedah ini, yang dianggap sebagai kaedah psikoterapi logik, juga digunakan dalam psikiatri, kerana ia menyumbang kepada diagnosis yang lebih tepat terhadap gangguan mental tertentu, serta proses penyesuaian kanak-kanak semasa rawatan.

Sejarah

Zon pasir pertama untuk meditasi dan relaksasi disebutkan dalam kesusasteraan dan sejarah China kuno, tetapi hanya orang-orang bangsawan, bhikkhu dan pahlawan terkemuka yang dapat menarik bulatan di atas pasir dan menempatkan batu pada mereka. Hiburan sedemikian tidak tersedia kepada orang ramai. Karl Jung dianggap sebagai pengasas kaedah terapi pasir, ia adalah orang yang mencipta asas teoritis yang menerangkan pemindahan dalaman luar. Ia adalah pada permulaan abad ke-20 dan hanya malas yang tidak ketagih terhadap psikologi dan psikoanalisis. Tidak menghairankan bahawa banyak pengikut, pengikut dan peminat Jung dengan cepat mengambil tongkat itu.

Karl jung

Pada tahun 1930 di London, Margaret Lovenfeld mencipta satu kaedah di mana mainan dan angka kecil diletakkan dalam bahan tertentu - air, pasir, tanah liat, dll.Permainan ini mendapat nama "Dunia" dan menjadi sangat popular dengan orang biasa dan ahli psikiatri, yang melihat bagaimana pesakit mereka membuat dunia dan membuat kesimpulan.

Di pertengahan abad yang lalu, Margaret Lowenfeld membawa tongkat ke Dora Kalff. Dia menyusun kaedah untuk penjelasan yang agak jelas mengenai lukisan pasir yang diciptakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Ia adalah yang pertama yang menghubungkan secara langsung bawah sedar dan lapisan yang lebih mendalam kesedaran anak dengan apa yang digambarkannya dari pasir.

Margaret Lowenfeld
Dora kalff

Pada zaman Soviet, kotak pasir berada di setiap halaman, dan ratusan dan ribuan kanak-kanak bermain setiap hari. Permainan pasir hari ini juga popular dengan kanak-kanak dari semua peringkat umur.

Perhatikan, jika mungkin, bagi orang dewasa yang dengan senang hati menuangkan pasir di telapak tangan mereka di pantai, yang, berfikir, mengumpul pasir dalam slaid. Semua ini adalah manifestasi "anak batin" yang tersembunyi dengan ketakutan dan pengalaman, kegembiraan dan mimpi.

Petunjuk dan kontraindikasi

Terapi pasir boleh diamalkan pada bila-bila masa, sebaik sahaja anak mula menikmati bermain di pasir. Sudah jelas sehingga satu tahun bayi tidak dapat memodelkan dunia di dalam kotak pasir atau dulang dengan pasir, tetapi dalam 2-3 tahun dia akan melakukannya dengan senang hati. Percayalah, bahkan seorang remaja yang sukar di usia 14-16 tahun itu tidak akan menolak masa lapangnya untuk mengerumit dengan pasir yang lembut dan menyenangkan, di mana ia sangat menarik untuk menjunam tangannya.

Kaedah utama disarankan untuk kategori kanak-kanak berikut:

 • kanak-kanak mengalami krisis berkaitan umur (3 tahun, 6-7 tahun, 13-15 tahun);
 • kanak-kanak yang mengalami kerugian teruk, trauma psikologi atau fizikal, keganasan, pencerobohan, penghinaan, bencana alam, kematian orang tersayang;
 • kanak-kanak dengan kesukaran meluahkan emosi (berpura-pura dan bersekongkol, tidak berkomunikasi);
 • kanak-kanak yang mempunyai penyakit kongenital dan mengalami gangguan visual, autisme, beberapa bentuk skizofrenia, kanak-kanak dengan pendengaran yang cacat, ucapan;
 • kanak-kanak yang mengalami pertuturan yang terlambat, psikomotor atau perkembangan psikofisikal, CRA - kecacatan mental;
 • kanak-kanak dengan penyakit sistem saraf;
 • kanak-kanak dengan gangguan sistem muskuloskeletal;
 • kanak-kanak yang terlalu aktif dan mudah dipengaruhi, neurasthenik yang mengalami histeria;
 • kepada semua lelaki dalam situasi kehidupan yang sukar, dalam keadaan tekanan.

Terdapat keadaan dan penyakit di mana dengan penggunaan terapi pasir disyorkan untuk menunggu sehingga pesanan khas doktor merawat. Kontraindikasi ini termasuk:

 • gangguan defisit perhatian;
 • epilepsi, disertai dengan kerap kesedaran dan sawan;
 • sindrom pergerakan obsesif, di mana kanak-kanak tidak boleh mencipta bebas, pergerakan sukarela yang berulang-ulang akan mengganggu dan marah bayi;
 • alahan terhadap habuk dan pasir, asma bronkial dalam bentuk teruk;
 • tuberkulosis;
 • gangguan mental yang teruk, disertai dengan kebodohan yang lengkap, keletihan yang mendalam, ketidakupayaan dan keengganan untuk dihubungi dengan orang dan objek di sekeliling anda;
 • umur kanak-kanak sehingga 1.5-2 tahun.

Kecekapan dan keputusan

Tindakan terapi pasir adalah rumit.

Pertama, anak menyentuh pasir dengan tangannya. Ia menyenangkan dan berguna, kerana zarah kecil pasir merangsang ujung saraf telapak tangan, hujung jari. Motivasi berkembang, otak menerima isyarat mantap reseptor saraf di kawasan yang bertanggungjawab untuk kognisi, memori, analisis.

Kedua, pasir adalah bahan yang longgar, dan oleh itu kanak-kanak membuatnya hampir tidak sedar, berselerak dan mengumpulnya tepat seperti "tangan yang diperlukan". Fakta ini dianggap penting untuk diagnosis keadaan dalaman bayi atau remaja.

Dibuktikan bahawa latihan terapi pasir yang sistematik membenarkan anak untuk mempercayai dirinya, menghilangkan pengalaman negatif dan kenangan, lebih jelas menyedari keperibadiannya sendiri, menjadi lebih tenang dan seimbang, lebih bebas.

Yang paling jelas kesan terapi pasir ditunjukkan pada kanak-kanak yang mempunyai kelas yang digabungkan dengan kaedah terapi seni lain, sebagai contoh, termasuk muzik klasik semasa pelajaran, memberitahu dongeng atau dongeng pada waktu yang sama, membaca puisi.

Diiktiraf sebagai penggunaan terapi pasir yang paling berjaya dalam terapi pertuturan, dalam pembangunan bersepadu kanak-kanak prasekolah, dalam aktiviti yang bertujuan mengukuhkan ingatan, perhatian, perkembangan kebolehan ucapan dan intelektual kanak-kanak, dalam diagnosis masalah psikologi prasekolah, sekolah dan remaja, dalam pemulihan dan pendidikan kanak- kesihatan terhad).

Peralatan latihan

Psikoterapi dalam kerja mereka cuba menggunakan kit siap pakai. Mereka terdiri daripada kotak dalam saiz 50x70x8 cm. Kotak pasir biasanya diperbuat daripada plastik ekologi, rim dalaman dicat pada perimeter berwarna biru, bahagian bawah berwarna biru. Pasir memilih kuning atau putih, pecahan kecil yang telah dibersihkan terlebih dahulu.

Terdapat bekas air kecil dalam set, kerana sesetengah permainan memerlukan pembasahan pasir. Terdapat juga set miniatur dalam bentuk orang (orang dewasa, bayi, orang tua), bangunan dan struktur, kereta, kapal, haiwan (baik domestik dan liar). The set sentiasa menggabungkan miniatur yang menyebabkan simpati pada anak, dan angka yang tidak menyenangkan baginya, yang ia takut.

Adalah penting bahawa set mengandungi item yang boleh mewakili "nilai" dalam pemahaman kanak-kanak, melambangkan khazanah dan kekayaan yang ditemui, mimpi dan matlamat - kotak kecil, dada, cangkerang, batu "berharga" kaca. Satu set profesional dilengkapi dengan huruf dan nombor plastik, bendera, simbol agama, batu dan kerucut, serta objek buatan manusia - baut dan kacang.

Kos set selesai boleh agak mengagumkan, semuanya bergantung pada seberapa baik ia selesai. Biasanya, angka dan miniatur dijual secara berasingan oleh subjek. Tetapi untuk membeli set profesional yang mahal tidak diperlukan. Di bawah ini kita terangkan bagaimana untuk mencipta sendiri.

Program permainan

Sehingga kanak-kanak itu dapat membuat dunia tiga dimensi, orang dewasa mula dengan menjelaskan bahawa sisi biru di sisi adalah langit, pasir adalah bumi, dan penutup biru dari dasar kotak pasir adalah air. Sekarang bayi mempunyai semua unsur asas dan dimensi untuk menghasilkan komposisi yang menakjubkan, cerita dongeng, alam semesta dan planet.

Pada permulaan apa-apa aktiviti, kanak-kanak mesti memilih untuk dirinya sendiri angka-angka kecil, objek, "harta", dan lain-lain. Koleksi yang lebih pelbagai adalah, lebih banyak pilihan yang akan dimiliki oleh anak. Tanya dia mewajarkan pilihan kenapa dia tidak suka tokoh orang, tetapi dinosaur kecil atau anak kucing, mengapa dia mengambil lebih banyak nombor, kenapa dia memerlukan cangkang atau butang. Ini akan menjadi tugas pertama. Pakar psikologi percaya bahawa objek yang dipilih melambangkan keadaan psikologi lelaki atau remaja kecil pada masa sekarang dalam kehidupan.

Tentukan apa dan mengapa dia mencipta atau merobohkan di dunia berpasir - ia akan membantu untuk mewujudkan hubungan dan akan membuka banyak perkara menarik mengenai pandangan dunia, pengalaman dan faktor tekanan. Sikap berhati-hati terhadap pasir dan patung adalah tugas ketiga yang anda perlukan untuk menanamkan anak anda sejak awal. Dia tidak boleh menyebarkannya, kalah.

Selepas akhir sesi rawatan, anda perlu memulangkan angka ke tempat mereka, mengaturnya dalam urutan asal.

Permainan boleh:

 • fonemik - disertai dengan sebutan bunyi individu untuk mendapatkan sebutan mereka;
 • membangun dan belajar (membaca, mengira);
 • unjuran (kanak-kanak mengaitkan dirinya dengan satu angka dan membina dunia sendiri);
 • pembetulan (anda perlu membuat dunia yang akan dipenuhi dengan makhluk menakutkan dan menakutkan, keadaan yang dahsyat, kanak-kanak mesti menggambarkan ketakutan mereka);
 • keluarga (apabila kedua-dua anak dan keluarganya membina dunia pada masa yang sama).

Bagi kanak-kanak yang mengalami gangguan ucapan dan kelewatan pembangunan pertuturan permainan arah fonemik - harimau ("rr-r"), ayam belanda ("ku-ka-re-ku"), dan sebagainya adalah lebih sesuai. Seorang kanak-kanak mesti membina sebuah dunia dengan angka, atas nama yang terdapat bunyi bermasalah dan sentiasa mengamalkan mereka.

Bagi kanak-kanak autistik dan kanak-kanak dengan masalah komunikasi permainan keluarga dan unjuran yang sesuai. Unjuran tentang diri mereka sendiri juga diperlukan untuk kanak-kanak yang telah menjadi mangsa keganasan, telah mengalami kerugian serius, tekanan yang teruk. Di peringkat rawatan, tugas-tugas ramalan secara beransur-ansur dipindahkan ke tugas-tugas pembetulan untuk mendedahkan ketakutan dan masalah yang mendalam.

Kanak-kanak yang mengalami masalah mental permainan pendidikan dan pendidikan akan memberi manfaat. Kategori tugas yang sama adalah sesuai untuk semua pelajar prasekolah dan pelajar sekolah rendah.

Kelas dan latihan adalah individu dan kumpulan. Untuk rumah terapi pasir berlatih, ibu bapa perlu membuat kotak yang sesuai dengan saiz yang ditetapkan dalam lebar, tinggi (dimensi yang ditunjukkan di atas). Bilas pasir di beberapa perairan dan kering dengan baik. Jika tidak ada keinginan atau keupayaan untuk membeli set angka, kumpulkan semua barang-barang kecil yang, pada pendapat anda mungkin menarik untuk pembinaan dunia baru - butang, pin rambut, kacang, gabus, penutup logam, tulang pic dan akaun kanak-kanak, manik besar, kon dan benih, mainan kecil (contohnya telur coklat).

Sebelum permulaan kelas, ibu perlu membuat keputusan untuk membina sesi rawatan, untuk ini yang anda perlukan menjalankan permainan unjuran diagnostik. Kanak-kanak perlu menarik sebarang tanda dan angka dengan jari-jarinya di atas pasir, ini akan membantu sekurang-kurangnya kira-kira memahami intipati masalahnya. Bagaimana untuk mentafsirkan mereka, kami akan memberitahu di bawah.

Sekiranya tidak mungkin untuk mendiagnosis masalah psikologi kanak-kanak secara bebas, rujuk ahli psikologi. Banyak pengetahuan yang berguna akan diberikan kepada ibu saya oleh buku "The Wonders in the Sand" oleh T. Zinkevich-Evstigneeva.

Decoding aksara

Beberapa bangunan pasir kanak-kanak dan tanda-tanda di pasir membantu ibu bapa lebih memahami apa yang dirasakan oleh kanak-kanak dan apa yang diperlukan:

 • istana pasir atau rumah, pagar dan dinding dengan dinding tebal - keselamatan, ketidakamanan, ketakutan dan keperluan untuk perlindungan;
 • keamanan damai, kekeliruan dalam simbol dan tanda - kekacauan dan kekeliruan dalam diri anak itu sendiri;
 • ketiadaan tokoh manusia dengan kemungkinan pilihan mereka - keinginan untuk mengasingkan diri dari orang, menyakiti mereka, ketakutan dan kesakitan;
 • lingkaran dilukis di atas pasir - keinginan untuk perubahan, kekurangan cinta dan penjagaan;
 • spiral - kekurangan komunikasi, keletihan, mimpi buruk;
 • sudut tajam dan garisan yang koyak - konflik dalaman, kecemburuan, kemarahan.

Ulasan

Menurut ibu bapa, terapi pasir sudah beberapa minggu kemudian, manfaatnya menjadi nyata - anak itu meningkatkan tidur dan nafsu makan, kurang sering ada kemarahan kemarahan atau histeria. Latihan sistematik dengan pasir sekurang-kurangnya dua kali seminggu menyumbang kepada peningkatan prestasi sekolah.

Teknik ini mudah dan mudah dimengerti oleh semua, dan oleh itu maklum balas tentangnya kebanyakannya hanya positif.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai terapi pasir dan manfaatnya dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan