Kertas pastel: ciri pilihan

Kandungannya

Tiada kemahiran artistik yang menakjubkan tidak akan membolehkan anda membuat karya, jika tidak ada syarat yang diperlukan untuk ini. Dalam proses menarik butiran terkecil adalah penting, dan lukisan bekalan, di antaranya kertas, memainkan peranan penting.

Pastel untuk masa yang lama tidak dilihat oleh artis-artis yang serius sebagai alat untuk kreativiti sebenar - mereka menggunakannya secara eksklusif untuk lakaran sketsa. Hari ini bahan ini telah menerima pengedaran terluas di kalangan pencinta seni kerana pelbagai varieti, warna yang cantik dan kaya, serta kerana kemudahan imej.

Crayon pastel sangat mudah untuk kanak-kanak kecil, kerana mereka tidak boleh selalu memegang pensil atau berus dengan betul di tangan mereka, tetapi dengan bantuan penulisan krayon dari semua pihak, mereka sudah dapat menarik perkara yang bermakna. Bagaimanapun, tanpa kertas yang betul, walaupun kapur yang terbaik akan menjadi kekecewaan untuk ibu bapa dan kanak-kanak.

Apa itu?

Kertas untuk pastel dalam komposisinya tidak begitu berbeza dengan jenis lain dari bahan yang sama, tetapi ciri-ciri lain menentukan orientasi sempitnya tepat pada krayon. Untuk memilih kertas pastel yang betul, anda perlu sedikit lagi untuk memahami sifat-sifat krayon.

Yang pertama adalah kecil - bahannya kering dan longgar. Tidak seperti cat, jejaknya tidak diserap ke dalam kertas, hanya tinggal di permukaannya. Terdapat jenis yang lebih lembut di mana minyak bertindak sebagai pengikat. Terdapat cukup banyak, dan ia mampu dengan cukup yakin memberikan lekatan ke pangkalan, tetapi untuk anak-anak kecil, ia agak jarang untuk membelinya kerana marquis yang tinggi seperti hadiah itu.

Ternyata anda perlu meningkatkan daya tahan pigmen ke pangkalan, dan kertas itu dimaksudkan untuk melakukan ini. Pelbagai jenis produk kertas untuk pastel tidak wujud - ia secara eksklusif bertekstur. Sebagai alternatif, penggunaan kertas cat air kadang-kala dibenarkan.

Ia adalah logik itu kertas pastel perlu mempunyai ketumpatan yang agak tinggi. Sekiranya kapur adalah jenis kering, maka pergerakan tiba-tiba boleh merosakkan asas yang terlalu nipis. Bagi formulasi minyak, mereka memerlukan premis cukup padat supaya tidak membocorkannya.

Kita tidak boleh lupa bahawa ketika melukis dengan pastel, teknik bulu bulu sering digunakan, yang juga memajukan permintaan mengenai ketumpatan tinggi kanvas.

Akhir sekali, tidak seperti alat lukisan pastel lain. Gambar kelihatan lebih baik pada kertas bukan putih. Warna utama, sudah tentu, kelihatan lebih cerah pada dasar putih, tetapi warna pastel cahaya pada latar belakang ini kelihatan sangat pudar. Dalam hal ini, kertas pastel biasanya berwarna dalam proses pengeluaran.

Para pemula dinasihatkan untuk memberikan keutamaan kepada kertas kelabu kelabu dan cahaya, sementara para profesional dapat memilih latar belakang khas untuk setiap lukisan individu, bermula dari ciri-ciri rancangan tersebut.

Pandangan

Industri kertas moden menawarkan pilihan artis pelbagai jenis produk untuk setiap lukisan individu, tetapi ia adalah kertas pastel yang mempunyai pelbagai pilihan maksimum. Pilihan boleh dibuat, bermula dari beberapa kriteria sekaligus.

Format

Bagi kanak-kanak dan pemula, kertas pastel dihasilkan dalam kepingan format standard, baik secara individu dan dalam bentuk album atau buku nota dengan kepingan pelekat. Format yang paling biasa, digunakan secara meluas dalam sekolah pendidikan umum, adalah A4 terkenal, tetapi untuk keperluan artistik yang serius saiz yang lebih besar mungkin diperlukan - sebagai contoh, A3 atau A2.

Kertas pastel juga dijual dalam gulung, menarik pengguna peluang untuk menjimatkan pembelian borong. Penyelesaian sedemikian mungkin mempunyai beberapa kelemahan. Pertama sekali, anda perlu memotong roll seperti ini dengan teliti dan dengan sekurang-kurangnya buangan yang tidak berguna. Di samping itu, potong kertas dari roll sering menyimpan bentuk separuh bulatan, yang tidak begitu mudah untuk lukisan.

Warna

Bertentangan dengan fakta bahawa kertas putih dianggap bukan pilihan yang paling berjaya untuk pastel, untuk pencinta aksesori lukisan ini, terdapat pilihan asas untuk semua warna yang mungkin. Bukan warna yang paling menarik secara tradisinya sangat popular: kertas berwarna biasanya dihasilkan dalam warna hitam atau dalam warna kelabu yang berlainan.

Kertas berwarna juga dijumpai, tetapi warnanya biasanya rendah, supaya tidak mengganggu persepsi pola sebenar. Album berwarna biasanya dijual dengan segera oleh satu set warna yang berbeza.

Artis profesional sering memilih untuk tidak mencari helai warna yang dikehendaki, tetapi cat mereka sendiri, terutamanya jika kertas putih biasa digunakan sebagai yang asal.

Invois

Masa yang berasingan dalam pemilihan kertas pastel adalah pemilihan tekstur yang diperlukan, di mana kekhususan hasil selesai bergantung langsung. Secara umum, terdapat empat jenis tekstur utama.

  • Ingres Antara asas yang paling padat di antara semua yang sesuai untuk pastel - walaupun kertas cat air lebih kurus daripada itu. Di permukaan kerangka sedemikian, garisan tiga dimensi jelas terlihat, mewakili grid dekat dengan segi empat dan segi empat tepat.
  • Sel. Struktur yang lebih padat dan berkualiti tinggi, di mana unsur pelega bukan grid yang memisahkan serpihan, tetapi sel-sel itu sendiri. Dalam sampel yang terbaik, sel-sel tersebut menyumbang kepada pengekalan pigmen yang lebih baik di permukaan, dan lukisan selesai ditutup dengan titik-titik seragam kecil warna asas, yang menambah daya tarikan kepada karya.
  • Tekstil Emery. Ragu-ragu kertas itu boleh mengepam permukaannya, tetapi secara kebetulan ia kelihatan seperti saudara kasarnya. Di permukaan, ketulenan yang diucapkan adalah ketara, kerana pigmen itu sempurna berpaut pada kertas tersebut. Pelbagai ini biasanya dianggap profesional dan hanya tersedia dalam format besar.
  • Velvet. Pilihan ini, sebaliknya, mempunyai tekstur lembut, yang dicapai oleh ketumpatan gentian yang relatif kecil di lapisan atas. Antara serat bebas seperti pigmen itu disimpan dengan sempurna, maka kertas jenis ini juga sangat popular. Asas semacam itu biasanya mempunyai ketumpatan yang agak tinggi, jadi mereka boleh menggunakan teknik teduhan (jika tiada tumpukan tebal). Secara umum, ia adalah kertas baldu yang biasanya digunakan untuk meniru lukisan.

Bagaimana untuk memilih?

Pelbagai pastel di pasaran membolehkan para profesional memilih penyelesaian yang terbaik, tetapi hanya mengelirukan pengguna yang tidak berpengalaman. Sebelum anda pergi ke kedai, anda perlu memutuskan sama ada tujuan yang anda perlukan kertas yang dibeli.

Sebagai peraturan, kertas pastel dijual secara individu dalam helaian atau dalam album. Pilihan terakhir akan lebih sesuai untuk kanak-kanak itu, kerana ini menghilangkan risiko kehilangan segera bentuk di kedalaman portfolio kanak-kanak.

Perlu diingatkan bahawa lebih mudah untuk melukis dengan pastel pada lembaran yang berasingan, dan oleh itu apabila membeli album, anda perlu memilih yang memudahkan untuk menarik keluar lembaran individu.

Memilih satu set kepingan, adalah mustahil untuk tidak memikirkan warna mereka. Kertas kelabu dianggap sebagai penyelesaian paling neutral, kerana ia disyorkan untuk membelinya untuk kanak-kanak. Set multi-warna patut dibeli hanya jika pemilik masa depan telah berjaya menguasai prinsip memilih latar belakang untuk corak tertentu.

Kanak-kanak itu akan menyukai set dengan kepingan yang lebih terang, tetapi untuk kreativiti yang serius mereka tidak mencukupi - kita memerlukan warna neutral yang akan menghalang lukisan dengan baik, tanpa mengalihkan perhatian dari kerja itu sendiri.

Anda tidak boleh memilih kertas untuk pastel tanpa mengambil kira pelbagai krayon itu sendiri. Pilihan dasar untuk pastel minyak agak mudah, kerana komponen lemak di dalamnya memberikan lekatan yang agak tinggi. Ternyata krayon minyak tidak begitu menuntut pada tekstur kertas, tetapi mereka memerlukan ketebalan yang tepat, memastikan kanvas tidak basah dan tidak mencemarkan segala-galanya.

Bagi pastel kering, tekstur yang sangat ketara sangat penting untuknya - contohnya, sel-sel yang sama atau permukaan "emeri".

Harus diingat bahawa ulasan di Internet dalam hal ini tidak selalu membolehkan kita membuat gambaran sebenar perbandingan kualiti kertas dari pengeluar yang berbeza. Pangkalan pastel terbaik - masing-masing mempunyai sendiri. Di sini adalah penting untuk memilih bukan kertas, sebagai gabungan kertas dengan pastel. Kanvas terbaik boleh dikritik oleh orang yang memilih yang salah untuknya, dan hanya sebagai versi asas terburuk yang boleh mendapat pujian tulus jika pengguna secara tidak sengaja memukul paku pada pilihan pastelnya.

Petua berguna

Profesional mungkin tahu cara memilih kanvas yang tepat untuk pelbagai lukisan, pemula dan peminat juga mempelajari topik terlebih dahulu, tetapi sukar bagi ibu bapa anak-anak untuk mengetahui cara membeli kertas yang baik untuk pastel. Terdapat beberapa petua mudah yang akan membantu untuk tidak salah.

  • Album adalah lebih baik untuk kanak-kanak kerana keupayaan mereka untuk mengekalkan bentuk. Apabila membeli set helaian, anda juga harus menjaga folder keras untuk menyimpan dan mengangkut kertas.
  • Ketumpatan kertas berkualiti untuk pastel cukup tinggi, yang tidak boleh tetapi memberi kesan kepada berat badannya, kerana untuk kanak-kanak kecil anda tidak boleh membeli album dengan jumlah yang besar - 8-12 lembar akan cukup untuk permulaan.
  • Anda tidak boleh mendapatkan kertas profesional yang paling mahal sekaligus, kerana dia masih tidak dapat mendedahkan sepenuhnya kelebihannya, sedangkan untuk idea umum sifat-sifat pastel dan menguasai teknik-teknik asas, set rata-rata untuk pemula akan mencukupi.
  • Ramai ibu bapa memilih untuk tidak membuat teka-teki atas pilihan kertas khas untuk pastel dan hadkan penggunaan versi cat air untuk cat air dan pastel. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda boleh mengambil sebarang album di kedai alat tulis. Dalam kes ini, bermakna kertas bertekstur air bertekstur, yang kurang biasa dan kos lebih sedikit.

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai jenis dan jenama kertas pastel dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan