Bagaimana untuk membuat cat kaca berwarna di rumah?

Kandungannya

Cat kaca berwarna dalam tahun-tahun kebelakangan ini menjadi semakin popular: seni menggambar pada kaca dari hobi yang jarang berlaku menjadi hobi besar-besaran.

Untuk mencipta corak telus pada kaca atau permukaan telus yang lain, cat khas perlu dibeli, yang kini dijual hampir di mana-mana sahaja. Tetapi terdapat beberapa resipi yang anda boleh menyediakan cat yang berwarna-warni di rumah.

Kaedah pemasak yang mudah dari PVA

Membuat cat berwarna dengan tangan anda sendiri di rumah sebenarnya agak mudah. Resipi ini termasuk hanya dua bahan: gam PVA biasa dan pewarna makanan, dijual di mana-mana kedai runcit. Perkadaran yang tepat tidak ditunjukkan di mana saja, kerana hanya bergantung pada intensitas warna pewarna dan betapa cerahnya hasil akhir.

Oleh itu Anda perlu mencampur bahan dengan mata, tetapi penulis menunjukkan bahawa lebih daripada dua sendok makan PVA untuk setiap warna tidak diperlukan: untuk menghabiskan lebih banyak pada satu masa agak sukar, dan kerana gam dalam komposisi, bahan yang dihasilkan tidak boleh disimpan untuk masa yang lama.

Bahan siap ternyata cecair, oleh itu anda tidak boleh menariknya dengan segera pada tetingkap menegak: angka itu cacat oleh gaya graviti. Dalam kes ini, lukisan yang dibuat dengan cat seperti itu biasanya menghias tingkap, prosedur permohonan hanya sedikit berbeza.

Hakikatnya ialah gambar beku adalah sejenis pelekat integral yang boleh berulang kali terpaku dari satu tempat ke tempat, terutama jika ia dibuat dengan lapisan bahan yang agak tebal.

Atas sebab ini, untuk kemudahan yang lebih baik, disarankan terlebih dahulu melukis karya pada permukaan mendatar, menggunakan filem nipis atau fail sebagai pangkalan.

Fail ini juga sangat popular kerana anda boleh meletakkan pewarna atau lukisan biasa di dalamnya, yang akan kelihatan melalui pangkalan, membantu anda untuk menarik lebih tepat butiran tetingkap kaca berwarna masa depan.

Kerana jumlah gambar yang besar, ia mengambil masa yang lama untuk kering: dinasihatkan untuk meninggalkan fail dengan cat yang diterapkan untuk sepanjang malam. Selepas itu, filem itu boleh dipisahkan dengan teliti, dan dari sisi sentuhan dengannya, gambar itu akan mempunyai permukaan yang sempurna rata dan sangat licin. Ia juga perlu dilekatkan ke tingkap. Untuk melakukan ini, pasangkan produk tersebut ke kaca dan lancar perlahan-lahan.

Oleh kerana kecerahan dan keunikan hasil, kreativiti jenis ini sangat popular di kalangan kanak-kanak, ibu juga suka, tetapi untuk kesederhanaan dan kos rendah resipi.

Resipi canggih untuk kreativiti yang serius.

Resipi di atas adalah baik dengan cara tersendiri, tetapi ia lebih sesuai untuk kreativiti kanak-kanak, manakala orang dewasa juga cat pada kaca dengan kejayaan, mewujudkan karya sebenar. Cat pembelian akan berguna untuk tugas-tugas tersebut, tetapi cat buatan sendiri sering melakukan tugas yang sangat baik dengan tugas ini.

Perlu diingatkan bahawa komposisi bahan semacam itu sering mengandungi bahan-bahan toksik dan berbahaya, jadi perlu mengikuti semua langkah-langkah keselamatan yang mungkin supaya mereka tidak mendapat kulit, mata atau saluran pernapasan.

Berdasarkan nitrolac

2/3 daripada nitrolac perlu mencairkan kira-kira 1/3 daripada pelarut, mewarna jisim cat artistik.Seperti dalam resipi "kanak-kanak", bahagian sebenar cat bergantung kepada keamatan komposisi yang dikehendaki, kadar nitrolac dan pelarut juga boleh sedikit diselaraskan bergantung kepada ketebalan campuran.

Ia mungkin untuk menggunakan lakuer berwarna yang dihasilkan untuk mengisi kontur kaca berwarna, kerana ia tidak sesuai untuk lukisan literal.

Berdasarkan gam BF-2

Resipi ini sangat mirip dengan yang sebelumnya, tetapi ia mengandungi banyak lagi kimia. Melekatkan naungan cahaya bercampur dengan aseton yang mencairkannya sedikit, dan kemudian cat ditambahkan ke struktur. Adalah penting untuk diingat bahawa pewarna tidak sesuai untuk mana-mana, tetapi hanya satu yang larut dalam alkohol.

Di rumah, ramuan yang sama boleh didapati dengan mengepam dakwat dari pen biasa - maka anda dengan selamat boleh mengatakan bahawa kaca itu dicat dengan dakwat berwarna biasa.

Gelatin berasaskan

Resipi ini mempunyai kerumitan persediaan yang agak tinggi, tetapi tiada komponen toksik yang jelas. Untuk permulaan, asas diwujudkan. Untuk melakukan ini, cairkan gelatin dalam air dalam bahagian 6 gram setiap cawan.

Dalam balang yang lain, pewarna kering untuk kain harus dicairkan di dalam air, di sini perkadaran bergantung pada tepu warna dan arahan pada pembungkusan dye. Selepas itu, pewarna asas dan dicairkan boleh dicampur bersama dengan melaraskan jumlah cat untuk menentukan warna campuran selesai.

Bahan yang dihasilkan mempunyai rintangan yang agak rendah terhadap sebarang pengaruh luaran, kerana penggunaan nitrolac tanpa warna untuk perlindungan adalah wajib.

Untuk mengetahui cara membuat cat kaca berwarna dengan tangan anda sendiri, lihat kelas induk yang seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan