Memilih berus cat sintetik

Kandungannya

Bagi ramai pendatang baru untuk melukis, pilihan berus menjadi hasil yang sangat primitif dalam bentuk dan saiz. Adalah penting untuk mengetahui bahawa sintetik, sebagai contoh, tidak sesuai untuk cat air dan tidak dapat digunakan untuk merapikan, tetapi lebih kerap digunakan untuk bekerja dengan cat akrilik, tetapi sebenarnya terdapat lebih banyak kriteria untuk memilih berus sintetik.

Peruntukan am

Sebelum anda memilih berus untuk melakukan tugas-tugas sempit tertentu, anda harus belajar memahami peralatan ini secara umum. Hampir tidak ada sesiapa yang ingin membeli untuk melayani dia hanya beberapa minggu, kerana, pertama sekali, anda harus berhati-hati untuk memilih salinan berkualiti tinggi.

Jangan mengabaikan parameter luaran. Anda boleh memulakan carian anda untuk alat terbaik dengan menentukan sama ada berus sesuai untuk panjang pemegang atau tidak. Sekiranya alat ini tidak sesuai dengan kriteria ini, maka semua yang lain tidak boleh dipertimbangkan. Jika panjang memenuhi permintaan, anda perlu memberi perhatian kepada kelancaran pemegang (mandatori), serta menilai tahap kebolehpercayaan bahan yang digunakan.

Adalah sangat penting untuk ambil perhatian jenis asas - bahagian logam yang menyambungkan pemegang dan timbunan. Adalah logik bahawa dengan asas yang tidak boleh dipercayai, longgokan itu akan tergelincir dengan cepat, oleh itu keutamaan harus selalu diberikan kepada mereka yang berus untuk lukisan, yang dilengkapi dengan asas padat - tanpa jahitan.

Mengenai kualiti longgokan itu perlu dibicarakan secara berasingan. Pertama sekali, tidak boleh diterima untuk membeli alat di mana gam, yang mengikat rambut tiang, dapat dilihat dari luar, jika tidak, lebih baik tidak untuk mencuci alat sama sekali, yang tentunya tidak mungkin. Di samping itu, longgokan itu mesti elastik untuk menyampaikan pergerakan tangan induk dalam pola yang ideal. Kedai tidak mungkin untuk memeriksa ini, tetapi salinan tumpukan yang baik masih tidak akan hilang apabila basah, dan juga menyimpan selama mungkin tanpa terjatuh semasa bekerja.

Borang Pili

Satu lagi perkara penting yang mempengaruhi pilihan berus artistik ialah bentuk longgokan. Kemudahan menggambar butiran tertentu bergantung padanya, sedangkan orang yang biasa dengan melukis hanya di peringkat sekolah menengah akan mula tertanya-tanya untuk masa yang lama bagaimana untuk menggambar begitu banyak elemen bentuk dan saiz yang berbeza dengan satu berus bentuk standard. Berus yang paling biasa beberapa jenis biasa.

  • Timbunan bulat - yang paling biasa, ia adalah tepat yang biasanya menarik mereka yang tidak dapat memilih alat artistik. Pada dasarnya, dengan saiz yang agak kecil, ia mudah untuk menarik butiran, dan untuk kawasan lukisan, tetapi dalam kedua-dua kes adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada penyelesaian profil sempit.
  • Berus rata juga agak biasa. Tumpukan mereka mempunyai bentuk yang rata, sehingga berus ini sangat mirip dengan berus cat. Persamaan ini tidak sengaja, kerana kedua-dua alat ini direka untuk tujuan yang sama - dengan cepat dan mudah cat di kawasan besar. Sebagai peraturan, akhir seperti berus sedikit tajam dan dalam bentuk menyerupai lidah kucing, yang membolehkan anda untuk lebih tepat menyesuaikan ketebalan strok, bergantung kepada daya menekan.
  • Flautz - ini adalah jenis analog berus rata, hanya dengan hujung timbunan dalam bentuk garis rata. Ketebalan strok berus tidak laras di sini, tetapi jika anda memerlukan lebar maksimum, berus ini akan menjadi ideal.
Berus rata
Flautz
  • Apabila melihat berus fon nampaknya pengeluar menyesali tumpukan untuk itu, tetapi sebenarnya, di sini anda memerlukan sejumlah kecil rambut dengan panjangnya yang besar.Alat sedemikian tidak lagi diperlukan untuk melukis, tetapi untuk kaligrafi, kerana mereka dengan mudah boleh meletakkan titik kecil, dengan mudah melukis garis nipis.
  • Contoh linear mereka menyerupai berus sebelumnya, tetapi longgokan mereka sedikit lebih besar dan nyata lebih pendek. Artis profesional biasanya menulis butir-butir kecil dengan alat ini, kerana disebabkan oleh rambut yang dipendekkan, maka tahap tertinggi kawalan terhadap bentuk gambar dicapai.
  • Berus kipas Mereka sangat menyerupai rakan rata mereka, tetapi, seperti yang jelas dari nave, mereka mempunyai bentuk kipas yang jelas. Penyelesaian ini membolehkan anda bermain secara subtly mungkin dengan peralihan warna, dan juga untuk mencipta kontras warna yang jelas.

Sebagai peraturan, setiap artis mempunyai keutamaan sendiri mengenai subjek kegemaran, tetapi satu peminat juga tidak mencukupi untuk seorang amatur. Atas sebab ini, adalah bernilai membeli satu set yang terdiri daripada alat-alat bentuk yang berbeza untuk dapat menggambar garis-garis yang paling halus dan cepat cat lebih setengah lembar dalam satu naungan.

Penomboran

Sering kali anda dapat mencari klasifikasi berus artistik juga dengan angka-angka, yang boleh membayangkan orang yang tidak mengenalinya. Malah, tidak ada yang sukar dalam hal ini - sebagai peraturan, angka itu bermakna diameter cerucuk berus bulat atau lebarnya dalam bentuk apa-apa bentuk lain. Oleh itu, nombor berus 1 adalah berus bulat dengan longgokan dengan diameter 1 mm. Diameter ini diukur di tempat tumpukan ditutupi oleh topi.

Perlu diingatkan bahawa Berus rata biasanya hanya nombor pasangan, kerana pemampatan asas biasanya membawa kepada penggandaan lebar timbunan. Walau bagaimanapun, tidak perlu dikatakan tentang ketepatan pengukuran yang tinggi pada skala tersebut, oleh itu ukuran sebenar timbunan itu tidak selaras dengan nombor yang ditunjukkan. Lebih-lebih lagi, dengan bilangan yang sama, tetapi pengeluar dan bahan serat yang berbeza, keputusan yang diperolehi dengan berus yang sama yang boleh dikatakan berbeza-beza.

Mana-mana artis memerlukan berus pelbagai saiz, dari yang paling kecil, termasuk # 0, kepada yang besar - No 16 atau No. 20. Nombor sifar tidak boleh terkejut - berus seperti hanya terdiri daripada beberapa rambut dan dimaksudkan untuk menulis garis nipis. Pelbagai bukan sahaja dalam bentuk, tetapi juga dalam saiz membuat artis memperoleh set alat seni yang agak besar, yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 5-6 kepingan.

Pengilang

Pilihan berus artistik dalam banyak aspek adalah perkara subjektif, kerana setiap pencipta mempunyai keperluan yang berbeza. Mungkin artis itu, walaupun di kalangan produk Cina, akan mencari alat yang akan memenuhinya dengan ciri-ciri dan kualitinya. Walau bagaimanapun, ini hanya mungkin dalam kes pilihan yang sedar, tetapi jika seseorang memilih pemula, maka dia harus terlebih dahulu mendapat idea tentang bagaimana kualiti tertinggi harus dilihat.

Produk jenama seperti Erich Krause, Artberry atau Pinax Creative akan dapat membentuk idea pilihan yang tepat.

Mengenai cara memilih berus yang betul untuk lukisan, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri.Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan