Terapi seni untuk kanak-kanak: kami melayan dengan seni

Kandungannya

Bukan rahsia lagi bahawa banyak penyakit di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak berkait rapat dengan aspek psikologi. Dan tanpa menangani punca-punca utama, prasyarat yang membentuk asas penyakit, agak sukar untuk menyembuhkan seseorang. Untuk mengenal pasti faktor psikologi tersembunyi penyakit ini dan untuk membantu kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan, terdapat kaedah seperti terapi seni. Bahawa ia mewakili dirinya sendiri dan sama ada ia berkesan, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Apa itu?

Terapi seni termasuk banyak kaedah mempengaruhi jiwa dan lingkungan emosi kanak-kanak dengan seni, kreativiti, penciptaan kecantikan. Kelas terapi seni digunakan secara meluas oleh ahli psikologi kanak-kanak, psikoterapi, psikiatri, serta pendidik dan pemulihan sosial.

Melalui tindakan yang mudah difahami dan ringkas yang merupakan intipati kaedah - lukisan, tarian, muzik, patung, dan lain-lain - kanak-kanak dapat menemui sudut tersembunyi jiwanya, menyatakan kecemasan dan keseronokan, yang tidak selalu disebabkan oleh umur atau faktor lain yang dinyatakan dalam kata-kata.

Latihan terapi seni telah banyak digunakan dalam diagnostik: ahli psikologi atau ahli psikoterapi boleh menentukan sebab-sebab kebimbangannya dan juga penyakitnya akibat kreativiti kanak-kanak. Terapi seni agak berjaya digunakan dalam rawatan dan pembetulan gangguan sfera emosi, neurasthenia, gangguan post-stress, gangguan personaliti kanak-kanak, dan beberapa penyakit mental.

Aktiviti yang menarik membantu pendidik sosial dalam memulihkan kesulitan remaja, kanak-kanak dalam keadaan kehidupan yang sukar. Guru menggunakan latihan dan beberapa kaedah terapi jenis ini dalam kelas dengan kanak-kanak usia prasekolah, kerana mereka menyumbang kepada perkembangan yang lebih harmoni terhadap keperibadian. Terapi seni dalam pemulihan kanak-kanak kurang upaya adalah sangat berkesan. Hasil dari "rawatan" sedemikian, yang mana anak-anak pergi dengan kesenangan dan semangat yang tinggi, kadang-kadang melampaui hasil terapi perubatan dan fisioterapeutik tradisional.

Perubatan rasmi telah lama menerima dan mengiktiraf kaedah-kaedah ini, terima kasih kepada terapi seni yang sering kali dimasukkan dalam rawatan kombinasi umum. Kebolehcapaian dan kesederhanaan kaedah memberi peluang kepada ibu bapa: walaupun tidak ada ahli terapi seni tunggal untuk seluruh kawasan, ibu dan bapa dapat menguasai kaedah asas dan jenis terapi seni dengan sendirinya dan bekerja dengan anak di rumah.

Art-Terpy mempunyai masa lalu yang kaya. Istilah pertama dicipta oleh artis Adrian Hill, ia berlaku pada tahun 1938. Beliau berjaya memohon beberapa kaedah dan kaedah apabila bekerja dengan pesakit di pusat batuk kering. Kemudian teknik-teknik itu telah diterima pakai oleh ahli psikologi Amerika. Mereka kebanyakannya digunakan untuk pemulihan kanak-kanak kurang upaya (cacat).

Hasil yang paling menakjubkan dicapai dalam kerja dengan kanak-kanak dan remaja yang dibawa keluar dari kem-kem tahanan fasis semasa Perang Dunia Kedua. Persatuan ahli terapi Seni profesional pertama di dunia ditubuhkan di Amerika Syarikat pada tahun 1960.

Petunjuk

Terapi seni disyorkan untuk bulatan besar kanak-kanak dan remaja dari pelbagai kategori usia.Tidak ada contraindications untuk itu, jadi sesiapa sahaja boleh terlibat, terapi itu tidak mampu merosakkan jiwa dan kesihatan pesakit kecil.

Tetapi kaedah dan jenis rawatan yang paling utama adalah disyorkan:

 • kanak-kanak yang menunjukkan kesukaran untuk menyatakan perasaan dan emosi (kanak-kanak bermasalah, histeris, menarik dan malu);
 • kanak-kanak yang mengalami tekanan yang teruk;
 • kanak-kanak yang tertekan:
 • lelaki emosi yang tidak stabil;
 • anak angkat yang mungkin mengalami rasa "tidak berguna" mereka, penolakan oleh dunia;
 • kanak-kanak dan remaja yang bertentangan dengan ibu bapa dan rakan-rakan mereka;
 • kanak-kanak di mana keluarga-keluarga yang tidak bersahaja dan psikologi keadaan menguasai, serta kanak-kanak dari keluarga tunggal ibu bapa;
 • kanak-kanak yang menderita pelbagai fobia;
 • kanak-kanak dengan autisme;
 • kanak-kanak kurang upaya dari lahir (cerebral palsy, dan sebagainya);
 • kanak-kanak yang kurang upaya akibat penyakit atau kecederaan pada usia sedar;
 • kanak-kanak dengan harga diri yang rendah;
 • kanak-kanak dengan gangguan sistem saraf pusat, dengan perkembangan ucapan dan psikomotor yang tertangguh);
 • lelaki cemas dan hiperaktif.

Anda boleh berlatih dari usia yang sangat awal, beberapa kaedah bahkan sesuai untuk kanak-kanak sehingga setahun. Ibu bapa juga akan mendapat manfaat daripada pelajaran, kerana kaedah utama juga berkesan untuk orang dewasa. Jadi kelas bersama dialu-alukan.

Pandangan

Seni, yang mana kaedah rawatannya mengambil namanya, banyak rupa, oleh itu terdapat beberapa jenis rawatan seni. Kaedah utama adalah seperti berikut.

 • Isotherapy (lukisan rawatan) - digunakan secara meluas untuk mendiagnosis trauma psikologi dalam kanak-kanak, kerumitan remaja, dan kanak-kanak yang malu dan rahsia.
 • Biblioterapi (rawatan dengan buku) - Subspesies yang paling terkenal dalam kaedah ini adalah terapi dongeng, yang digunakan untuk kanak-kanak umur sekolah dan sekolah.
 • Terapi muzik (rawatan muzik) - satu kaedah yang jarang digunakan untuk tujuan diagnostik, tetapi secara meluas dan cukup digunakan untuk melegakan kecemasan, pembebasan dan kelonggaran yang meningkat. Ia sering digunakan untuk membetulkan keadaan psikologi bayi dan remaja dengan gangguan fungsi visual.
 • Dramaterapi (rawatan dengan menyertai aksi teater) - Kaedah ini menunjukkan dengan baik dalam bekerja dengan kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak perempuan yang cemas dan terlalu emosional.
 • Kukloterapiya (rawatan oleh teater boneka) - Kaedah ini direka khusus untuk kelas dengan kanak-kanak yang mempunyai ucapan, gangguan spektrum autisme, gangguan post-stress.
 • Terapi Tarian (Pendedahan Tarian) - rawatan yang telah membuktikan dirinya sendiri dalam menyelesaikan masalah anak-anak yang dirasai dan dikekang, kanak-kanak yang mengalami gangguan mental (retardasi mental).
 • Terapi pasir (manipulasi dengan pasir dan angka kecil) - kaedah psikoterapi analitik. Ia digunakan dalam psikiatri tradisional untuk diagnosis gangguan tertentu persepsi. Pelajaran seperti ini amat berkesan untuk kanak-kanak dan kanak-kanak autistik yang mengalami trauma psikologi dan keganasan yang serius.
 • Terapi tanah liat (rawatan dengan membentuk) - Kaedah ini adalah sejenis isotherapy, tetapi mempunyai beberapa kelebihan: semasa pemodelan, ujung saraf dirangsang di hujung jari dan di telapak tangan. Inilah yang memberikan hasil positif dalam pembetulan keadaan kanak-kanak dengan gangguan sistem saraf pusat, penglihatan, pendengaran, enuresis dan patologi lain.

Hari ini, jenis terapi seni yang berkaitan semakin popular, dan mereka kelihatan seperti teknologi berkembang secara semulajadi. Oleh itu, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, fototerapi mendapat momentum - satu kaedah yang digunakan untuk kanak-kanak remaja, terutamanya untuk kanak-kanak yang disebut "sukar".

Mewujudkan foto, memilih sudut dan komposisi bingkai, kanak-kanak dibuka, menjadi lebih difahami untuk orang dewasa (ibu bapa, ahli psikologi).Memahami motif dan masalah seorang lelaki kecil tertentu membolehkan orang dewasa untuk mencari satu-satunya "kunci" yang benar untuk tingkah laku dan tindakan kanak-kanak.

Matlamat

Hanya pada pandangan pertama, lukisan atau pemodelan dewasa yang ragu-ragu dari tanah liat tidak menyelesaikan masalah utama kanak-kanak itu, jika dia mempunyai penyakit yang tidak boleh diubati atau dia adalah mangsa keganasan psikologi. Malah, proses yang berlaku semasa pelajaran terapi seni, walaupun tidak kelihatan secara visual, sangat penting untuk pemulihan kanak-kanak.

Pertama sekali, terapi seni membolehkan kanak-kanak membuang semua emosi dalaman negatif yang sering menyebabkan penyakit (ketakutan, kemarahan, kerengsaan, tidak bertoleransi, penolakan dunia). Selepas memindahkan emosi ini ke sekeping kertas, sekeping tanah liat, aktiviti sukan tarian atau gambar, kanak-kanak itu lega, dan ahli psikologi atau psikosomatik dapat mengenal pasti faktor, masalah dan kemalangan yang mengganggu orang kecil untuk mencari jalan untuk menyelesaikannya.

Sumber-sumber rasmi sifat-sifat ensiklopedia menjelaskan kesan terapi seni melalui proses pemejalwapan - ia adalah pemindahan isi dunia dalaman ke luar yang membolehkan kanak-kanak itu menghilangkan negatif atau kengerian yang menetap di dalamnya, dan mula melihat dunia secara berbeza.

Sebagai teknik tambahan, terapi seni telah membuktikan dirinya dalam amalan perubatan psikiatri dan psikoterapi. Mengajar kanak-kanak untuk melukis atau menari membolehkan orang dewasa untuk cepat menjalin hubungan walaupun dengan kanak-kanak yang paling tidak berkomunikasi dan tidak sopan.

Telah terbukti bahawa walaupun satu kursus terapi seni meningkatkan harga diri kanak-kanak, membangunkan kawalan diri pada seorang anak, menanamkan kebiasaan yang baik untuk menganalisis dan memahami perasaan dan emosi seseorang, dan juga mengembangkan kebolehan kreatif yang, seperti yang anda ketahui, setiap orang di Bumi mempunyai sepenuhnya.

Ciri-ciri spesies - bagaimana hendak dilakukan?

Beberapa jenis terapi seni memerlukan penjelasan yang berasingan, kerana banyak ibu bapa ingin mencuba aktiviti tersebut dengan anak-anak mereka. Mari kita lihat lebih dekat pada beberapa spesies.

Isotherapy

Tidak ada kanak-kanak di dunia yang tidak suka menggambar, dan oleh itu kaedah ini dianggap paling mudah dan biasa. Kaedah ini pasif dan aktif. Dalam kes pertama, ibu bapa perlu memandu anak ke galeri seni atau menunjukkan semula kisah-kisah yang terkenal di rumah, memberitahu apa yang digambarkan pada mereka, kenapa dan bagaimana. Ia perlu membincangkan gambar dengan kanak-kanak, memberi ciri lisan kepada watak-watak dan plot.

Isotherapy pasif tidak sesuai untuk kanak-kanak yang masih muda yang belum dapat merumuskan pemikiran, dan juga untuk kanak-kanak yang mengenal pasti imej visual adalah sukar (cacat penglihatan dan buta). Tidak mungkin kaedah ini akan menarik untuk remaja.

Isotherapy aktif adalah proses lukisan itu sendiri. Ia menggunakan beberapa teknik. Bagi kanak-kanak dari mana-mana umur, isoterapi proyektif yang dipanggil yang sesuai, di mana anda mampu untuk membawa impian kertas, matlamat, rancangan, ketakutan dan ketidakselesaan. Tugas untuk lukisan itu boleh menjadi apa-apa, selagi kanak-kanak semasa lukisan itu dapat membayangkan keadaan dengan merujuk kepada dirinya sendiri: "Saya di masa depan", "Bagaimana saya menghabiskan hari", dan lain-lain

Isotherapy peribadi membolehkan anda bekerja terutamanya dengan anak-anak usia sekolah rendah dan lebih tua. Maksudnya adalah untuk membolehkan kanak-kanak meletakkan tekanannya ke dalam lukisan, dan dengan itu membebaskan diri daripadanya. Untuk melakukan ini, diberi tugas untuk membuat lukisan pada tema percuma. Subjek yang tidak terhad, pelajar akan mula menggambarkan apa yang paling membimbangkannya.

Bagi kanak-kanak yang mengalami tekanan, ketakutan boleh menggunakan teknik "Draw your horror." Sebenarnya, ini adalah tema gambar. Tidak menghairankan bahawa kanak-kanak menggunakan warna hitam dan merah, sudut tajam, dan bentuk yang tidak dapat difahami.Lebih agresif lukisan, lebih baik.

Terdapat kategori kanak-kanak dan remaja yang tidak mahu menarik. Bagi mereka, pewarna khas anti-tekanan istimewa. Sebilangan besar bahagian kecil yang perlu berwarna akan membantu menenangkan, menumpukan perhatian, berehat.

Jika ibu memutuskan untuk terlibat dalam isoterapi dengan anak itu, haruslah difahami bahawa setiap "karya" bergambar perlu dibincangkan dengan anak lelaki atau anak perempuannya, cuba untuk membuat kanak-kanak memberitahu apa yang digambarkan dan mengapa dia secara peribadi berkaitan dengan apa yang digambarkannya. Untuk membantu pemula, anda boleh mengesyorkan untuk membaca buku E. Colorful Svistunova "Kanak-kanak yang berwarna-warni" atau buku Armine Voronova "Terapi seni untuk kanak-kanak dan ibu bapa mereka."

Biblioterapi

Penyembuhan dengan perkataan menunjukkan hasil yang sangat baik untuk kanak-kanak yang berumur berbeza. Dalam psikoterapi, dongeng, kisah dan cerita sering digunakan. Bagi kanak-kanak, terapi dongeng lebih popular. Mendengar kisah dongeng atau dongeng, kanak-kanak itu boleh mengaitkan dirinya dengan seorang pahlawan yang lain. Dia mendapat peluang yang jarang sekali untuk mengalami pelbagai ketakutan, untuk menghadapi pelbagai ujian tanpa meneruskannya dalam realiti. Kanak-kanak itu akan bertahan dalam semua situasi yang tertekan dalam imaginasinya.

Rawatan dengan buku sangat berguna untuk kanak-kanak yang mengalami kelewatan perkembangan mental dan ucapan. Ia memperkaya idea mereka tentang dunia, merangsang kebolehan intelektual, membolehkan mereka mencari tempat mereka dalam masyarakat, dan juga memberi gambaran bagaimana untuk keluar dari situasi yang sukar, mengikuti contoh wira kesayangan mereka.

Kaedah ini sesuai untuk anak-anak usia muda, prasekolah dan usia sekolah rendah. Bagi remaja, terdapat teknik yang lebih rumit - analisis dan perbincangan karya sastera yang serius dalam bentuk yang lebih besar.

Ibu bapa yang ingin mengamalkan terapi dongeng harus memberi perhatian kepada cerita rakyat Rusia dengan mata pelajaran yang mudah dan mudah difahami. Ia juga disarankan untuk membaca manual kumpulan pengarang Prokhorov, Rubanova dan Otradnova "Daya penyembuhan kisah dongeng - terapi dongeng untuk orang dewasa dan kanak-kanak".

Terapi muzik

Semua orang tahu tentang sifat indah muzik yang baik. Sesetengah ibu termasuk muzik klasik bukan sahaja kepada anak-anak mereka, tetapi juga kepada bayi yang belum lahir, semasa kehamilan. Malah, kesan harmonik bunyi pada korteks serebrum manusia adalah sukar untuk menaksir.

Untuk kanak-kanak prasekolah dan usia sekolah terapi muzik aktif boleh didapati. Bagi bayi - terutamanya terapi muzik yang diterima. Kaedah mendengar komposisi muzik dipanggil diterima, dan kaedah muzik bebas bermain pada alat muzik dipanggil aktif.

Melodi klasik sesuai untuk mendengar pasif, selalunya dalam psikoterapi mereka menggunakan muzik Bach, Mozart, Vivaldi. Ia penuh emosi dan membolehkan kanak-kanak mengaitkan perasaan mereka sendiri dengan bunyi dan keharmonian (kesedihan, kegembiraan, menunggu sesuatu).

Untuk remaja dan pelajar sekolah menengah, anda boleh menggunakan komposisi muzik khas untuk bersantai dan meditasi.

Ibu di rumah boleh mengamalkan terapi muzik sebagai kaedah teman ketika berlatih melukis, memodelkan, menari. Muzik lembut dan tidak mengganggu dapat bermain hampir sentiasa - semasa pembersihan bersama dengan anak, semasa memasak.

Dibuktikan bahawa mendengar muzik secara pasif mengurangkan tahap ketegangan emosi, membolehkan anda berehat dan menghilangkan stres. Muzik aktif yang membangkitkan kebolehan kreatif, meningkatkan kemahiran komunikasi, kebolehan belajar. Oleh itu, kanak-kanak yang menghadiri sekolah muzik lebih berjaya dalam bidang matematik dan lukisan, dalam bidang geometri dan pembelajaran bahasa asing.

Untuk pembetulan keadaan khas dan penyakit individu, terdapat jenis terapi muzik terpilih. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka, anda boleh membaca buku berikut: "Terapi muzik dalam gagap" (S. Mashura, Z.Matejova), "Terapi Muzik untuk Kanak-kanak" (Panduan Metodologi), "Asas Terapi Muzik dan Genius" (A. Roshchin), "Terapi Muzik untuk Kanak-kanak dengan Autisme" (D. Alvin).

Kukloterapiya

Dua ahli psikologi kanak-kanak cemerlang I. Medvedev dan T. Shishova membangunkan satu kaedah yang unik untuk mempengaruhi jiwa kanak-kanak melalui pertunjukan boneka. Kaedah ini membantu dalam menyelesaikan konflik dan terapi fobia.

Tugas orang dewasa adalah memainkan permainan improvisasi kecil pada kejadian atau keadaan yang telah mengorbankan anak. Dalam peranan utama akan menjadi anak patung atau mainan lembut, yang bayi amanah dan mainan kegemarannya. Apa jenis anak patung yang ingin digunakan untuk persembahan rumah tidak kira banyak - boneka, anak-anak jari, anak patung anak patung, serta anak patung dan mainan yang paling biasa.

Apa yang memberi kanak-kanak prestasi sedemikian? Ia menghilangkan tekanan, membolehkan kanak-kanak melihat masalahnya atau ketakutan dari sisi. Ibu boleh tampil dengan cerita apa-apa yang berakhir, sekali gus menyebabkan kanak-kanak itu keluar dari situasi yang sukar baginya. Di samping itu, persembahan boneka berkembang, melatih dan mendidik.

Jika imajinasi ibu bapa tidak cukup kaya untuk mencipta dan memainkan cerita, dan tindakan itu memerlukan kedua-dua tiruan suara dan kemahiran bertindak tertentu, anda boleh menggunakan pengalaman yang digariskan dalam buku-buku berikut: "Anak-anak, anak patung dan kami adalah panduan untuk terapi anak patung" (Irina Shishova, Tatyana Medvedev), "Asas terapi boneka" (L. Grebenshchikova).

Terapi pasir

Ini adalah kaedah yang sangat menarik yang membolehkan kanak-kanak memahami dengan lebih baik, menenangkan dan menyesuaikan diri untuk pemulihan dan mengatasi pelbagai masalah kehidupan. Kelas rumah memerlukan kos tertentu - untuk membeli kit terapi pasir, tetapi jika anda mahu, anda boleh menjadikannya sendiri. Set adalah dulang, bahagian bawah dan dalamannya dicat biru. Saiz dulangnya ialah 50x70x8 cm. Anda akan memerlukan pasir kuning atau putih yang dimurnikan, air dan banyak perkara kecil yang berbeza - dari butang kepada angka kecil, kerang, kerikil.

Tiada kemahiran yang diperlukan. Kanak-kanak dan remaja pasti menyukai penciptaan komposisi pasir, lukisan jari, pembinaan kastil mini menggunakan angka kecil dan kerang. Ini adalah pelajaran yang mudah dan menarik untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak.

Apa yang memberi pekerjaan itu? Jawapannya mudah - anak dapat menyatakan dalam komposisi semua konflik dalaman dan pengalaman, ketakutan, tekanan, ketakutan, harapan. Sekiranya kanak-kanak kecil, ibu mesti bekerja dengannya, pastikan anak tidak makan pasir, tidak menelan atau menghirup cengkerang kecil, tetapi dilarang keras untuk mengenakan visi gambar dunia berpasir itu kepada anak. Adalah lebih baik untuk bertanya lebih kerap mengapa objek ini diletakkan di sana oleh kanak-kanak itu, dan ini ada di sini.

Bacaan yang disyorkan: "Magic in the sandbox" (E. Konanykhina), "Bermain dengan pasir" (Tatyana Zinkevich-Evstigneeva).

Terapi tanah liat

Bukan plasticine, bukan pasir kinetik, tetapi tanah liat mempunyai kesan terapeutik dan prophylactic yang paling besar. Kelas pemodelan tanah liat terapi seni boleh dijalankan di rumah, menggunakan kit khas untuk kreativiti. Tanah liat hangat dan menyenangkan untuk disentuh, ia meningkatkan peredaran darah di jari, proses pemodelan daripadanya adalah keseronokan untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Di samping pembangunan kemahiran motor, terapi tanah liat dapat membantu kanak-kanak dengan kelewatan dalam perkembangan ucapan, kesulitan dalam mengekspresikan emosi, dan kanak-kanak dengan tingkah laku yang bermasalah. Aktiviti sedemikian sangat berguna untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy dan lain-lain bentuk lumpuh dan luka, kerana ujung saraf dan korteks serebrum dirangsang.

Kanak-kanak harus berada di bawah pengawasan orang dewasa, yang pada gilirannya akan dibantu oleh buku "Clay with Character" (A. Lelchuk).

Kesimpulan

Tidak perlu memilih salah satu kaedah, kebanyakannya digabungkan dengan satu sama lain: anda boleh mengukir muzik, menari muzik, menggambar dan pada masa yang sama mendengar kisah penyembuhan ibu. Cara menggabungkan kelas, tentukan hanya kepada ibu bapa.

Perlu diingat bahawa kerja rumah adalah baik untuk pencegahan, untuk melegakan tekanan harian dan keletihan. Sekiranya anda mempunyai masalah atau penyakit tanpa alasan yang jelas, lebih baik untuk melawat pakar - ahli pediatrik dan ahli psikologi kanak-kanak. Jika kanak-kanak memerlukan pembetulan dengan terapi seni, pakar akan memberikan cadangan individu dan memberitahu anda kaedah yang dipilih untuk menyelesaikan masalah tertentu.

Hari ini, rawatan dengan seni adalah lebih murah. Banyak sekolah dan tadika mengambil pekerja terapis seni atau psikologi mereka sendiri dengan pengetahuan dan pengalaman yang sesuai. Sekiranya ada pakar sedemikian, janganlah mengabaikan nasihatnya, jika boleh biarkan anak itu melawatnya.

Terapi seni adalah kaedah tambahan. Jangan berfikir bahawa hanya dengan bantuan lukisan atau muzik boleh menyembuhkan penyakit yang serius. Menolak rawatan memihak terapi dengan seni tidak berbaloi. Adalah lebih baik untuk menggabungkan mereka dengan mahir - hasilnya akan menjadi sangat baik.

Semua rahsia terapi seni untuk kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan