Kelas terapi pertuturan untuk kanak-kanak 4-5 tahun

Kandungannya

Hari ini, ramai ibu bapa yang mengambil berat tentang perkembangan bayi sepenuhnya, diketahui bahawa perkembangan kemahiran menulis dan bacaan melek akan menyumbang kepada perkembangan anak-anak yang normal. Sebelum permulaan kelas, adalah perlu untuk melakukan tinjauan mengenai ucapan bayi, untuk mencari semua kelemahan dalam sebutan.

Inilah sifat seorang kanak-kanak zaman ini:

 1. Pada usia 5 tahun, bayi mesti mempunyai semua bunyi ucapan, kecuali bunyi bising dan "P", kadang-kadang bunyi "L", yang anak itu masih boleh bercakap dengan buruk
 2. Anak dalam leksikon mesti mempunyai perbendaharaan kata yang mencukupi supaya dia boleh membuat hukuman 5-7 perkataan.
 3. Kanak-kanak harus dapat menggunakan kata-kata dalam bentuk tunggal dan jamak.
 4. Kanak-kanak itu harus dapat menggambarkan apa-apa objek, menunjuk kepada kualitinya.
 5. Keupayaan untuk mengadakan dialog adalah satu lagi ciri norma kanak-kanak pada usia tertentu. Apabila berkomunikasi dengan orang dewasa, ucapannya harus difahami, bukan hanya kepada ibu bapa, tetapi juga kepada orang yang tidak dikenali.
 6. Kanak-kanak mesti dengan cepat memberi nama pertamanya, nama keluarga, umur, nama ibu bapa, julukan haiwan yang tinggal berdekatan.

Jika kanak-kanak tidak tahu bagaimana untuk melakukan sesuatu di atas, ia akan berguna untuknya untuk menghadiri kelas terapi pertuturan. Mereka akan memberi tumpuan kepada pembangunan kemahiran motor halus, pengayaan perbendaharaan kata, pembangunan jet udara dan, tentu saja, pembetulan pelanggaran sebutan suara.

Di pusat terapi pertuturan swasta, ahli terapi ucapan mengadakan konsultasi dan kelas. Selain itu, karyanya tidak murah. Tetapi ibu bapa yang mempunyai peluang untuk belajar di rumah dengan bayi mereka akan dapat menghabiskan masa ini dengan manfaat. Terutama dalam suasana santai dan santai, kanak-kanak berasa lebih selesa: tidak ada tekanan yang tidak wajar daripada berkomunikasi dengan orang yang tidak dikenali.

Kelas terapi pertuturan di rumah

Moms datang untuk membantu pelbagai kesusasteraan.

Salah satu faedah yang boleh digunakan di rumah ialah "Kerja rumah terapi pertuturan untuk anak-anak dengan ONR selama 5-7 tahun" Teremkova N.E. Tugas-tugas ini boleh ditawarkan kepada kanak-kanak yang belum mencapai umur 5 tahun.

Kami mencadangkan untuk menggunakan manual dua lagi pengarang - ini adalah Bardysheva T. Yu. Dan Monosova E. Mereka menawarkan penjaga dan ibu bapa sejumlah besar manfaat untuk perkembangan kanak-kanak 3musim panas.

Untuk kerja rumah untuk berjaya, anda perlu mengikuti beberapa peraturan:

 • Semua kelas mesti dijalankan dengan cara yang menyenangkan supaya kanak-kanak bersemangat tentang segala yang berlaku, dan juga tidak memahami makna sebenar latihan.
 • Kelas perlu dibataskan dalam masa yang singkat. Untuk permulaan, ia adalah 3-5 minit, kemudian bawa ke 15-20.
 • Bilangan pelajaran permainan setiap hari adalah 2-3, jadi bahan akan dipelajari dengan lebih cepat.
 • Puji anak untuk setiap kejayaan, teruskan kata-kata yang baik. Jangan gunakan perkataan "salah" - kanak-kanak mungkin menarik balik dan tidak lagi menghubungi.
 • Kelas-kelas yang terbaik diadakan pada waktu ketika anak tidak letih. Masa terbaik untuk ini adalah selepas sarapan pagi dan selepas tidur.
 • Apabila bercakap dengan seorang anak, berhadapan dengannya, dengan jelas menyatakan semua bunyi. Ingat, anda adalah objek untuk diikuti.
 • Jika, semasa menjalankan tugasan, anda mengenali satu atau fenomena semulajadi yang lain, adalah perlu untuk melakukannya pada masa yang mana fenomena ini adalah ciri (pada musim sejuk - kajian fenomena musim sejuk, pada musim panas - musim panas).

Langkah Kerja Rumah

Mari jelaskan prosedur untuk menjalankan kelas di rumah:

 • Gimnastik jari.
 • Gimnastik untuk organ artikulasi.
 • Permainan onomatopoeia, perkembangan pendengaran, logoritma.
 • Perkembangan ucapan, perbendaharaan kata.

Pertimbangkan untuk setiap peringkat kelas di rumah.

Gimnastik untuk jari

Adalah diketahui bahawa terdapat hubungan yang kuat di antara tangan manusia dan otak. Oleh itu, dengan melakukan gerakan kecil dengan tangan, kami melatih bidang korteks serebrum. Nah, jika pergerakan ini digabungkan dengan pertuturan, maka manfaat latihan sedemikian akan menjadi lebih besar.

Ibu bapa, melakukan gimnastik jari dengan bayi mereka, tidak boleh hanya meminta untuk melakukan apa-apa tindakan, tetapi belajar ayat-ayat pendek, ucapan dan lagu dengan kanak-kanak.

Varian latihan untuk jari, terdapat pelbagai besar. Di kedai buku, anda boleh menemui sejumlah besar kesusasteraan dengan keseluruhan set latihan pada perkembangan motilitas. Penerbitan ini boleh menggunakan mana-mana ibu.

Secara umum, beberapa pergerakan yang menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor halus boleh dibezakan:

 • mengusap satu tangan dengan yang lain;
 • urut jari satu tangan dengan tangan yang lain;
 • kombinasi ibu jari dengan jari lain;
 • gabungan dengan satu sama lain jari dua pen.

Manfaat yang besar adalah permainan dengan "beg ajaib" di mana ibu mencurahkan bijirin. Dalam setiap beg boleh ada kedua-dua jenis satu jenis, dan berbeza. Biasanya digunakan soba, kacang polong, kacang, beras.

Kanak-kanak diminta untuk menyentuh dengan jari-jarinya kecil dan besar. Pilihan lain adalah dengan menggunakan bijirin: hanya campurkan pelbagai jenis dalam pinggan dan minta bayi menyusunnya.

Latihan utama ditunjukkan dalam video ini:

Artikulasi gimnastik

Latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot alat articulatory, perkembangan amplitud pergerakan. Sebarang bunyi pernyataan berikutnya didahului oleh latihan artikulasi.

Latihan dibahagikan kepada dinamik dan statik. Apabila melakukan lidah pertama, bibir melakukan senaman, iaitu, mereka sentiasa bergerak. Semasa melaksanakan kedua - pihak berkuasa artikulasi mesti "mengambil" kedudukan tertentu dan menahannya selama beberapa saat. Latihan sedemikian adalah lebih sukar untuk kanak-kanak, adalah penting untuk mengajar kanak-kanak untuk melakukan ini.

Terdapat latihan yang berbeza yang boleh dilakukan dan semua kanak-kanak. Mereka hanya menyumbang kepada perkembangan pergerakan semua otot radas.

Ada latihan yang "mempersiapkan" otot-otot yang diperlukan apabila menyatakan bunyi yang dikatakan oleh kanak-kanak itu sakit.

Antara latihan adalah seperti berikut:

 • pada perkembangan dan penguatan otot-otot lidah;
 • pada perkembangan dan penguatan otot-otot bibir;
 • mengenai perkembangan dan penguatan otot-otot pipi;

Berikut adalah beberapa latihan ini:

"Senyum". Sangat meregangkan bibir dengan senyuman, tetapi gigi tidak boleh dilihat. Pegang senyuman selama 30 saat.

"Pagar". Senyum dengan kuat, supaya gigi terlihat, terus tersenyum.

"Kami akan menghukum lidah nakal." Sedikit membuka mulut, letakkan lidah pada bibir bawah dan, bibir percikan di atasnya, sebutkan "lima lima lima ...".

"Paip". Buka mulut anda, melekat lidah dan cuba bengkokkan sisinya ke atas dalam bentuk tiub, tahan di kedudukan ini selama 30 saat.

"Lepaskan jem." Perlahan-lahan, tanpa merobek lidah, pertama menjilat bibir atas dari sudut ke sudut, kemudian ulangi prosedur dengan bibir bawah.

"Tonton - tick-tick." Buat senyuman, buka mulut anda, kemudian dengan hujung lidah anda serentak sentuh sudut mulut anda.

"Kami membersihkan gigi." Senyum, sedikit membuka mulut, kemudian dengan ujung lidah, menekannya cukup keras, berus bahagian dalam gigi baris bawah (7-10 kali). Latihan ini diulang dengan gigi pada baris atas (7-10 kali).

"Swing". Senyum dan mulutnya terbuka lebar. Kemudian turunkan ujung lidah dengan baris bawah gigi satu demi satu, dan angkat oleh dua di atas dua. Ulang - 4-5 kali.

Melakukan senaman tidak mudah apabila diminta. Minat bayi anda. Tawarkan dia perjalanan ke negara ajaib, di mana watak utama adalah lidah.Mimpi bersama-sama, dan aktiviti-aktiviti ini akan memberi banyak manfaat kepada kanak-kanak.

Jangan lupa, semua latihan mengenai perkembangan organ artikulasi mesti dilakukan di depan cermin. Kanak-kanak itu bukan sahaja perlu merasakan di mana lidahnya dan apa yang dilakukan oleh span, tetapi juga untuk melihatnya.

Latihan utama ditunjukkan dalam video berikut.

Pembangunan pendengaran fonemik

Oleh kerana kanak-kanak menguasai ucapannya bukan dengan sendirinya, tetapi menganggap bunyi dari orang lain, orang-orang yang tinggal berdekatan dengannya bercakap dengan betul.

Di samping itu, orang-orang di sekeliling perkembangan perkembangan ucapan anak-anak dapat memainkan peranan besar dalam pembentukannya. Banyak kajian mengenai perkembangan pendengaran berdasarkan tiruan.

Pertimbangkan latihan apa yang boleh anda lakukan dengan bayi anda di rumah:

 • Teka item yang sedang deringan. Seorang dewasa menawarkan kanak-kanak untuk mempertimbangkan objek yang boleh membuat bunyi. Menunjukkan bagaimana mereka menelefon. Kemudian dia menyembunyikan di belakang objek bunyi (gendang, sudu, kaca) dan meminta kanak-kanak untuk meneka apa yang dinyanyikan.
 • Teka di mana bunyi itu. Orang dewasa di belakang kanak-kanak bergerak di sekeliling bilik dan membunyikan loceng di tempat yang berbeza. Kanak-kanak mesti tangan menunjukkan tempat di mana dia mendengar deringan itu.
 • Satu tiruan bunyi yang dibuat haiwan. Untuk melaksanakan latihan ini, adalah wajar untuk menggunakan gambar naratif dan subjek. Anda boleh mempertimbangkan haiwan kecil, membincangkan bagaimana dan di mana ia hidup. Dan terangkan bunyi yang dibuatnya. (Katak, lebah, kucing, dan sebagainya)
 • Tiruan suara domestik. Latihan adalah berdasarkan pengulangan bunyi yang kita dengar daripada objek yang berbeza. (air menitis: CAP-CAP, kereta api: TU-TU, dll.)

Peranan yang besar dalam perkembangan pendengaran dan rasa irama bermain latihan logoritmik. Ini adalah latihan yang menggabungkan pergerakan, pertuturan dan muzik. Jenis aktiviti ini sangat popular dengan kanak-kanak. Orang dewasa menunjukkan pergerakan kanak-kanak itu dan mengucapkan kata-kata, semua ini dilakukan di bawah muzik yang dipilih dengan cekap. Perkara utama adalah untuk mempersiapkan terlebih dahulu. Lagipun, bagaimana pekerjaan boleh menjadi menarik jika orang dewasa sentiasa membuat kesilapan dalam kata-kata? ..

Pembangunan pertuturan

Bekerja dalam pembangunan ucapan anak termasuk dua bidang:

 1. Kerja perbendaharaan kata, di mana kanak-kanak menjelaskan idea dunia di sekeliling objek dan fenomena, hubungan orang.
 2. Perkembangan struktur tatabahasa bahasa - kanak-kanak belajar menggunakan kata-kata dalam bentuk yang betul, cekap membuat ayat.

Kerja kamus menyelesaikan tugas-tugas berikut:

 • penjelasan mengenai pemahaman kata-kata dalam kamus kanak-kanak;
 • pengayaan leksikon dengan kata-kata baru;
 • pembentukan kemahiran untuk menggunakan kata-kata baru dalam ucapan bebas.

Kanak-kanak membina dunia di sekelilingnya, dan supaya karya ini menjadi menarik dan bermanfaat untuknya, perlu menggunakan kit bangunan, mainan, buku kanak-kanak, gambar subjek dan subjek.

Saya ingin mengesyorkan untuk digunakan di kelas rumah mengenai pembangunan bahan demonstrasi pertuturan yang dibangunkan oleh pengarang Olga Gromova dan Galina Solomatina. Ia dibentangkan dengan gambar-gambar dengan ilustrasi jelas dan jelas yang akan difahami dan menarik untuk kanak-kanak.

Jangan lupa, apabila bekerja dengan gambar, anda mesti meletakkan soalan dengan betul supaya kanak-kanak dapat mencari perkataan untuk menunjukkan kualiti subjek.

Adalah penting untuk memahami bahawa perkataan ini tidak boleh digunakan dalam ucapan. Untuk tujuan ini, kata-kata baru mesti diulang dalam kombinasi dengan kata-kata biasa yang lain. Sebagai contoh, apabila membaca ayat "Winter" Surikov, kanak-kanak itu ditawarkan untuk berfikir tentang apa lagi yang boleh dipanggil perkataan "fluffy": anak kucing, tuala. Mengulanginya dengan kombinasi kata-kata yang biasa, kanak-kanak mula menggunakannya dalam ucapan bebas.

Bahan yang anda akan bekerja, mestilah sesuai dengan usia kanak-kanak. Untuk seorang kanak-kanak berusia 4 tahun mungkin ada cerita dongeng "Ryaba Chicken", "Kolobok" dan lain-lain. Kisah ini menggalakkan simpati untuk semua yang baik, perlu bagi perkembangan ucapan, dan pendidikan moral.

Membaca cerita dongeng hendaklah disertakan dengan paparan ilustrasi yang jelas. Baiklah baca kartun cantik.Ini akan memperdalam kesan kisah dongeng.

Pada usia lima tahun, kanak-kanak boleh ditawarkan untuk membandingkan tanda-tanda objek, meringkaskan (sayur-sayuran, buah-buahan), membuat kalimat berdasarkan perkataan (gadis, hutan, bakul). Penyatuan bahan berlaku dalam permainan didaktik, peribahasa dan kembar lidah yang sangat membantu dalam hal ini.

Berikut adalah senarai contoh topik yang ditawarkan kepada kanak-kanak: "Bahagian tubuh manusia", "Pakaian", "Musim", "Sayur-sayuran, buah-buahan dan beri", "Rumah dan bahagiannya", "Perabotan", "Haiwan", "Pengangkutan" dan lain-lain.

Perkembangan struktur tatabahasa bertutur berlaku dengan pengayaan dan pengaktifan kamus, pembentukan ucapan yang koheren. Selalunya, kanak-kanak mempunyai kesilapan dalam mengubah kata benda dalam kes dan nombor (tidak ada but, pensil, anak kucing, dan goslings). Kesukaran dan keperluan untuk memberi perhatian apabila menjalankan kelas individu dengan anak.

Berikut adalah beberapa jenis latihan yang dijalankan dengan kanak-kanak: "Satu adalah banyak" (tangan-tangan), "Apa yang akan saya tunjukkan?" (Bunga, lampu) "Kepada siapa - apa? (tulang anjing), "Siapa yang makan apa?" (seekor lembu - rumput), "Panggil manis" (kucing adalah kucing, cincin adalah cincin), "Split perkataan menjadi dua" (pesawat terbang dengan sendirinya), "Siapa ini dan apa "(Apple adalah bulat, manis)," bahagian mana? "(Ekor Fox mempunyai ekor rubah)," Semalam sekarang "(semalam saya pergi ke taman, kini saya bermain dengan anak patung) dan lain-lain.

Hari ini, di rak-rak kedai anda dapat menemui sejumlah besar sastera di mana latihan dan kegiatan untuk perkembangan ucapan yang koheren bayi digambarkan secara terperinci, yang dapat digunakan di rumah.

Jangan lupa, kanak-kanak itu tumbuh dan tidak lama lagi akan pergi ke kelas pertama. Dan bagaimana ucapannya akan dibentuk, bergantung kepada kejayaan sekolah. Tempoh 4 hingga 7 tahun adalah yang paling sesuai untuk pembangunan dan pembetulan ucapan.

Pada peringkat perkembangan ini, dedahkan sebanyak mungkin masa untuk bayi dan awak, dengan demikian meletakkan asas yang kuat untuk kejayaan masa depan anak.

Contoh kelas terapi pertuturan yang boleh anda lihat dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan