Kelas terapi pertuturan untuk kanak-kanak berumur 5-6 tahun di rumah

Kandungannya

Kesucian ucapan anak prasekolah adalah kunci kemenangan pelajar masa depannya. Bukan rahsia lagi bahawa kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan sebutan bunyi, belajar lebih buruk. Di samping itu, mereka lebih tertutup, kerana komunikasi, yang mereka perlu pergi dengan rakan sebaya mereka, mengambil terlalu banyak kuasa.

Untuk difahami, kanak-kanak tersebut perlu mencuba, dan oleh itu, dalam 5-6 tahun, kompleks mula membentuk yang dapat menemani seseorang sepanjang hayat mereka. Ibu bapa dapat membantu anak itu sendiri, di rumah.

Dalam bahan ini, kami akan membentangkan beberapa kelas terapi pertuturan yang paling berkesan dan teknik pembangunan pertuturan untuk kanak-kanak berumur 5-6 tahun.

Diagnosis gangguan - apabila kanak-kanak memerlukan bantuan?

Sering kali, ibu bapa yang menyedari betapa kecilnya kata-kata dan sebutan yang tidak jelas tentang bayi mereka dengan keliru percaya bahawa dengan usia segala-galanya akan berfungsi dengan sendirinya.

Terdapat beberapa kebenaran dalam hal ini - alat ucapan anak usia prasekolah tidak sempurna, sedang dalam proses menjadi. Beberapa masalah dengan sebutan bunyi kanak-kanak benar-benar berjaya "mengatasi". Walau bagaimanapun, bergantung kepadanya adalah tidak bertanggungjawab, terutama sejak tidak semua kecacatan ucapan diperbetulkan dengan usia sendiri.

Pada umur 5-6 tahun, kanak-kanak mungkin mengalami pelbagai gangguan yang memerlukan pendekatan yang berbeza dan bantuan pakar yang berbeza:

Dyslalia

Dengan pelanggaran ini, pendengaran kanak-kanak tidak terganggu, namun tidak ada masalah yang jelas dengan alat ucapan tidak betul melafazkan konsonan.

Kebanyakan kanak-kanak membingungkan bunyi "Sh", "Ж", "Л", "Р". Seorang kanak-kanak boleh menggantikan bunyi dengan perkataan dengan yang sama (kulit gunung), ia bahkan boleh melangkau bunyi, ia boleh mengucapkannya dengan tidak betul - untuk membuat stun atau cincin.

Gagap

Pada usia prasekolah, kecacatan ini berlaku paling kerap. Ia menyatakan dirinya terhenti dengan sebutan dan kesukaran dalam sebutan lanjut.

Sebab-sebab yang boleh menyebabkan kegagapan banyak - dari masalah neurologi kepada gangguan psiko-emosi. Pada umur 5-6 tahun, kecacatan pertuturan sangat jelas, ia tidak boleh dikelirukan dengan apa-apa lagi.

Abominableness

Kanak-kanak prasekolah sedemikian dikatakan "Snuffles". Kadang-kadang agak sukar untuk memahami dengan tepat apa yang anak katakan, kerana sebutan "hidung" mengganggu bahkan bunyi bahasa asli.

Sering kali sebab bagi apa-apa kecacatan terletak Patologi ENTcontohnya kesesakan hidung disebabkan oleh adenoid. Walau bagaimanapun, selepas rawatan oleh ahli otolaryngolog, kanak-kanak itu boleh terus bercakap untuk sementara waktu daripada kebiasaan "di hidung". Beliau memerlukan kelas terapi pertuturan.

Ketidaksuburan ucapan

Dalam perkembangan normal kanak-kanak pada zaman prasekolah, tidak ada kesukaran dalam membuat ayat-ayat, bahkan yang lama, di mana kata-kata digunakan dalam kes dan lekapan yang berbeza.

Apabila pertuturan kurang berkembang, seorang kanak-kanak mengalami kesulitan "menghubungkan" kata-kata individu ke rantai logik yang besar, dan terdapat masalah dengan pengakhiran kata-kata yang paling terkenal. Selalunya ini disebabkan oleh fakta bahawa orang tua dan orang tua ketika berkomunikasi dengan anak mereka sendiri sengaja memutarbelitkan kata-kata, menggunakan banyak akhiran kecil (kelopak, plat, but), serta "meleleh".

Kelewatan ucapan

Pelanggaran seperti ini mungkin disebabkan oleh kurangnya komunikasi dengan orang dewasa, kurang komunikasi perkembangan, hubungan dengan rakan sebaya, dan mungkin juga akibat atau gejala gangguan neurologi, patologi sistem saraf pusat.

Sebagai tambahan kepada kelas terapi pertuturan di rumah, adalah disarankan untuk kanak-kanak melawat pakar neurologi, pakar dalam terapi pertuturan, untuk mengambil bahagian dalam kelas kumpulan.

Kelas rumah pada sebutan bunyi

Pekerjaan di rumah mempunyai beberapa kelebihan berbanding pekerjaan di terapi ucapan di klinik. Di rumah, kanak-kanak itu biasa dan difahami, tidak perlu menjadi pemalu kepada orang yang tidak dikenali. Dalam bentuk permainan, kelas rumah memberi hasil yang tidak kurang daripada pembetulan di pejabat ahli terapi pertuturan profesional.

Malangnya, kecacatan pertuturan di dunia moden berlaku pada kanak-kanak lebih kerap daripada zaman kanak-kanak mereka. Intinya adalah banyak maklumat, yang sebahagian besarnya menggantikan keperluan komunikasi dari kanak-kanak dari usia yang sangat muda.

Daripada bermain dengan rakan atau teman wanita di taman permainan, kanak-kanak lebih suka menghabiskan masa lapang mereka dari tadika di Internet, bermain dengan tablet atau komputer, menonton banyak kartun di TV. Semua ini tidak menyumbang kepada perkembangan ucapan.

Di rumah, ibu bapa boleh menggabungkan kelas terapi pertuturan dengan persediaan untuk sekolah. Ia cukup mudah untuk melakukan ini, ia cukup untuk menggabungkan sebutan bunyi dan suku kata dengan permainan yang melatih memori, menghafal puisi dan prosa, belajar maklumat baru tentang dunia di sekitar kanak-kanak itu.

Perkembangan kemahiran motor halus dalam mengajar lukisan dan penulisan turut menyumbang kepada peningkatan alat ucapan.

Kelas di rumah bukan sahaja permainan pendidikan dan latihan untuk membetulkan kecacatan ucapan, tetapi juga komunikasi dan interaksi yang menyenangkan antara kanak-kanak dan orang dewasa. Ia pasti akan memberi manfaat kepada semua peserta dalam proses ini.

Latihan dan permainan untuk pembangunan pertuturan di rumah

Permainan jari akan membantu untuk menyediakan pena kanak-kanak untuk menulis, dan pada masa yang sama permainan jari akan membantu untuk meningkatkan prestasi alat ucapannya. Bagi mereka, anda boleh menggunakan set aksara aksara siap sedia - wira dongeng kegemaran anda.

Anda boleh mengarang cerita dan kisah dongeng anda sendiri, dan ini akan membantu kanak-kanak mengembangkan lebih banyak lagi dan imaginasi. Adalah baik jika persembahan "pada jari" akan disertai dengan ayat-ayat yang dipelajari dengan unsur-unsur chistogovorok.

Adalah lebih baik untuk memilih mulut bukan sahaja untuk bunyi masalah, yang anaknya tidak benar-benar melafazkan, tetapi juga untuk bunyi-bunyi yang kompleks juga. Contohnya, jika kanak-kanak mempunyai masalah dengan desisan atau bunyi "L", ia patut memilih perkataan melaungkan yang memerlukan sebutan tepat bunyi-bunyi ini dari kanak-kanak itu:

Dan kita mempunyai kacau - thistle telah berkembang

Untuk melepaskan kacau, rumpai thistle!

Jika anda mempunyai masalah dengan bunyi "C", pemandu sedemikian akan lakukan:

Su su su, su su su, jadi burung hantu tinggal di hutan.

Kakak dan burung hantu saya di dalam hutan membawa sosej.

Sa-sa-sa, sa-sa-sa, wasp datang kepada kami,

Seorang musang datang kepada kami, sebuah pepatung yang dikunjungi.

Jika anda mempunyai masalah dengan sebutan bunyi "P" akan membantu sajak ini:

Ra-ra-ra, sudah tiba masanya kita pulang,

Ru-ru-ru, melukis kanggaru,

Ro-ro-ro, hujan menetes ke dalam baldi,

Ry-ry-ry, harimau melompat dari gunung.

Anda boleh menulis kata-kata perbualan sendiri, perkara utama adalah meletakkan bunyi bermasalah pada permulaan dan hujung frasa sehingga tidak mungkin untuk menggantikannya dengan suara konsonan yang lain atau meninggalkannya sama sekali. Ia tidak sukar sama sekali.

Contoh yang paling berjaya dalam pepatah tulen diketahui kepada nenek dan nenek-nenek kami. Ini semua biasa "Lyuli-Lyuli":

Lyuli-lyuli-lyuli, orang-orang jahat yang terbang,

Gulyushki-ghouls, comel lapuli,

Oh luli-luli-luli, kami mengangkat karangan bunga untuk mereka.

Kesan terapi ucapan yang sangat baik mempunyai banyak sajak "popular" - "Geese-geese, ha-ha-ha" dan orang lain yang sudah biasa dengan semua orang sejak zaman kanak-kanak.

Anda boleh membina sebuah kelas seperti berikut:

  • Pergerakan berirama kepada lagu atau penamat.Jemput anak itu berjalan dalam bulatan, berjalan semata-mata dalam masa dengan puisi. Kemudian langkah-langkah itu boleh ditukar kepada lompatan kecil ke pukulan.
  • Gimnastik pernafasan. Selepas tawaran lima minit yang aktif kanak-kanak prasekolah untuk bernafas dengan mendalam. Dalam kes ini, dia harus bernafas melalui hidung, dan menghembuskan nafas melalui mulut dalam aliran nipis.
  • Emosi "pewarna." Selepas latihan pernafasan, mintalah kanak-kanak itu mengulangi konsekuensi dengan warna emosi. Biarkan mimicry dan gerak isyarat menunjukkan rubah, burung hantu, tawon, angsa, dan lain-lain. Bantu kanak-kanak itu, buat imej lucu yang dia akan suka parodi.
  • Lagu Sekarang anda boleh menyanyi puisi dan perbualan. Sekiranya anda tidak dapat meletakkan muzik mudah seperti nenek-nenek kami, bernyanyi di buaian "Lyuli-lyuli-guli", maka anda boleh mempelajari lagu-lagu bahasa ciple. Lagu-lagu sedemikian boleh didapati di banyak pelajaran video mengenai sesi terapi pertuturan di Internet.
  • Peringkat seterusnya boleh menjadi permainan jari. Mintalah kanak-kanak untuk bercakap bab atau sajak sekali lagi dan tunjukkan plotnya pada jari-jari (indeks dan tengah, diletakkan di atas tuala, boleh menggambarkan orang berjalan, dan menyapu telapak tangan berbentuk salib dilipat menunjukkan sayap angsa, dan lain-lain.
  • Selepas latihan di atas, anda boleh meneruskan ke arah yang lebih santai - logik dan kognitif. Letakkan di atas meja di hadapan gambar-gambar kanak-kanak dan anak serigala yang digunakan dalam puisi. Mintalah tunjukkan dan namakan mereka yang mempunyai bunyi "P" dalam tajuk (ikan, kanser, gagak), dan kemudian minta untuk menunjukkan dan namakan mereka yang namanya tidak mempunyai "Z" (anjing, burung hantu, kucing). Latihan ini akan membantu anak anda belajar membaca lebih cepat.
  • Pada akhir kelas, mintalah kanak-kanak itu mengulangi puisi baru dan kata-kata individu untuk anda. Lakukan ini beberapa kali, dengan jelas, tanpa lupa memuji kanak-kanak itu. Pelajaran seterusnya harus bermula dengan sajak baru, sajak prasekolah atau nyanyian.

Secara beransur-ansur memperkenalkan perolehan dan patter ("Cap tidak dijahit di kolpak, loceng tidak dalam loceng", "Sasha berjalan di sepanjang lebuh raya dan menghisap pengeringan", "Rumput di halaman, kayu bakar di rumput" dan lain-lain).

Latihan Gimnastik dan Latihan Pengucapan

Buat gimnastik khas untuk alat ucapan anak setiap hari. Dengan yang terbaik untuk memulakan pelajaran seterusnya. Ia akan menyediakan otot, ligamen, lidah dan bibir untuk menyatakan bunyi yang sukar untuk kanak-kanak prasekolah.

Senam bertujuan untuk melatih otot mengunyah, menelan dan muka, mereka bersama mengambil bahagian dalam proses sebutan, membuat ucapan difahami dan difahami.

Bukan sahaja bibir dan lidah, tetapi juga organ-organ pernafasan, dada, bahu, tali vokal mengambil bahagian dalam proses sebutan. Pertimbangkan ini semasa gimnastik dan cuba gunakan semua komponen kerjaya yang sama.

Gimnastik perlu dilakukan semasa duduk, adalah dianjurkan untuk melakukan 2-3 kelas sehari, sementara masing-masing harus mengambil masa tidak lebih dari 5 minit, di mana masa kanak-kanak itu harus melakukan 2-3 latihan dari kompleks.

Sebelum ini, ibu bapa perlu menguasai semua latihan dengan sendirinya untuk dapat menunjukkan kanak-kanak prasekolah dan mencapai pelaksanaan yang jelas dan bersih. Untuk perkembangan bibir, adalah bernilai menjalankan latihan mudah, seperti memegang bibir dengan senyuman, dan gigi harus ditutup sepenuhnya.

Anda harus bermula dengan 30 saat dan secara beransur-ansur menyimpan senyuman selama 1-2 minit. Ia juga berkesan mengembangkan artikulasi bibir lipatan lipatan. Prinsipnya sama - pertama, tiub dari bibir harus disimpan selama 20-30 saat, tetapi secara bertahap tempoh latihan meningkat.

Ia akan menjadi lebih sukar untuk melipat bibir ke dalam bagel, manakala gigi ditutup rapat, dan bibir ditarik oleh jerami, tetapi dibuka, supaya anda dapat melihat gigi. Secara beransur-ansur, tugas-tugas merumitkan dan menambah pergerakan, yang seharusnya memberikan mobilitas ke bibir.Oleh itu, bibir di tubule boleh digerakkan dalam bulatan, kiri dan kanan, atas dan ke bawah, yang menggambarkan batang hidung gajah atau babi.

Bibir membentang, dilipat seperti ikan, dekat dan terbuka. Jadi ternyata perbualan ikan yang menghiburkan di dasar laut. Dan jika anda menghembuskan nafas melalui mulut anda, memaksa bibir bergetar dari aliran udara, anda akan mendapat kuda marah yang sangat lucu yang merasakan seperti perkara sebenar.

Permainan yang sangat lucu di mana kanak-kanak perlu menarik sesuatu di udara dengan pensil di antara bibirnya akan membantu menguatkan bibir anak itu. Tugas orang dewasa adalah untuk meneka apa yang digambarkan oleh kanak-kanak.

Untuk melatih pipi anda, anda boleh bermain dengan belon, merapatkan pipi anda dan menyimpannya dalam keadaan ini selama mungkin. Dalam kes ini, anda boleh membuat wajah lucu. Jika anda mengembang dengan betul dan kemudian pipi kiri pula, anda akan mendapat hamster, dan jika anda menarik kedua-dua pipi di dalam mulut dan memegangnya dalam kedudukan itu, anda akan mendapat pelawak lapar dan lucu.

Anda boleh mengamalkan lidah anda dengan menggambarkan anjing. Untuk melakukan ini, melekat lidah dan santai meletakkan pada bibir bawah. Anda boleh menggabungkan latihan ini dengan nafas pendek dan mulut mulut. Sekiranya anda memegang hujung lidah yang kuat, anda boleh memainkan nyamuk, dan menggerakkan lidah ke atas dan ke bawah dan ke kiri dan ke kanan, serta membongkoknya ke dalam tiub akan membantu anda bukan sahaja menghabiskan masa selama lima minit dengan keseronokan, tetapi juga untuk melatih otot-otot lidah.

Latihan rahang boleh dilakukan dengan senang hati jika anak dengan ibunya cuba untuk menggambarkan monyet, secara maksimal "menggantungkan" rahang bawah, atau singa marah, menerkam rahang bawah dengan senyuman dan membuat ciri khas.

Petua untuk ibu bapa

Ia adalah perlu untuk memulakan kelas terapi pertuturan di rumah hanya selepas kanak-kanak telah diperiksa oleh pakar - seorang ENT, pakar neurologi dan ahli terapi pertuturan. Mereka akan membantu mencari sebab sebenar kecacatan pertuturan dan akan mencadangkan beberapa teknik yang akan bertujuan untuk menghapuskan kecacatan tertentu dalam kanak-kanak ini, memandangkan ciri-ciri anatomi dan lain-lain. Peperiksaan terapi pertuturan akan membantu menentukan bahagian alat ucapan ada klip atau halangan lain.

Terlibat dengan kanak-kanak itu harus setiap hari. Bayi harus mempunyai peluang untuk sentiasa mengamalkan pergerakan dan sebutan baru. Pada mulanya, kanak-kanak prasekolah mungkin mengadu keletihan, kerana perumusan alat ucapan yang betul untuknya lagi. Walau bagaimanapun, secara beransur-ansur ia akan menjadi semula jadi, segala-galanya akan berubah tanpa banyak usaha, rumusan biasa bibir dan lidah akan menjadi norma.

Ibu bapa harus memulakan permulaan kelas hanya apabila anak itu berehat dengan baik, dimakan, berada dalam mood yang baik, bersedia bermain dan kelas. Secara paksa, melalui paksaan, kelas terapi pertuturan tidak dijalankan, kerana akan ada manfaat sedikit dari mereka jika anak merawatnya sebagai perkhidmatan.

Ibu dan ayah perlu sabar, kerana proses membetulkan kecacatan ucapan agak panjang dan teliti.

Jangan memarahi anak itu jika dia tidak mendapat sesuatu. Tetapi sentiasa mencapai pelaksanaan yang tepat dalam latihan ini. Untuk melakukan ini, anda boleh membantu kanak-kanak - dengan tangan anda, spatula, satu sudu teh. Lidah dan bibir mestilah berada di kedudukan yang betul.

Jangan teragak-agak untuk meminta nasihat pakar. Ia juga dinasihatkan untuk berkenalan dengan sastera mengenai terapi pertuturan. Untuk usia ini, anda boleh mencadangkan buku N. Teremkova "Kerja rumah terapi pertuturan untuk kanak-kanak berumur 5-7 tahun", "Latihan terapi pertuturan - permainan untuk perkembangan ucapan" E. Kosinova dan "Fun loghoritika" E. Zheleznova. Sekiranya anda ingin membantu anak anda menghadapi kecacatan pertuturan, ia bernilai bermula dengan membaca buku-buku ini.

Dalam video seterusnya, anda akan mendapat lebih banyak maklumat mengenai perkembangan ucapan pada kanak-kanak 5-6 tahun.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan