Bagaimana untuk menghabiskan gimnastik artikulasi untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun?

Kandungannya

Seorang kanak-kanak yang bercakap dengan baik dan jelas sentiasa diberi pendidikan peringkat pertama. Pidato yang difahami memudahkan pemahaman, tidak menyebabkan malu kepada anak, tidak menghasilkan kompleks. Membantu kanak-kanak untuk membuat ucapannya lebih jelas dan mudah dibaca adalah cabaran untuk ibu bapa yang peduli. Ahli terapi pertuturan berurusan dengan pembetulan kecacatan pertuturan yang serius, tetapi tanpa amalan rumah yang sistematik dalam gimnastik artikulasi, seorang pakar tidak akan mencapai kejayaan yang serius. Dalam artikel ini, kita akan menerangkan cara menjalankan kelas artikulasi secara berasingan untuk kanak-kanak prasekolah lebih dari 5 tahun.

Apa itu?

Gimnastik artikulasi dipanggil seperti kompleks, yang bertujuan untuk membangun dan menguatkan otot alat ucapan anak. Ini termasuk beberapa otot muka, lidah, aksi vokal, bibir, otot pipi, dan leher. Latihan kompleks artikulasi berkaitan dengan gimnastik rawatan dan prophylactic, kerana mereka membantu dalam menghadapi masalah tertentu dengan ucapan dan untuk pencegahan berlakunya masalah tersebut. Tujuan gimnastik itu adalah untuk menguatkan otot-otot, memberi mereka ketangkasan, kekuatan, kerana hanya kerja yang harmoni dari semua otot dan ligamen yang terlibat dalam sebutan bunyi anak, memastikan sebutan yang jelas dan dapat dipahami.

Kompleks artikulasi membantu meningkatkan bekalan darah otot-otot tersebut, melatih kemahiran tertentu untuk mengekalkan kedudukan ucapan otot, menurunkan otot "pengapit", blok, yang penting semasa gagap. Meningkatkan kelajuan sebutan dan kesucian bunyi. Latihan dalam gimnastik seperti ini boleh menjadi statik, yang bertujuan untuk mengekalkan kedudukan otot tertentu, sebagai contoh, apabila menyatakan bunyi yang sangat sukar bagi seorang kanak-kanak, dan juga yang dinamik.

Bentuk dinamik latihan ini bertujuan untuk membawa formulasi yang betul kepada automatisme dan berdasarkan pengulangan dan penyatuan yang tetap. Sebaik-baiknya, untuk setiap kanak-kanak, kursus terapi ucapan pembetulan mereka dipilih, yang membolehkan untuk membetulkan kecacatan tertentu yang khusus kepada pesakit kecil tertentu.

Tetapi asas gimnastik artikulasi akan berguna kepada semua ibu bapa, yang anaknya tidak boleh bermegah dengan suara yang jelas dan cerdik, ucapan yakin dan sebutan yang betul.

Petunjuk dan kontraindikasi

Gimnastik artikulasi berguna untuk semua kanak-kanak. Dan mereka yang bercakap dengan bersih, dan mereka yang mempunyai masalah dengan ucapan. Menurut statistik kedua - majoriti. Sehingga 70% kanak-kanak berumur 4 hingga 6-7 tahun mempunyai penyimpangan tertentu dari norma dalam perkembangan ucapan. Penyimpangan ini tidak selalunya ketara, ibu bapa tidak selalu meneka tentang mereka, kerana tidak setiap kanak-kanak itu gagap atau "menelan" separuh bunyi konsonan.

Petunjuk yang terang-terangan untuk permulaan senam adalah sebarang penyimpangan dalam sebutan suara. Kelas disyorkan apabila dysarthria, gagap, burr. Dengan sebutan yang salah kedua-dua vokal dan konsonan, yang melanggar kelajuan dan kecerdasan ucapan. Walaupun kanak-kanak itu betul-betul mengucapkan setiap bunyi, disebabkan alat ucapan yang lembap dan tidak aktif, sensasi "bubur di mulut" dicipta.

Gimnastik untuk artikulasi dan senaman akan cepat membantu untuk memberikan otot dan ligamen alat ucapan nada yang diperlukan - ia akan menjadi pilihan dan cantik.

Terdapat praktikal tiada kontraindikasi untuk gimnastik untuk artikulasi.Hanya jika ia digabungkan dan dilaksanakan secara bersamaan dengan gimnastik pernafasan, ada batasan tertentu: cacat jantung, penyakit mental, dan patologi vaskular. Untuk artikulasi gimnastik am, kontraindikasi mungkin penyakit gigi dan gusi dalam peringkat akut, keradangan bibir, lidah, tonsilitis dalam tempoh akut.

Kesemua kontraindikasi ini bersifat sementara. Apabila kanak-kanak pulih, anda boleh melakukannya.

Peraturan umum

Di dalam kompleks artikulasi terdapat beberapa kumpulan latihan. Anda harus selalu bermula dengan mudah dan bergerak secara beransur-ansur kepada yang sukar. Latihan asas mudah termasuk pemanasan alat suara, serta latihan statik - memegang bibir, lidah dalam kedudukan tertentu untuk masa tertentu. Satu kumpulan teknik yang lebih kompleks - latihan dinamik yang bertujuan untuk "mengerjakan" kumpulan bunyi tertentu - contohnya, hanya mendesis atau hanya pekak. Untuk kanak-kanak berumur 4-5 tahun ke atas menggunakan latihan permainan yang kompleks.

Mengapa penting untuk bermain? Ya, kerana dengan sendirinya articulation charging tidak memberikan kesenangan atau minat. Tetapi jika anda membentangkannya sebagai permainan dan melibatkan diri dengan bayi, segala-galanya akan berubah jauh lebih pantas dan lebih cekap.

Anda tidak boleh mengajar kanak-kanak bercakap dengan betul untuk satu hari atau satu bulan. Kelas perlu diadakan setiap hari untuk masa yang lama. Hanya kemahiran tetap tetap akan menjadi kebiasaan yang baik dan menjadi semulajadi bagi kanak-kanak.

Untuk profilaksis, gimnastik boleh dilakukan 1-2 kali sehari, dan sekurang-kurangnya 4-5 pelajaran sehari diperlukan untuk membetulkan masalah dengan ucapan.

Senam tidak boleh lama, alat ucapan direka supaya dia cepat letih. Cuba untuk menghadkan masa pengajaran anda hingga 5 minit. Dalam sesetengah kes, anda boleh melanjutkan sesi selama beberapa minit. Di bawah ini kami akan menawarkan satu set latihan. Anda tidak perlu cuba menyesuaikannya dalam lima minit yang diperuntukkan, tidak mungkin dan tidak perlu. Ia cukup untuk membahagikannya kepada kumpulan 2-3 latihan dan melakukan 4-5 sesi menggunakan pelbagai tugas.

Menggabungkannya ke dalam kumpulan mengikut keinginan anda, tetapi ingat kaedah yang penting - hanya satu latihan di kompleks itu haruslah baru. Dua yang lain sepatutnya biasa kepada kanak-kanak prasekolah supaya dia dapat memperkukuh kemahiran yang sudah diajar. Termasuk latihan statik dan latihan dinamik. Buat latihan pertama lebih mudah - statik.

Buat gimnastik dalam kedudukan duduk. Kaki bahu, leher, dan anggota badan harus santai. Sekiranya terdapat cermin dinding, letakkannya di tempat kerja - kanak-kanak akan dapat melihat artikulasinya dan membandingkannya dengan pergerakan alat artikulasi ibu bapa. Sekiranya tidak ada cermin seperti itu, letakkan cermin kecil pada pendirian di hadapan kanak-kanak di atas meja, dan anda akan diletakkan terus di seberang muka bayi. Jadi dia akan melihat bagaimana untuk melakukannya dan bagaimana ia benar-benar ternyata untuknya.

Jangan malas dan buat kad dengan gambar. Mereka akan membantu kanak-kanak untuk lebih memahami keadaan, permainan akan menjadi lebih menarik. Kami akan memberitahu tentang kad di bawah.

Jangan pernah memarahi kanak-kanak kerana tugas yang salah. Tekanan dan kebencian boleh menguatkan pengapit otot, dan segala usaha menjadi abu. Adalah penting untuk bercakap dengan tenang, tidak tergesa-gesa, melodi, lembut, lebih kerap untuk memuji kanak-kanak itu supaya dia mempunyai insentif untuk terlibat. Jika tidak ada insentif, tidak akan ada hasil.

Latihan berkesan

Kami akan menunjukkan kepada anda beberapa latihan yang paling biasa dan bermanfaat. Berdasarkan kepada mereka, anda boleh membuat yang baru, mencipta tugas unik anda sendiri. Tugas asas adalah seperti berikut.

 • "Katak". Minta kanak-kanak menunjukkan gigi, seperti juga katak. Kemudian tutup gigi anda, dan bibir anda tersebar luas. Ia akan menjadi senyuman di semua 32 gigi. Pegang selama 10-15 saat, kemudian anda boleh berehat bibir anda, tenang bernafas dan ulangi senyuman.

 • "Proboscis". Minta kanak-kanak itu menunjukkan bagaimana air gajah minum.Untuk melakukan ini, lipat "proboscis" - bibir harus ditarik sejauh mungkin ke hadapan dengan jerami. 10-15 saat, kanak-kanak perlu memegang mereka dalam kedudukan ini, selepas itu mereka boleh berehat, dan selepas satu minit, ulangi latihan.
 • "Jolly Gajah". Latihan ini menggabungkan dua perkara sebelumnya. Pertama minta kanak-kanak melakukan proboscis, tahan selama beberapa saat. Tanpa berhenti seketika dan berehat, kedudukan bibir harus diubah menjadi senyuman paling luas di dunia - katak. Lakukan latihan beberapa kali.
 • "Paus Sperma". Untuk latihan ini, anda perlu menunjukkan kepada anak anda bagaimana seekor ikan paus sperma kelihatan apabila dia membuka mulut besarnya. Gunakan kad gambar dengan imej yang sepadan. Adakah anak anda membuka mulutnya, menunjukkan giginya, melekatkan lidahnya, menghilangkan lidahnya dan tersenyum selebar mungkin, kemudian tutup mulutnya.
 • "Berbahaya." Latihan ini dalam kanak-kanak prasekolah biasanya menyebabkan keseronokan sebenar. Ia bertujuan untuk meredakan otot-otot lidah. Mintalah kanak-kanak untuk tidak melekat, tetapi buang lidah yang luas dan lembab pada bibir bawah, selesaikan sepenuhnya. Memukul bibirnya, anda perlu menyebut "pya-pya-pya."
 • "Bola Sepak Bintang". Letakkan bola kapas di atas meja di hadapan kanak-kanak itu dan lukiskan bola sepak di sekeping kertas. Tanyakan kepadanya, lipat tiang spannya, untuk menggerakkan bola kapas ke pintu gerudi arah gerakan jet udara. Tidak mustahil untuk mengembang pipi. Letakkan udara hanya melalui hidung, aliran aliran udara tidak boleh diganggu.
 • "Gigi manis". Tanyakan anak anda untuk membayangkan bahawa dia mempunyai ais krim yang lazat atau krim coklat di bibirnya. Tugasnya adalah menjilat bibir anda secepat mungkin, melekat lidah anda sejauh mungkin. Apabila melakukan kerja rumah, adalah dibenarkan untuk meletakkan setem jem atau tampalan coklat pada hujung hidung bayi. Biar dia cuba menjangkau dia dengan lidahnya. Sekalipun tidak berfungsi, pastikan untuk memberi ganjaran kepadanya dengan memberikan satu sudu barang.
 • "Kami membersihkan, kami membersihkan sapuan cerobong." Latihan ini dijalankan untuk menguatkan ligamen hyoid dan keupayaan untuk memperbaiki kerongkong lidah di belakang gigi yang lebih rendah agar lebih baik mengucapkan bunyi bersiul dan berdering. Minta kanak-kanak itu membuka mulutnya dan membersihkan gigi yang lebih rendah dari bahagian dalam dengan ujung lidah. Lakukan bersama. Kemudian pastikan bahawa gigi bayi, tentu saja, ternyata bersih.
 • "Pengukus". Latihan ini direka untuk melatih salah satu bidang yang paling bermasalah dari alat ucapan preschool, belakang lidah. Ia perlu memegang hujung lidah dengan gigi anda dan tidak membiarkannya. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk mencuba sekuat mungkin untuk mengucapkan bunyi "ss ss ss". Ia akan kelihatan sangat mirip dengan tanduk kapal itu.

Kad

Mereka akan diperlukan untuk banyak latihan. Tetapi lebih banyak untuk dinamik. Gambar untuk kelas boleh ditarik secara bebas atau dicetak dari Internet. Berikut adalah beberapa latihan kad.

 • "Kumbang". Tunjukkan kad dengan kumbang, membaca jejak: "Saya masih di sana, saya masih duduk di atas bunga, melihat, menunjukkan, memberitahu anak-anak kisah itu." Pada akhirnya, bersama-sama dengan kanak-kanak, "Zhu-Zhu-Zhu" diulang.
 • "Lapangan terbang". Minta kanak-kanak itu mendarat semua pesawat. Tunjukkan kad dengan imej pesawat dan roket berbeza. Semasa kad berada di udara, kanak-kanak, bersama anda, menyertai penerbangan dengan bunyi "rr-rr-r" dan "w-w-w-w". Menyelam dengan kad dan tarik bulatan di udara - kanak-kanak mesti mengulangi "yyy", dan apabila pesawat yang ditarik ke tanah, anda perlu mengulangi "uv-f-f" sekuat mungkin.
 • "Barang berguna." Latihan ini memerlukan imej objek yang tujuannya diketahui oleh kanak-kanak. Kemunculan setiap kad, dia mesti berbunyi: tukul tuk tuk tuk, jam - tick-tac, kereta api - chukh-chukh, but, top-top, dll.
 • "Kebun binatang yang menarik." Untuk latihan ini, anda memerlukan imej haiwan, dengan nama yang, sama ada dalam "suara yang bertindak" tiruan, terdapat bunyi yang bermasalah untuk kanak-kanak itu. Jika bayi bercakap sakit L, selesaikan di singa zoo, meterai, tupai, sloth, kuda, lemur.Jika ada masalah dengan bunyi "C", zoo harus mempunyai seekor anjing, seekor kayu, tupai tanah, serigala kelabu, gajah. Jika anda mempunyai masalah dengan sebutan "P" - harimau, lynx, ikan.

Tanya anak anda untuk lawatan. Tanya jenis haiwan yang hidup di sini, bagaimana dia tahu bagaimana "bercakap", apa yang dia makan. Cobalah untuk membuat kanak-kanak itu mengulangi nama binatang itu sesering mungkin.

Ulasan

Menurut ulasan ibu-ibu yang melakukan gimnastik artikulasi dan mengurut dengan anak-anak mereka, hampir semua orang dapat mencapai hasil yang agak mengagumkan. Ada yang mula terlibat dengan anak sebelum lawatan ke ahli terapi pertuturan, dan ini adalah perkara yang memainkan peranan penting sebagai hasilnya - kanak-kanak mula bercakap dengan normal tanpa terapi ucapan. Pelajaran yang sama dari profesional di klinik dan pusat kanak-kanak, menurut ibu, agak mahal - dari 300 rubel. untuk satu pelajaran. Dan inilah sebab lain untuk melakukan gimnastik di rumah.

Untuk mendapatkan maklumat tentang bagaimana untuk melakukan gimnastik artikulasi untuk kanak-kanak, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan