Bagaimana untuk bersikap semasa bersalin dan buruh?

Kandungannya

Kelahiran sembilan bulan menunggu. Sepanjang masa ini, wanita secara mental membayangkan bagaimana ini akan berlaku, dan walaupun dia telah melahirkan lebih awal dan mempunyai pengalaman, semua perkara yang sama, pemikiran tentang proses yang akan datang menyebabkan kegembiraan.

Adalah jelas bahawa untuk menjadi tenang dan tenang, pergi ke hospital bersalin adalah mustahil, dan tidak kira bagaimana ahli psikologi memanggil tenang, dalam amalan ini tidak praktikal. Namun peraturan tingkah laku tertentu masih perlu diperhatikan. Ini akan membantu melahirkan lebih mudah dan cepat, tanpa kecederaan dan komplikasi dan tidak menyebabkan kekecewaan dengan tingkah laku tidak wajar kakitangan atau rakan kongsi perubatan, jika kelahiran itu dirancang bersama.

Kami akan bercakap tentang peraturan tingkah laku dalam melahirkan anak dalam rangka artikel ini.

"Nampaknya sudah bermula!"

Menonton bagaimana heroin filem dengan seruan seperti memeluk di perut dan mula menjerit dan mengerang hati rendang, wanita itu mungkin berfikir bahawa ini adalah bagaimana kontraksi bermula, dan yang menjerit dari awal sangat semula jadi. Ini salah tanggapan. Semuanya bermula dengan lancar dan beransur-ansur, dan pada masa yang sama anda tidak perlu menjerit, kerana anda tidak berada di pawagam dan tidak bertujuan untuk meramal keadaan.

Merasakan kontraksi berirama rahim yang berulang (ketegangan dan kelonggaran secara berkala), dengan tenang melengkapkan diri dengan jam atau telefon pintar dengan program kaunter. Kenal pasti dua perkara penting: selepas berapa lama penguncupan diulang dan berapa lama uterus kekal tegang dari saat penguncupan bermula sehingga berakhir.

Anda perlu pergi ke hospital bersalin apabila penguncupan diulang setiap 10 minit. Tetapi pada mulanya mereka biasanya mengulang setiap 30-40 minit, dan ini benar-benar normal. Tonton kekerapan dan tunggu menunggu intensiti yang diingini.

Jika melahirkan anak tidak bermula dengan kontraksi, tetapi dengan hakikat bahawa perairan telah dialihkan, tanpa panik, dail nombor "03" dan anda memaklumkan penghantar masa hamil, alamat rumah, warna perairan yang keluar, tunggu, berbaring di sebelah anda, Briged Ambulans dan pergi ke hospital.

Kontraksi pertama biasanya tidak menyakitkan kerana banyak berfikir. Seorang wanita dengan mudah boleh pergi bersama mereka ke bilik mandi, semak sama ada dia telah mengumpul segala-galanya di hospital, panggil suaminya, ibunya, kawan, minum teh dengan sekeping coklat kecil (untuk mendapatkan kekuatan). Tidak ada yang tergesa-gesa - tempoh ini adalah yang paling lama, ia boleh bertahan selama beberapa jam.

Pada tahap ini sangat penting untuk tidak ketegangan dan tidak gugup.. Tekanan, ketakutan menimbulkan pengeluaran dosis kejutan hormon adrenalin dan kortison, otot-otot akibat tegang, membuka serviks menjadi sukar, yang meningkatkan kesakitan dan meningkatkan risiko komplikasi semasa melahirkan anak.

Apa yang tidak sepatutnya dibenarkan dalam tingkah laku pada tahap ini?

  • Kesibukan, panik, mainan dan lontaran - menyesuaikan diri dengan baik, ingat kaedah-kaedah relaksasi, meditasi, anda boleh berbaring untuk tidur siang untuk mendapatkan kekuatan. Kami mengambil peringatan dengan senarai perkara, dengan tenang semak kehadiran segala-galanya dalam beg anda. Sekiranya ada sesuatu, anda tidak perlu buru-buru dalam mencari - maka saudara-mara akan membawa segala-galanya. Jika kontraksi tidak bermula di rumah, anda tidak perlu tergesa-gesa ke rumah untuk beg anda - semua yang anda perlukan, termasuk baju dan jubah mandi, akan diberikan kepada hospital, dan kemudian anda boleh meminta saudara atau sahabat anda untuk membawa barang-barang anda.
  • Cepat - tempoh pergaduhan adalah agak panjang, dan beberapa jam sudah cukup untuk mencuci dan berpakaian dan secara senyap-senyap tiba di hospital bersalin. Tergesa-gesa sambil mandi boleh menyebabkan terjadinya kejatuhan, trauma, detasmen plasenta, patah tangan dan kaki, dan kini sudah tiba masanya.
  • Kekurangan dokumen - Sekiranya anda terlupa sesuatu perkara, polisi, kad pertukaran dan pasport sepatutnya menyertai anda dari awal trimester ke-3, terutamanya jika anda meninggalkan rumah untuk masa yang lama. Tanpa dokumen-dokumen ini di hospital bersalin, anda akan ditugaskan ke jabatan pemerhatian, di mana pesakit dengan penyakit berjangkit dan wanita belum terwujud melahirkan, kerana doktor tidak akan mempunyai bukti bahawa anda telah diperiksa.
  • Keperibadian tanpa akal - Percubaan untuk pergi ke hospital bersalin dengan kontraksi atau dengan air dialihkan di belakang roda kereta anda sendiri boleh membawa kepada akibat yang menyedihkan. Kontraksi boleh menjadi lebih sengit pada masa manuver di jalan raya, anda boleh mencetuskan kemalangan, menyebabkan bahaya kepada diri sendiri dan orang lain. Adalah lebih baik untuk melahirkan ambulans. Ini adalah kenderaan khas yang dilengkapi dengan segala yang diperlukan dalam kes-kes yang tidak dijangka, dan pasukan tahu apa yang harus dilakukan jika kelahiran itu tiba-tiba menjadi cepat dan kanak-kanak itu meminta berada di luar di dalam reanimobile.

Betul perlu bersenam di jabatan kecemasan hospital. Jangan cuba menyembunyikan apa-apa dari doktor - sama ada bilangan pengguguran atau penyakit pada zaman kanak-kanak anda. Segala perkara penting.

Tempoh buruh

Tempoh ini adalah yang paling sukar, dan dalam proses pengecutan bahawa wanita sering memaparkan tingkah laku yang paling menjijikkan - mereka menjerit, menangis, kakitangan dan genus lelaki keseluruhan memarahi mereka. Jika anda ingin melahirkan lebih cepat, berkelakuan seperti ini semasa buruh pasti tidak berbaloi.. Seperti yang telah disebutkan, pengapit otot menimbulkan kelemahan tenaga buruh, serviks dilates dengan perlahan dan menyakitkan.

Tugas yang meragukan pada peringkat ini adalah untuk melegakan otot dan psikologi sebanyak mungkin selepas setiap penguncupan, untuk menangkap setiap minit untuk berehat. Pernafasan yang betul akan membantu.

Menahan nafas yang mendalam dan pernafasan yang perlahan di antara kontraksi dan seketika nafas pendek pada puncak kontraksi - ini akan membantu serviks dibuka dengan lebih berkesan, dan bayi akan diberi jumlah oksigen yang diperlukan sekarang.

Walaupun kontraksi tidak terlalu kuat dan kerap, anda boleh berbaring di sebelah anda, berdiri, termasuk pada semua empat, dengan sokongan pada kerusi, meja, ambang jendela, pasangan, memohon tingkah laku bebas - bergerak, berjalan. Ini menyumbang kepada pendedahan yang lebih cepat.. Rawat ini sebagai pekerjaan - ada tugas untuk bertahan dalam pertempuran lain untuk membantu diri sendiri dan bayi, dan tidak ada yang dapat mengatasinya kecuali anda.

Peraturan hospital biasanya melarang makan dan minum semasa kontraksi. Ini adalah larangan yang munasabah, kerana seorang wanita mungkin memerlukan anestesia, anestesia, perut penuh yang merupakan kontraindikasi. Oleh itu Jangan menuntut makanan dan minuman, mengadu tentang keengganan dan mengancam aduan kepada Kementerian Kesihatan.

Apa yang tidak boleh dilakukan pada peringkat buruh ini.

  • Menjerit - apabila menjerit, udara dengan cepat meninggalkan paru-paru dalam aliran berterusan, dan penyedutan adalah cetek, dipendekkan. Ini membawa kepada hipoksia janin, dan juga menghilangkan kekuatan wanita. Sekiranya ada keperluan untuk membuat bunyi, lebih baik menggantikan seruan dengan mengerang pada menghembus nafas, tetapi penghembusan harus dibuat lama dan lancar.
  • Minum air - hanya dibenarkan membilas mulut anda dengan air dan meludahkannya jika terdapat rasa kekeringan.
  • Tahan kencing - pergi untuk keperluan kecil sebanyak yang anda mahu. Pundi kencing perlu kosong, ini akan mempercepatkan penguncupan dan mengurangkan tekanan pundi kencing pada rahim.
  • Sangat menolak anestesia atau langkah penjagaan obstetrik lain. Walaupun anda seorang penyokong bersemangat kelahiran semulajadi tanpa anestesia dan bantuan lain, dengarkan dengan teliti maklumat yang diberikan oleh kakitangan perubatan kepada anda. Terdapat prosedur dan manipulasi di mana keperluan tiba-tiba timbul, dan penolakan berterusan anda boleh menyebabkan kematian atau kecacatan janin.

Secara berasingan, saya ingin bercakap tentang sakit. Memerlukan anda untuk mati-matian dan kini tidak berbaloi. Membuka leher dalam kontraksi adalah proses yang semula jadi, menyakitkan dan perlu.

Tetapi, menurut undang-undang, mana-mana wanita boleh meminta langkah-langkah tertentu untuk melegakan kesakitan jika kesakitan menjadi tidak tertanggung. Menyangkal tidak boleh.

Langkah-langkah sedemikian termasuk anestesia epidural, pentadbiran analgesik intravena dan antispasmodik, sedatif.

Percubaan jangka masa

Percubaan bermula dengan pendedahan penuh dari serviks dan, tidak seperti kontraksi, seorang wanita dapat mengawal mereka, lebih tepatnya, mengatur kekuatan mereka pada perintah seorang obstetrik. Perkara utama di peringkat ini adalah untuk mempercayai kakitangan sebanyak mungkin. Doktor dalam tempoh ini sentiasa dengan wanita yang sedang bekerja, mereka tidak pergi ke mana-mana sahaja.

Perlu diingatkan bahawa ia mungkin untuk ditolak hanya selepas obstetrik memberikan arahan yang sesuai.

Rasa janin ketika melewati kanal kelahiran yang sempit juga bukanlah yang paling menyenangkan, dan anda tidak perlu merumitkannya dengan tindakan yang tidak sah yang boleh melumpuhkan anak.

Arahannya sangat mudah: memberi tumpuan kepada pakar obstetrik atau doktor yang bersebelahan dengan anda. Sebaik sahaja arahan "tolak" diberikan, anda perlu mendapatkan udara ke dalam dada dan tahan nafas anda pada percubaan, "memerah" kanak-kanak itu keluar. Untuk bertindak dengan betul semasa percubaan tidak cuba untuk duduk, jangan mencubit atau mengurangkan pinggul..

Pada tahap ini mustahil:

  • untuk menolak "di kepala" - dalam usaha, mengarahkan usaha ke bawah, tidak ke atas, jika tidak, ia boleh membawa kepada pendarahan di muka, mata, dan keberkesanan percubaan akan hampir sifar - anak tidak akan bergerak sepanjang kanal lahir.
  • Menjerit - seperti dalam tempoh kontraksi, jeritan pada tahap tenaga kerja ini menghilangkan kekuatan ibu dan merosakkan bayi bekalan oksigen dengan cukup. Bayi itu melalui saluran kelahiran, tetapi ia masih disambungkan kepada anda oleh tali pusat, di mana ia terus menerima oksigen dengan darah.

Kegagalan mematuhi keperluan obstetrik semasa percubaan adalah penuh dengan air mata, kecederaan kelahiran pada bayi.

Tempoh jujukan

Kesalahan terbesar wanita dalam buruh di peringkat akhir buruh adalah relaksasi yang lebih awal. Selepas bayi dilahirkan, anda tidak perlu berehat lebih awal daripada masa, kerana plasenta juga perlu melahirkan. Dan tempoh ini sangat penting.. Tempoh tempoh susulan boleh pendek - dari 10 minit, atau panjang - sehingga satu jam. Dalam apa jua keadaan, setelah bergembira semasa kelahiran bayi, penting untuk terus mendengarkan keperluan doktor.

Kelahiran "tempat bayi" disertai dengan rasa kontraksi yang lemah, dan pada arahan pakar obstetrik itu diperlukan untuk membuat satu lagi usaha supaya plasenta, yang tidak lagi perlu, dapat meninggalkan rongga rahim. Selepas itu, anda boleh berehat dan berehat - anda melakukannya, bayi anda dilahirkan!

Petua berguna

Untuk memudahkan persalinan dan bangga dengan tingkah laku teladan anda, anda perlu memahami bahawa kakitangan perubatan melakukan segala yang mungkin untuk membantu anda, dan tidak merumitkan tugas. Oleh itu bersabar dengan pemeriksaan vagina, walaupun pada hakikatnya mereka memberikan sensasi yang tidak terlalu menyenangkan.

Walaupun anda telah belajar mengenai proses bersalin secara praktikal terlebih dahulu dari kesusasteraan, Internet, anda tidak harus mengganggu kerja doktor dan mencegahnya.

Jika terdapat hasrat tertentu, sebagai contoh, anda tidak mahu kelahiran dirangsang tanpa keperluan mendesak, lebih baik membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu, contohnya, sebaik sahaja tiba di hospital bersalin.

Anda mempunyai hak untuk memberikan atau tidak memberi persetujuan anda terhadap manipulasi tertentu, tetapi jangan terlalu kategoris - terdapat situasi di mana anda tidak boleh melakukan tanpa bantuan ubat-ubatan.

Jika ragu-ragu, minta penjelasan.. Doktor diwajibkan untuk mewajarkan semua keputusan dan tindakan mereka kepada pesakit.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan