Serangan pernafasan yang afektif pada kanak-kanak

Kandungannya

Adalah sukar untuk mengekalkan ketenangan ibu bapa apabila anak yang menangis mula jatuh di atas lantai dan perjuangan dengan sawan, lupa untuk bernafas. Fenomena ini dipanggil serangan afektif-pernafasan, dan tugas ibu bapa adalah untuk mengetahui bagaimana untuk bertindak balas dalam situasi sedemikian dan apa yang perlu dilakukan.

Apa itu?

Dalam bidang perubatan, serangan-serangan pernafasan (ARP) mempunyai beberapa nama: mereka dipanggil pertaruhan nafas, dan juga sindrom pernafasan. Malah, ia adalah apnea berkala, yang boleh diiringi oleh kehilangan kesedaran dan manifestasi sawan.

Nama itu terdiri daripada dua bahagian, yang masing-masing mempunyai gambaran tentang apa yang sedang berlaku. "Affective" adalah emosi yang tidak terkawal, dan "pernafasan" adalah pernafasan. Pada latar belakang pernafasan emosi yang kuat terganggu, kanak itu "lupa" bagaimana untuk bernafas masuk dan keluar semasa menangis, kebencian, sakit, ketakutan yang kuat.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, serangan seperti ini kadang-kadang terjadi dalam sekurang-kurangnya 5% penduduk dunia, baik pada orang dewasa maupun pada anak-anak, tetapi pada masa kanak-kanak ARP berlaku lebih kerap.

Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak dari enam bulan hingga satu setengah tahun lebih mudah terdedah kepada serangan tersebut, dan selepas kanak-kanak mencapai usia lima tahun, serangan seperti itu tidak praktikal. Pada bayi sehingga enam bulan dan bayi baru lahir serangan itu mungkin, tetapi ini dianggap kejadian yang jarang berlaku.

Kedua-dua kanak-kanak lelaki dan perempuan terdedah kepada ARP dengan kekerapan yang sama, tetapi doktor mendapati bahawa dalam serangan pernafasan afektif kanak-kanak lelaki biasanya berhenti lebih awal daripada kanak-kanak perempuan: dalam 3 tahun kanak-kanak lelaki dan 4-5 tahun kanak-kanak perempuan.

Punca

Semua kanak-kanak lebih emosi berbanding orang dewasa. Ini adalah fakta. Sememangnya, kekuatan emosi pada kanak-kanak selalu lebih jelas, dan kemarahan, dan kekecewaan, dan kebencian, dan ketakutan yang kuat menunjukkan diri mereka lebih kuat. Walau bagaimanapun, tidak semua bayi menderita kerana sebab ini akibat serangan pernafasan dengan sawan dan nafas. Doktor dan saintis untuk jangka masa lama cuba mencari sebab-sebab yang mencetuskan serangan semasa pengalaman emosi yang kuat, dan sampai pada kesimpulan bahawa sesuatu dari senarai ini boleh menjadi pencetus.

  • Ciri-ciri sistem saraf - kanak-kanak yang tidak seimbang, sangat sensitif, sensitif, tidak stabil secara emosi lebih mudah terjejas.
  • Keturunan - seperempat pesakit muda dengan ARP mengenal pasti saudara-saudara yang menderita atau mengalami serangan yang sama. Pada masa yang sama, kanak-kanak kemungkinan besar tidak mewarisi kecenderungan untuk menyerang nafas, tetapi jenis aktiviti saraf yang lebih tinggi yang ditunjukkan dalam perenggan sebelumnya dan ciri sistem saraf.
  • Kesalahan pendidikan - serangan pada awalnya dibentuk sebagai tindak balas kanak-kanak kepada sikap orang tua yang tidak betul terhadap kelakuan dan emosinya, secara beransur-ansur paroxysm menjadi norma tingkah laku bagi bayi tertentu. Biasanya, ARP dicatatkan pada kanak-kanak yang dibenarkan terlalu banyak, yang dibesarkan oleh ibu bapa mereka kepada "takhta" keluarga sebagai anggota keluarga yang paling penting.
  • Faktor endogen dan eksogen - Di sini para saintis merujuk kesakitan fizikal, keletihan, tekanan emosi terkumpul, ketegangan, kelaparan.

Dalam kebanyakan kes, tidak mungkin untuk menimbulkan punca sebenar serangan pernafasan pada kanak-kanak, kerana ia boleh bercampur (dengan pengaruh beberapa sebab yang mungkin pada masa yang sama).

Varieti paroxysms

Untuk kemudahan pengkelasan, adalah perkara biasa untuk membahagikan semua serangan pernafasan afektif ke dalam dua jenis - "serangan biru" dan "serangan pucat" (mengikut warna kulit pada masa paroxysm). Tetapi dalam bidang perubatan terdapat klasifikasi yang lebih terperinci, yang menggambarkan sebanyak empat jenis ubat.

  1. Mudah - Serangan ini disertai dengan penahan nafas pada akhir tamat tempoh. Peredaran darah tidak berubah, pernafasan dipulihkan secara bebas.
  2. Biru - biasanya dikaitkan dengan emosi seperti kemarahan, kemarahan, kesakitan. Semasa menangis atau mengamuk, kanak-kanak membuat pernafasan yang cepat dan kuat, otot melemahkan, hilang kesedaran boleh berlaku, sianosis berlaku - kulit biru. Selepas mendapat kesedaran, kanak-kanak itu mahu tidur dan dapat tidur selama beberapa jam. Electroencephalogram tidak berubah, semuanya normal.
  3. Pucat - paroxysm disertai dengan kehilangan kesedaran dan pales, tetapi episod menangis sendiri hampir tidak mempunyai tempat untuk menjadi, atau menangis bayi tidak penting. Electroencephalogram juga berada dalam julat normal, perubahan patologi tidak direkodkan.
  4. Complicated - meneruskan sama ada mengikut senario "pucat" atau "biru", tetapi dalam bentuk yang teruk, menyerupai rampasan epilepsi. Patologi electroencephalogram pada masa serangan, tetapi di luar paroxysm sebahagian besar kekal normal.

Apa yang berlaku

Oleh kerana kanak-kanak kecil masih tidak tahu bagaimana untuk menilai dan memahami emosi mereka sendiri, mereka tidak tahu bagaimana untuk mengatasinya, mengawal manifestasi mereka, tindak balas afektif yang sangat terang berkembang. Emosi yang kuat mewujudkan penyusutan otot di zon laring.

Apa yang berlaku seterusnya adalah mengingatkan laryngospasm - bayi juga ketakutan oleh perasaan baru yang tidak mampu untuk menarik nafas biasa kerana penyempitan glottis, ketakutan baru menyumbang kepada penutupan yang lebih padat.

Pada masa yang sama, sawan boleh berkembang, mereka tidak disengajakan dan juga dikaitkan dengan ketegangan emosi otot. Serangan ini berlangsung tidak lebih daripada satu minit, paling kerap dari 15 hingga 25 saat, maka otot mula rileks, kanak-kanak mula bernafas secara normal.

Gejala dan tanda-tanda

Setiap paroxmem pernafasan perlu didahului oleh beberapa emosi yang kuat. Begitu juga, dalam keadaan biasa dan tenang, kanak-kanak itu tidak jatuh ke dalam serangan. Setiap serangan berkembang sesuai dengan susunan perubahan tahap, satu serangan tepat menyerupai yang sebelumnya.

Cuba untuk mengatasi emosi, bayi mula bernafas secara tidak wajar, menangis, dan kemudian tiba-tiba menjadi senyap, membeku dan tetap dalam keadaan semacam itu, mulut biasanya terbuka. Ibu bapa boleh mendengar berdeham, mengklik. Bayi tidak dapat mengawal nafas dan mengganggu mereka sendiri. Apnea kepada kehendak anak tidak patuh.

Dengan serangan mudah, pernafasan dipulihkan sekitar 15 saat. Bayi kelihatan normal, dia tidak mempunyai manifestasi lain. Dengan bentuk lain ARP, bayi boleh jatuh, kehilangan kesedaran, kulit atau membran mukus menjadi pucat atau kebiruan. Semasa serangan, nadi tidak dapat dirasakan, atau ia sangat lemah.

Ibu bapa perlu sedar bahawa kejang berdasarkan kemarahan, kemarahan, kekecewaan lebih kerap berlaku di kanak-kanak antara 1.5 dan 2 tahun. Dalam bayi tersebut, kejang biasanya berlaku dalam jenis "biru" atau "pucat", disertai oleh ketegangan yang berlebihan dalam otot badan, atau kelonggaran badan yang berlebihan.

Tubuh itu boleh terlepas (Dr Komarovsky menyebutnya sebagai "jambatan histeris"), jika otot-otot sangat tegang, atau lemas langsing, seperti boneka kain rag, jika mereka santai. Sukarela, jika ada, paling sering menampakkan diri mereka dalam bentuk penggulungan sukarela, misalnya, dengan anggota badan.

Pemulihan sentiasa bermula dengan normalisasi pernafasan. Kemudian membran kulit dan mukus memperoleh warna yang normal, otot-otot datang dengan teratur. Pemulihan dari serangan biasa adalah cepat, kanak-kanak boleh segera meminta makanan atau mula bermain. Semakin lama serangan itu berlanjutan, semakin lama diperlukan untuk pulih sepenuhnya.. Dengan serangan yang rumit di pintu keluar, kanak-kanak itu terus menangis secara senyap-senyap, merengak untuk sementara waktu, dan dengan ini dia biasanya tertidur selama beberapa jam.

Jambatan histeris

Adakah ia berbahaya?

Dalam bidang perubatan, paroxis pernafasan afektif tidak dianggap berbahaya. Biasanya, anak-anak mereka "mengatasi" dan dengan usia, ARP tidak mendapat rawatan. Terdapat juga bukti bahawa secara tidak langsung serangan sebegini boleh menjejaskan risiko menghidap epilepsi semasa kanak-kanak, tetapi saintis belum lagi menjalin hubungan langsung. Satu-satunya statistik yang bercakap mengenai kenyataan ini adalah bahawa kanak-kanak epilepsi mempunyai episod ARP pada masa lalu adalah 5 kali lebih besar daripada anak-anak lain. Tidak semestinya statistik ini mencadangkan sebaliknya bahawa kanak-kanak dengan ARP mula mengalami epilepsi.

Sudah tentu, pada masa paroxysm, otak kanak-kanak mengalami kebuluran oksigen selama 10-60 saat disebabkan ketiadaan pernafasan. Ini boleh memberi kesan buruk kepada keadaan sistem saraf pusat, khususnya, kanak-kanak mungkin mengalami masalah dengan perhatian, ingatan, proses pemikiran, pembelajaran, tetapi akibatnya mungkin hanya berlaku jika episod depresi pernafasan berlaku dengan frekuensi yang dicemburui.

Apa yang perlu dilakukan

Pertama sekali, ibu bapa harus menunjukkan kepada anak kepada doktor. Ini penting untuk membezakan serangan pernafasan yang biasa dari epilepsi yang sama, kerana manifestasi tersebut mungkin sangat serupa. Adalah mudah untuk meneka pakar mana yang akan menjadi ahli neurologi dan pakar psikiatri kanak-kanak.

Ibu bapa perlu memberitahu pakar-pakar ini secara terperinci bagaimana kejutan berlaku, berapa kerap mereka berulang, apa sebabnya, pada pendapat ibu atau bapa, disebabkan. Seorang pakar neurologi meneliti kanak-kanak untuk keselamatan refleks, kepekaan, penyelarasan pergerakan.

Tidak mengelirukan ARP dengan epilepsi, elektroensefalografi disyorkan. Biasanya, dengan sindrom afektif-pernafasan, peningkatan aktiviti elektrik otak tidak dikesan. Kanak-kanak membuat ECG.

Pertama sekali, adalah disyorkan untuk berunding dengan ahli psikologi kanak-kanak atau psikoterapi, bukan sahaja untuk bayi, tetapi juga untuk seluruh keluarga. Pekerjaan psikoseksual individu akan membantu menjadikan hubungan keluarga lebih harmoni, dan juga mengajar kanak-kanak untuk menyatakan emosi yang kuat dengan kata-kata.

Dadah boleh ditetapkan kepada kanak-kanak - nootropik, sedatif herba, serta asid amino penting, contohnya, glisin, vitamin. Sekiranya serangan adalah rumit dan berlaku dengan kejang-kejang teruk, doktor mungkin mencadangkan penenang, tetapi bukan untuk penerimaan sistematik, tetapi semata-mata untuk tujuan menghentikan paroxysm.

Elakkan serangan berulang akan membantu mengubah gaya hidup kanak-kanak. Sekiranya mematuhi rejim sedemikian di mana bayi tidak akan terlalu letih, harinya harus dipenuhi dengan aktiviti fizikal, pemakanan harus penuh.

Tetapi permainan di komputer, serta menonton TV, tidak disyorkan, mereka harus dihadkan kepada maksimum 1-2 jam sehari.

Pediatrik terkenal Dr Komarovsky mendakwa bahawa ibu bapa boleh menghalang serangan, memerhatikan gejala awal mereka pada masa. Sehingga kekejangan bermula, ibu bapa boleh mengalih perhatian kanak-kanak itu, menukar perhatiannya kepada sesuatu yang lain.

Melarang kanak-kanak daripada mengalami emosi yang kuat tidak berguna, - Doktor percaya dan mengesahkan ulasan ibu. Oleh itu, untuk menuntut agar kanak-kanak terhenti berteriak, meraung, takut, atau marah adalah sia-sia. Tetapi pada waktunya untuk memberi perhatian kepada sesuatu di sekeliling kanak-kanak atau memintanya untuk membawa sesuatu - ia adalah mustahil.

Lebih banyak cara untuk bertindak jika kanak-kanak mempunyai serangan pernafasan afektif, kata Dr Komarovsky dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan