Dysarthria kabur pada kanak-kanak

Kandungannya

Pemulihan dysarthria berlaku pada hampir separuh daripada kanak-kanak yang mengalami masalah kemunduran atau gangguan fonetik-fonemik. Tetapi keputusan therapist ucapan itu tidak harus menakutkan ibu bapa - masalahnya dapat ditanggung.

Apa itu?

Lelah adalah dysarthria, di mana gangguan ucapan dikaitkan dengan pelanggaran kecil alat radas. Biasanya ini adalah pelanggaran yang berkaitan dengan sebutan kabur, penyimpangan bunyi, ucapan anak dengan sedikit ekspresi.

Buat kali pertama istilah yang dicadangkan untuk digunakan pada tahun 1969. Sejak itu, ahli kecacatan tidak berhenti berdebat saintifik mengenai intipati patologi, cuba untuk menyusunnya. Selalunya masalah itu dipanggil gangguan dysarthrim yang minimum. Doktor di Eropah memanggilnya dyspraxia artikulasi.

Sebabnya

Adalah dipercayai bahawa asas gangguan ucapan kelemahan atau ketegangan yang berlebihan dari otot organ artikulasi - bibir, lidah, lelangit lembut. Otot tidak normal kerana kerosakan kepada sistem saraf pusat. Selalunya bentuk dysarthria yang dihapuskan dikaitkan dengan beberapa faktor yang menjejaskan sistem saraf pusat kanak-kanak semasa dia tinggal di rahim, serta selepas kelahiran.

Antara punca intrauterin, preeklampsia, tekanan tinggi pada ibu hamil, kegagalan buah pinggang, konflik Rh, diabetes ibu, dan kekurangan plasenta lebih sering dipanggil. Keadaan ini membawa kepada hipoksia, dan kekurangan oksigen memberi kesan kepada perkembangan otak dan sistem saraf. Jangkitan boleh menjejaskan kanak-kanak dalam rahim. Selalunya, bentuk dysarthria yang agak terhapus adalah ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai jangkitan pada trimester ketiga.

Buruh patologi merupakan punca lain bagi ucapan yang cacat. Adalah dipercayai bahawa menyebabkan hipoksia dengan semua akibat sistem saraf boleh terlalu lama atau cepat, tempoh yang panjang tanpa air, dan rentetan dengan tali pusat di leher.

Jika kanak-kanak dilahirkan dengan sempurna sihat, sebab pembentukan kecacatan pertuturan mungkin komplikasi selepas vaksinasi, penyakit virus, jangkitan yang dialami anak pada bulan pertama kehidupan, iaitu, dalam tempoh pra-lisan.

Manifestasi

Adalah mustahil bagi ibu bapa mengenali dysarthria yang terhapus. Kemerosotan ucapan adalah minima, dan hanya pakar yang boleh memberi perhatian kepadanya semasa peperiksaan terapi pertuturan. Selalunya, patologi ini menjadi jelas pada usia 5-6 tahun. Sehingga usia ini, beberapa ketidakcocokan bunyi individu dianggap sebagai dislalia, dan hanya kegigihan dan kekurangannya daripada aktiviti perkembangan ahli terapi pertuturan boleh mencadangkan bahawa kes itu terletak di dysarthria.

Kanak-kanak dengan bentuk usang dysarthria sedikit ketinggalan di belakang rakan sebaya secara fizikal, sering mempunyai ketinggian kecil, kekurangan berat badan, mereka mempunyai dada sempit. Seringkali, anak-anak sangat canggung, mereka lebih cepat daripada rakan sebaya apabila mereka ditekankan dan sukar bagi mereka untuk membuat pergerakan serentak, contohnya, dengan dua tangan.

Mereka mempunyai kemahiran motor yang kurang maju.adalah lebih sukar bagi mereka untuk memasang konstruktor, tugasnya adalah untuk mengikat butang pada pakaian atau mengikat tali pada kasut. Mereka sukar untuk melukis, model. Kanak-kanak usia sekolah dengan diagnosis seperti itu ditulis dengan tidak sah dan sangat perlahan.

Kanak-kanak dengan dysarthria, walaupun bentuknya yang terhapus, tidak mempunyai pelbagai ekspresi muka yang kaya, mereka sering mempunyai lipatan nasolabial asimetri.

Kanak-kanak seperti itu mudah terpesong, sering membingungkan, atau, sebaliknya, agak dihalang. Selalunya, kesukaran sebutan bunyi dikaitkan dengan sebutan yang tidak tepat atau sukar untuk meniak, mendesak, dan bunyi.

Keasyikan pengucapan suara adalah bahawa kumpulan bunyi bermasalah diucapkan tidak dapat dibaca.

Bagaimana diagnosisnya?

Untuk memeriksa kanak-kanak, anda perlu menghubungi ahli terapi pertuturan. Pakar ini akan menjalankan satu siri ujian untuk kemahiran motor halus, ekspresi wajah, keupayaan untuk bersuara secara bebas, periksa bagaimana pernafasan ucapan yang betul berada pada anak. Jika ahli terapi ucapan mengesyaki dysarthria yang terhapus, dia pasti akan mengesyorkan ibu bapa untuk melawat dengan seorang kanak-kanak neurologi.

Doktor ini akan menetapkan elektroencephalogram otak, boleh melakukan pemeriksaan electroneuromyographic, jika perlu, imbasan MRI otak. Dengan hasil kajian ini dan kesimpulan ahli neurologi tentang keadaan sistem saraf dan otak artikulasi, anak akan sekali lagi pergi ke temujanji dengan ahli terapi ucapan. Dia akan mengetuai kad terapi pertuturan khas dan membuat program pemulihan individu selain daripada ubat-ubatan yang ditetapkan oleh ahli saraf.

Rawatan

Rawat dysarthria yang dipadamkan pada kanak-kanak dari peringkat prasekolah dan sekolah harus komprehensif. Perlukan kerja bersama pakar neurologi dan ahli terapi pertuturan. Ini akan membolehkan untuk mencapai kesan yang diingini yang stabil, di mana kecacatan itu dapat dihapuskan sepenuhnya. Satu-satunya perkara yang diperlukan oleh ibu bapa adalah kesabaran dan ketekalan yang besar, tanggungjawab untuk memenuhi semua pelantikan, kerana pembetulan agak panjang.

Pakar neurologi biasanya menetapkan mengambil ubat nootropik, vitamin kumpulan B. Dalam kompleks, rawatan tersebut membolehkan untuk mengaktifkan sistem saraf, dan juga meningkatkan peredaran darah di otak. Kanak-kanak menunjukkan urut, refleksologi. Seringkali doktor mengesyorkan menulis kanak-kanak dengan dysarthria yang dihapuskan di bahagian renang. Ia berenang yang meningkatkan keadaan otot, serta meningkatkan kemahiran motor.

Gimnastik jari ditunjukkan kepada kanak-kanak prasekolah, dan kanak-kanak usia sekolah disyorkan gimnasium artikulasi, yang ibu bapa harus menguasai. Pakar akan menunjukkan latihan mana yang akan membantu menghilangkan pengapit otot, yang mana - untuk melegakan otot artikulasi dan bagaimana menggabungkan mereka dengan senaman pernafasan.

Ahli terapi pertuturan akan meletakkan sebutan yang tidak tepat atau tidak dapat dibaca bunyi, dan kemudian kemahiran ini akan dibawa ke automatik. Kelas terapi pertuturan sering dilengkapkan dengan urutan logopedi. Harus bersiap sedia untuk rawatan panjang - ia adalah dari setahun atau lebih.

Memandangkan kecacatan pertuturan adalah minima, mengenai perkembangan kanak-kanak itu, mereka mungkin tidak menjejaskan tetapi penyimpangan kecil dalam sebutan bunyi mengganggu pembinaan biasa komunikasi, yang mana satu cara atau yang lain boleh mempengaruhi perkembangan psikologi kanak-kanak.

Dengan rawatan yang tepat pada masanya bermula unjuran adalah baik. Kecacatan ucapan berjaya menghapuskan sepenuhnya.

Baca lebih lanjut mengenai spesialis dysarthria dalam video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan