Disleksia pada kanak-kanak: dari gejala hingga rawatan

Kandungannya

Kanak-kanak yang ingin tahu dan pantas mungkin menghadapi masalah di sekolah - dia akan menghadapi masalah membaca dan menulis. Ia sering dikatakan tentang anak-anak seperti itu bahawa mereka "melihat ke dalam buku, tetapi lihat ... sesuatu yang sama sekali berbeza". Selalunya ibu bapa menghapus kesulitan ini terhadap watak, ketiadaan kanak-kanak, atas kebolehan keturunan individu untuk pembelajaran biasa. Malah, masalahnya mungkin agak berbeza. Ini adalah bagaimana disleksia muncul.

Apa itu?

Disleksia dipanggil gangguan bacaan separa yang disebabkan oleh pembentukan yang cacat atau kematian fungsi-fungsi tertentu dari jiwa kanak-kanak yang penting untuk dibaca. Ini adalah gangguan bacaan berterusan di mana kanak-kanak sentiasa membuat kesilapan yang sama apabila membaca, menyusun semula dan menggantikan bunyi individu, cuba untuk menghasilkan semula teks dengan huruf, dsb.

Dalam amalan dunia, istilah "disleksia" bermakna selektif, pelanggaran separa keupayaan untuk menguasai membaca, menulis, mengira. Di Rusia, setiap jenis gangguan ini dianggap berasingan, oleh itu, bercakap mengenai disleksia, ini bermakna gangguan bacaan, disgraphics - masalah menulis, disorphography - masalah dengan celik huruf, dan sebagainya. WHO mencadangkan termasuk semua konsep ini yang sama - ".

Ia merupakan satu pelanggaran terpencil yang tidak menjejaskan perkembangan mental, emosi, dan intelektual umum kanak-kanak. Kesukaran membaca dan menulis yang berkaitan dengan patologi lain, sebagai contoh, pada kanak-kanak yang mengalami masalah penglihatan, pendengaran, jiwa - ini bukan disleksia, tetapi hanya gejala dengan penyakit yang mendasari. Disleksia sendiri tidak dianggap sebagai penyakit, ia tidak digunakan untuk kumpulan neurologi, diagnosis mental. Ini adalah istilah terapi pertuturan yang digunakan secara meluas dan dikaji oleh ahli terapi ucapan, ahli psikologi dan pendidik.

Ia penting! Seorang kanak-kanak dengan disleksia bergelut untuk belajar, membaca dengan sukar, sukar untuk dia memahami apa yang dia baca, tetapi pada masa yang sama dia dapat mencapai kejayaan besar dalam bidang kehidupan lain, sebagai contoh, menjadi atlet, artis, pemuzik yang cemerlang.

Di Rusia, menurut statistik perubatan, kelaziman disleksia adalah kira-kira 4.9%. Iaitu, kira-kira lima orang daripada seratus mempunyai pelanggaran seperti itu. Pada kanak-kanak yang mengalami masalah pertuturan yang teruk dan kecacatan mental, disleksia didapati hampir separuh daripada kes. Terdapat corak jantina tertentu - lelaki adalah 4.5 kali lebih mungkin mengalami disleksia daripada perempuan.

Punca

Penyebab pelanggaran itu belum dipelajari sepenuhnya oleh ubat, jadi persoalan di mana disleksia datang dari kanak-kanak akan agak sukar untuk mendapatkan jawaban yang tepat. Penerbitan perubatan asing menunjukkan beberapa jenis sambungan genetik, mengikut mana anak mewarisi pelanggaran dari ibu bapa mereka. Pada masa yang sama, kanak-kanak dengan hemisfera kanan utama biasanya mempunyai kecenderungan untuk melanggar tulisan dan membaca, pada kanak-kanak yang mempunyai dominasi hemisfera kiri lebih sering terdapat pelanggaran pengiktirafan yang ditulis dan masalah dengan skor.

Tetapi walaupun sebab dan hubungan seperti itu dipandang sebagai hipotesis, antara prasyarat yang terbukti untuk perkembangan disleksia, keadaan dan keadaan dicatat yang membawa kepada pembentukan disfungsi otak yang minimum.

Pelanggaran proses implantasi ovum selama kehamilan, hipoksia janin semasa kehamilan, serta kekurangan oksigen dan asfiksia semasa buruh dapat mempengaruhi fungsi otak. Jika seorang wanita hamil mempunyai kecacatan jantung, dipercayai bahawa anaknya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan disleksia. Kira-kira risiko yang sama untuk membangunkan gangguan terdapat pada kanak-kanak yang dilahirkan dengan cacat jantung.

Faktor risiko juga dianggap sebagai keabnormalan dalam struktur tali pusat, plasenta, kekurangan fetoplacental semasa mengandung, penggunaan ubat-ubatan yang banyak oleh ibu mengandung, merokok dan pengambilan alkohol kanak-kanak, serta Rh-konflik dengan perkembangan hemolitik penyakit baru yang baru lahir.

Kebarangkalian pelanggaran meningkat jika kelahiran adalah sukar, rumit, jika bidan terpaksa mengenakan forseps untuk memastikan laluan bayi melalui saluran kelahiran. Juga, kemungkinan disleksia akan meningkat jika seorang wanita mempunyai rubella, cacar air, campak, jangkitan herpes, atau selesema.

Sekiranya kanak-kanak dilahirkan tanpa gangguan serebrum, prasyarat untuk pembangunan disleksia mungkin berlaku selepas mengalami kecederaan kepala, gegaran, meningitis atau meningoencephalitis, selepas cacar air, rubella, campak, dan selepas mengalami keletihan fizikal.

Ia penting! Kekurangan komunikasi biasa boleh menyebabkan disleksia dalam kanak-kanak. Kadang-kadang gangguan ini berkembang dalam bayi dwibahasa (dengan siapa mereka bercakap dua bahasa). Ibu bapa sendiri boleh menyebabkan pelanggaran, bermula terlalu awal untuk mengajar kanak-kanak membaca dan menulis dengan pantas. Pada masa yang sama, terhadap latar belakang ucapan lisan yang belum terbentuk, persepsi yang kurang baik terhadap tulisan berkembang.

Sebagai gejala sekunder, disleksia sering berlaku pada kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy dan kerentanan mental. Disleksia taktil kadangkala berlaku pada kanak-kanak dengan gangguan penglihatan sebagai gejala sekunder terhadap patologi yang mendasari.

Mekanisme pembangunan dan jenis gangguan

Membaca adalah proses yang kompleks di mana kedua-dua fisiologi dan jiwa terlibat sama. Proses ini disokong oleh aktiviti beberapa penganalisa - visual, pertuturan dan pendengaran ucapan. Kanak-kanak melihat huruf, belajar, membandingkan dengan bunyi, mental melakukan penggabungan dan penyatuan suara, suku kata, kata-kata, ayat, dan kemudian memahami dan menyadari apa yang baru saja dibaca. Ini berlaku pada kanak-kanak yang sihat. Kanak-kanak dengan disleksia dibezakan oleh fakta bahawa kegagalan berlaku dalam satu atau lebih pautan dalam urutan ini.

Sama ada kanak-kanak tidak memahami apa yang dilihatnya di atas kertas, atau tidak dapat memasukkan suku kata ke dalam kata-kata, atau ada masalah dengan memahami bacaan.

Dengan cara pelanggaran itu muncul dalam bayi tertentu, terdapat beberapa jenis utama disleksia:

  • literal - Kesulitan dengan pengiktirafan atau pembiakan beberapa huruf individu;
  • lisan - kesukaran dalam menyusun huruf biasa dalam satu perkataan.

Bergantung kepada pautan di mana rantaian bacaan mempunyai masalah, berikut dibezakan:

  • bentuk fonemik - persepsi fonem, analisis dan sintesis terjejas;
  • bentuk semantik - kemustahilan mengumpul surat ke dalam suku kata, leksikon yang lemah, perbendaharaan kata yang lemah, kekurangan pemahaman yang jelas terhadap pautan semantik dalam struktur ayat;
  • bentuk agrammatic - Kemunduran struktur tatabahasa ucapan lisan;
  • bentuk mnestic - ingatan ucapan terganggu, sangat sukar untuk kanak-kanak sepadan dengan huruf dan suara yang sepadan;
  • bentuk optik - tidak boleh diskriminasi huruf;
  • bentuk sentuhan - bacaan yang tidak terjejas dalam braille untuk masalah cacat penglihatan.

Gejala dan tanda-tanda

Hanya ahli terapi pertuturan yang boleh mengiktiraf disleksia, tetapi ibu bapa juga boleh mengesyaki pelanggaran di rumah.Seorang kanak-kanak mungkin mempunyai masalah, perkembangan yang diberi masa dan perhatian yang cukup, tetapi masih ada masalah dengan sebutan bunyi, leksikon yang lemah, dia sering tidak memahami dengan tepat makna perkataan dan kaitannya dengan penggunaannya. Pidato dari zaman kanak-kanak tidak berkaitan, tidak ada kalimat yang terperinci, ia secara tidak benar terbentuk secara tatabahasa.

Seorang kanak-kanak dengan gangguan fonemik membentuk beberapa bunyi dalam ucapan sering menggantikan orang lain dengan suara yang sama. Kanak-kanak membaca huruf, boleh melangkau huruf dan huruf besar keseluruhan. Pada kanak-kanak dengan disleksia semantik, bacaan adalah mekanikal, makna bacaan tidak diserap, teknik bacaan agak membosankan.

Dalam bentuk pelanggaran akademik, kanak-kanak mempunyai masalah membaca pengakhiran kes, konsistensi dalam ucapannya mengalami gangguan, Dia boleh meletakkan beberapa perkataan dengan kes yang tidak konsisten, masa, datang. Kesalahan yang sama biasanya dibuat dalam ucapan dan dalam surat.

Bentuk berbentuk pelbagai bacaan dan kecacatan ucapan dikaitkan dengan ketiadaan atau gangguan antara imej huruf dan bunyi sepadannya. Kanak-kanak menggantikan bunyi apabila membaca, tidak ingat huruf.

Dalam bentuk optikal, kanak-kanak mencampurkan dan menggantikan huruf yang sama seperti grafis. Apabila membaca, kanak-kanak sering meluncur dari garis yang dikehendaki ke yang lain, dan terdapat juga bacaan cermin dari kanan ke kiri.

Mendiagnosis jenis dan jenis pelanggaran yang tepat akan membantu ujian terapi pertuturan, bertujuan penilaian menyeluruh mengenai bahasa lisan, bahasa tertulis dan bacaan teknologi. Untuk ini, anda akan diberikan tugasan pada sebutan, latihan untuk menipu, dikte, ujian untuk memahami teks bacaan dan dengar.

Kadang-kadang penentuan jenis pelanggaran memerlukan perundingan dengan seorang ahli saraf kanak-kanak, pemeriksaan electroencephalographic. Kadang-kadang, untuk menentukan sifat pelanggaran, anda perlu melawat seorang oculist.

Rawatan dan Pembetulan

Tidak ada kaedah yang universal, berkesan untuk membetulkan pelanggaran, hanya terdapat program pembetulan yang dapat mengurangkan sebahagian daripada manifestasi disleksia. Mereka termasuk kelas terapi pertuturan, termasuk pembetulan kecacatan, penubuhan bunyi sebutan yang betul, sambungan dalam penggabungan mereka, pembentukan kata-kata, perbincangan tentang apa yang dibaca dan apa yang didengar.

Memerlukan pembesaran perbendaharaan kata kanak-kanak. Kanak-kanak mesti belajar menghafal huruf, gambar surat, bunyi. Kategori pendekatan yang tidak standard untuk membetulkan dan membetulkan pelanggaran termasuk kaedah Ronald Davis, yang menawarkan untuk mengajar anak-anak dengan memberikan imej mental kepada surat. Kelas diadakan dalam kumpulan dan secara individu.

Untuk membuat pembetulan atau tidak, terpulang kepada ibu bapa sendiri. Adalah dipercayai bahawa disleksia adalah "penyakit jenius", dan pada masa yang sama, pengulas cerita Andersen, Leonardo da Vinci, Albert Einstein menderita. Itulah sebabnya masa depan seorang kanak-kanak dengan apa-apa pelanggaran itu mungkin bertukar cemerlang dan tanpa pelajaran yang membosankan untuk membetulkan pelanggaran itu. Pakar tidak mempunyai cadangan mengenai subjek ini.

Mereka yang ingin menyingkirkan masalah itu perlu bekerja keras, tetapi tiada siapa yang menjamin kejayaan. Mengajar kanak-kanak untuk berfikir secara berbeza bukan satu tugas yang mudah, tetapi tidak ada keperluan untuk merawat apa-apa. Sekiranya anda bertarung dengan pelanggaran, maka kemungkinan penyesuaian yang lebih berjaya ke sekolah, universiti akan lebih tinggi, kerana tidak semua kanak-kanak dengan disleksia mempunyai kebolehan yang cerah dan cemerlang, seperti Einstein.

Adalah dipercayai bahawa pembetulan awal bermula, lebih baik ramalan. Persatuan ibu bapa kanak-kanak yang mempunyai gangguan seperti itu mengesyorkan melakukannya sebelum sekolah, kerana pada umur 9, 10, 12 tahun pembetulan membawa manfaat yang kurang.

Ia penting! Untuk membantu kanak-kanak usia sekolah rendah boleh dalam banyak cara keluarga dan guru. Ia perlu memberi perhatian lebih kepada kanak-kanak itu, membaca dengannya, membincangkan apa yang dia baca, menggalakkan keinginan untuk menguasai huruf itu.

Biasanya, pelanggaran itu dikesan di sekolah rendah, kadangkala - dalam usia prasekolah senior. Ia adalah dari masa pengesanan yang dicadangkan untuk meneruskan pembetulan.Harapan khas untuk kaedah tidak boleh disematkan, untuk kebanyakan orang, disleksia tertentu tetap ada pada masa dewasa, yang tidak menghalang mereka daripada berkomunikasi, membaca buku, menulis, menerima profesi dan mencapai kejayaan dalam hidup.

Mengenai disleksia pada kanak-kanak: gejala, sebab, pembetulan, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan