Mengapa kanak-kanak mempunyai tekanan darah rendah dan apa yang perlu dilakukan?

Kandungannya

Pelbagai gangguan yang membawa kepada penurunan tekanan pada bayi boleh membawa kepada pelbagai kesan buruk. Keadaan seperti itu dalam kanak-kanak menyebabkan banyak gejala yang tidak selesa yang dapat menjejaskan kesejahteraan mereka.

Apa itu?

Tekanan darah berubah. Setiap umur mempunyai norma sendiri. Tekanan darah rendah dalam kanak-kanak dipanggil hipotensi. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai sebab. Penurunan tekanan darah yang kuat boleh membahayakan. Dalam kes ini, rawatan segera diperlukan.

Sebabnya

Antara pelbagai faktor yang membawa kepada tekanan darah rendah adalah seperti berikut:

  • Kecenderungan genetik. Paling umum dalam kanak-kanak perempuan. Jika ibu mengalami hipotensi, maka dalam 50% kes kanak-kanak mungkin juga mempunyai gejala yang sama.
  • Tekanan dan trauma psiko-emosi yang kuat. Membawa pelanggaran nada saluran darah, yang menyumbang kepada pembangunan hipotensi.
  • Keletihan fizikal. Berat badan yang tidak mencukupi atau penyakit leher yang teruk memberikan sumbangan kepada perkembangan tekanan rendah.
  • Ketidakseimbangan hormon. Terbit dalam masa remaja. Lonjakan hormon menjejaskan keanjalan dan diameter saluran darah.
  • Penyakit kronik organ dalaman. Diabetes mellitus, penyakit radang buah pinggang dan saluran kencing, penyakit jantung dan saluran darah, serta patologi kelenjar tiroid sering menjadi punca tekanan darah rendah.
  • Kecederaan dan gegaran otak.
  • Keadaan anemia.

Bagaimanakah ia nyata?

Selalunya, kanak-kanak dengan tekanan rendah mengadu sakit kepala. Biasanya tidak mempunyai pusat gempa yang jelas. Mungkin berlaku sepanjang hari, tetapi meningkat selepas pelbagai tekanan atau kekacauan psiko-emosi. Kesakitan itu menekan atau pecah, sering diberikan di kuil-kuil atau turun ke mata dan dahi.

Pusing dan persepsi mungkin berlaku. Kanak-kanak mengadu kesedihan kabur dan hakikat bahawa sukar bagi mereka untuk menumpukan pada subjek tertentu. Kanak-kanak yang menghadiri institusi pendidikan mungkin mempunyai masalah dengan pembelajaran kerana melanggar syarat umum mereka.

Kanak-kanak kecil menjadi lebih letih. Mereka mungkin menurun selera makan dan tidur. Mereka cuba untuk menghadkan beban, mereka bermain kurang permainan mudah alih. Gejala biasanya diperbetulkan dengan mengubah tekanan atmosfera dan dalam keadaan cuaca yang berbeza. Perubahan dalam medan geomagnetik dan ribut magnet juga boleh mencetuskan sakit kepala dan kelemahan.

Apa yang perlu dilakukan?

Pertama sekali, anda perlu menangani sebab yang menyebabkan penurunan tekanan berterusan. Jika selepas penghapusan tekanan psiko-emosi dan pengurangan semua beban dalam kanak-kanak, manifestasi hipotensi kekal, maka anda pastinya akan menunjukkan bayi kepada doktor. Ujian dan analisis tambahan mungkin diperlukan.

Untuk menormalkan tekanan di rumah, pertama sekali kanak-kanak perlu berehat. Letakkan kanak-kanak di atas katil dan menjadikannya selesa. Dengan penurunan tekanan yang kuat, anda boleh menggunakan adaptogens. Bahan-bahan tumbuhan ini mengandungi sebilangan besar komponen aktif secara biologi yang mengembalikan petunjuk tekanan menjadi normal.

Penyerapan sereh atau eleutherococcus akan membantu meningkatkan kesejahteraan bayi. Apabila digabungkan dengan nadi yang tinggi, lebih baik tidak menggunakan ubat ini, kerana ia menyumbang kepada peningkatan fungsi jantung.. Dadah ditetapkan untuk pengambilan pertukaran, biasanya 2 kali sehari selepas makan.Diterima pada separuh pertama hari.

Jika tiada contraindications, doktor boleh mengesyorkan penggunaan ubat-ubatan berdasarkan kafein atau cinnarizine. Alat ini meningkatkan tekanan darah dan mempunyai kesan positif pada otak. Sebelum perlantikan ubat memerlukan ujian darah, serta ECG. Ini akan mendedahkan kontraindikasi yang tersembunyi.

Normalisasi hari dan tidur penuh turut menyumbang kepada normalisasi tekanan darah. Untuk pulih dari sekolah, pelajar mesti tidur sekurang-kurangnya 9 jam. Kurang tidur penuh memberi kesan buruk kepada keadaan saluran darah dan menyumbang kepada perkembangan hipotensi.

Kanak-kanak yang menderita tekanan darah rendah pastinya perlu menghabiskan masa yang cukup di luar rumah di udara terbuka. Jalanan dan permainan aktif di jalan menyumbang kepada normalisasi sistem saraf, serta membantu menormalkan tahap tekanan darah.

Lebih banyak mengenai arteri tekanan pada kanak-kanak Lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan