Dr. Komarovsky: kenapa seorang kanak-kanak menggigit giginya dalam mimpi?

Kandungannya

Mendengar sekurang-kurangnya sekali, kerana bayi merasakan gigi semasa tidur, kebanyakan ibu bapa takut dan mula bimbang. Doktor tidak menganggap fenomena ini sebagai penyakit, tetapi dalam sesetengah keadaan ia boleh menjejaskan kesihatan anak. Beralih kepada Dr Komarovsky, anda boleh mengetahui mengapa ada kikuk gigi dalam mimpi dan apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa, yang selama ini mendengarnya dari sebuah katil pada waktu malam.

Punca gigi berjongkok dalam mimpi

Pediatrik yang terkenal mengesahkan bahawa jerawat gigi semasa tidur, yang dipanggil doktor bruxism, berlaku pada setiap kanak-kanak ketiga hingga kelima di bawah umur 6-8 tahun. Komarovsky menyatakan bahawa bruxism berlaku pada orang dewasa, tetapi pada kanak-kanak ia didiagnosis lebih kerap, dan dalam kebanyakan kes di kalangan lelaki.

Menurut seorang doktor yang terkenal, penampilan gigi gnashing dikaitkan dengan pengunduran otot yang mengunyah, akibatnya rahang kanak-kanak menyusut dengan tidak terkawal.

Penyebab yang paling kerap bruxism panggilan Komarovsky:

  1. Gegaran emosi, tekanan negatif atau keletihan yang berlebihan. Kerana faktor-faktor ini, menurut ahli pediatrik yang terkenal, sistem saraf kanak-kanak itu tidak seimbang, yang ditunjukkan oleh pelbagai gejala, di mana bruxism diperhatikan.
  2. Berpura-pura pada anak-anak tahun pertama kehidupan, serta mengubah gigi menjadi yang kekal. Komarovsky mencatatkan bahawa ketidakselesaan akibat gatal-gatal yang berterusan dan kesakitan menyebabkan kanak-kanak sentiasa menggosok gigi bersama-sama. Pada masa yang sama, menurut pakar pediatrik, sebab itu kerap menimbulkan pergaduhan gigi bukan pada waktu malam, tetapi pada siang hari.
  3. Kekalahan sendi rahang atau pelanggaran gigitan. Perangkaan menunjukkan bahawa bruxism adalah manifestasi kerap patologi ini.
  4. Keturunan. Dalam amalannya, Komarovsky menyatakan bahawa anak-anak orang tua yang mengurut gigi sebagai seorang kanak-kanak mempunyai bruxism sangat kerap.
  5. Gangguan tidur Komarovsky menekankan bahawa bruxism sering muncul pada kanak-kanak yang mengalami mimpi buruk, enuresis, mengatakan, tidur atau dengkuran.
  6. Adenoiditis, hidung berair, atau otitis. Seorang doktor terkenal menyatakan bahawa dengan penyakit seperti itu, kanak-kanak itu berasa tidak selesa kerana kesesakan atau kesakitan, dan merasakan giginya sebagai tindak balas.
  7. Kekurangan kalsium, kumpulan vitamin B, magnesium dan asid amino. Menurut Komarovsky, nutrien ini penting untuk kontraksi otot normal. Sekiranya terdapat kekurangan mereka, kanak-kanak itu mempunyai sindrom sawan yang ditunjukkan oleh bruxism.
  8. Beban rahang tidak mencukupi. Sekiranya ibu bapa memberikan sedikit makanan keras kepada bayi, ia juga boleh menyebabkan sesak pada waktu malam.
Bruxism berlaku pada kanak-kanak kerana banyak sebab, jadi jangan membuat diagnosis sendiri, tetapi berunding dengan doktor

Sambungan bruxism dengan cacing

Komarovsky mengesahkan bahawa orang telah lama dikaitkan dengan gnashing gigi dengan jangkitan dengan helminths. Dan pada masa kini, beliau telah mendengar lebih daripada sekali bagaimana generasi yang lebih tua mengesyorkan, pada bruxism, segera "mengeluarkan cacing." Walau bagaimanapun, sebagai penyelidikan perubatan mengesahkan, tidak ada hubungan langsung antara pencerobohan helminthik dan gnashing gigi.

Komarovsky menekankan bahawa bruxism boleh muncul dalam kedua-dua kanak-kanak dengan helminths dan pada bayi yang tidak mempunyai helminthiasis. Walaupun, menurut seorang doktor terkenal, jangkitan cacing boleh benar-benar memperburuk manifestasi bruxism, tetapi keadaan yang sama mungkin terjadi jika tiada cacing di dalam tubuh kanak-kanak. Tonton video pendek mengenai perkara ini.

Apa yang perlu dilakukan ibu bapa?

Komarovsky memanggil bruxism sebagai fenomena yang tidak berbahaya, yang dalam kebanyakan kes melumpuhkan sendiri dan tidak memerlukan apa-apa rawatan. Walau bagaimanapun, jika ia mengganggu kanak-kanak dengan kerap, terdapat ancaman kepada gigi bayi (mereka boleh rosak dan longgar). Kemudian ibu bapa harus menunjukkan anak kepada doktor.

Untuk rawatan bruxism, pakar pediatrik terkenal menasihatkan untuk menghubungi pakar neuropatologi dan doktor gigi, kerana kebanyakan kanak-kanak adalah spesialis yang boleh menghilangkan punca-punca yang menggertak gigi mereka dalam tidur mereka. Untuk mengelakkan enam gigi gigi daripada menghilangkan kerongkongan gigi setiap malam, Komarovsky mengesyorkan menggunakan memakai penjaga mulut khas.

Kapa akan menyelamatkan gigi anak anda daripada kemusnahan semasa bruxism
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan