Bagaimana jika bayi jatuh di belakangnya?

Kandungannya

Sebaik sahaja kanak-kanak mula belajar tentang dunia, mereka segera mula jatuh. Kanak-kanak traumatologists yang mempunyai pengalaman kerja yang kukuh mengatakan bahawa dalam tempoh masa kanak-kanak dari kelahiran hingga dewasa, kanak-kanak biasa mempunyai peluang untuk menghubungi bilik kecemasan sehingga 40 kali. Kebanyakan "pendaratan" adalah, menurut doktor, di kepala, tangan dan belakang. Mengenai apa yang perlu dilakukan jika anak itu jatuh di belakangnya, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Mengapa kanak-kanak jatuh dan betapa seriusnya?

Sebab-sebab kejatuhan kanak-kanak kecil adalah jelas - ketidakstabilan gaya berjalan kaki, pusat graviti yang dipindahkan, kekaburan dan ketidakupayaan untuk menyelaraskan pergerakan semua bahagian badan dengan cepat. Kanak-kanak yang lebih tua - kanak-kanak tadika dan kanak-kanak sekolah jatuh akibat pergerakan terburu-buru, perlanggaran dengan halangan, senaman yang tidak wajar. Tempat yang paling biasa untuk bayi jatuh - sofa, menukar meja dan ... tempat yang rata. Kanak-kanak dari 2 tahun ke atas biasanya jatuh dari ketinggian yang lebih tinggi - dari ayunan, dari dinding Sweden, dari slaid.

Alam menjaga anak-anak kecil - dia menciptakan mekanisme pampasan yang agak boleh dipercayai untuk melindungi mereka. Tulang yang bergerak dari tengkorak bayi, musim bunga tidak lebih daripada percubaan oleh alam semula jadi untuk melindungi otak sekiranya jatuh. Tetapi jika kanak-kanak itu tidak lagi 5 bulan atau satu setengah tahun, tetapi lebih-lebih lagi, jika dia jatuh dan memukul belakang, maka tidak perlu bergantung pada pertahanan alam - tisu tulang kanak-kanak, walaupun lebih elastik, lemah dilindungi oleh tulang belakang. Satu-satunya "hadiah" alam untuk perlindungan vertebra kanak-kanak - lebih daripada pada orang dewasa, jumlah cecair cerebrospinal, yang berfungsi sebagai penyerap kejutan.

Saya gembira bahawa sehingga 85-90% jatuh di bahagian belakang diselesaikan hanya dengan lebam, takut kepada anak dan ibu bapanya. Walau bagaimanapun, dalam 10-15% kes terdapat kecederaan, dan tugas ibu bapa adalah untuk memahami apa yang berlaku secepat mungkin dari masa kejatuhan untuk mengetahui cara memberi pertolongan cemas dan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Apa yang perlu dicari?

Anggarkan ketinggian pertama. Sekiranya kejatuhan berlaku dari sofa, kemungkinan besar, anak itu menjerit sesungguhnya hanya dari ketakutan dan kejutan. Ketinggian seperti itu tidak mewakili bahaya yang serius terhadap kesihatan kanak-kanak itu. Terbang dari meja yang berubah atau jatuh dari ayunan atau slaid boleh menjadi lebih berbahaya. Cepat menilai keadaan. Sekiranya anak itu jatuh dan segera bangkit, kemungkinan besar tidak ada yang mengerikan kepadanya. Jika bayi dengan cepat tenang, dan dia tidak menunjukkan sebarang kelakuan yang tidak normal dan kemerosotan kesihatan, kejatuhan tidak akan membawa kesan negatif.

Sekiranya seorang kanak-kanak jatuh dan tidak dapat bangkit, jika semasa musim gugur dia telah melanda kepalanya, tulang belakangnya, dia telah menarik nafasnya, dia tidak boleh memindahkan anggota badannya, kemungkinan besar bayi itu mengalami kecederaan serius. Perlu perhatian perubatan segera.

Bagaimana untuk mengenali kecederaan?

Seperti yang telah disebutkan, kecederaan belakang ketika jatuh di atasnya jarang terjadi. Ini biasanya berlaku jika anak itu tidak jatuh ke permukaan rata, tetapi pada beberapa objek. Yang paling berbahaya jika hubungan objek itu ada di kawasan vertebra. Apabila jatuh dari ketinggian rendah, bengkak di kawasan kesan traumatik mungkin berlaku, dan kesakitan yang teruk juga merupakan tanda perebutan.

Pecah tulang belakang muncul hampir sama - satu benjolan boleh terbentuk pada tulang belakang yang cedera di kawasan torak tulang belakang, di kawasan lumbal atau sakral.Gejala tambahan termasuk penembakan yang menyakitkan di rantau lumbar atau scapula, pening, sakit kepala yang teruk, ketidakupayaan untuk memindahkan anggota badan, kehilangan kesedaran selepas jatuh.

Ia hampir mustahil untuk membezakan lebam dari retak atau patah tulang belakang di tapak kecederaan. Oleh itu, dalam apa jua keadaan, perlu menyediakan pertolongan pertama dan menunggu kedatangan Ambulans.

Pertolongan cemas

Prinsip dasar bantuan pertolongan pertama untuk orang dewasa ketika anak jatuh di belakang mereka tidak meremehkan. Pergerakan yang tidak perlu adalah kontraindikasi. Jika kanak-kanak mengalami patah tulang, cuba memindahkannya, mengangkatnya, menanamnya, meletakkannya di atas kakinya, memindahkannya ke suatu tempat yang boleh menyebabkan cakera cengkeraman, saraf tunjang, kecederaan serpihan. Kanak-kanak itu tidak boleh bergerak seperti yang mungkin. Panggil ambulans, tentukan kanak-kanak itu dalam kedudukan di mana dia selepas kejatuhan, sedikit mengangkat kaki, meletakkan sesuatu di bawahnya - roller, beg, mainan lembut yang ada di tangan.

Sesuatu sejuk boleh digunakan untuk tapak kecederaan, tetapi bukan sekeping ais. Dengan sindrom kesakitan yang kuat, kanak-kanak harus diberikan dos anestetik - di paha atas ke otot di hadapan. Ia tidak perlu untuk menghidupkan kanak-kanak di perut atau di sebelahnya untuk membuat pukulan di keldai. Tablet juga harus dikecualikan, kerana refleks menelan mungkin terganggu akibat kecederaan. Membawa kanak-kanak ke dalam kereta ambulans diperlukan sekiranya terdapat dewasa 3-4, ini perlu dilakukan dengan berhati-hati yang mungkin, tanpa menggetarkan atau pergerakan yang tidak sekata.

Awas akan memerlukan pengangkutan. Hanya doktor di hospital yang menggunakan teknologi X-ray dan MRI dapat mengetahui akibat yang tepat dari jatuh di belakangnya dan menetapkan rawatan dan pemulihan yang betul.

Heads Drop

Gabungan ini membawa risiko tidak hanya mendapat kecederaan belakang, tetapi juga kecederaan kepala, yang, pada gilirannya, dapat ditutup, terbuka dan digabungkan. Tanda-tanda kecederaan tengkorak adalah sangat sukar untuk ditubuhkan, biasanya mereka sudah terlibat di hospital di mana kanak-kanak disampaikan dengan kecederaan tulang belakang yang disyaki. Jika selepas jatuh, kanak-kanak bangkit dan pergi, dan tidak ada "Ambulans", ibu perlu berhati-hati - pada siang hari anda perlu memberi perhatian kepada aduan dan kelakuan anak itu.

Tidak beralasan yang merendah-rendahkan menangis, kelesuan, sikap tidak peduli, saiz murid yang berbeza, mual, muntah, pening, hilang kesedaran, sawan, gangguan ucapan, kekeliruan - semua ini adalah sebab untuk kemasukan ke peringkat awal.

Bantuan pertolongan pertama adalah bahawa kanak-kanak harus diletakkan di sebelahnya supaya semasa muntah secara muntah, muntah tidak masuk ke organ pernafasan dan tidak menyebabkan asfyxiation, menyebabkan "ruang kecemasan". Kaki dan kepala kanak-kanak harus berada di tahap yang sama.

Kesimpulan

Seseorang boleh menggesa orang tua untuk memantau kanak-kanak dengan lebih dekat, tetapi tidak ada kejatuhan daripada rayuan ini. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa bersedia untuk membantu. Bawa sebotol ammonia kecil dan beg ais kering di dalam beg anda. Ini boleh menjadi berguna pada tahap awal yang mungkin selepas kecederaan.

Ibu bapa, terutama mereka yang mempunyai banyak anak, secara beransur-ansur mempelajari berkaitan dengan falsafah kanak-kanak. Sekiranya tidak ada gejala berbahaya, tetapi ada ketakutan, maka segala-galanya adalah teratur. Kejatuhan adalah peringkat kematangan yang tidak boleh diketepikan, yang mana semua orang tanpa pengecualian melaluinya. Kejatuhan adalah pengalaman. Pada masa yang akan datang, bayi akan lebih berhati-hati menunggang bukit atau mendengar nasihat ibu mengenai penggunaan ayunan yang selamat.

Sukar untuk memanggil ibu bapa sedemikian sebagai tidak berhati hati - mereka hanya mempunyai pengalaman yang banyak untuk tidak panik, bukan untuk mengelakkan doktor daripada perkara kecil, tetapi dalam kes yang serius, mereka sentiasa boleh dengan cepat dan kompeten datang untuk menyelamatkan.

Bagaimana untuk mengelakkan kejatuhan kanak-kanak dari ketinggian, lihat pada video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan