Bagaimana untuk memilih periuk bayi untuk lelaki?

Kandungannya

Keupayaan untuk sengaja menampung keperluan, bersama-sama dengan perkembangan ucapan dan berjalan, adalah salah satu tanda utama perkembangan normal kanak-kanak semasa peralihan dari usia ke usia prasekolah. Sudah tentu, pada mulanya antropometri tidak akan membenarkan kanak-kanak menggunakan tandas "dewasa", oleh itu ibu bapa harus menjaga pembelian bilik mandi kanak-kanak khusus - periuk.

Dari kemudahan dan daya tarikan yang menarik perhatian belanja sedemikian sangat bergantung kepada kelajuan persekolahan, sebab anda harus berfikir dengan teliti sebelum membeli pot untuk seorang budak lelaki.

Pandangan

Di dunia moden, apa-apa produk dijual dalam pelbagai jenis, yang sering tidak memudahkan pencarian untuk pilihan optimum, tetapi hanya merumitkannya. Terdapat beberapa jenis periuk, oleh itu kami akan memperlihatkan sekurang-kurangnya yang utama di antara yang sesuai dengan budak lelaki itu.

  • Model klasik benar-benar bersahaja, ia biasanya merupakan bulat bulat, sama dengan yang digunakan selama berabad-abad. Had teknologi dan pengetahuan di sini adalah perhiasan dalam bentuk corak kecil.
  • Klasik yang halus mencadangkan bahawa periuk itu bukanlah satu. Tubuhnya cukup berat dan besar, bahkan menyediakan untuk duduk kembali dengan lebih selesa, tetapi peranan periuk itu sendiri dilakukan oleh bekas yang berasingan, yang dapat dikeluarkan kapan saja untuk prosedur kebersihan.
  • Periuk anatomi muncul baru-baru ini dan merupakan kesinambungan keinginan manusia sejagat untuk melakukan segala yang paling mudah dan betul dari sudut pandang anatomi. Dalam kes kanak-kanak lelaki, reka bentuk mesti semestinya mempunyai pembahagi untuk kaki dengan kedudukan khas untuk organ seksual - maka yang terakhir tidak akan diapit di antara kaki, tetapi akan berada dalam kedudukan semula jadi.
  • Model dengan "skirt" tambahan juga dilindungi dari tipping khas pendirian, yang sangat meningkatkan diameternya. Secara amnya mustahil untuk mendapatkan dekat dengan periuk tanpa menjadi pendirian sedemikian, dan dia, yang satu keseluruhan dengan produk utama, tidak membenarkan untuk membatalkannya.
  • Periuk lipat mereka menyerupai almari kering dan selalunya sebagai takungan bagi sisa yang mereka sediakan untuk pakej padat yang biasa, yang selepas digunakan hanya boleh dibuang. Model sedemikian jarang mempunyai nilai praktikal sebenar di rumah, tetapi ia boleh menjadi tidak ternilai ketika melakukan perjalanan.
  • Baru-baru ini, semakin popular kencing manis kanak-kanak, di mana perbezaan dari model dewasa hanya dalam reka bentuk dan kemungkinan pemasangan mudah pada ketinggian yang dikehendaki. Banyak model produk tersebut secara harfiah mudah alih, kerana ia boleh digunakan walaupun di jalan raya.

Klasifikasi di atas mempertimbangkan terutamanya jenis aksesori seperti aksesori tanpa sebarang ciri tambahan, bagaimanapun, banyak pemaju hari ini cuba mengubah peranti mudah ke pusat kanak-kanak yang sebenar. Ini membolehkan anda membuat periuk lebih pelbagai, tetapi kerana ini tidak berkaitan secara langsung dengan fungsi utama, masa ini sudah lebih berkaitan dengan reka bentuk.

Bahan

Fantasi pengeluar dan kepantasan pengguna membawa kepada hakikat bahawa pada masa kini anda boleh membeli periuk yang dibuat dari hampir apa-apa. Perlu diingatkan bahawa pilihan itu harus didasarkan pada keselesaan, dan bukan pada rayuan estetik atau bahkan kos produk, oleh itu, dalam banyak aspek, ia juga perlu dipilih berdasarkan bahan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini Plastik dianggap sebagai bahan yang paling mencukupi untuk pengeluaran periuk, dan ia adalah daripadanya sebahagian besar produk tersebut dibuat. Walaupun kritikan tradisional plastik sebagai bahan sintetik, komposisi yang tepat tidak dapat diketahui oleh orang tua, tidak memaksa pergeseran penekanan kepada bahan mentah lain, kerana ia adalah tepat untuk memenuhi semua keperluan asas. Oleh itu, ia adalah plastik yang tidak mudah terdedah kepada kesan-kesan kerosakan cecair dan mudah digosok dari sebarang pencemaran, ia boleh menjadi cukup kuat untuk perkhidmatan lama dan berwarna-warni untuk kelihatan seperti pemiliknya yang kecil.

Di samping itu, bahan ini mengekalkan haba dengan baik dan tidak pernah sejuk, tetapi ia tidak boleh dipanggil terlalu mahal. Di sini, sudah tentu, perlu difahami bahawa tidak semua produk plastik sesuai dengan kualiti yang digambarkan, jadi anda perlu memilih model plastik yang baik, tetapi secara umum, tidak ada penyelesaian yang lebih baik.

Ambil sekurang-kurangnya tembikar enamel logam yang sama, begitu popular beberapa dekad lalu - kerana mereka lebih rendah daripada plastik dalam kebanyakan parameter. Kelemahan utama adalah permukaan, yang menyejukkan dengan cepat dan pada musim sejuk secara harfiah akan menakutkan bayi, dan jika enamel luarnya rosak, ketahanan jelas logam tidak akan dapat dipertikaikan lagi. Pada akhirnya, periuk itu agak bising, dan, secara tidak sengaja mengetuknya, budak itu bukan sahaja akan melakukan muslihat kotor, tetapi juga akan menakutkan dirinya sendiri.

Bahan-bahan lain dalam konteks pengeluaran periuk kanak-kanak dan sama sekali tidak bermakna, tetapi kehendak pengguna untuk pengeluar - undang-undang. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memilih apa-apa alternatif kepada bahan-bahan yang disebutkan di atas - porselin atau gerabah yang sama yang digunakan untuk pengeluaran peralatan paip "sebenar" dibezakan oleh kelembutan yang lebih tinggi, perbelanjaan yang besar dan berat yang besar, yang tidak membenarkan pengangkutan yang mencukupi walaupun di dalam apartmen.

Reka bentuk

Membuat aksesori adalah saat yang paling penting apabila memilihnya, kerana pada mulanya bayi tidak memahami tujuan peranti dan boleh berjalan selama berbulan-bulan tanpa tertarik dengannya. Kunci pengetahuan, seperti biasa, terletak pada minat - anak lelaki itu tidak harus takut dengan periuk, tetapi sebaliknya, dia harus berminat kepadanya dan tidak sedar untuk berusaha melakukannya, walaupun dia masih tidak faham mengapa.

Walau bagaimanapun, di sini terdapat satu masalah yang berpotensi, yang terletak pada kenyataan bahawa banyak pereka telah terlalu jauh. Hari ini, tiada siapa yang akan terkejut dengan model-model indah periuk yang dibuat, sebagai contoh, dalam bentuk mesin taip atau beberapa kuda yang layak menjadi seorang ksatria. Ia juga baik jika aksesori hanya dibuat dalam bentuk tiruan sesuatu yang tidak berkaitan dengan tandas, tetapi terdapat kes-kes yang kesan hiburannya dipertingkatkan oleh kesan bunyi dan cahaya. "Anak itu tidak akan lulus dengan hadiah itu," fikir pemaju, dan mereka betul.

Berikut adalah pakar-pakar pembangunan kanak-kanak biasanya tidak berkongsi kegembiraan sejagat, menunjuk kepada masalah yang boleh diramalkan penggantian konsep. Bagi kanak-kanak, peranti sedemikian bukan tandas dalam pengertian orang dewasa, tetapi tarikan. Dia boleh duduk berjam-jam di dalam "mesin taip" seperti itu dan pada masa yang sama melakukan perkara sendiri, tetapi ia berlaku seperti di mana-mana tempat lain - kanak-kanak itu tidak digunakan untuk menahan dirinya.

Hasil daripada tindak balas yang bermakna, yang memaksa seseorang untuk mula mencari tandas atau tandas dengan dorongan pertama tidak timbul. Walau bagaimanapun, masalah lain adalah mungkin, apabila persatuan dengan aplikasi "tandas" masih muncul dari masa ke masa, tetapi kanak-kanak itu juga boleh bertindak dalam beberapa mesin taip yang tidak menyediakan fungsi yang serupa.

Secara berasingan, haruslah dikatakan bahawa daya tarik hadiah itu juga berbahaya kerana kanak-kanak, duduk di sini selama berjam-jam, risiko hanya melayani titik kelima mereka sendiri - pada usia mereka, otot panggul tidak cukup terlatih untuk menjalankan ujian seperti itu.

Masalah sifat psikologi juga mungkin, apabila kanak-kanak, setelah terbiasa dengan tandas "elit" dengan pelbagai hiburan, maka hampir tidak dapat menggunakan tandas dewasa "primitif" atau periuk lain tanpa semua keselesaan.

Memandangkan semua perkara di atas, psikologi menasihatkan untuk mencari gabungan yang munasabah dari daya tarikan dan penolakan fungsi yang tidak perlu. Pot itu boleh mempunyai reka bentuk yang agak cerah, dihiasi dengan corak yang berwarna-warni yang menarik, atau bahkan mempunyai bentuk yang membedakannya dengan jelas dari kebanyakan orang. Pada masa yang sama, anda tidak boleh pergi terlalu jauh, apabila anda tidak langsung meneka tandas dalam pembinaan.

Memilih produk yang sama, adalah wajar membuat permulaan dari ciri-ciri psikologi kanak-kanak: perkara-perkara yang terlalu terang tidak diperlukan untuk kanak-kanak yang aktif, kerana mereka hanya mencetuskannya lebih banyak, tetapi anda boleh membeli bayi yang agak tenang dan sesuatu yang lebih berwarna. .

Bagaimana untuk memilih?

Objek yang dijelaskan dalam setiap kes dipilih secara berasingan, berdasarkan keutamaan peribadi orang tua, dan kadang-kadang anak itu sendiri. Sesetengah kriteria, seperti bahan atau reka bentuk, telah diterangkan di atas. Memandangkan ia adalah persoalan memilih periuk bayi khusus untuk budak lelaki, ia juga dinasihatkan untuk mengambil kira anatominya, dan oleh itu pemisah untuk kaki tentu tidak akan berlebihan. Tetapi kriteria pemilihan ini tidak berakhir di sana, kerana kami mempertimbangkan beberapa poin yang lebih penting.

  • Apa sahaja anak anda, dia pasti tidak akan berhati-hati - kerana umurnya agak normal. Mengetuk periuk penuh seperti kanak-kanak juga boleh berlaku secara kebetulan, dan seseorang tidak boleh mengalahkan gurauan yang anda tidak terlalu memarahi pada usia itu. Atas sebab ini, lebih baik memilih model yang sangat stabil - ia sama ada "skirt" khas di sekitar struktur utama, atau asas yang agak luas. Untuk kebolehpercayaan, ia tidak menyakiti untuk memastikan penetapan yang baik dari mana-mana pergerakan, oleh itu memberi perhatian khusus kepada model dengan pad getah di bahagian bawah yang tidak membenarkan produk slaid.
  • Jangan lupa tentang keselamatan kanak-kanak, kerana hanya satu pengalaman traumatik, walaupun tidak terlalu berbahaya, tetapi menyakitkan, dapat ditafsirkan olehnya dengan tegas memihak kepada aksesori yang dipilih. Memilih model, anda perlu memeriksa dengan teliti untuk kehadiran kerepek, kerepek dan tajam, serta menilai kemungkinan penampilan mereka semasa operasi. Sekiranya ada, pilihlah sesuatu yang lain.
  • Kanak-kanak itu belum mempunyai pemahaman yang kuat terhadap keperluan mendesak untuk pengurusan keperluan kebersihan, kerana dia boleh pada bila-bila masa enggan menggunakan periuk jika ia tidak menyusahkan. Dalam konteks kemudahan penggunaan, saiz adalah sangat penting - kedua-dua diameter lubang dan lebar bujur di mana budak itu perlu duduk harus dipilih secara ideal. Terlalu kecil pembukaan dan bujur yang luas akan menimbulkan "kelewatan" yang berterusan, bujur sempit akan menyebabkan pengapit saluran darah kaki, dan pembukaan besar mungkin membawa kepada kejatuhan bayi. Ini bermakna semasa kanak-kanak zaman kanak-kanak periuk perlu diubah, pada mulanya - sekali setahun.

Peringkat terakhir boleh menjadi pembelian lapisan khas untuk mangkuk tandas "dewasa".

  • Apabila memilih periuk, ingatlah itu tempat duduknya mesti sentiasa bersih, dan untuk ini produk mesti mudah dijaga. Cuba pilih aksesori supaya ia mengandungi sedikit tempat yang sukar dicapai jika kotoran boleh tersumbat. Kehadiran pegangan yang mudah, sebaliknya, adalah dialu-alukan, terutamanya jika terima kasih kepada mereka, walaupun pemilik yang dewasa boleh mengambil periuk - ramai budak lelaki seperti itu sebagai manifestasi kemerdekaan mereka.

Bahan itu sendiri harus mudah dibersihkan, sebaiknya juga tahan bahan detergen.

Cadangan berguna

Seperti yang sering berlaku, pengalaman orang lain sering lebih bermaklumat daripada cadangan umum yang ditulis dengan baik. Atas sebab ini, mari kita perhatikan apa yang ibu bapa bayi lelaki menulis di Internet.

Kebanyakan perbincangan adalah disebabkan oleh penonjolan di hadapan, atau pembahagi untuk kaki.Doktor yang sama Komarovsky tidak mendesak untuk menggunakannya, mendakwa bahawa ia mungkin dilakukan tanpa dia walaupun dalam kes budak lelaki, dan beberapa ibu bapa secara terbuka mengkritik pembinaan seperti itu, merujuk kepada fakta bahawa kanak-kanak itu tidak dapat duduk dengan betul pada periuk itu tanpa bantuan. .

Perkara di atas hampir selalu benar, namun bagi lelaki itu, unjuran itu sangat penting.

Ulasan ibu bapa menunjukkan bahawa ia membolehkan anda untuk menyelesaikan banyak masalah - contohnya, percikan air kencing di luar batas periuk itu sendiri, kerana organ seksual lebih tinggi daripada tempat duduk. Satu lagi masalah yang mungkin dengan ketiadaan pemisah ialah budak lelaki yang biasa memakai "lampin" mungkin belum lagi memahami keperluan untuk memindahkan kakinya, sebab itulah trajektori cecair menjadi tidak dapat diprediksi.

Dengan cara ini, dalam proses pembiasaan, kanak-kanak boleh duduk di atas periuk untuk masa yang lama, dan sebenarnya penekanan zakar panjang boleh menyebabkan masalah kesihatan tertentu pada masa akan datang.

Di samping itu, ramai ibu bapa menasihatkan supaya tidak membeli periuk di setiap bilik, menghadkan diri mereka ke tandas dan nurseri. Kemudahan untuk mengakses periuk tidak boleh membuat bayi berfikir bahawa dia berada di mana-mana yang dia mahu, jadi dia harus membiasakan kanak-kanak itu dengan hakikat bahawa untuk keperluan semula jadi harus ada satu tempat yang diperuntukkan khas.

Mengenai bagaimana memilih periuk untuk kanak-kanak, lihat video berikut dari Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan