Kami memilih periuk kanak-kanak untuk kanak-kanak perempuan

Kandungannya

Salah satu kriteria utama untuk membesarkan seorang anak adalah kebiasaannya kepada periuk, kerana ia bukan hanya menunjukkan kesedaran yang agak maju, tetapi juga memudahkan ibu bapa memulihkan ketenteraman di rumah. Sudah tentu, kanak-kanak itu akan cepat terbiasa dengan produk yang sesuai untuknya dan tidak menyebabkan ketidakselesaan, jadi sekurang-kurangnya salinan pertama harus dipilih dengan teliti. Untuk memilih periuk kanak-kanak terbaik untuk seorang perempuan dengan betul bermakna meletakkan asas yang sangat baik untuk adab wanita yang sedang berkembang. Walau bagaimanapun, tidak semua orang tahu bagaimana untuk melakukan ini.

Bila hendak bermula?

Di dunia hari ini, terdapat pesatnya perkembangan kanak-kanak, yang mana ramai ibu bapa gembira bermain bersama. Sesetengah orang mula meletakkan anak-anak itu di dalam periuk sebelum tahun dengan logik yang lebih awal anda bermula, semakin lama kebiasaan itu akan terbentuk dan apartmen akan menjadi bersih. Pakar dalam keadaan ini biasanya hanya menggelengkan kepala mereka.

Katakan saja, percubaan tidak dilarang pada sebarang umur - tidak akan ada sebarang bahaya dari ini. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak, duduk di dalam periuk mudah, akan melakukan perniagaan sendiri pada masa yang sama, tetapi anda tidak boleh melihat keinginannya sendiri dalam hal ini. Pada tahun ini, kebanyakan kanak-kanak, jika mereka tidak berjalan dengan yakin, sudah bersedia untuk bereksperimen dengan berjalan kaki dengan segala kekuatan mereka, tetapi mereka masih tidak dapat mengawal keperluan mereka, jadi pada peringkat awal mereka perlu membiasakan diri dengan lopak-lopak itu, kerana walaupun popok jarang memberi kesan seratus peratus.

Usia purata ketika anak itu tidak hanya memenuhi kebutuhan ketika mereka muncul, tetapi untuk bertahan sampai pada titik tertentu, para ahli percaya setahun setengah. Dalam sesetengahnya, tempoh ini datang sedikit lebih awal, ibu bapa orang lain harus bersabar. Walau bagaimanapun, periuk itu boleh dibeli terlebih dahulu, tetapi anda tidak boleh marah pada gadis itu, jika pada peringkat awal dia tidak mahu menunjukkan hasil yang dijangkakan.

Varieti

Sebelum membuat keputusan mengenai model tertentu, ia patut mendapat lebih dekat dengan julat yang sedia ada. Hari ini, terdapat beberapa jenis gabungan kanak-kanak tersebut, dan masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri.

 • Klasik periuk biasanya bulat, mereka dibezakan oleh minimalism dalam bilangan bahagian dan bentuk. Selalunya, kanak-kanak perempuan, sekurang-kurangnya sebagai salinan pertama, dinasihatkan supaya membeli produk sedemikian.
 • Anatomi Pot itu dilengkapi dengan belakang di belakang dan protrusi di depan; mereka memantau bukan sahaja kemudahan menangani keperluan, tetapi juga postur yang betul dalam proses. Mereka sering mempunyai protrusi di bahagian depan, terima kasih kepada anak-anak duduk di atasnya dengan kaki mereka terpisah - masa ini sering menakutkan ibu bapa perempuan, tetapi dinilai sebagai ditambah dengan ibu bapa lelaki.
 • Model dengan "skirt" mencadangkan kehadiran di sekitar periuk pelantar rata, di mana bayi bangun daripada lantai. Reka bentuk yang begitu luas itu tidak membenarkan anak membatalkan produk itu, yang sekali lagi akan menyumbang kepada perintah di apartmen.
 • Kerusi tinggi jadi dipanggil tidak untuk apa-apa - ia benar-benar hampir sama dengan sekeping biasa perabot kanak-kanak dengan kaki dan belakang, itu hanya di tempat duduk ia mempunyai lubang, di bawah yang merupakan pengambilan boleh tanggal. Oleh itu, gadis itu akan belajar duduk di atas periuk dan di atas kerusi.
 • Periuk juga boleh dilakukan bersih fungsi hiburan - jika ia dibuat dalam bentuk binatang atau kereta (namun, ini lebih dekat untuk kanak-kanak lelaki).Perkara utama apabila menggunakan model sedemikian adalah untuk menjelaskan masa kepada kanak-kanak bahawa periuk itu hanya versi produknya sendiri.
 • Model muzik menunjukkan kemungkinan menggunakan teknologi moden, sebagai mekanisme untuk habituation menggunakan skema yang sama dengan yang relevan dalam proses pelatihan hewan. Untuk tindakan yang betul, kanak-kanak memerlukan pujian, tetapi dengan pengetahuan sedemikian seseorang tidak perlu hadir di dekatnya - periuk itu sendiri bertukar muzik yang menyenangkan untuk kanak-kanak apabila dia memahami dengan tepat maksudnya.

Sudah tentu, produk sedemikian jauh lebih mahal, dan sering juga dikritik oleh pakar - mereka mengatakan, tidak semua kanak-kanak kemudian mahu meninggalkan aksesori sedemikian memihak kepada tandas biasa yang tidak mahu memberikan kesungguhan kepada keperluan sehari-hari.

 • Semua model di atas adalah penyelesaian semata-mata sederhana. dalam beberapa dekad kebelakangan ini, dengan peningkatan bilangan kereta persendirian, kepelbagaian telah meningkat dengan pesat periuk mendaki. Prinsip reka bentuk ini boleh berbeza-beza, tetapi ia hampir selalu berbeza sama ada dengan ketat yang lebih baik, atau dimensi yang ketara dan ringan.
 • Dalam kategori periuk, ia sering ditulis dan istimewa lapisan kanak-kanak di tandasyang membolehkan kanak-kanak dimensi kecil menggunakan penutup dewasa yang luas. Walau bagaimanapun, model sedemikian pastinya tidak sesuai sebagai periuk pertama, dan, secara umum, penyelesaian semacam itu tidak begitu sering dalam permintaan.

Pemilihan logik

Sudah jelas bahawa di antara dua periuk itu, bahkan yang dipilih dari kategori yang sama, satu mungkin lebih mudah daripada yang kedua. Ulasan pakar menunjukkan bahawa dalam beberapa kes, sebab kelewatan dalam kencing manis sedar bukan usia, tetapi perlawanan kebersihan malang, oleh itu ibu bapa perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pilihannya. Untuk melakukan ini, perhatikan petua yang popular yang membantu dengan cepat mencapai hasil yang dikehendaki.

 • Ramai ibu bapa, yang ditipu oleh pemasaran yang dipikirkan dengan baik, sanggup membayar sejumlah besar untuk membeli model terbaik untuk anak mereka, yang sering termasuk pot muzik atau periuk mainan. Di satu pihak, produk semacam itu akan menarik perhatian gadis itu dan membuatnya belajar, di sisi lain - secara amnya, itu bukan fakta bahawa bayi akan memahami maksudnya dengan betul. Kelimpahan ciri-ciri yang ada menjadikannya yang paling tidak jelas, dan kanak-kanak itu tidak dapat mencari persatuan yang betul, dan pada masa akan datang, seperti yang telah dikatakan, mereka tidak akan menghargai jenis paip yang lebih "membosankan".

Di samping itu, kanak-kanak cenderung untuk menghabiskan banyak masa di periuk yang menarik, tetapi dia tidak perlu duduk lama - ia berbahaya untuk otot-otot panggul dan perineum.

 • Selalunya, tudung di periuk adalah faktor penentu kepada ibu bapa, tetapi dalam kebanyakan kes kehadirannya tidak begitu penting. Seorang kanak-kanak kecil tidak selalu dapat membukanya, dan untuknya panggilan itu akan menjadi alasan tambahan untuk tidak menggunakan produk tersebut. Jika ibu bapa juga kerap mencuci periuk, membersihkannya selepas setiap kes penggunaan, maka kehadiran penutup sama sekali tidak dibenarkan.
 • Memilih paip kanak-kanak, anda harus melihatnya sekurang-kurangnya dari sudut pandangan sama ada ia selesa untuk duduk di atasnya sama sekali. Lubang harus bersaiz sederhana - gadis itu tidak boleh jatuh ke dalamnya, tetapi ia tidak seharusnya terlalu banyak. Sebagai persembahan amalan, terlalu kecil "pintu masuk" biasanya menimbulkan fakta bahawa benjolan melekat ke dalam badan bayi dan menyebabkan dia sakit.
 • Salah satu tugas utama mana-mana periuk bayi adalah untuk membantu dalam kebersihan di seluruh apartmen, oleh itu adalah sangat penting untuk memilih model yang mampan. Pipa itu biasanya dibuat semudah mungkin, dan kanak-kanak, walaupun tidak dengan tujuan, dapat dengan mudah membalikkan produk, dan kemudian keuntungan dari itu akan sangat relatif - lopak tidak hilang.Dalam pengertian ini, model dengan "skirt" sangat popular, kerana pangkalan yang luas tidak akan membenarkan struktur melancarkan.
 • Satu lagi penyelesaian yang agak baik adalah bahagian bawah getah model - ia tidak menghalang tip, tetapi sekurang-kurangnya tidak tergelincir di lantai, mengurangkan kemungkinan percikan.
 • Sebelum ini, pasu-pasu itu secara eksklusif dilapisi (jika anda tidak masuk ke dalam cerita apabila ia dibuat sepenuhnya daripada seramik), bagaimanapun, produk plastik hari ini layak bersaing. Seperti yang sering terjadi, pelbagai pilihan adalah disebabkan oleh hakikat bahawa tiada seorang pun daripada mereka yang ideal, mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Produk bertenaga, secara semulajadi, jauh lebih kuat - asas logamnya tidak akan membenarkan ia menjadi cacat atau ditikam dengan tangan kanak-kanak yang lemah, tetapi struktur sebegini hanya mempunyai berat yang banyak, dan permukaannya tetap sejuk, yang menjadikannya tidak menyenangkan untuk duduk di atas periuk seperti itu.

Kanak-kanak dalam konteks ini seperti periuk plastik lebih mampu menjaga panas, dan lebih mudah bagi ibu untuk membuat model ringan itu; Hanya majoriti model plastik yang boleh dipecahkan dengan satu tamparan kuat.

 • Sekiranya pilihan itu jatuh pada model yang diperbuat daripada plastik, bahan itu tertakluk kepada kajian yang lebih teliti. Tidak semua jenis plastik benar-benar selamat, dan sekalipun, pada pandangan pertama, sukar untuk membezakan antara berbahaya dan tidak berbahaya, bau mampu membantu - bahan yang benar-benar baik tidak memilikinya, kerana ia tidak memancarkan sebarang asap sama sekali. Plastik perlu dinilai dari segi daya tahan, kerana, secara umum, bahan ini boleh digunakan dalam industri yang sangat serius, atau ia boleh retak dari tekanan yang kuat.

Akhirnya, anda perlu mengkaji kualiti produk itu sendiri, kerana permukaan plastik itu tidak selalu lancar, dan sebarang keretakan atau burr merupakan risiko kecederaan kepada kanak-kanak.

 • Pemegang periuk hampir selalu, tetapi sangat penting untuk menjadi selesa. Ini praktikal bukan sahaja untuk ibu, tetapi juga untuk kanak-kanak, sekurang-kurangnya, jika ini bukan produk pertamanya dan sudah cukup besar. Hakikat bahawa banyak kanak-kanak bersedia untuk secara bebas menuangkan kandungan tangki ke dalam tandas, tetapi pada ketika ini adalah penting untuk memastikan kawalan produk yang dapat diandalkan supaya ia tidak memisahkan masuknya pada bayi.
 • Pot yang baik dapat dengan mudah menjadi tempat pembiakan yang berpotensi untuk mikroba, jadi penting untuk memilih model yang tidak memiliki tempat yang sulit dijangkau untuk pembersihan. Keperluan ini amat relevan dalam hal model yang boleh dilipat, di mana sering jurang di antara bahagian bersebelahan memerlukan kemahiran tertentu untuk membersihkan.

Sekiranya anda mengabaikan masa ini, anda tidak seharusnya terkejut bahawa periuk itu tidak kehilangan bau yang tidak menyenangkan walaupun selepas pembersihan, dan kanak-kanak itu menangkap penyakit aneh.

 • Ulasan sesetengah ibu bapa juga menunjukkan warna periuk berpotensi yang lebih baik - adalah wajar bahawa ia tidak seharusnya terlalu ringan. Kebanyakan bahan-bahan tidak terjejas, tetapi masih di permukaan cahaya boleh kekal menjadi bintik-bintik yang tidak dapat dibuang. Bagi sesetengah warna tertentu, semuanya sangat, sangat subjektif - sebagai contoh, bertentangan dengan kepercayaan popular, bayi tidak semestinya memilih versi merah jambu di antara warna lain.

Satu lagi kesilapan yang biasa adalah pendapat bahawa periuk tunggal cukup untuk kanak-kanak untuk semua zaman kanak-kanaknya. Sudah tentu, dalam beberapa kes ia berfungsi, tetapi anda harus ingat bahawa dalam tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak tumbuh, dan dengan cepat, yang bermaksud bahawa ia mudah dan selesa untuknya semalam, hari ini mungkin sudah tidak sesuai.

Kita perlu tunggu beberapa tahun sehingga gadis itu mula menggunakan mangkuk tandas "dewasa", dan sampai ke tahap ini, tukang paip peribadinya sentiasa selesa, jika tidak, kekeliruan tidak dapat dielakkan.

Oleh kerana periuk tidak boleh dibeli "untuk pertumbuhan", periuk pertama dipilih dengan mata ketat pada parameter semasa kanak-kanak - maka ia akan menjadi lebih murah dan ia tidak akan menjadi sangat menyedihkan untuk menggantikannya. Di masa hadapan, bersiaplah untuk membeli sekurang-kurangnya satu periuk lebih.

Bagaimana untuk memilih periuk untuk kanak-kanak, Dr. Komarovsky akan memberitahu dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan