Semua mengenai ovulasi lewat

Kandungannya

Apabila merancang kehamilan, wanita biasanya lebih cemas tentang keadaan kesihatan mereka dan tanda-tanda ovulasi yang akan berlaku, kerana ia adalah tempoh yang membolehkan wanita hamil. Dan kadang-kadang di tengah-tengah kitaran, apabila hari penting dijangka, tidak ada tanda-tanda ovulasi - dan suhu basal tetap tidak berubah, dan ujian untuk ovulasi berterusan memberi satu bar bukannya dua yang diharapkan.

Ramai pada tahap ini percaya bahawa mereka mempunyai kitaran anovulatory kali ini dan mereka cuba menentukan masa yang sesuai untuk konsepsi. Dan sia-sia. Wanita yang paling berterusan dan berterusan tahu bahawa kadang-kadang sebelum haid, ujian ovulasi tiba-tiba menjadi positif, dan output telur itu sendiri terlambat.

Apa itu?

Secara amnya dipercayai bahawa ovulasi wanita berlaku tepat di tengah-tengah kitaran, membahagikannya kepada dua separuh fasa. Kaedah kalendar penentuannya mencadangkan untuk menolak dari tempoh kitaran 14, untuk menentukan hari mana yang mengharapkan pembebasan telur matang dari folikel. Jika kitaran berlangsung selama 28 hari, maka ovulasi dijangka pada hari ke-14 dari hari permulaan haid yang terakhir, dengan kitaran 30 hari - pada hari ke-16, dengan kitaran 26 hari - pada hari ke-12 kitaran, dan sebagainya. Tetapi akan mudah jika kaedah kalendar adalah 100% tepat.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ovulasi adalah proses yang kompleks yang boleh berubah di bawah pengaruh banyak faktor, baik luaran dan dalaman. Folikel tumbuh selepas hujung haid seterusnya di bawah pengaruh hormon, dan latar belakang hormon diketahui sangat sensitif terhadap pelbagai faktor.

Fasa kedua kitaran wanita selepas ovulasi biasanya berlangsung lebih kurang dalam masa tertentu. Ia biasanya dianggap sebagai dua minggu (14 hari ditambah atau tolak sehari). Tempoh ini adalah disebabkan oleh panjang umur korpus luteum, yang terbentuk sebagai sumber sementara progesteron sebagai pengganti folikel pecah dari mana telur itu keluar.

Dalam pemahaman pakar perubatan, ovulasi terlambat adalah lewat dari oosit dari folikel, ketika momen penting bagi mereka yang merancang kehamilan adalah lebih lambat dari tengah-tengah siklus menstruasi. Adalah sukar untuk mengatakan berapa lewat telurnya. Banyak di sini berkaitan dengan tempoh kitaran wanita tertentu.. Apabila ia berlangsung dari 30 hingga 34 hari, maka ia dianggap sebagai ovulasi lewat, yang berlaku selepas hari ke-25 kitaran. Jika kitaran wanita itu sendiri berlangsung selama lebih dari 35 hari, pelepasan telur di dalamnya selalu berlaku dengan kelewatan, yang memerlukan pemeriksaan dan rawatan perubatan, kerana kitaran wanita sedemikian tidak boleh dianggap sebagai normal dan sihat.

Dengan kitaran standard (yang paling biasa) dalam 28-29 hari, ovulasi lewat perlu dibincangkan apabila ia benar-benar dilaksanakan selepas 16 hari dari awal hari pertama haid terakhir. Kadang-kadang ia juga berlaku bahawa pembebasan oosit yang matang hanya berlaku pada hari ke-20 kitaran, iaitu, sejurus sebelum haid. Fenomena ini boleh dipantau dengan menyusun jadual basal biasa, serta menjalankan ujian rumah dengan ujian ovulasi farmasi.

Peranan hormon

Ovulasi lewat sering memerlukan pelantikan ejen hormon tertentu kepada seorang wanita, kerana dia sentiasa dikaitkan dengan pelanggaran sokongan hormon dari proses ovulasi. Untuk memahami mengapa ovulasi terlambat, anda perlu memahami dengan jelas proses-proses apa yang menyebabkannya. Mekanisme regulasi hormon pematangan dan pembebasan oosit adalah lima langkah. Mereka melibatkan korteks serebrum, hippocampus, sistem limbik dan amygdala.

"Panglima ketua" proses ovulasi adalah hipotalamus. Ia menghasilkan liberin yang merangsang pengeluaran hormon yang diperlukan untuk kitaran wanita. Folliberin, misalnya, sebagai komander peringkat menengah, mencetuskan pengeluaran FSH - hormon yang merangsang folikel dalam tubuh seorang wanita, dan lyuliberin bertanggungjawab untuk penghasilan hormon luteinizing. FSH membolehkan folikel tumbuh, berkembang, dan LH menimbulkan pecah folikel dominan matang pada hari ovulasi. Juga, hypothalamus menghasilkan sekumpulan hormon statin, yang tugasnya adalah memperlahankan pengeluaran hormon lain yang tidak diperlukan untuk ovulasi.

Kelenjar pituitari, mematuhi arahan hypothalamus, menghasilkan FSH. Di bawah tindakannya, estrogen semakin meningkat pada separuh pertama kitaran wanita. Pada masa yang tepat, kelenjar pituitari beralih ke sintesis hormon luteinizing.

Gonad, ovari, menghasilkan progesteron dalam fase kedua kitaran dan estrogen pada mulanya. Tempoh kitaran wanita, dengan cara ini, bergantung kepada keseimbangan hormon-hormon ini.

Semua organ yang mempunyai kepekaan semulajadi terhadap hormon secara amnya bertindak balas terhadap perubahan dalam iringan hormon pada hari-hari berbeza kitaran. Dada ini, dan tisu lemak di dalam badan, dan tisu tulang dan juga folikel rambut. Dan, tentu saja, terdapat tindak balas dari sisi rahim - tugasnya adalah untuk membina endometrium. Sekiranya pembuahan berlaku, maka lapisan endometrium yang mencukupi akan memastikan implan embrio yang berjaya, jika tidak berlaku, sel-sel yang diperbesar akan ditolak dan dikeluarkan semasa haid yang akan datang.

Selepas akhir tempoh haid, kelenjar pituitari mula menghasilkan FSH dan dalam kepekatan kecil hormon luteinizing. Jika tahap progesteron dinaikkan pada peringkat ini, maka ovulasi mungkin tidak berlaku sama sekali. Apabila anda mendekati pertengahan kitaran, kepekatan peningkatan estrogen, yang menimbulkan pelepasan tajam LH - ini dipanggil puncak luteinizing. Biasanya selepas itu dalam masa 24 jam folikel pecah dan melepaskan sel telur sedia untuk persenyawaan. Dan di sini folikel berada dalam kedudukan yang sangat bergantung - apa-apa ketidakseimbangan LH, androgen boleh menyebabkan hakikat bahawa ovulasi tidak berlaku pada masa yang sesuai.

Kepekatan progesteron dalam badan wanita mula meningkat selepas ovulasi. Tugasnya adalah untuk menyediakan badan untuk mengandung. Sekiranya tidak datang, tahap progesteron berkurangan 5-6 hari sebelum haid, tahap estrogen meningkat dan perubahan pramenstruasi bermula, badan menyesuaikan diri dengan haid.

Adalah mungkin untuk menentukan nisbah hormon dalam darah seorang wanita pada mana-mana hari kitaran dengan bantuan kajian makmal darah vena, yang membolehkan doktor menentukan peringkat endokrin yang "kegagalan" terjadi. Pembetulan dibuat oleh ubat hormon yang membolehkan anda meningkatkan atau menurunkan tahap hormon tertentu supaya ovulasi tepat pada masanya.

Sebabnya

Proses hormonal lima langkah boleh terganggu oleh faktor luaran dan dalaman.

Penyebab yang paling biasa ovulasi lewat adalah situasi berikut:

 • wanita itu dalam keadaan tekanan kronik, saraf, mengalami kerugian berat, kejutan;
 • terdapat perubahan iklim atau zon masa;
 • didahului oleh pengguguran;
 • seorang wanita dilindungi oleh kontraseptif oral sebelum merancang, membatalkan OK menyebabkan "gangguan" hormon di dalam badan;
 • tempoh pemasangan kitaran haid selepas bersalin - sehingga setahun;
 • menyusu dengan kitaran dipulihkan;
 • memindahkan penyakit berjangkit - selesema, jangkitan virus pernafasan akut, serta selsema dan penyakit lain yang berlaku dengan peningkatan suhu badan;
 • tempoh premenopausal;
 • penyakit ginekologi yang berlaku dengan tahap peningkatan estrogen dalam darah - endometriosis, hiperplasia endometrium lapisan, kanser payudara;
 • Penyakit yang berlaku dengan peningkatan tahap hormon seks lelaki dalam darah wanita adalah ovari polikistik, gangguan fungsi korteks adrenal.

Sekiranya wanita secara keseluruhan mempunyai kitaran jangka panjang (28 hari), tetapi ovulasi terlambat, ini mungkin merupakan tanda proses keradangan terpendam dalam rahim, tiub fallopian, dalam ovari, dan juga boleh menjadi satu-satunya manifestasi jangkitan seperti klamidia, ureaplasma.

Ovulasi lewat boleh berlaku pada wanita dengan sebarang penyakit hipofisis, hipotalamus, ovari. Seringkali, keluaran oosit yang ditangguhkan adalah akibat obesiti, kerana tisu adiposa juga mampu mengeluarkan hormon, dan karenanya keseimbangan yang diperlukan untuk kitaran yang betul terganggu.

Ciri dan petunjuk

Ovulasi lewat mempunyai hampir tanda yang sama seperti keluar dari oosit dari folikel.

 • Jumlah rembesan serviks meningkat. Pelepasan vagina menjadi lebih meluas, menyerupai telur ayam putih likat mentah. Sekiranya ovulasi lewat, penampilan urat berdarah kecil dalam rahim serviks tidak dikecualikan, pelepasan juga boleh menjadi kekuningan.
 • Suhu asas turun dengan mendadak, dan kemudian meningkat dengan ketara - Hari penurunan ini adalah hari ovulasi.
 • Terdapat sensasi menarik di bahagian bawah abdomen - bukan ciri mandatori, bukan pelik kepada semua.
 • Payudara menjadi lebih sensitif, puting tindak balas lebih cepat untuk disentuh.
 • Perubahan keadaan emosikeinginan seks semakin meningkat.

Sistem ujian ovulasi farmasi menunjukkan ovulasi, walaupun terlambat, dengan ketepatan yang agak tinggi, dan juga mungkin untuk melakukan ultrasound ovari dan menderma darah untuk LH dan FSH.

Konsep dan ciri kehamilan

Bolehkah saya hamil dengan ovulasi lewat? Ya, ini mungkin, tetapi hanya apabila fakta bahawa keluar lewat oosit tidak dikaitkan dengan ovari polikistik atau penyakit lain yang dalam dirinya boleh menyebabkan ketidaksuburan. Juga, seorang wanita harus sedar bahawa dengan ovulasi lewat, peluangnya untuk konsepsi dikurangkan. Dengan tepat pada masanya - kebarangkalian mengandung adalah dalam lingkungan 11-30% (harus mengambil kira usia dan keadaan kesihatan). Apabila terlambat - kira-kira 7-15%. Tetapi kemungkinan kehamilan masih ada.

Jika bulanan tidak bermula pada masa yang dijangkakan, anda mungkin mengandung. Tetapi Ujian kehamilan pada hari pertama kelewatan, seperti yang disyorkan oleh pengilang, berorientasikan kepada tempoh ovulasi biasa, tidak boleh dilakukan. Selepas ovulasi dan persenyawaan, embrio memerlukan kira-kira 7-8 hari untuk melengkapkan implantasi ovum ke lapisan endometrium rahim.

Jika ovulasi itu sendiri terlambat, maka implantasi akan terlambat.

Ujian kehamilan bertindak balas terhadap hCG hormon, yang dihasilkan oleh chorionic villi selepas implantasi. Tahap gonadotropin chorionic manusia meningkat setiap dua hari. Oleh itu Ujian dengan sensitiviti yang tinggi akan menunjukkan hasil positif pada 7-8 hari kelewatan haid. Sebelum ini, ujian mungkin negatif disebabkan oleh sedikit hCG dalam air kencing, yang sistem ujian tidak menangkap.

Ciri-ciri kursus kehamilan, yang berlaku dalam kitaran dengan ovulasi lewat, terletak pada hakikat bahawa doktor kadang-kadang akan "menakutkan" ibu masa depan dengan lag mungkin kanak-kanak dari norma perkembangan.Semua formula obstetrik akan membayangkan kitaran standard, dengan ovulasi standard, dan sebenarnya bayi anda akan menjadi lebih muda dari segi gajian selama seminggu, atau lebih.

Mungkin juga terdapat pertanyaan ketika menentukan tarikh penghantaran yang dijangkakan - doktor akan mempertimbangkan bahawa ia sepatutnya berlaku lebih awal. Tetapi masa bermulanya ovulasi tidak menjejaskan seks kanak-kanak, soalan ini tidak bergantung kepada sel telur sama sekali. Anda akan mempunyai anak laki-laki atau perempuan, bergantung kepada sama ada spermatozoon dengan mana genetik yang ditetapkan bersifat oosit adalah XX (gadis) atau XY (budak lelaki).

Nah, jika anda tahu bahawa ovulasi terlambat, maka salah faham semasa kehamilan tidak mengerikan untuk anda, anda boleh menerangkan kepada doktor bahawa keluaran oosit itu terlambat. Itulah sebabnya mereka yang merancang mengandung dan dinasihatkan untuk mengawal suhu basal mereka, serta menjalankan ujian farmasi atau menggunakan kaedah pengiktirafan kesuburan symptothermal.

Sekiranya konsepsi berlaku dalam kitaran dengan ovulasi lewat, seorang wanita mungkin terancam dengan pengguguran spontan akibat pengurangan fasa kedua kitaran dan kesediaan endometrium untuk implantasi. Selalunya, pada masa ini, wanita dinasihatkan mengambil ubat progesteron untuk menyokong kehamilan semasa trimester pertama.

Tempoh kehamilan, yang menjadi mungkin dalam kitaran lewat oosit, ditentukan oleh formula, formula obstetrik, dari hari pertama haid yang terakhir, tetapi dalam kad pertukaran doktor mungkin menunjukkan bahawa ovulasi lewat telah berlaku, yang akan membetulkan pembetulan masa dengan mata kepada . Keperluan seorang wanita untuk menghitung kehamilan dari hari ovulasinya, walaupun dia tahu betul tarikhnya, tidak boleh menjadi alasan untuk merevisi istilah itu.

Adakah saya perlu menjalani rawatan?

Jika ovulasi lewat telah berlaku sekali atau dua kali - ini bukan sebab untuk rawatan. Adalah perlu untuk menganalisis sama ada faktor pengaruh telah berlaku - penerbangan, perjalanan, tekanan, sejuk, turun naik berat badan dan sebagainya. Tetapi apabila mengulangi ovulasi lewat selama tiga siklus berturut-turut atau lebih, perundingan dengan doktor adalah perludan hanya pakar yang tahu jawapan yang tepat, sama ada terapi diperlukan dalam setiap keadaan tertentu.

Dalam kebanyakan kes, menurut ulasan, jika fenomena itu tidak dikaitkan dengan penyakit, cukup untuk menetapkan tidur malam yang normal, makan dengan betul dan seimbang, sudah cukup untuk bergerak, menjalani kehidupan seks biasa dan melepaskan tabiat buruk. Ovulasi lewat berbahaya hanya apabila seorang wanita tidak mengawalnya, tidak mengetahui ciri-ciri kitarannya. Dia boleh menghadapi keguguran, kekurangan implantasi, walaupun dengan konsep lengkap.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kitaran wanita dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan