Kenapa tidak selalu boleh hamil dalam ovulasi?

Kandungannya

Apabila pasangan mula merancang konsepsi bayi, beberapa percubaan gagal yang pertama dapat menyebabkan banyak persoalan - mengapa kehamilan tidak terjadi, kerana rakan kongsi berusaha melakukan tindakan seksual selama masa perempuan yang sangat subur ini. Malah, ini adalah keadaan biasa, sebab yang boleh jadi wajar. Tetapi prasyarat patologi tidak dikecualikan.

Maklumat am

Ovulasi adalah tempoh singkat kitaran haid wanita, apabila telur masak meninggalkan folikel dominan ke dalam tiub fallopian. Satu set sel kuman dalam keadaan belum matang pada kanak-kanak perempuan boleh didapati walaupun bayi itu berada dalam rahim. Kemudian, semasa hayat oosit perintah pertama mati, dan beberapa - dibelanjakan untuk memastikan sifat kitaran badan wanita. Setiap bulan satu (jarang - lebih) folikel matang, yang berpecah di tengah kitaran di bawah tindakan hormon, melepaskan oosit, sedia untuk persenyawaan oleh sel sperma.

Ovulasi berlangsung kira-kira sejam, dan pada siang hari sel telur mengekalkan keupayaan untuk disenyawakan.

Sekiranya tidak ada pertemuan dengan sel pembiakan lelaki pada hari ini, oosit itu mati, turun ke rahim dan keluar dengan pendarahan haid bersama-sama dengan zarah endometrial yang telah berkembang di bawah tindakan progesteron dalam fasa kedua kitaran wanita dengan jangkaan telur yang disenyawakan.

Kesuburan perempuan (keupayaan untuk membiak) sebahagian besarnya disebabkan oleh proses ovulasi, dan kebarangkalian mengandung anak pada hari ovulasi adalah maksimum. Tetapi maksimum tidak 100%. Menurut WHO, kesuburan wanita semasa ovulasi bergantung pada usia, yang paling penting adalah tidak lebih daripada 33% untuk wanita di bawah 25 tahun, tidak lebih daripada 25% untuk wanita di bawah 30 tahun. Pakar-pakar pembiakan mendakwa bahawa angka-angka ini agak terlalu besar, dan kebarangkalian sebenar untuk mengandung anak dari pertama kali dalam satu kitaran dalam wanita dan lelaki yang sihat tidak melebihi 11% pada usia 20-25. Sememangnya, selepas 35 tahun kebarangkalian tidak melebihi 4-7%, dan selepas 40 tahun - 3%.

Ini disebabkan oleh kemerosotan bahan genetik sel germinasi seorang wanita, dan jika pasangan usia, maka sel-sel kuman dalam dirinya yang sangat baik, kemungkinan besar, tidak berbeza. Perangkaan bukan sebab untuk dibimbangkan. Sekitar 60% pasangan suami isteri selamat mengandung selama enam bulan, 30% pasangan lain melihat keputusan positif ujian kehamilan sepanjang tahun.

Dalam kira-kira 25% kes, walaupun hubungan seks dilakukan dengan tepat semasa tingkap subur, konsep tidak berlaku, dan sebab-sebab ini kepada ahli genetik dan doktor masih belum ditubuhkan. Di samping itu, hampir separuh daripada kes kemandulan perkahwinan, peranan yang menentukan adalah kualiti sperma yang kurang baik.

Syarat-syarat konsepsi yang berjaya

Untuk mencari jawapan kepada soalan mengapa seorang wanita tidak berjaya hamil dalam ovulasi oleh bayi pertama atau kedua, anda perlu memastikan bahawa pasangan itu betul dalam perancangan dan mereka mematuhi semua syarat untuk konsepsi yang berjaya.

Wanita mempunyai ovulasi

Hakikatnya adalah bahawa setiap wanita mempunyai kitaran anovulatory yang "kosong" dalam perjalanan hidupnya. Wanita yang lebih tua menjadi lebih besar bilangan kitaran tersebut setiap tahun (bandingkan - dalam 20 tahun kitaran anovulatori, biasanya 1-2 setiap tahun, dan berusia 35 tahun - sehingga 5-6).Ovulasi juga boleh berlaku lewat atau bermula lebih awal, dan tekanan, sejuk, perjalanan, atau penerbangan boleh mencetuskan senario sedemikian.

Untuk menjawab soalan, adakah telur keluar sama sekali, anda boleh menggunakannya Ujian ovulasi buatan rumah: apabila mereka menunjukkan dua bar - sudah tiba masanya untuk mengambil tindakan.

Ketepatan ujian di rumah di bawah ujian makmal, dan anda boleh melawat doktor untuk melakukan Ultrasound ovari pada kitaran 5-6 hari selepas haid. Dan lebih dekat dengan pertengahan kitaran Anda boleh melakukan ujian darah untuk hormon luteinizing. Lompat tajamnya menunjukkan pendekatan ovulasi.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Seorang lelaki sihat dan mampu hamil

Analisis mudah - spermogram dapat mengurangkan masa dan kos saraf ketika merancang bayi. Jika kualiti sel seks lelaki meninggalkan banyak yang dikehendaki, kebarangkalian persenyawaan berkurang dengan ketara, dan risiko mengandung anak yang mengalami ketidaknormalan genetik dan kesilapan kromosom meningkat.

Dalam kes ini, anda perlu meningkatkan kualiti sperma, mengambil vitamin, menyia-nyiakan tabiat buruk, lawatan ke bilik mandi dan sauna. Dan hanya selepas tiga bulan (spermatogenesis berlangsung begitu banyak) memulakan proses menarik "menangkap" ovulasi.

Perbuatan seks berlaku semasa tingkap subur.

Spermatozoa hidup lebih lama daripada telur (sehingga 3-4 hari), mereka cukup mampu "menunggu" untuk telur meninggalkan di tiub fallopian, dan oleh sebab itu disyorkan untuk memulakan hubungan seks 3-4 hari sebelum ovulasi dan lakukannya setiap hari sehingga 2-3 hari selepas ovulasidengan tidak menggunakan kontrasepsi, douching, dan pelincir pelincir.

Dengan kekerapan hubungan seksual yang sederhana, sperma lelaki akan menjadi kualiti optimum, yang akan membantu untuk membayangkan bayi lebih cepat.

Pasangan ini berada dalam keadaan psikologi yang betul.

Mana-mana tekanan meningkatkan penghasilan hormon tekanan, yang sebahagiannya menghalang pengeluaran hormon seks. Itulah sebabnya, selalunya mustahil untuk hamil, walaupun sperma adalah kualiti normal dan ovulasi. Doktor telah lama memperhatikannya Konsep terpantas berlaku pada tahun pertama kehidupan pasangan bersama, sementara perasaan segar. Sekiranya anda melakukan perbuatan seksual ke dalam tarikan sukan untuk satu tujuan untuk hamil, kebarangkalian konsepsi yang berjaya dikurangkan.

Seorang wanita yang setiap bulan dengan keraguan menunggu dua jalur pada ujian, tidak boleh terganggu oleh apa-apa lagi, beralih, berada dalam keadaan tekanan kronik, dan kebarangkalian konsepsi menjadi beberapa perintah magnitud yang lebih rendah.

Sekiranya ia tidak berfungsi dalam kitaran ini, tidak ada yang mengerikan, ia akan muncul kemudian - hanya pendekatan ini menyediakan keadaan yang tenang dan harmoni untuk seks yang adil.

Sebab-sebab yang mungkin kerana tidak adanya konsepsi

Pelbagai faktor boleh mempengaruhi keupayaan sel-sel lelaki dan wanita untuk bergabung, dan tidak semuanya telah dipelajari secara terperinci oleh doktor dan saintis. Tetapi orang-orang yang diketahui sudah cukup untuk memahami konsep itu adalah perkara yang halus.

Intinya adalah dalam status kesihatan rakan kongsi. Kebarangkalian konsepsi wanita tidak hanya mengurangkan umur, tetapi juga tabiat buruk, tinggal di kawasan yang mempunyai faktor persekitaran yang buruk, bekerja pada waktu malam, hubungan profesional dengan radiasi, cat dan varnis, toksin. Dan walaupun terdapat ovulasi, itu tidaklah sama sekali fakta bahawa oosit itu akan menjadi kualiti yang baik dan persenyawaan akan berjaya.

Faktor kesuburan lelaki boleh dipengaruhi oleh kebiasaan memakai seluar dan seluar yang ketat yang mengganggu peredaran darah dalam skrotum dan meningkatkan suhunya. Kebiasaan melambung di dalam mandi, termasuk kerusi dipanaskan kereta juga mempengaruhi kualiti sperma.

Kami tidak tahu berapa banyak konsepsi dalam kehidupan kita, kita semua terlepas! Lagipun, kadang-kadang kehamilan "pecah" pada peringkat awal - ovum tidak boleh turun ke rahim, implantasi tidak berlaku, kerana kesilapan genetik, ia berhenti berkembang dan berkembang dan mati. Dalam kes ini, datang bulanan, mungkin dengan sedikit kelewatan. Dan wanita itu tidak akan pernah tahu konsepsi itu berlaku.

Sebab ketidakhadiran kehamilan dengan pematuhan ketat terhadap peraturan-peraturan konsepsi yang berjaya boleh menjadi patologi ginekologi - halangan tiub fallopian, radang rahim, disfungsi ovari. Selalunya, doktor mendiagnosis dan ketidaksuburan hormonal, di mana tahap hormon dalam badan wanita tidak membolehkannya mengandung (kekurangan progesteron, estrogen). Seringkali, walaupun ovulasi tidak berlaku, dan jika ia berlaku, tahap sokongan hormon semulajadi mungkin tidak mencukupi untuk memastikan kelangsungan embrio pada hari-hari pertama selepas pembuahan.

Pada lelaki, penyebabnya mungkin bersembunyi di varicocele, prostatitis, dalam jangkitan kelamin, yang kebanyakannya berlaku tanpa gejala yang jelas, dan oleh itu tidak dapat dilihat oleh pembawa.

Kedua-dua pasangan mungkin mengalami penyakit virus atau selesema sebelum ovulasi, yang juga mengurangkan kualiti sel-sel kuman dan mengurangkan kemungkinan pembiakan.

Kita juga harus menceritakan tentang antibodi antisperm, yang dihasilkan oleh imuniti seorang lelaki atau seorang wanita. Perlindungan imun semata-mata merasakan spermatozoa sebagai objek asing, dan melemparkan semua kuasa pada kemusnahan awal mereka. Pada masa yang sama, sel-sel sperma mati di dalam tubuh manusia jika ia mempunyai antibodi anti-sperma, atau mereka mati tanpa menjangkau sel telur, jika sel-sel imun tersebut dihasilkan oleh wanita.

Kekebalan mungkin bertindak balas terhadap sperma kerana beberapa sebab. Sebagai contoh, seorang lelaki menjalani pembedahan pada alat kelamin, terdapat kecederaan, perut genitals, dan sel-sel kuman individu, yang mendapat tempat yang salah di mana mereka sepatutnya, menyebabkan reaksi yang agresif sistem imun. Pada wanita, bentuk kemandulan ini berkembang disebabkan oleh penggunaan seks dubur dengan ejakulasi dalam rektum, serta menelan sperma semasa hubungan oral. Ia adalah salah satu yang paling sukar untuk merawat jenis kemandulan.

Apa yang perlu dilakukan

Apa pun idea anda tentang kesuburan anda sendiri, adalah lebih baik memulakan merancang kehamilan dengan perjalanan ke doktor. Seorang wanita perlu diperiksa oleh pakar sakit ginekologi, meletakkan berat badan sendiri (walaupun menurunkan berat badan sebanyak 5% dari berat badan awal meningkatkan kemungkinan pembiakan). Seorang lelaki juga penting untuk memberi perhatian kepada diet, tabiat buruk dan membuat spermogram.

Peperiksaan yang mudah dan cepat akan membolehkan pasangan itu untuk membina lebih lanjut mengenai penambahan kepada keluarga, untuk mengetahui secara tepat sisi "lemah" antara satu sama lain. Seketika kita akan mengatakan bahawa terdapat hampir tidak ada situasi yang tidak dapat diatasi. Walaupun terdapat penyimpangan, dalam 96% kes, selepas rawatan yang dipilih dengan betul, masalah itu dihapuskan, dan pasangan itu dapat mula berjaya merancang bayi.

Baki 3% pasangan akan dibantu dengan kaedah pembiakan reproduktif dibantu - IVF, ICSI, derma telur, sperma. Hari ini, kebanyakan perkhidmatan ubat reproduktif disediakan secara percuma, mengikut dasar insurans perubatan mandatori.

Sebelum anda mula menjejaki ovulasi dan merancang konsepsi, anda perlu menjalankan beberapa latihan. Majoriti pasangan, mengikut ulasan, mengambil 2-3 bulan untuk mengikuti saranan mudah dan dengan itu meningkatkan peluang mereka menjadi ibu bapa:

  • Kedua-dua pasangan mesti menjalani gaya hidup yang sihat, mengambil vitamin dengan kandungan utama zink, selenium, magnesium dan asid folik;
  • semua penyakit dan jangkitan harus dirawat terlebih dahulu, selepas mengambil antibiotik, ubat anti-radang, ubat penahan sakit, antijamur, sebelum permulaan perancangan ia harus mengambil masa paling sedikit 1-2 bulan;
  • rakan sepatutnya seimbang, mana-mana diet penurunan berat badan dikontraindikasikan, dan susu, daging, ikan, sayuran, sayur-sayuran dan buah-buahan mesti dimasukkan dalam diet. Dari kopi dan teh yang kuat, dan pada masa yang sama dari coklat gelap, adalah penting untuk memberikannya kepada seorang wanita.

Kadang-kadang anda mungkin memerlukan perjalanan ke genetik. Ini dilakukan sekiranya tiada alasan objektif untuk kemandulan telah dikenalpasti dalam mana-mana rakan kongsi, tetapi konsep tidak berlaku lagi. Alasannya mungkin terletak pada ketidakcocokan genetik, jika genom lelaki sangat mirip dengan genom wanita. Ia juga disyorkan untuk melawat genetik untuk pasangan yang mempunyai kes-kes penyakit kongenital dan sindrom yang teruk.

Kenaikan psikoterapis tidak dapat dielakkan dengan ketidaksuburan psikogenik, apabila alasannya terletak pada tekanan, kebimbangan, ketakutan yang teruk. Selepas menghapuskan perasaan ini, pasangan itu biasanya berjaya dalam mengandung tanpa masalah.

Mengenai ovulasi dan bagaimana untuk hamil, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan