Suhu asas semasa ovulasi: kami membina graf dan menganalisis dinamik

Kandungannya

Kehadiran ovulasi sebahagian besarnya menentukan kesuburan wanita (keupayaan untuk menghasilkan semula). Seorang wanita boleh hamil hanya selama beberapa hari selama sebulan, atau lebih tepatnya, semasa tempoh ovulasi, itulah sebabnya penentuan hari yang menguntungkan untuk konsepsi adalah tugas penting bagi setiap wanita, tanpa mengira apa tujuan yang dikerjakannya - untuk mengandung anak atau mencegah kehamilan yang tidak diinginkan . Salah satu kaedah untuk menentukan ovulasi ialah kaedah termometri basal.

Definisi

Pakar dan ahli fisiologi memanggil suhu basal suhu badan yang paling rendah, yang direkodkan hanya semasa tempoh rehat seseorang, contohnya semasa tidur. Dalam keadaan aktiviti BT (disingkat penunjukan suhu basal) selalu meningkat. Doktor telah lama memperhatikannya pada wanita, kenaikan dengan sepersepuluh darjah juga berlaku semasa ovulasi, dan ini adalah asas kaedah untuk menentukan hari subur.

Sifat kitaran badan wanita disebabkan oleh sokongan hormon yang berkuasa. Terima kasih kepada progesteron dan estrogen, prolaktin dan bahan gonadotropik yang dihasilkan oleh hipofisis dan hypothalamus, wanita bulanan datang bulanan, di tengah-tengah ovulasi kitaran berlaku, yang memberi peluang kepada wanita untuk hamil anak. Imbangan bahan-bahan hormon ini dan turun naik yang kecil tidak disedari oleh badan.

Dan jika seorang wanita tidak dapat secara objektif merasakan perubahan ini, maka pada tahap suhu basalnya (dasar), proses-proses ini pasti akan dipantulkan.

Suhu basal menunjukkan suhu organ dalaman dan benar. Untuk membetulkannya, ukuran dibuat di bahagian-bahagian badan yang mempunyai komunikasi dengan bahagian perut badan, sebagai contoh, dalam rektum, di dalam mulut, di dalam vagina.

Selepas haid yang akan datang, estrogen secara aktif dihasilkan di dalam badan sehingga ke tengah kitaran. Ia adalah orang yang tidak membenarkan BT naik ke nilai tinggi. Semasa ovulasi biasa, apabila oosit itu meninggalkan folikel, dan bentuk badan kuning di tapak pematangan telur, nisbah tenaga hormon dalam badan berubah - pengeluaran progesteron bermula, yang secara ketara meningkatkan suhu basal.

Selalunya, carta suhu yang sihat, mampu mengandung dan membawa wanita dibandingkan dengan imej puisi - burung yang sayapnya terbuka lebar, dan paruhnya adalah hari ovulasi. Selepas ovulasi, suhu tetap tinggi.

Pada akhir kitaran, jika konsep tidak berlaku, korpus luteum tidak lagi wujud, tahap progesteron berkurangan, suhu berkurangan sekali lagi, haid bermula. Jika kehamilan telah berlaku, persenyawaan telah berlaku, suhu tidak jatuh dan disimpan pada nilai tinggi, kerana tahap progesteron, hormon penting untuk membawa janin, terus tinggi.

Oleh itu, pengukuran BT dan pemahaman yang jelas tentang apa yang sepatutnya dalam satu atau satu lagi kitaran wanita membantu seorang wanita untuk menentukan ovulasi, memantau keadaan kesihatan wanita, dan juga tahu (meneka) tentang kehamilan yang mungkin walaupun sebelum ditunjukkan oleh ujian.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Mengapa saya perlu menentukan BT?

Peluang untuk mengetahui hari ovulasi anda membuka peluang besar untuk wanita. Dia boleh mengira masa yang paling baik untuk mengandung anak jika pasangan merancang kehamilan. Biasanya satu bulan pengukuran harian untuk ini tidak mencukupi, anda perlu melakukan basikal 3-4 basikal termometri secara berturut-turut, hanya seorang wanita akan mendapat gambaran yang lebih terperinci tentang ciri-ciri individu kitarannya.

Pemerhatian lanjut tentang bagaimana suhu meningkat, akan membantu mengesan dan menanam embrio di dinding rahim, dan meneka kemungkinan masalahSebagai contoh, ancaman keguguran dalam kekurangan progesteron.

Juga mengukur suhu basal memberi peluang kepada wanita untuk merancang langkah-langkah kontraseptif dengan betul, jika konsep bayi belum termasuk dalam rancangan keluarga. Sudah tentu, kaedah suhu bukan kaedah kontrasepsi yang sangat tepat dan berkesan, tetapi dalam kombinasi dengan yang lain (contohnya, dengan kaedah penghalang) ia memberikan hasil yang baik.

Akhirnya, pengukuran suhu basal yang tetap akan membolehkan seorang wanita memberi perhatian kepada tempoh pra-menopaus, ketiadaan ovulasi untuk jangka masa yang panjang, pelbagai penyakit keradangan, disfungsi hormon, dan lain-lain, dan berunding dengan doktor pada waktunya.

Di samping itu, keperluan untuk mengambil pengukuran yang betul setiap hari dan memasukkan data ke dalam disiplin jadwal seorang wanita, mengajarnya untuk lebih perhatian terhadap kesihatan reproduktifnya sendiri.

Bagaimana untuk mengukur?

Memandangkan pentingnya penunjuk seperti suhu basal, ia patut menjelaskan bahawa hanya ukuran yang betul menjamin keputusan yang tepat. Terdapat beberapa peraturan penting yang akan mengukur BT tepat.

 • Mengambil ukuran di mana-mana satu bahagian badan, jangan ubah lokasi termometer. Jika anda memutuskan untuk mengukur suhu di dalam vagina, semua ukuran dilakukan hanya jika anda mengukur suhu di rektum, jangan membawa termometer ke dalam vagina. Jika anda ingin mengukur suhu dalam rongga mulut, sila ambil perhatian bahawa ini memerlukan termometer khas.
 • Ukur setiap hari pada masa yang sama (selang kesilapan yang dibenarkan adalah setengah jam), sebaik sahaja bangun, tidak bangun dari katil, tidak melambung dan beralih, kerana aktiviti dapat meningkatkan tahap BT tanpa merujuk kepada proses pembiakan wanita. Pada waktu petang, pastikan bahawa termometer terletak di sebelah katil supaya anda dapat dengan mudah menjangkau dengan tangan anda tanpa bangun. Dari waktu malam itu goncang termometer supaya ia siap sepenuhnya untuk kegunaan baru.
 • Tenggelamkan termometer 2-3 cm, tidak lebih mendalam. Semasa pengukuran, berbaring tetap, jangan gementar, jangan bercakap, jangan melemparkan dan berpaling. Jumlah masa thermometry adalah dari 5 minit.
 • Thermometer mestilah berkualiti tinggi. Lebih baik memilih termometer merkuri, lebih tepat.
 • Kali pertama anda perlu mengukur suhu pada hari pertama haid seterusnya dan kemudian setiap hari, tanpa mengambil rehat untuk haid.
 • Masa yang terbaik untuk diukur ialah 5-7 pagi. Jika anda terbiasa tidur sebelum makan malam, bangun pada masa ini, ambil pengukuran dan tidur semula.

Ia penting! Untuk memastikan bahawa hasil pengukuran adalah tepat dan graf adalah betul, nonton jumlah tidur sebelum pengukuran. Untuk hasil yang mencukupi, adalah penting untuk tidur sekurang-kurangnya 6 jam sebelum mengukur secara berterusan, tanpa bangun ke tandas.

Ingatlah itu ketepatan keputusan mungkin mengalami perjalanan seorang wanita, perubahan zon iklim dan masa, tenaga fizikal, tekanan yang teruk. Juga menjejaskan hasilnya boleh melakukan hubungan seksual, yang diadakan pada malam pengukuran. Jika seorang wanita tiba-tiba sakit, dia mempunyai suhu badan tinggi, maka lebih baik untuk meninggalkan pengukuran sehingga kitaran seterusnya, sejak kira-kira 10 hari selepas pemulihannya, hasil BT tidak akan menjadi objektif.

Setiap hari, tambahkan hasil pengukuran kepada sepersepuluh graf. Hanya pada akhir kitaran anda boleh mula menyahkodakannya, Jangan cuba untuk menganalisis keputusan pertengahan dan membuat sebarang kesimpulan - untuk ini anda memerlukan lebih banyak maklumat.

Bagaimana untuk membuat keputusan dengan betul?

Untuk menyusun jadual, ia tidak perlu untuk mendapatkan beberapa bentuk khas, anda boleh menggunakan lembaran tetrad yang paling biasa di dalam sangkar. Ia perlu menarik dua baris di atasnya, seperti yang dilakukan di sekolah dalam pelajaran matematik - paksi abscissa (mendatar) dan paksi ordinat (menegak). Pada garis mendatar anda akan menandakan hari kitaran haid (anda boleh mengikut tarikh, anda boleh melalui DMC - hari kitaran haid, tetapi anda boleh dan sebagainya pada masa yang sama). Pada garis menegak membuat markup, seperti pada termometer - dari 36.0 darjah hingga 38.5 darjah, tidak melupakan sepersepuluh (36.1, 36.2, 36.3, 36.4, 36.5, 36.6 , 36.7 dan seterusnya ke 38.5).

Pada waktu pagi, selepas pengukuran, letakkan titik pada persimpangan siang dan suhu yang diperoleh semasa pengukuran. Secara beransur-ansur sambung mata bersebelahan dalam siri. Di bahagian atas graf, anda boleh meninggalkan ruangan untuk penjelasan anda. Jika, sebagai contoh, terdapat seks pada malam pengukuran atau anda mengambil alkohol, perhatikan hakikat ini dalam carta sepanjang hari di mana anda mengukur.

Anda tidak boleh meletakkan sekeping kertas di dalam kotak, dan menggunakan borang sedia untuk mengekalkan grafik BT, anda boleh mencetak templat dari Internet.

Anda boleh menyimpan jadual dalam mod dalam talian, banyak laman web wanita menawarkan perkhidmatan interaktif untuk mengekalkan graf suhu basal. Sekiranya anda memilih cara ini, anda masih akan menduplikasi angka-angka di atas kertas, ini akan membantu doktor menguraikan jika anda perlu berunding dengan pakar sakit puan atau pakar pembiakan.

Menganalisis keputusan

Sebelum meneruskan penjelasan mereka atau graf yang dihasilkan lain, Harus diingat bahawa terdapat beberapa lengkung suhu yang boleh diperoleh seorang wanita.

 • Keluk jenis pertama - dalam fasa kedua kitaran haid, suhu meningkat tidak lebih daripada 0.4 darjah. Sebelum ovulasi, terdapat penurunan suhu, penurunan yang sama telah dinyatakan sebelum haid. Tempoh suhu tinggi berlangsung dari 12 hingga 14 hari. Ini adalah jadual biasa, mengatakan bahawa ovulasi adalah, dia normal, tidak ada gangguan hormon, seorang wanita mungkin menjadi ibu.
 • Curve jenis kedua - pada separuh kedua kitaran haid terdapat kenaikan suhu, tetapi ia kurang ketara (tidak melebihi 0.2-0.3 darjah). Wanita sedemikian mempunyai kekurangan hormon tertentu yang berkaitan dengan kekurangan estrogen dan progesteron.
 • Keluk jenis ketiga - separuh kedua kitaran berlangsung kurang dari 10 hari, selepas haid berlaku. Suhu meningkat hanya sebelum haid dan tidak ada kemelesetan sebelum pendarahan haid yang tipikal terhadap wanita yang sihat. Jadual sedemikian adalah alasan untuk melawat doktor dan mengetahui alasan mengapa fasa kedua dianggap tidak mencukupi.
 • Keluk jenis keempat adalah monoton. (Perubahan ketara sepanjang kitaran wanita tidak berlaku sama sekali). Jadual sedemikian menunjukkan bahawa tidak ada ovulasi, kitaran itu anovulatory.
 • Keluk jenis kelima - carta kacau dengan buaian yang besar, naik dan jatuh di BT. Grafik adalah sukar untuk diisytiharkan kepada jenis 1,2,3 dan 4, ia tidak seperti mana-mana daripada mereka. Terdapat beberapa pilihan - sama ada wanita mengambil suhu yang salah, atau dia mempunyai ketidakseimbangan hormon yang teruk, atau faktor tambahan mempengaruhinya. Ia perlu membuat pengukuran lain dan melawat doktor.

Sesetengah situasi perlu dianalisis lebih terperinci dengan penjelasan.

Norm dengan kitaran penuh

Tiga hari pertama kitaran haid wanita memegang suhu kira-kira 37.0 darjah. Ini adalah perkara biasa, kerana terdapat proses penolakan endometrium pada hari 5-6 kitaran, apabila tempoh haid berakhir, suhu jatuh ke 36.4-36.7 darjah.

Lebih lama kitaran itu, semakin lama tempoh suhu rendah fasa pertama. Dengan kitaran 28 hari, fasa boleh berlangsung seminggu, dan dengan kitaran 32 hari, 1.5 minggu dan setengah. Sepanjang masa ini, BT berada pada 36.4-36.6 (jarang sehingga 36.8 darjah). Anda tidak perlu bimbang tentang fakta bahawa ia berbeza setiap hari: perubahan kecil adalah norma.

2 hari sebelum ovulasi, suhu menurun sebanyak 0.1-0.2 darjah, hari sebelum ovulasi, pengurangan berjumlah 0.6 darjah, dan oleh itu kenaikan mendadak dalam BT bermula. Pada masa pelepasan suhu telur boleh dari 36.7 hingga 37.0 darjah.

Jika konsep telah datang, maka selepas ovulasi suhu tetap tinggi atau perlahan-lahan perlahan naik, meningkat. Kira-kira dalam seminggu, implantasi jatuh diperhatikan, suhu turun pada hari, dan kemudian meningkat lagi. Selalunya wanita menggambarkan fenomena ini, menurut ulasan, sebagai kenaikan ovulasi BT dengan pulangan.

Sekiranya tidak ada kehamilan, BT menurun secara beransur-ansur.

Apakah suhu tinggi dalam fasa pertama?

Sekiranya sudah pada hari-hari pertama selepas haid yang telah siap, nilai seperti 37.0, 37.2 dan lebih banyak dipaparkan pada carta, ia harus difahami bahawa Tahap estrogen di dalam badan tidak mencukupi, sehubungan dengan peningkatan BT. Sebagai peraturan, permulaan kitaran tidak menjanjikan kejayaannya, dan dalam kebanyakan kes ia adalah contoh klasik graf jika tiada ovulasi.

Tahap kedua kitaran sedemikian adalah secara visualnya tidak sangat berbeza dari yang pertama, dan suhu yang lebih tajam akan jatuh di dalamnya. Tiada persoalan apa-apa kelancaran atau peningkatan bertutur secara beransur-ansur. Konsepsi dalam kitaran sedemikian adalah mustahil atau sangat tidak mungkin. Seorang wanita mungkin berasa panas, sakit kepala, arrhythmia, berpeluh berlebihan.

Pastikan anda melawat doktor dan mula menerima rawatan hormon.

Selepas ovulasi, suhu tidak meningkat

Tidak ada kenaikan suhu selepas ovulasi selesai, kata mengenai kekurangan dalam badan progesteron. Atas sebab ini, ketidaksuburan hormon sering berkembang, serta keguguran kronik, kerana sedikit progesteron tidak menjamin keselamatan embrio. Pengurangan suhu pada fasa kedua kitaran wanita (dari 2 hingga 10 hari selepas ovulasi, manakala BT berkurangan dengan ketara) menunjukkan fungsi buruk korpus luteum.

Tiada ovulasi

Malangnya, wanita yang lebih tua menjadi, lebih kerap dia akan membuat graf seperti ini, yang mana tidak ada penurunan dalam BT, yang merupakan ciri ovulasi, dan tidak ada pertumbuhan selepas hari yang dijangkakan dari pelepasan telur dari folikel. Rizab ovari habis, dan ini adalah penyebab penurunan kadar kesuburan wanita. Dalam kitaran tanpa ovulasi, seorang wanita tidak boleh hamil.

Ovulasi berganda

Ini adalah fenomena yang sangat menarik yang berlaku kurang kerap. Apabila ia matang, bukan satu, tetapi dua telur, dan satu pergi sebelum yang lain. Dengan ovulasi berganda pada carta akan diperhatikan dua "paruh" ovulasi dan dua kenaikan berikutnya. Pada masa yang sama, pada graf dengan dua ovulasi, yang pertama kelihatan lebih cerah daripada yang kedua, yang meneruskan latar belakang progesteron tinggi.

Tetapi ambil perhatian bahawa naik spontan pada carta boleh bercakap bukan sahaja mengenai ovulasi atau kehamilan, tetapi juga tentang permulaan proses keradangan di badan wanita.

Grafik boleh salah?

Kaedah suhu kedua-dua mereka yang merancang kehamilan dan mereka yang ingin mengelakkannya disyorkan sebagai tambahan, bukannya yang utama, kerana kesilapan dalam mengukur BT boleh menjadi penting. Dengan ovulasi awal atau ovulasi lewat, batasan tetingkap subur dipindahkan, Oleh itu, adalah mungkin bahawa sukar untuk hamil atau sebaliknya, seorang wanita akan hamil yang tidak dirancang.

Untuk perancangan kehamilan Adalah disyorkan untuk menggabungkan kaedah termometri basal dengan kaedah simptomatik serviks, dengan menjalankan ujian untuk ovulasi. Jika tugas utama adalah kontraseptif, penggunaan kontraseptif yang sistematik disarankan tanpa merujuk kepada suhu basal atau keadaan serviks pada hari tertentu kitaran haid.

Ia penting! Sekiranya anda mengambil kontraseptif hormon oral, tidak perlu untuk mengukur BT kerana keputusannya tidak boleh dipercayai - ubat-ubatan itu menindas ovulasi, ia tidak berlaku, maka semua jadual akan menjadi anovulatory.

Jika anda mengesyaki gangguan hormon mengikut jadual "menari" BT atau bahkan jadual tanpa naik dan turun, maka mengambil kira bahawa Sebab yang tepat akan ditentukan hanya oleh doktor yang akan menetapkan ujian darah untuk profil hormon, ultrabunyi organ-organ panggul, dan dalam beberapa kes fluorografi ovari.

Mengenai suhu basal selama ovulasi, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan