Perjalanan ke Yeisk dengan anak-anak: bagaimana merancang percutian?

Kandungannya

Bagi kebanyakan orang dewasa Rusia yang tinggal jauh dari laut, perjalanan ke resort boleh menjadi memori yang menyenangkan selama bertahun-tahun, dan ia akan menjadi pengembaraan yang nyata untuk kanak-kanak! Tidak menghairankan, untuk percutian keluarga pilihan ini hampir sempurna. Sekiranya perjalanan di luar negara terlalu mahal untuk ramai rakyat kita, dan batas impian di sempadan Rusia - Sochi - terlalu mahal untuk semua orang, maka Yeisk nampaknya menjadi tempat terbaik untuk berehat di laut dengan anak-anak.

Ciri-ciri Tempat Peranginan

Sejak tahun 2006, Eisku telah secara rasminya diberikan status bandar peranginan, tetapi pada dasarnya ia dianggap begitu lama sebelum keputusan ini. Magnet utama untuk pelancong adalah, tentu saja, percutian pantai, kerana bandar ini terletak di tepi Laut Azov hangat, tidak jauh dari sempadan dengan Crimea. Tempat-tempat ini dicirikan oleh musim panas yang panas (musim bermula pada akhir bulan Jun dan berakhir pada awal bulan September) dan banyak pantai dengan pasir dan cengkerang, dan kedalaman kecil air pesisir nampaknya ideal untuk mengadakan cuti dengan anak-anak di sini.

Malah di zaman Soviet, Yeisk diposisikan sebagai resort "kanak-kanak", kerana ia mempunyai semua infrastruktur yang diperlukan. Pertama sekali, ia dikenali untuk pelbagai jenis aktiviti air, satu tambahan bergaya yang merupakan taman air dan dolphinarium, yang dibina pada 2007-2008. Di bandar itu sendiri untuk kanak-kanak membina jisim tarikan (lokasi utama - taman bernama Poddubny) dan kafe. Kanak-kanak boleh berehat di sini tanpa ibu bapa mereka - untuk ini, banyak kem musim panas disediakan di pantai.

Bagi mereka yang tidak mahu berbaring di pantai bercuti, hiburan lain disediakan. Mereka yang ingin mendapatkan semula kekuatan dan kesihatan dapat memanfaatkan ciri-ciri penyembuhan lumpur yang berhampiran dengan Tasik Khan dan perairan mineral dari sumber-sumber tempatan.

Ibu bapa dan remaja mungkin berminat dengan windsurfing, kerana ia adalah Yeisk yang dianggap sebagai modal Rusia sukan yang indah ini. Ramai di sekitar bandaraya dan cara lain untuk mengatur masa lapang, seperti diterangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Tasik Khan

Sekiranya saya berehat di sini?

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada apa yang dijangkakan keluarga tertentu. Sudah tentu, Yeisk tidak boleh dipanggil resort utama di Rusia - Sochi atau Anapa yang sama, yang terletak agak dekat, mempunyai potensi pelancongan yang lebih tinggi. Resort yang dipersoalkan hanyalah sebuah bandar kecil dengan populasi lebih daripada 80 ribu orang, tetapi pada masa yang sama ia benar-benar penuh dengan semua yang diperlukan untuk percutian keluarga tanpa bar dan kelab yang berisik.

Cukuplah untuk mengatakan bahawa beratus-ratus beribu-ribu orang berehat di Yeisk setiap tahun, dan ia adalah anak-anak yang membuat peratusan yang signifikan dari jumlah pelancong di sini.

Walaupun bandar ini tidak kekurangan sanatoriums dan pusat-pusat rekreasi, ia perlu menjaga baucar lebih awal, sejak beberapa bulan sebelum permulaan musim mereka dapat dibeli sepenuhnya. Sudah dua fakta ini menunjukkan bahawa reputasi resort ini agak tinggi.

Keadaan setempat membolehkan kanak-kanak berjemur dan berenang tanpa risiko lemas, dan juga bersenang-senang di luar pantai secara komprehensif. Bagi mereka yang berkeinginan, semua kemungkinan untuk pendidikan sukan dipersembahkan, jadi anda boleh mencuba beberapa jenis sukan yang tidak biasa, tetapi anda juga boleh menunggang kuda atau mengajar mereka bagaimana menguruskan kapal layar. Pendek kata, jika ibu bapa mengambil berat tentang kanak-kanak dan bukannya tentang diri mereka, maka anda boleh dan harus pergi ke sini.

Di mana untuk tinggal?

Tidak ada kekurangan perumahan untuk pelancong di bandar. Cukuplah untuk mengatakan bahawa semasa musim empat kali lebih banyak orang melewatinya daripada penduduk tempatan. Pilihan penginapan diwakili oleh rumah-rumah asrama dan hotel-hotel, rumah-rumah tetamu dan pusat rekreasi, serta kem kanak-kanak, di mana, kanak-kanak perlu diselesaikan tanpa ibu bapa.

Tidak dinafikan, ulasan yang paling positif (jika tidak mengambil kira harga) mengumpul perumahan berhampiran pantai - pertama sekali, pada meludah Yeisk. Ini adalah kawasan pelancongan utama di bandar ini, kerana di sini cukup mudah untuk mencari hotel dengan kolam renang atau taman permainan, sementara tidak hanya pantai yang mewah terletak di dekatnya, tetapi juga sebuah taman hiburan dan kelab kapal layar.

Lokasi yang baik adalah berbeza dan perumahan di apa yang dipanggil Merchant Yeisk - pusat bersejarah bandar. Semua tarikan dan tarikan utama terletak di sini, dan perumahan di sini juga akan mahal, tetapi bergantung pada lokasi yang tepat, pantai mungkin tidak begitu dekat.

Bagi keluarga yang tidak begitu menuntut syarat dan ingin menjimatkan wang, masuk akal untuk memberi perhatian kepada sektor swasta - untuk rehat mereka terdapat daerah Shirochanka, agak jauh dari pusat, dan beberapa kampung Blizhneysky, Krasnoflotsky dan Aleksandrovka. Anda boleh menyewa penginapan di sini secara langsung dari pemiliknya.

Merchant Yeisk

Sekiranya perlu, di Internet anda boleh mencari laman web di penginapan pra-tempahan di bandar ini.

Gambaran Keseluruhan Pantai

Bahagian utama pembuat percutian lebih suka pantai berpasir yang terletak di Yeysk Spit - di sana, khususnya, pantai bandar pusat dan pantai yang disebut "anak-anak", yang dibezakan oleh kawasan air pesisir yang sangat cetek dan ketiadaan arus yang kuat. Apa yang dikatakan Belia Beach terletak di ujung meludah, tetapi anda tidak boleh pergi ke sana dengan anak-anak: terdapat aliran bawah yang kuat di sepanjang pantai, yang juga menyumbang kepada pengerukan, jadi anak-anak tidak boleh berenang di sana.

Pantai Kamenka, terletak lebih dekat ke pusat bandar, juga sangat popular, ada bahagian berpasir dan kerikil di sini. Bagi kanak-kanak, ini adalah syurga sebenar: laut sangat cetek, dan semasa pasang surut walaupun banyak pulau dengan selat terbentuk, yang sesuai untuk permainan.

Pantai kanak-kanak
Pantai belia
Pantai "Kamenka"

Semua pantai lain agak kecil dan terletak di jarak tertentu dari pusat. Pada masa yang sama, semasa musim pelancongan yang tinggi, terdapat kekurangan pantai di Yeisk, banyak yang secara harfiahnya sesak.

Leisure

Sangat menyenangkan untuk berbaring di pantai selama beberapa hari, tetapi ia akan menjadi terlalu membosankan untuk menghabiskan seluruh percutian atau sekurang-kurangnya seminggu dengan cara ini, kerana di Yeisk terdapat banyak jenis kegiatan rekreasi, termasuk untuk kanak-kanak.

Mungkin emosi yang paling terang akan meninggalkan infrastruktur yang lazimnya "kebudak-budakan" - dolphinarium dan taman air, serta tunggangan hiburan. Dengan bilangan Yeisk baru-baru ini dianggap sebagai salah satu bandar terkaya di seluruh Rusia. Dalam kes ini tidak boleh melepasi dua roda Ferris dan "roller coaster" yang terkenal. Selepas itu, anda juga boleh mengisi semula kesan anda di pusat pawagam "Premier", serta snek di kafe-kafe kanak-kanak yang banyak.

Sukan air adalah sejenis resort "tipu". Di sini dan selancar angin akan berlatih, dan pada perjalanan kapal layar, kerana dalam kedua-dua sukan ada pertandingan yang biasa. Pelancongan perubatan tidak mungkin menarik minat kanak-kanak, dan memburu atau payung terjun dilarang oleh keselamatan mereka, tetapi mereka boleh menaiki persekitaran yang indah dengan menunggang kuda.

Kekasih purba akan berminat dengan lawatan ke pusat bersejarah Yeisk, terdapat banyak monumen arsitektur berusia seratus tahun.

Jenis baucar

Agar tidak mengatur perjalanan dengan sendiri, anda boleh menempah tiket terlebih dahulu, banyak pusat rekreasi di bandar menawarkan perkhidmatan sedemikian. Adalah lebih baik untuk berehat di bawah skim "semua inklusif", kerana sudah cukup untuk menempah dan membayar tiket sekali, agar tidak risau tentang penginapan atau pemakanan. Dalam beberapa kes, harga mungkin termasuk lawatan tertentu, lawatan ke kemudahan hiburan dan banyak lagi, walaupun terdapat perjalanan hanya dengan makan, tanpa perkhidmatan tambahan.

Setiap pusat rekreasi menawarkan syarat khas untuk perjalanan melalui pakej, jadi sebelum membeli anda harus memeriksa dengan teliti semua butiran. Kadang-kadang dua kali sehari boleh menjadi kejutan yang tidak menyenangkan, dan sesetengah keluarga, sebaliknya, boleh membuat kesimpulan bahawa mereka telah terlebih bayar, walaupun mereka dapat mengatur makanan sendiri untuk harga yang lebih rendah.

Petua berguna

Bagi mereka yang tidak kerap pergi berehat jauh dari rumah, harus mengingatkan peraturan asas bagaimana untuk tidak merosakkan cuti anda.

  • "Punchy" pelancong pasti akan bernasib baik - mereka akan mencari penginapan dan makanan yang sudah ada. Walau bagaimanapun, lebih baik jangan berharap untuk perkara-perkara seperti itu dengan kanak-kanak, oleh itu adalah dinasihatkan untuk menempah tiket ke Yeisk dan penginapan terlebih dahulu.
  • Jika anda tidak mahu membelanjakan wang, segera serahkan pilihan dengan makanan yang termasuk dalam harga. Biasanya, ia lebih murah untuk berehat sekiranya perumahan disewa daripada pemilik persendirian, dan makanan dibeli di kedai dan disediakan sendiri.
  • Kit pertolongan cemas untuk bercuti dengan anak-anak di laut adalah komponen yang sangat wajib dalam beg perjalanan. Di dalamnya, alat utama ialah pelindung matahari.
  • Apabila mengumpul beg, cuba untuk tidak mengambil banyak pakaian dengan anda, anda tidak akan memerlukannya dalam Yeisk, tetapi ia akan menyulitkan jalan. Sekiranya perlu, perkara-perkara yang sentiasa boleh dibasuh di tempat kejadian, iklim tempatan akan membolehkan pakaian kering selama beberapa jam.
  • Ciri-ciri iklim yang sama membangkitkan dahaga yang berterusan, jadi air sentiasa perlu di tangan, terutamanya di pantai. Anda boleh membelinya di tempat, tetapi pelancong yang berpengalaman dinasihatkan untuk membeli terlebih dahulu, kosnya banyak di gerai-gerai pantai.

Yang lain dengan kanak-kanak di Yeisk, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan