Bagaimana untuk merancang percutian dengan kanak-kanak di rantau Krasnodar?

Kandungannya

Kanak-kanak bermimpi tentang percutian di tanah hangat hampir lebih daripada ibu bapa mereka, jadi orang dewasa hanya perlu memikirkan bagaimana untuk menghiburkan anak-anak dalam minggu percuma. Berlepas ke resort asing secara tradisinya dianggap bergaya, tetapi juga di Rusia anda boleh berehat dengan baik.

Salah satu kawasan terbaik untuk ini boleh dipanggil Wilayah Krasnodar, terletak jauh di selatan negara ini, mempunyai akses ke Azov dan Laut Hitam yang hangat, dan ke puncak Caucasus yang tebal.

Ciri-ciri dan faedah

Harus diingat bahawa di Wilayah Krasnodar, tiga jenis pelancongan dalam cara mereka sendiri berkembang sekaligus, yang menarik untuk kategori populasi yang berlainan, tetapi pada masa yang sama mereka mungkin digabungkan dalam satu percutian. Itulah sebabnya pada tahun 2015 rantau ini diiktiraf sebagai yang paling menarik bagi pelancong di kalangan semua rantau lain, walaupun di hadapan St Petersburg dan Moscow.

Kebanyakan semua pelancong tertarik, tentu saja, oleh pantai laut. Di sinilah kebanyakan pusat peranginan tempatan yang terkenal adalah orang biasa, tetapi lebih banyak tentang mereka akan sedikit lebih rendah. Iklim sedang berlaku di bahagian utara pantai - pada musim panas ia panas dan kering di sini. Infrastruktur di sini tidak begitu terang - hotel lima bintang tidak dapat dijumpai, tetapi pelancong dengan anggaran percutian kecil datang ke sini secara beramai-ramai, kerana harga juga agak berpatutan.

Anda boleh datang ke sini dengan anak-anak, tanpa mereka, atau anda juga boleh menghantar anak-anak ke kem tanpa pengiring dewasa - Yeisk yang sama di Laut Azov dianggap sebagai salah satu pusat perkemahan utama di negara ini. Di selatan rantau ini kita melihat gambaran yang sama sekali berbeza - iklim subtropika, yang luar biasa bagi Rusia, dengan Laut Hitam yang hangat dan banyaknya kehijauan secara automatik menawarkan pengunjung hotel-hotel mewah dengan program yang merangkumi semua, pantai berpasir yang mewah dan laut tarikan mahal untuk setiap selera.

Sejenis jenis rekreasi yang ditawarkan oleh Caucasus. Namun, puncak-puncak utama gunung ini tidak ada di sini, dan di sini gunung-gunung tidaklah kecil. Gunung Tsakhvoa, sebagai contoh, mencapai ketinggian 3345 meter di atas paras laut. Udara pegunungan yang jernih, serta keindahan padang rumput alpine, tebing curam dan lembah hijau menarik sejumlah besar pelancong yang ingin mengatasi laluan hiking dan ekuestrian di pergunungan.

Pada musim sejuk terdapat peluang untuk bermain ski. Walaupun pusat ski Rusia terletak di republik-republik jiran Caucasus Utara, di Wilayah Krasnodar juga ada di mana hendak pergi. Walau bagaimanapun, hiburan seperti kanak-kanak yang terlalu kecil tidak sesuai, kerana di gunung biasanya mengambil remaja dengan mereka.

Jenis ketiga pelancongan boleh dipanggil kata umum "budaya". Komposisi motley penduduk tempatan menarik prospek lawatan etnografi, dan sebenarnya sebilangan besar orang yang diwakili juga positif membezakan kepelbagaian masakan tempatan. Ramai tetamu datang hanya untuk melihat bandar-bandar selatan, berbeza dengan senibina yang agak luar biasa.

Walaupun Sukan Olimpik di Sochi telah lama berlalu, kemudahan Olimpik yang dibina beberapa tahun lalu masih menjadi perhatian khusus kepada pelancong.Sekali lagi, pelancongan semacam ini akan menjadi lebih menarik untuk remaja daripada untuk kanak-kanak, bagaimanapun, sebagai tambahan kepada pelancongan laut, peluang seperti ini tampaknya menjadi hujah yang berat untuk memilih Wilayah Krasnodar.

Gambaran keseluruhan tapak pelancongan utama

Tidak ada percutian yang mencukupi untuk mengenali Wilayah Krasnodar yang banyak, bagaimanapun, anda perlu memulakan sesuatu dan untuk kesan yang paling positif anda harus bermula dengan tempat-tempat yang popular di kalangan Rusia. Mungkin, setiap orang boleh membuat senarai sendiri, kami akan memberikan bandar-bandar yang sangat popular dan sesuai untuk keluarga dengan anak-anak. Diramalkan resort tepi pantai akan diguna pakai di sini.

 • Sochi - Salah satu pusat pelancongan utama pada skala semua Rusia, impian biru banyak Rusia yang sedang bercuti. Bandaraya 400 ribu ini dipanggil modal selatan, musim panas dan resort negara. Berikut adalah lapangan terbang antarabangsa, salah satu daripada lima terbesar di Rusia (kedua hanya untuk Moscow dan St. Petersburg) dan stesen, yang menerima kereta api dari hampir semua bahagian negara.

Tidak hairanlah, secara purata, sekurang-kurangnya 5 juta pelancong melawat bandar tersebut setiap tahun, kerana laut dan gunung berada dekat, dan lebih daripada 600 hotel kelas yang berbeza bersedia untuk menerima tetamu. Adler dan Lazarevskoye yang terkenal hanyalah daerah di bandar ini.

 • Tuapse - Ini adalah 60-ribu "pintu" bandar Sochi. Infrastruktur jauh lebih rendah daripada yang mempunyai jiran yang lebih besar dan terkenal, tetapi permintaan terhadap perumahan dan harga jauh lebih rendah. Iklim di sini masih subtropika, tetapi di sini dengan keretapi lebih mudah daripada Sochi, kerana kereta api berjalan sama, hanya anda perlu pergi seratus kilometer kurang. Lapangan terbang terdekat adalah yang terbesar di selatan Rusia, Sochi.
 • Gelendzhik Ia terkenal dengan keadaan yang menguntungkan - disebabkan oleh iklim kering (berbanding iklim lembap di Tuapse dan Sochi) dan angin pesisir, haba musim panas tidak begitu terasa di sini. Kota 75,000 yang terkenal bukan sahaja terkenal dengan pantai kerikil, tetapi juga untuk kehadiran kabel-kabel yang memungkinkan untuk mendaki ke puncak gunung berhampiran untuk menghargai panorama dari ketinggian. Bandar ini mempunyai lapangan terbang sendiri, yang menghubungkannya dengan bandar-bandar di bahagian Eropah di negara ini, sementara stesen kereta api terdekat terletak di Novorossiysk dan Krasnodar.
 • Anapa - salah satu resort kanak-kanak utama di Wilayah Krasnodar, kerana ia menawarkan infrastruktur yang bergaya untuk kanak-kanak. Jumlah panjang pasir dan kerikil pantai melebihi 50 kilometer, di sepanjang mereka terdapat ratusan sanatoriums dan dispensaries. Beberapa tahun lalu, Anapa diiktiraf sebagai resort balneologi terbaik di dunia, dan pada tahun 2017 roda pemerhatian tertinggi kedua di negara ini dibuka di sini.

Di sekitar bandar terdapat beberapa kampung etnografi yang menarik - Afrika, Yunani, Armenia. Bandar 75,000 mempunyai lapangan terbang sendiri (penerbangan terutamanya ke bahagian Eropah Rusia) dan stesen (walaupun penerbangan ke Siberia dijalankan pada musim panas).

 • Yeisk - mungkin pusat pelancongan pantai paling ekonomik di Wilayah Krasnodar, kerana ia terletak jauh ke utara, di zon sederhana di tepi Laut Azov. Di zaman Soviet, bandar dianggap sebagai pusat pelancongan kanak-kanak di sebuah negara yang besar, kerana laut di sini - ia adalah cetek dan sangat tenang. Sejak itu, terdapat sejumlah besar rumah percutian dan kem musim panas, dan terdapat infrastruktur hiburan yang cukup maju. Pada musim panas, anda boleh ke sini secara langsung dengan kereta api dari St Petersburg dan Moscow.
 • Kunci Hot - satu-satunya bandar dalam senarai kami, sama sekali tidak terletak di laut. Ini adalah pusat balneologi utama, yang terkenal di seluruh Rusia untuk perairan termal dan mineralnya.Ia patut dikunjungi kerana gunung-gunung yang menakjubkan, menghampiri bandar dari selatan - terdapat gua-gua dan air terjun yang cukup indah, batu-batu dan jambatan gantung yang pasti perlu anda lihat.

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, banyak orang datang untuk berehat di kawasan yang lebih kecil, contohnya, desa Arkhipo-Osipovka dan kampung Sennaya yang paling terkenal.

Bandar mana yang hendak dipilih?

Akan beristirahat di Wilayah Krasnodar adalah suatu keharusan, tetapi pertama-tama anda harus memilih destinasi anda. Untuk mempermudahkan pemilihan, anda boleh memberikan beberapa tip ringkas dan logik.

 • Jika anda ingin pergi ke resort terbaik dan tidak mengalami kekurangan wang, pergi ke Sochi. Peluang-peluang pelancong di bandar ini bukan untuk apa-apa yang dipuji oleh berjuta-juta pelancong - ia sangat indah di sini, dan perkhidmatan itu berada pada tahap yang sesuai. Jika anda bercadang untuk melancong dengan anak-anak kecil, pilihan yang berpihak kepada Sochi juga jelas kerana mudah untuk terbang di sini dengan pesawat, dan pemindahan tambahan tidak diperlukan.
 • Untuk perjalanan dengan anak-anak, pada dasarnya, anda perlu memilih bandar-bandar di mana anda boleh terbang dengan jumlah pemindahan minimum. Ini termasuk di mana terdapat lapangan terbang tempatan; ini bukan hanya Sochi, tetapi juga Gelendzhik dan Anapa. Jika anda ingin berehat di pergunungan, jangan ragu untuk memilih Hot Key, ia terletak hanya 50 kilometer dari Krasnodar dengan lapangan terbangnya, atau memberi tumpuan kepada penempatan kecil di sekitar Sochi.
 • Pusat tradisional pelancongan "anak-anak" adalah Anapa dan Yeisk. - di sana dan kemiringan dasar laut sesuai untuk kanak-kanak dan infrastruktur yang sesuai selesai. Yang kedua juga baik pada harga terendah dengan banyak pusat rekreasi kanak-kanak dan keluarga, sementara Yeisk mengumpulkan ulasan yang sangat baik berkat prasarana tarikan yang dibangunkan.

Di mana untuk tinggal?

Penginapan infrastruktur di Wilayah Krasnodar mampu menerima berjuta-juta tetamu setiap tahun, jadi tidak menghairankan bahawa terdapat perumahan di semua kelas dan tahap. Ia diletakkan, tentu saja, tidak sekata, dan menawarkan keadaan yang paling pelbagai.

 • Hotel mahal dengan termasuk dalam kos makanan, serta infrastruktur hiburannya sendiri seperti kolam renang atau animasi kanak-kanak terletak terutamanya di Sochi dan sekitarnya. Sesetengah institusi terus meletakkan diri mereka sebagai keluarga - ini sangat mudah, tetapi, saya mengaku, ia menyakitkan.
 • Resorts dan motel dibentangkan di semua kawasan pelancongan di Wilayah Krasnodar - di pantai dua laut dan di pergunungan, serta dari semua sumber utama air mineral. Ini adalah jenis penginapan yang agak murah, tetapi dengan kanak-kanak kecil ia akan menjadi lebih sukar di sini - biasanya ada kemudahan istimewa, kecuali pusat rekreasi direka khusus untuk tetamu dengan anak-anak.
 • Rumah tamu dan bilik-bilik, yang ditawarkan oleh penduduk tempatan di sektor swasta mana-mana resort tempatan, adalah cara untuk kekal murah, tetapi tanpa sebarang perkhidmatan yang berkaitan. Bayaran akan hanya melibatkan bumbung di atas kepala dan kemudahan asas seperti elektrik dan air yang mengalir, tetapi anda perlu memasak dengan sendiri, yang juga akan menjimatkan wang. Oleh kerana kehadiran seorang kanak-kanak meletakkan keperluan khusus untuk perumahan, adalah wajar untuk membincangkan isu ini terlebih dahulu, walaupun tidak sepatutnya ada masalah khusus dengan pelajar.
 • Kem kemah bertaburan di sepanjang pantai Laut Hitamdan dalam sesetengah daripada mereka tidak perlu mempunyai khemah dengan anda - mereka akan memberikannya tepat di tempat kejadian. Untuk wang, pilihan ini hampir bebas, tetapi kemudahan di sini adalah minima sama sekali - hampir di peringkat hippies. Pilihan ini hanya sesuai untuk keluarga dengan remaja, dan kemudian anda harus meminta anak itu terlebih dahulu jika dia ingin berehat dalam keadaan sedemikian.

Hiburan kanak-kanak

Jika orang dewasa pergi ke laut untuk kepentingan laut itu sendiri, maka anak-anak pasti memerlukan beberapa jenis hiburan - sekurang-kurangnya tarikan air.Jika di pergunungan sukar untuk menghiburkan kanak-kanak sebagai tambahan, maka banyak tarikan, roda pemerhatian, taman air dan dolphinariums, belum lagi slaid air tunggal dan "pisang" tersebar sepanjang hampir seluruh pesisir Wilayah Krasnodar.

Sememangnya, pemimpin dalam penempatan semua infrastruktur ini adalah Sochi, yang pada dasarnya dapat meninggalkan jauh di belakang semua pesaing lain, bahkan bersama-sama.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa walaupun di Yeisk, yang agak dikeluarkan dari kawasan resort utama, tidak ada kekurangan tarikan kanak-kanak.

Hiburan untuk kanak-kanak boleh disediakan dan bukan tarikan. Di laut, ia akan menarik bagi kanak-kanak untuk menunggang kapal layar, terutamanya kerana terdapat banyak di Laut Hitam. Kuda akan menjadi menarik untuk anak-anak di laut dan di pergunungan, dan jika kanak-kanak masih kecil, anda perlu menghadkan diri ke beberapa lap di sekitar dataran, tetapi anda boleh menawarkan remaja itu menunggang kuda penuh di persekitaran.

Apabila memilih tempat, anda perlu memberi perhatian kepada butiran infrastruktur yang paling kecil, misalnya, kafe kanak-kanak khas atau sekurang-kurangnya sebuah restoran dengan menu kanak-kanak yang berasingan pasti akan dihargai oleh pelancong kecil.

Apa yang harus dilihat?

Percutian keluarga yang baik termasuk tidak hanya berbaring di pantai atau di kerusi santai di musim bunga, tetapi juga mencari jejak cerah baru. Untuk melakukan ini, perlu menyetujui tawaran semasa untuk lawatan ke tempat-tempat menarik dan menarik yang berdekatan. Di mana-mana bandar besar anda pasti perlu melawat pusat, tetapi senarai tarikan jelas tidak terhad.

Adalah pelik untuk berehat di Sochi dan tidak pernah pergi ke pergunungan, kerana mereka terletak sangat dekat di sini, secara literal dijangkau oleh mereka. Di sana anda dapat melihat sungai-sungai gunung sebenar di lembah yang indah dan padang rumput hijau alpine, menarik dengan kecerahannya. Tidak semestinya anda merindui Taman Olimpik, dibina khusus untuk Sukan Musim Sejuk 2014, di bandar itu sendiri. Anda boleh melakukan perjalanan sehari ke Abkhazia jiran, tetapi berhati-hati - jika anda mempunyai tanda yang sesuai dalam pasport anda, anda boleh menghadapi masalah memasuki Georgia.

Bagi mereka yang sangat cinta dengan gunung, berjalan di sekitar pinggir Goryachiy Klyuch akan menjadi masa lapang yang sangat baik. Tidak semestinya seminggu untuk melawat semua pemandangan tempatan: di sini terdapat batu-batu yang indah, dan lembah yang dalam, dan gua-gua yang agak panjang.

Di Gelendzhik, anda perlu memanjat kereta kabel ke puncak rabung Markkhotsky, dari sana anda boleh menikmati pemandangan indah bandar dan pantai laut.

Petua berguna

Musim mana yang lebih baik?

Perlu diingatkan bahawa di setiap bandar musim pelawat berbeza, oleh itu, adalah mustahil untuk mengatakan musim mana yang terbaik. Sebagai contoh, di utara, di Yeisk, ia patut dikunjungi di laut hanya dari bulan Jun hingga Ogos, malah mudah untuk mengesan permulaan dan akhir musim dengan kereta api ke Moscow dan St. Petersburg, yang semata-mata tidak keluar dari musim.

Resorts di selatan, seperti Sochi dan Tuapse, bersedia untuk mengambil pecinta pantai pada bulan Mei dan September, tetapi pada bulan Julai dan Ogos, haba tempatan mungkin kelihatan tidak tertanggung. Balneological Anapa dan Hot Key meletakkan diri mereka sebagai resort sepanjang tahun, dengan baik, dan ia bernilai pergi ke gunung untuk langit hanya semasa musim sejuk yang paling sejuk.

Bagaimana untuk mempersiapkan perjalanan dengan kanak-kanak yang berumur berbeza?

Sekiranya terdapat beberapa kanak-kanak dalam keluarga, dan mereka berbeza dengan usia, seseorang perlu berhati-hati untuk membuat perjalanan sedemikian. Anda tidak boleh mengabaikan kepentingan mana-mana kanak-kanak, ibu bapa mesti pasti bahawa semua orang akan menyukainya pada saat ketibaan. Untuk percutian seperti itu, sangat wajar untuk mencari sebuah hotel atau pusat rekreasi keluarga dan membincangkan terlebih dahulu dengan infrastruktur hiburan panduan untuk kanak-kanak dari kedua-dua peringkat umur.

Dalam kes yang paling melampau, anda boleh melangkau kepentingan anak muda, tetapi anda perlu berunding dengan orang tua dan mendapatkan kelulusannya, berdasarkan pemahaman tentang sebab-sebab keputusan sedemikian.Jika tidak, bercuti yang lama ditunggu-tunggu di selatan yang dikehendaki bukannya kegembiraan sebenar hanya akan membawa kekecewaan, kerana salah seorang daripada kanak-kanak akan tetap tertekan dan tidak adil tersinggung.

Dalam video seterusnya anda akan mendapati webinar dari pengendali pelancongan "Dolphin" mengenai topik bercuti dengan anak-anak di rantau Krasnodar.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan