Di mana dan bagaimana untuk berehat di Evpatoria dengan kanak-kanak?

Kandungannya

Bersih pantai berpasir, laut hangat lembut, desa yang indah, banyak hiburan - semua ini menjadikan Evpatoria tempat yang bagus untuk berehat dengan kanak-kanak. Tetapi sebelum anda pergi, anda perlu tahu pada masa yang mana tahun ini lebih baik untuk pergi, di mana untuk tinggal, pantai, hiburan dan lawatan di resort. Jawapan kepada semua soalan ini, serta petua umum, dibentangkan di bawah.

Apa musim yang lebih baik untuk pergi bersama anak?

Percutian di Evpatoria pada musim panas adalah baik pada bila-bila masa, tetapi rehat di musim yang berbeza mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Pada bulan Jun, Crimea masih tidak terlalu panas, suhu udara agak selesa, tetapi laut masih boleh menjadi sejuk. Sebaliknya, selebihnya pada masa ini sedikit lebih, harga baucar dan perumahan tidak terlalu tinggi. Keluarga dengan kanak-kanak mempunyai peluang untuk berehat.

Julai - musim yang tinggi dan panas yang kuat. Percutian menjadi semakin banyak, harga semakin meningkat. Kanak-kanak disyorkan untuk tinggal di pantai hanya pada waktu pagi sehingga pukul 12 pagi dan petang selepas 16:00. Pada bulan Ogos, suhu udara menjadi lebih selesa, lautnya hangat, tetapi selebihnya lebih besar. Kadang-kadang sukar untuk mencari tempat di pantai.

Kebanyakan orang yang beristirahat di Evpatoria bersetuju bahawa masa terbaik untuk berehat dengan kanak-kanak adalah akhir bulan Ogos dan awal bulan September. Tempoh ini dipanggil musim baldu. Haba sudah menjadi semakin panas, suhu udara dan laut menjadi hampir sama. Pada masa ini, aliran pelancong menurun, dan harga perumahan jatuh. Sekiranya anda membuat keputusan untuk pergi ke Evpatoria pada akhir bulan Ogos atau awal bulan September, anda boleh menikmati laut hangat yang lembut, buah-buahan yang masak dan berehat dengan tenang dan agak anggaran.

Bagaimana untuk memilih perumahan?

Pilihan perumahan adalah perkara yang bertanggungjawab dan tidak selalu mudah, dan semua orang membuatnya berdasarkan keutamaan dan bajet mereka.

Bahagian pantai resort ini dibahagikan kepada tiga bahagian: bandar lama, bahagian tengah dan wilayah tempat resort terletak. sanatoriums. Agar tidak menyesal pilihan anda pada masa akan datang, anda mesti membaca ulasan orang-orang yang telah berehat di Evpatoria.

Terlepas dari jenis perumahan yang anda pilih, lebih baik untuk menetap dengan kanak-kanak yang hampir dengan laut mungkin, pada baris pertama, kerana perjalanan panjang dengan anak-anak boleh menyebabkan beberapa kesulitan.

Rumah tumpangan

Pension - adalah salah satu jenis rekreasi yang paling popular di Evpatoria. Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci kebaikan dan keburukan bercuti sedemikian.

Kelebihan rehat di sebuah asrama:

 • rumah asrama menganggap rest on the "all inclusive" system, yang sangat mudah untuk keluarga dengan anak kecil, seperti dalam hal ini tidak perlu menghabiskan waktu dan tenaga mencari kafe atau menyiapkan makanan sendiri;
 • di beberapa rumah asrama terdapat peluang untuk menjalani prosedur perubatan tambahan, yang boleh memberi manfaat bukan sahaja untuk ibu bapa, tetapi juga untuk kanak-kanak;
 • resort besar mempunyai kawasan berpagar besar mereka sendiri dengan taman permainan, yang kanak-kanak akan sangat menyukai;
 • kebanyakan resort mempunyai pantai peribadi dengan semua kemudahan;
 • Di beberapa rumah asrama terdapat animator yang bekerja dengan anak-anak dan menjalankan pelbagai aktiviti untuk mereka.

Jika kita bercakap mengenai kekurangan rehat di rumah-rumah asrama, mereka juga adalah:

 • Kebanyakan rumah-rumah asrama dibina semasa era Soviet, jadi tidak semua mereka membuat pembaikan yang baik dan mengekalkan tahap perkhidmatan yang sepatutnya;
 • sesetengah keluarga dengan kanak-kanak mungkin tidak begitu selesa dari segi makanan sekiranya anak-anak mereka tidak makan dengan baik dari meja biasa, kerana tidak semua rumah pendaki memiliki menu kanak-kanak yang berasingan;
 • Biasanya, dapur dan cerek tidak disediakan di dalam bilik, jadi tidak ada kemungkinan untuk memasak makanan yang berasingan untuk kanak-kanak kecil;
 • Kos rehat di rumah kos boleh agak tinggi (lebih mahal daripada menyewa bilik atau apartmen di sektor swasta).

Hotel

Hotel adalah jenis penginapan yang agak popular di Evpatoria. Membeli pelancongan biasanya melibatkan hanya tinggal di sebuah hotel, yang bintangnya bergantung pada keselesaan hidup dan perkhidmatan tambahan yang termasuk dalam harga. Bilik-bilik boleh berbeza: dari bilik standard yang sederhana hingga pilihan mewah. Harga akhir juga dipengaruhi oleh sistem makanan: makanan tidak termasuk dalam harga, mungkin terdapat pilihan setengah papan (hanya sarapan pagi atau sarapan pagi dan makan malam yang disertakan), sebuah rumah tumpangan (sarapan, makan tengahari dan makan malam termasuk) dan semua termasuk (percuma bukan sahaja makanan, tetapi juga minuman).

Bagi kanak-kanak dengan kanak-kanak, pilihan yang sangat mudah adalah hotel keluarga, bilik di mana pangsapuri terdiri daripada beberapa bilik, bilik mandi dan dapur.

Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci kelebihan dan kekurangan tinggal di hotel. Kelebihan hotel:

 • Berbeza dengan rumah asrama, hotel adalah jenis penginapan yang lebih selesa;
 • Kadar bilik termasuk perkhidmatan pembersihan di dalam bilik;
 • hotel besar mempunyai kawasan berpagar besar dan pantai peribadi;
 • Seringkali kolam renang dan bentuk hiburan lain di tapak, dan animator bekerja untuk kanak-kanak.

Antara kekurangan hidup di sebuah hotel adalah perkara-perkara berikut:

 • Sering kali bilik-bilik tidak mempunyai dapur, yang tidak selalunya mudah untuk keluarga dengan kanak-kanak kecil;
 • Kadang-kadang huraian hotel oleh pengendali pelancongan tidak sepadan dengan realiti.

Walau bagaimanapun, sebelum membeli pelancongan, anda mesti membaca ulasan dan memberi perhatian kepada penarafan hotel yang anda suka.

Rumah tetamu

Rumah-rumah tetamu pada asasnya adalah sektor swasta. Selalunya, pemilik rumah menyewa bilik atau apartmen (dan kadang-kadang seluruh rumah) untuk disewa, sementara dia tinggal di rumah yang sama atau berdekatan. Seperti mana-mana jenis perumahan, rumah tetamu mempunyai kebaikan dan keburukan mereka.

Kelebihan rumah tetamu:

 • selesa dan selesa untuk hidup dengan kanak-kanak, kerana mereka menyediakan semua kemudahan dan ketersediaan dapur dan dimaksudkan untuk satu atau beberapa keluarga;
 • setiap keluarga boleh memilih jenis perumahan yang sesuai dengan mereka, bergantung pada pilihan dan anggaran mereka;
 • mungkin mempunyai pelbagai harga yang berbeza, semuanya bergantung kepada bilangan bilik, lokasi, pembaikan dan kemudahan yang disediakan;
 • apartmen kanak-kanak akan mempunyai ruang lebih banyak daripada di dalam bilik hotel;
 • biasanya di rumah tetamu lebih tenang daripada di hotel atau rumah tumpangan (tentu saja, banyak bergantung kepada jiran).

Tetapi rumah tetamu mempunyai kelemahan mereka:

 • Makanan biasanya tidak termasuk dalam harga;
 • tidak mempunyai kawasan berpagar besar dan pantai mereka sendiri;
 • Tidak ada animasi dan hiburan lain untuk kanak-kanak dan orang dewasa di rumah tetamu.

Kem kanak-kanak

Kem kanak-kanak bertujuan untuk kanak-kanak lain tanpa ibu bapa dan dibahagikan kepada jenis bergantung kepada tujuan mereka. Ini mungkin kem bahasa, kem kesihatan (ini termasuk kebanyakan kem kanak-kanak, yang paling popular adalah Radiant dan Salut) dan kem sukan (sebagai contoh, Sports Olympus dan Pusat Sukan Evolusi).

Pantai

Pantai-pantai adalah kebanggaan berasingan Evpatoria. Pasir bersih, laut hangat, kemasukan mudah ke dalamnya - inilah yang menarik keluarga dengan anak-anak datang ke sini. Pantai bandar adalah percuma. Kebanyakan resort dan hotel besar boleh memiliki wilayah berpagar mereka sendiri dengan semua kemudahan.

Pantai yang terletak di bahagian lama kota, adalah batu, memasuki laut tidak selesa untuk kanak-kanak. Pantai di pusat bandar berpasir. Pembersihan harian dijalankan di wilayahnya. Di sini ia akan memudahkan kanak-kanak kecil berenang.Terdapat banyak hiburan untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Hiburan

Di Evpatoria, kanak-kanak tidak akan bosan, kerana bagi mereka ada banyak hiburan di resort.

 • Di Frunze Street terdapat sebuah taman hiburan.
 • Di Tokarev Street terdapat kebun binatang kecil, serta taman dengan bulatan untuk anak-anak.
 • Terdapat dolphinarium di Embankment, yang akan menarik untuk dikunjungi bukan sahaja untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa.
 • Di Gorky Embankment dan di jalan-jalan utama di bandar terdapat galeri menembak, bilik ketawa, banyak taman permainan.
 • Di Bartenev Street terdapat teater kanak-kanak yang sangat menarik dan tidak biasa "Golden Key", pelakon yang juga anak-anak. Teater ini berfungsi pada bulan Jun.
 • Di Teater Square adalah teater. Pushkin, menawarkan persembahan dan program persembahan interaktif.
 • Di luar kota terdapat sebuah taman air, yang akan menjadi menarik bagi anak-anak dari segala usia.
Taman hiburan
Dolphinarium
Teater Kanak-kanak "Kunci Emas"
Taman air

Lawatan

Crimea adalah tempat yang mempunyai sejarah dan budaya yang kaya, ada sesuatu untuk dilihat di sini. Di bawah adalah senarai lawatan paling popular yang boleh anda pergi dari Evpatoria:

 • lawatan ke Yalta;
 • istana di Livadia;
 • Taman Botani Nikitinsky;
 • Bakhchisarai;
Lawatan ke Yalta
Istana di Livadia
Nikitinsky Botanical Garden
Bakhchisarai
 • Gua Chatyr-Dag;
 • Taigan Safari Park;
 • kereta kabel di Gunung Ai-Petri;
 • Gunung Demerdzhi dan Lembah hantu di Alushta.
Gua Chatyr-Dag
Safari Park "Taigan"
Cableway di Gunung Ai-Petri
Gunung Demerdzhi dan Lembah hantu di Alushta

Petua umum

Mereka yang merancang untuk berehat di Evpatoria boleh diberi beberapa cadangan. Dengan mengikuti mereka, anda boleh membuat percutian anda lebih selesa.

 • Jika kita bercakap mengenai sektor swasta, maka lebih dekat ke laut adalah rumah-rumah, pangsapuri lebih banyak dikeluarkan dari pantai.
 • Jika anda bercadang untuk memasak makanan anda sendiri, maka ia akan menjadi lebih menguntungkan untuk membeli produk di pasaran, dan bukan di kedai.
 • Jika tiada pemanas air di rumah yang anda sedang merancang untuk menyewa, maka anda perlu mencuci seperti yang dijadualkan.
 • Sebelum memilih perumahan, mengkaji peta bandar, pastikan anda membaca ulasan pelancong.
 • Dengan kanak-kanak lebih baik anda mengambil kit pertolongan cemas, yang akan mengandungi semua ubat yang diperlukan.
 • Adalah lebih baik untuk memiliki wang tunai dengan anda, kerana ATM di sini tidak di mana-mana untuk dijumpai, dan tidak semua kafe dan restoran menerima kad kredit.
 • Sekiranya anda bercadang pergi bercuti pada bulan September, kemudian bawa perkara hangat dengan anda, kerana ia boleh menjadi sejuk pada waktu malam.
 • Lebih baik menyimpan semua dokumen di satu tempat dan tidak membawa bersama anda, supaya tidak hilang.

Untuk maklumat tentang di mana dan cara terbaik untuk berehat di Evpatoria dengan keluarga anda, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan