Rehat di Feodosia: tempat tinggal dan apa yang boleh dikunjungi dengan kanak-kanak?

Kandungannya

Antara tempat peranginan Crimea Theodosius sering disebut sebagai tempat yang paling "kebudak-budakan" untuk rekreasi, kerana ada pantai yang baik dan ada tempat di mana orang dewasa boleh berjalan, tetapi anak-anak dapat bosan, tidak ada infrastruktur yang mencukupi. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mencari pendapat positif tentang cuti dengan kanak-kanak di 70,000 kota ini, jadi anda tidak perlu segera mengkritik keadaan tempatan, mungkin ini adalah pilihan percutian yang akan diingati oleh anak anda untuk hidup.

Ciri khas

Istirahat di Crimea menarik ramai pelancong yang berpotensi kerana pantai selatan semenanjung ini, yang merupakan kawasan pelancongan utama, dicirikan oleh iklim subtropika. Pernyataan yang sangat penting perlu dibuat di sini: Feodosia tidak tergolong dalam zon iklim subtropika, untuk sampai ke subtropika, anda perlu melakukan perjalanan beberapa belas kilometer ke barat daya. Iklim di resort ini betul-betul dianggap sebagai peralihan di antara padang rumput sederhana, menyerupai keadaan yang sama di kebanyakan pantai Wilayah Krasnodar, dan sebenarnya subtropika.

Walau bagaimanapun, ini mempunyai kelebihannya, sebagai contoh, pada puncak musim panas (Julai-Ogos) tidak ada panas terik di sini, seperti dalam Yalta yang sama. Purata hujan tahunan yang kecil dan kelembapan yang rendah menjadikannya lebih mudah untuk bertolak ansur dengan suhu yang tinggi dan memberi lebih banyak hari cerah setahun daripada banyak tempat peranginan lain di Crimea. Musim di sini berlangsung dari kira-kira akhir Mei hingga awal bulan September.

Dan walaupun terdapat beberapa tontonan yang menakjubkan dan hiburan kanak-kanak lain di sini, ramai pelancong dengan anak memilih Theodosius, menjelaskan ini kerana beberapa sebab.

  • Pertama sekali, di sini seabed turun sangat kosong, iaitu, untuk puluhan meter dari pantai, kanak-kanak masih boleh bermain-main di dalam air, dan ibu bapa tidak mempunyai sebab untuk bimbang.
  • Kedalaman laut yang cetek menyumbang kepada fakta bahawa mereka dipanaskan dengan baik oleh sinar matahari. Di samping itu, ribut dan gangguan lain di dalam air tidak tipikal untuk tempat ini.
  • Air laut bersih - pihak berkuasa tempatan memastikan bahawa pelbagai jenis buangan dari mana-mana asal tidak dibuang ke laut. Terutamanya air tulen dianggap tidak di Theodosia sendiri, tetapi di kawasan terdekatnya.

Walau bagaimanapun, perlu dikatakan bahawa dengan pengumpulan besar orang dari bawah penangguhan berpasir meningkat, dan selepas ribut jarang berlaku, jumlah alga yang meningkat.

  • Hampir semua pantai Crimea agak sempit. Walau bagaimanapun, disebabkan Feodosia tidak menghadkan pergunungan dan keturunan ke laut agak lembut, di sini pantai cukup luas untuk menampung sejumlah besar pelancong dan memberikan ruang kanak-kanak untuk permainan aktif.
  • Bandar itu sendiri juga sesuai untuk cuti - ia tenang di sini, penduduk tempatan sopan dan mesra. Makanan akan agak murah kerana hakikat bahawa pelancongan utama "magnet" masih sedikit berbeza. Feodosia dan persekitarannya sesuai untuk mendaki, yang boleh menjadi tambahan tambahan untuk bersantai dengan remaja.

Di mana untuk tinggal?

Jika anda hanya berminat dengan hotel terbaik, maka tidak masuk akal untuk pergi ke Feodosia - infrastruktur resort di peringkat tertinggi benar-benar tidak boleh didapati di sini. Malah kolam renang anda sendiri di hotel atau animasi kanak-kanak adalah kemewahan, yang mana anda perlu pergi lebih jauh, ke arah Yalta, dan hanya ada perkhidmatan seperti di sekitar Feodosia.Dan walaupun ada bilik yang ditawarkan kepada pelanggan pada harga lebih daripada 10 ribu Rubel setiap malam, anda sepatutnya berfikir sepuluh kali sebelum membuat tempahan: mereka mungkin tidak begitu bernilai.

Majoriti pengunjung lebih suka tinggal di hotel kelas menengah untuk beberapa ribu rubel setiap bilik. Cukup aneh, ia akan menjadi lebih murah untuk menetap di pusat Feodosia daripada di pinggir bandar, dan syarat-syarat, sebagai peraturan, lebih baik di pusat bandar. Di pinggir pinggir, sebahagian besar resort persendirian biasanya dibentangkan, yang menganggap kelebihan utamanya adalah jauh dari bandar, privasi atmosfera dan akses langsung ke garisan pertama. Pada masa yang sama, sesetengah institusi sedemikian melihat penentu setinggan separa undang-undang.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk memberi tumpuan kepada rumah tumpangan di pusat bandar, terutamanya di negeri ini. Mereka boleh ditempah terlebih dahulu (bagaimanapun, bersedia bahawa terdapat banyak orang seperti itu), atau anda boleh bersetuju di tempat itu. Dalam kes yang kedua, keadaan akan menyerupai orang-orang Soviet, tetapi, sebaliknya, rehat dapat menelan belanja beberapa ratus rubel setiap orang setiap hari. Bagi kanak-kanak, anda boleh memilih satu atau sanatorium kanak-kanak lain, sebagai contoh, "Gelombang" yang terkenal, tetapi mereka tidak boleh tinggal di sana dengan ibu bapa mereka.

Secara umum, perumahan swasta juga dianggap sebagai pilihan yang baik, syarat-syarat di sini mungkin tidak menonjol, tetapi pilihan ini akan menjadi sangat belanjawan. Pengumuman mengenai penyerahan perumahan tersebut digantung di sini secara literal pada setiap tiang.

Apa yang hendak dikunjungi?

Adapun perkara-perkara menarik untuk kanak-kanak, ada sangat sedikit dari mereka - banyak meter tidak dilengkapi dengan taman permainan asas. Dengan anak-anak, ia tetap berjalan hanya di bandar itu sendiri, yang dibezakan oleh sisa-sisa seni bina kuno di pusat bersejarah, dan persekitaran yang indah. Pada masa yang sama, pelancong berpengalaman memberi amaran bahawa untuk berjalan kaki dengan bayi, ia patut mengambil kereta dorong dengan anda, kerana persimpangan yang besar dari bantuan tempatan sangat kondusif untuk keletihan cepat kaki kecil.

Semua hiburan kanak-kanak terletak pada infrastruktur pantai biasa, yang bagi orang yang tinggal jauh dari laut, mungkin juga kelihatan seperti syurga sebenar. Ini, pertama sekali, adalah mengenai perjalanan pantai yang tipikal seperti trampolin dan slaid kembung, yang mana anda boleh bergolek ke dalam kolam kecil. Alternatif mungkin meluncur pada pisang.

Pendek kata, sekiranya keluarga sudah mempunyai pengalaman untuk bersantai di pelbagai resort tepi pantai, dan kanak-kanak itu tidak mungkin bersukacita di pantai yang cetek di pantai, Theodosia kemungkinan besar akan agak kecewa dengan kanak-kanak itu. Benar, semuanya agak dekat di Crimea, kerana mereka yang benar-benar kekurangan infrastruktur boleh mendapatkan bas ke Koktebel - terdapat sekurang-kurangnya dolphinarium dan taman air sepenuhnya. Perjalanan ini akan mengambil kira setengah jam dalam satu arah, bas ke arah ini berjalan dengan kerap.

Petua dan cara

Dengan semua kelemahan infrastruktur kanak-kanak tempatan, banyak ulasan menunjukkan bahawa ramai ibu bapa masih membawa anak-anak mereka ke sini untuk berehat. Mempelajari impresi cuti mereka, anda boleh membuat senarai kecil cadangan yang akan membantu untuk mengaturkan lebih baik yuran.

  • Theodosius masih tidak berada di subtropika, kerana terdapat keadaan cuaca yang tiba-tiba dan agak tajam apabila cuaca tidak boleh dipanggil panas walaupun pada musim panas. Jaket cahaya windproof di sini boleh berguna dalam mana-mana bulan.
  • Oleh kerana sekatan antarabangsa yang dikenakan selepas pencabulan Crimea ke Daripada Rusia, mungkin terdapat masalah dengan pengeluaran wang tunai di ATM, dan walaupun wang ditarik balik, komisen boleh mengejutkan.

Di kedai-kedai, ia juga jauh dari mungkin untuk membayar dengan kad, jadi ia bernilai stok dengan jumlah tunai tertentu.

  • Pengunjung dari kawasan utara terkejut dan ketakutan dengan jumlah dan saiz serangga tempatan. Di sini terdapat lipan, dan labah-labah, walaupun tidak beracun (menurut orang tempatan), menakutkan dengan saiz mereka, mencapai beberapa sentimeter.Adalah jelas bahawa tontonan kanak-kanak seperti itu boleh membawa kepada seram yang tidak dapat dijelaskan, oleh itu, perlu ditumpuk terlebih dahulu dengan penghalau serangga yang kuat.
  • Dalam semua aspek lain, perlu untuk memasang seperti biasa, tidak lupa untuk mengambil kit pertolongan cemas yang dilengkapi dengan baik supaya, dalam hal ini, tidak mencari farmasi bulat-jam di sebuah bandar kecil.
  • Untuk yang terkecil, adalah berguna untuk membawa bersama anda makanan bayi jenis biasa sekiranya tidak ada makanan sedemikian.

Mengenai di mana lagi anda boleh berehat di Crimea dengan murah, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan