Tabiat tersisa di Alushta dengan anak-anak

Kandungannya

Di satu pihak, Alushta bukanlah sebuah resort yang terkenal di dunia, di mana semua orang mahu datang, di pihak lain - anda perlu berehat setiap tahun. Kanak-kanak memerlukannya lebih daripada orang dewasa, jika belanjawan keluarga tidak membenarkan membawa kanak-kanak ke pusat peranginan yang diterima umum, ia patut membawa mereka sekurang-kurangnya ke Alushta pada musim panas.

Bandar Crimean

Deskripsi Alushta harus bermula dengan fakta bahawa bandar kecil ini (dengan penduduk sehingga 30 ribu orang) terletak di pantai selatan Crimea, kira-kira 30 kilometer dari Yalta yang lebih terkenal - mutiara yang diakui secara umum di kawasan pelancongan ini. Di sini, pelancong akan mencari lokasi yang mudah di antara laut dan gunung, dan pihak berkuasa tempatan, yang menyedari daya tarikan bandar untuk pelawat, telah banyak dilakukan sejak beberapa dekad yang lalu untuk mewujudkan infrastruktur pelancongan yang sesuai.

Iklim tempatan harus dipanggil peralihan: dari sederhana, padang rumput ke subtropis. Gunung-gunung yang melindungi pantai laut di barat daya Alushta, mempunyai dua pas sekaligus, memastikan pencerobohan berterusan massa udara dari kawasan tengah Crimea dengan yang datang dari laut. Akibatnya, keadaan agak menyenangkan dibuat untuk rekreasi, kerana musim panas panas dan kering (dengan udara kering, haba lebih mudah untuk dirasakan), dan sebahagian besar hujan jatuh pada musim sejuk.

Musim berenang di sini dianggap tempoh dari Mei hingga Oktober, tetapi bagi pelancong dengan kanak-kanak, lebih baik untuk mengehadkannya pada tempoh dari bulan Jun hingga September, kerana bayi diketahui lebih mudah terkena selsema.

Sudah tentu, kerana pantai sahaja, Alushta tidak akan menjadi begitu terkenal. Banyak pemandangan di sekitarnya membantu beliau untuk menarik pelancong. Pertama sekali, kita bercakap mengenai banyak tempat yang indah di pergunungan di sekelilingnya, yang menarik lebih ramai tetamu dari laut.

Gunung Chatyr-Dag, Demerdzhi dan Kastel, serta Lembah Hantu yang terkenal, pastinya bukan hanya orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Bingkai beberapa tempat ini dapat dilihat, sebagai contoh, dalam "Kapten Coklat" yang terkenal.

Alushta adalah bandar purba di wilayahnya yang mewakili Empayar Byzantine dan Khazar Kaganate, Genoa dan Turki dengan Tatar berpotongan. Tidak menghairankan bahawa terdapat sejumlah besar tapak bersejarah yang mungkin menarik bagi remaja yang berminat dalam sejarah penaklukan. Bagi mereka yang suka belajar budaya, pemandangan agama Kristian dan Islam akan menjadi menarik.

Terdapat banyak muzium pelbagai jenis di Alushta, beberapa di antaranya mungkin menarik untuk remaja, contohnya, Muzium Bencana Air. Alushta Aquarium, Dolphinarium dan Taman "Crimea in Miniature" boleh menjadi tempat yang bagus untuk lawatan keluarga.

Jenis tarikan boleh dipanggil bas troli jarak jauh, yang boleh mencapai Yalta yang sama. Tidak semestinya, anda boleh mencari tempat di mana "bertanduk" akan keluar dari negara ini dan memandu puluhan kilometer melalui hutan gunung yang tebal. Yalta sendiri, dengan cara itu, boleh membantu dengan baik, jika atas sebab tertentu pemandangan Alushta tidak menyebabkan minat yang sepatutnya.

Tempat tinggal: pilihan

Hotel terbaik dengan makanan, kolam renang peribadi dan pantai terletak di pusat resort, berhampiran Embankment, yang juga merupakan tempat yang sangat indah untuk berjalan kaki.Jika anda sudah terinspirasi dan memutuskan untuk menyelesaikannya di Alushta, penjelasan penting harus dibuat: tidak layak tinggal di sini dengan kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, dan pada prinsipnya, kanak-kanak di bandar ini mungkin tidak selesa. Hakikatnya adalah bahawa bahagian bandar ini, sebagai tempat yang paling popular, dibezakan oleh tahap yang agak tinggi bunyi bising, jadi orang muda lebih suka daripada pasangan yang sudah berkahwin dengan bayi.

Kebanyakan pelancong ini datang ke Alushta untuk menetap sanatoriums atau rumah tumpangan. Keadaan setempat menjadikan bandar ini sebagai resort iklim, walaupun Botkin menulis bahawa iklim di sini jauh lebih sihat daripada di Yalta. Ini menyumbang kepada peredaran berterusan massa udara. Anda perlu memilih sanatorium dengan cara yang paling sesuai untuk hidup dengan kanak-kanak.Lagipun, kekhususan institusi sedemikian hanya melibatkan penciptaan semua syarat yang diperlukan untuk kehidupan keluarga.

Pada masa yang sama, tidak semua sanatorium direka untuk ketibaan kanak-kanak, jadi apabila memilih, anda perlu membiasakan diri dengan semua syarat terlebih dahulu, dan jika ada yang tidak jelas, maka hubungi rumah tumpangan untuk bertanya soalan yang menarik.

Secara tradisinya, yang termurah adalah penginapan yang disewa, dan di Alushta menawarkan untuk menetap dengan penduduk setempat yang lebih daripada cukup. Pada masa yang sama, perlu menimbang semua kebaikan dan keburukan, sebagai contoh, kos rendah perumahan yang besar secara automatik mungkin bermakna keperluan memasak sendiri, yang juga menjimatkan wang, tetapi tidak dapat dianggap sebagai rehat yang baik.

Anda juga harus berhati-hati memilih perumahan - ia harus terletak di kawasan yang tenang, dari mana ia akan mudah untuk sampai ke laut. Pusat dan Sudut Profesor yang paling sesuai untuk hidup dengan kanak-kanak.

Pinggiran dan pinggir bandar menawarkan harga yang berpatutan sama sekali, tetapi mungkin terlalu tenang dan membosankan, jadi anda perlu mempunyai kereta sendiri atau stok dengan wang untuk pengangkutan awam.

Kem kanak-kanak

Jika tidak ada peluang untuk pergi ke laut dengan anak-anak, anda boleh menghantarnya ke kem kesihatan sendiri, tanpa diiringi oleh ibu bapa mereka. Alushta sebagai tempat untuk rekreasi kanak-kanak sesuai dengan sempurna. Ia berlimpah di banyak kem, dan sekurang-kurangnya ada di antara mereka layak pertimbangan yang lebih terperinci.

 • "Pantai". Kem kanak-kanak ini terletak di Big Alushta yang dipanggil. Ia jauh dari pusat bandar, oleh itu ia menyiratkan privasi yang lebih besar. Adalah bodoh untuk mengadu tentang lokasi, kerana, di satu pihak, wilayah itu mempunyai akses terus ke pantai-pantai kecil kerikil, di sisi lain, gunung yang telah disebutkan di atas Kastel bermula. Sebagai tambahan kepada set hiburan hiburan kem dan hiking yang menarik di pergunungan, kanak-kanak juga ditawarkan menunggang katamaran.

Pentadbiran sangat teliti dalam memantau keamanan - tidak hanya ada instruktur renang di staf kem, tetapi juga pelayar penyelamat.

 • Cypress. Ciri utama kem kanak-kanak ini adalah lokasi yang unik di atas pasir yang berpasir sedikit menonjol ke laut, dikelilingi oleh semua sisi oleh gunung dan hutan konifer. Hasilnya adalah suasana unik laut, gunung dan udara hutan pada masa yang sama, yang mempunyai kesan yang sangat positif terhadap kesihatan anak-anak yang berehat. Pada masa yang sama, pusat rekreasi terletak di sempadan Alushta sendiri, jadi tidak sukar untuk sampai ke sana.
 • "The Seagull". Rumah tumpangan kanak-kanak ini dianggap sebagai perkhemahan yang mengagumkan di zaman Soviet. Kemudian projek itu, yang dibangunkan dan dilaksanakan khusus untuk aktiviti kanak-kanak, bahkan menerima Hadiah Negeri dalam Seni Bina. Pencipta rumah tumpangan itu meletakkan hak badannya di taman subtropika, jadi kem yang indah, seperti ini juga harus dicari.

Rekreasi melibatkan pembangunan penuh kanak-kanak - alasan sukan untuk sukan pasukan dan perpustakaan telah dibina.Anak-anak kreatif tidak akan ditinggalkan tanpa pentas untuk persembahan sama ada, kerana wilayah itu mempunyai rumah kebudayaannya sendiri untuk 450 penonton, sehingga semua pelawat lain dapat menikmati seni itu juga.

Lawatan dan hiburan

Istirahat di pantai, sebagai peraturan, minat ibu bapa lebih banyak daripada anak-anak mereka, dan terutama mereka yang belum mencapai usia remaja. Tidak menghairankan bahawa pelancong yang melawat mempunyai keperluan semula jadi untuk mengisi semula diri mereka dengan emosi tambahan, setelah melakukan lawatan. Sejak Alushta adalah sebuah bandar yang agak kecil, dan semua pemandangan yang dijelaskan dapat dilihat semasa hiking, lawatan biasanya melibatkan perjalanan jauh dari bandar dan melawat bandar-bandar lain di pantai selatan Crimea. Terdapat beberapa laluan seperti itu, jadi perjalanan ke setiap bandar perlu dipertimbangkan secara berasingan.

 • Yalta Jika anak-anak bosan, anda boleh membawa mereka ke sini untuk menunggang kereta kabel tinggi di Gunung Ai-Petri, dari mana pemandangan indah bandar dibuka. Yang termuda tidak akan dibenarkan di sini, tetapi untuk bayi berumur 7 tahun dan ke atas akan ada peluang yang bagus untuk menikmati teh dan gula di puncak, tetapi orang dewasa tidak akan kecewa.

Anda tidak boleh mengharapkan prosedur itu akan berlalu dengan cepat - untuk memulakan, anda perlu berdiri dengan baik dalam barisan, kerana daya tariknya sangat popular.

 • Air Terjun Jur-Jur, terletak di pergunungan Crimean, kerana banyaknya ia boleh menjadi air terjun tertinggi dalam hidup, kerana airnya jatuh dari ketinggian kira-kira seratus meter. Bagaimanapun, lawatan ini harus digabungkan dengan sesuatu yang lain, jika tidak, mungkin terdapat sedikit tanggapan.
 • Alupka terkenal dengan istana dan vila mewah. Tetapi tarikan utama adalah Nest Swallow yang terkenal. Pelancong yang berpengalaman menyedari bahawa seni bina tempatan bukan sahaja dihargai oleh orang dewasa, tetapi juga mengambil nafas daripada kanak-kanak, memaksa mereka untuk percaya pada kisah dongeng yang telah menjadi kenyataan. Semasa perjalanan di sini, biasanya disyorkan untuk mengambil tur paling lengkap.
 • Rizab Semula Jadi Crimean adalah baik kerana ia adalah salah satu kawasan padang pasir yang tersisa bukan sahaja di Crimea, tetapi di seluruh Eropah Timur. Di sini anda boleh melihat haiwan yang sebenar dan mendengar cerita-cerita menarik mengenai panduan tentang cara hidup mereka, supaya anak-anak pasti menikmati.

Ulasan: tera berehat

  Secara jujur, komen mengenai cuti keluarga dengan kanak-kanak di Alushta boleh didapati dengan sangat berbeza. Commentators secara umumnya boleh dibahagikan kepada dua kategori: mereka yang mengetahui tempat-tempat ini selama bertahun-tahun dan benar-benar di mana-mana, kecuali Crimea, dan tidak berehat, serta mereka yang mempunyai sesuatu untuk membandingkannya. Yang pertama dijangka optimistik. Mereka suka iklim tempatan dan kehadiran pelbagai tarikan di kawasan ini. Kerana bukan keluarga yang paling kaya dari Moscow, di mana harga secara tradisinya tinggi, harga tempatan kelihatan agak munasabah, jadi mereka menasihati datang ke sini dengan anak-anak.

  Mereka yang telah melihat banyak pusat peranginan biasanya sangat kritikal. Adalah menjadi perhatian bahawa rantau ini telah disubsidi selama beberapa dekad - infrastrukturnya kelihatan lemah, dan penduduk tempatan tidak digunakan untuk menyelesaikan masalah mereka tanpa bantuan luar. Dalam pelancong, mereka hanya melihat sumber pengayaan segera, supaya tidak bimbang tentang kehidupan selepas akhir musim cuti. Ini mempunyai sedikit kesan terhadap sikap mereka terhadap pelawat, yang secara harfiah berhutang kepada mereka.

  Kemungkinan besar, banyak juga bergantung pada tempat penyelesaian dan sifat pelancong, tetapi pada keseluruhannya Alushta adalah resort kelas menengah bukan untuk senegara terkaya.

  Bersantai dengan keselesaan seluruh keluarga boleh berada di banyak hotel di Alushta. Dalam video seterusnya, lihat gambaran keseluruhan salah satu hotel di bandar.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan