Dyspnea kanak-kanak

Kandungannya

Pada bayi terdapat banyak penyakit yang berbeza yang membawa kepada penampilan pernafasan yang cepat. Dyspnea dalam kanak-kanak boleh berbahaya dan memerlukan pemantauan mandatori.

Apa itu?

Setiap orang mengalami pernafasan yang cepat semasa hidupnya. Ia boleh berlaku akibat pelbagai sebab fisiologi, dan juga dalam pelbagai penyakit.

Dyspnea dalam kanak-kanak adalah keadaan yang disertai dengan peningkatan frekuensi pernafasan di atas norma usia. Keterukannya bergantung kepada banyak faktor asal dan ditetapkan secara individu.

Menilai respirasi luar menggunakan kriteria khas. - kekerapan pernafasan pernafasan seminit. Ia ditentukan agak mudah. Untuk mengetahui kekerapan pernafasan per minit seminit, cukup untuk mengira berapa banyak nafas yang dilakukan oleh anak dalam 60 saat. Ini akan dianggap sebagai nilai yang dikehendaki.

Kekerapan pernafasan tidak tetap dan bergantung kepada umur. Terdapat jadual khas yang menunjukkan nilai normal penunjuk ini pada kanak-kanak berumur yang berbeza. Bayi yang baru lahir bernafas lebih kerap daripada bayi yang lebih tua. Ini disebabkan saiz kecil paru-paru dan kapasiti yang agak kecil dari tisu paru-paru.

Bayi tahun pertama kehidupan bernafas dengan kekerapan kira-kira 35-35 nafas seminit. Pada usia tiga tahun, kanak-kanak bernafas sedikit kurang - 25-30 kali dalam 60 saat. Kanak-kanak usia prasekolah boleh bernafas dengan kekerapan kira-kira 20-25 kali seminit. Pada remaja, pernafasan menjadi hampir dewasa, dan frekuensi normal pernafasan per minit adalah 18-20.

Sebabnya

Pelbagai faktor membawa kepada kemunculan dyspnea. Mereka boleh menjadi fisiologi dan patologi. Untuk menilai tahap keterukan keadaan, bilangan pernafasan per minit seminit telah diperhitungkan. Keterukan sesak nafas mungkin berbeza dan bergantung kepada pelbagai sebab yang mendasari.

Penampilan pernafasan yang cepat membawa kepada:

 • Cepat berjalan atau berjalan. Aktiviti fizikal aktif menyumbang kepada hakikat bahawa kekerapan pernafasan pergerakan meningkat seminit. Ini disebabkan oleh keperluan badan yang semakin meningkat untuk menyerap organ-organ dalaman dengan oksigen. Apabila aktiviti fizikal meningkatkan penggunaan oksigen, yang ditunjukkan pada kanak-kanak itu rupa sesak nafas.
 • Akibat jangkitan. Pada suhu badan yang tinggi, kekerapan pernafasan meningkat beberapa kali. Selalunya, demam berlaku dalam penyakit berjangkit. Penyakit bakteria dan virus menyebabkan gejala mabuk dalam kanak-kanak, yang boleh nyata sebagai pernafasan yang cepat.
 • Penyakit paru-paru dan sistem bronkopulmonari. Perubahan patologi yang berlaku dalam penyakit-penyakit seperti itu, membawa kepada fakta yang mengalami hipoksia oksigen yang teruk. Agar tisu untuk mendapatkan lebih banyak oksigen, ia memerlukan lebih banyak pernafasan.
 • Kegagalan pernafasan. Ia boleh membangunkan kedua-dua keadaan akut, tiba-tiba, dan dalam penyakit kronik jangka panjang. Kegagalan pernafasan biasanya disertai oleh peningkatan pernafasan pernafasan yang berterusan setiap minit.
 • Penyakit sistem kardiovaskular. Kecacatan jantung dan kecacatan yang diperolehi sering menyebabkan badan memerlukan oksigen yang meningkat. Untuk memastikan ini, peningkatan kadar pernafasan. Seringkali, dalam penyakit jantung dan saluran darah, kegagalan kardiovaskular dan pernafasan digabungkan.
 • Obesiti. Berat badan berlebihan juga mengalami kesukaran bernafas. Malah aktiviti fizikal yang paling biasa boleh membawa kepada penampilan pernafasan yang cepat. Obesiti yang teruk sentiasa disertai oleh sesak nafas. Untuk menormalkan pernafasan adalah penting untuk mencapai penurunan berat badan kepada nilai normal.
 • Tumor. Untuk pertumbuhan tumor memerlukan sejumlah besar oksigen. Ini ditunjukkan oleh penampilan sesak nafas yang berterusan dalam kanak-kanak. Pada peringkat awal pertumbuhan tumor, pernafasan tetap normal. Kejadian penyakit yang teruk dan perkembangan pesat tumor membawa kepada fakta bahawa kanak-kanak itu mula mengalami kesukaran bernafas yang ketara.
 • Tromboembolisme pulmonari. Patologi yang cukup langka. Boleh berkembang dalam pelbagai keadaan patologi. Keadaan ini memerlukan kemasukan ke hospital kecemasan bayi di hospital. Tanpa rawatan, prognosis sangat miskin.
 • Anemia pelbagai asal usul. Pengurangan hemoglobin dan sel darah merah dalam darah membawa kepada fakta bahawa ketepuan oksigen jatuh dengan ketara. Dyspnea dalam keadaan ini adalah terutamanya kompensasi. Untuk menghapuskan kekurangan oksigen diucapkan, kekerapan pernafasan pergerakan meningkat.
 • Kecederaan traumatik. Kecederaan kepada sistem pernafasan akibat jatuh sering dijumpai pada kanak-kanak. Biasanya, keadaan akut seperti ini disertai dengan penampilan pernafasan yang cepat. Patah tulang rusuk, mengikut statistik, adalah patologi traumatik yang paling biasa pada kanak-kanak. Kesakitan yang teruk juga menyumbang kepada pernafasan yang lebih cepat.
 • Negeri neurotik. Penyakit sistem saraf menyebabkan peningkatan pernafasan. Kegagalan pernafasan dalam patologi tersebut tidak pernah terbentuk. Tekanan yang teruk atau pengalaman psiko-emosi yang kuat dalam keadaan juga membawa kepada fakta bahawa sesak nafas muncul. Malah keseronokan biasa sering menyumbang kepada peningkatan pernafasan yang ketara, terutamanya dalam bayi yang mudah tersinggung.

Pandangan

Keterukan nynspnea mungkin berbeza. Ini sebahagian besarnya ditentukan oleh sebab yang menyumbang kepada penampilannya.

Untuk menentukan keterukan sesak nafas, doktor menggunakan klasifikasi khas. Ia digunakan untuk menentukan keterukan sesak nafas pada kanak-kanak.

Keterukan kenaikan kadar pernafasan boleh:

 • Ijazah ringan Dalam kes ini, sesak nafas muncul semasa berjalan pantas dan aktif, berjalan atau membuat gerakan fizikal aktif. Semasa berehat dalam kes ini, sesak nafas tidak hadir sepenuhnya.
 • Tahap sederhana. Kemunculan sesak nafas dalam kes ini mungkin berlaku apabila melakukan aktiviti isi rumah harian. Ini membawa kepada perubahan tingkah laku kanak-kanak. Dari sisi, kanak-kanak menjadi lebih perlahan, kurang bermain dengan rakan-rakannya dalam permainan aktif, menghindari penuaan fisik.
 • Arus berat. Walaupun aktiviti fizikal yang kecil, termasuk yang dilakukan semasa prosedur rutin harian, menyumbang kepada kemunculan nafas. Juga disebut respirasi meningkat berlaku pada rehat. Biasanya, sesak nafas teruk disertai oleh gejala buruk yang lain. Rawatan kegagalan pernafasan yang teruk dijalankan di hospital.

Menurut mekanisme dyspnea boleh:

 • Inspirasi. Dalam kes ini, kanak-kanak sukar untuk bernafas. Biasanya, varian klinik ini disebabkan oleh masalah dyspnea dalam patologi sistem pernafasan, yang terjadi dengan penyempitan lumen dari saluran bronkial. Proses keradangan yang terjadi dalam tisu bronkus atau paru-paru, juga menyumbang kepada penampilan kesukaran bernafas.
 • Expiratory. Dalam keadaan ini, kanak-kanak sukar untuk menghembus nafas. Dalam kebanyakan kes, keadaan klinikal ini berlaku apabila terdapat perubahan patologi dalam bronchi berkaliber kecil. Sesetengah penyakit sistem kardiovaskular juga membawa kepada kemunculan jenis kardiovaskular ini.
 • Bercampur Ia dicirikan oleh kedua-dua kesukaran dalam pernafasan dan pernafasan. Ia berlaku dalam pelbagai keadaan patologi. Seringkali ia didaftarkan pada bayi yang telah mengalami penyakit berjangkit yang serius.

Bagaimanakah ia nyata?

Sesak nafas disertai dengan kemunculan gejala yang berkaitan dengan kekurangan oksigen dalam badan. Selain kesukaran menghirup dan menghembuskan nafas, kanak-kanak mungkin merasakan hidung dan kelembutan di dada. Gejala yang berkaitan dengan sesak nafas secara langsung bergantung kepada penyakit asal, yang membawa kepada pernafasan pesat dalam anak.

Penyakit paru-paru disertai dengan mengi, batuk dengan atau tanpa dahagakan, gejala mabuk, serta demam. Semasa serangan dyspnea, bayi mungkin ketakutan, cemas. Wajah bayi biasanya berubah menjadi merah, sementara kulit menjadi pucat. Tangan dan kaki ke sentuhan sejuk.

Ciri-ciri pada bayi baru lahir dan bayi

Ia adalah mungkin untuk menentukan dyspnea dalam anak yang baru dilahirkan secara bebas. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira berapa banyak nafas bayi mengambil dalam satu minit. Sekiranya nilai melebihi 60 nafas seminit, maka kita boleh bercakap mengenai kehadiran sesak nafas pada bayi. Dalam bayi, kadar pernafasan biasa lebih rendah - 30-35.

Gejala utama dyspnea adalah peningkatan pernafasan dalam 60 saat.

Doktor mengenal pasti beberapa punca yang mengakibatkan dyspnea pada bayi baru lahir. Peningkatan respirasi juga boleh disebabkan oleh keabnormalan kongenital, yang membawa kepada pelbagai gangguan dalam sistem imun.

Dyspnea dalam bayi yang baru dilahirkan sering menjadi punca akibat selesema biasa. Ia menyumbang kepada kekurangan respirasi, yang disertai dengan penampilan kekurangan oksigen. Untuk menghapuskannya, bayi mula bernafas lebih kerap. Untuk menormalkan pernafasan dalam kes ini, rawatan mandatori bagi pil yang biasa diperlukan.

Jika terdapat tanda-tanda sesak nafas pada bayi baru lahir dan bayi - pastikan anda berunding dengan doktor anda dengan serta-merta. Sering kali, pernafasan pesat adalah tanda pertama penyakit berbahaya paru-paru dan sistem kardiovaskular. Tersedak adalah situasi yang paling tidak menguntungkan dan kritikal. Ini adalah tahap extreme dyspnea.

Dalam sesetengah kes, anda mungkin memerlukan nasihat tambahan dari ahli kardiologi, ahli pulmonologi, imunologi dan pakar lain. Mereka adalah perlu untuk menentukan diagnosis yang betul dan mengenal pasti punca yang menyebabkan kemunculan nafas dalam bayi.

Doktor Komarovsky akan memberitahu anda tentang cara merawat hidung berair kanak-kanak dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan