Mengapa anak sering menangis dan bagaimana untuk menenangkannya?

Kandungannya

Kanak-kanak kecil cenderung menangis, tetapi persoalan utama adalah berapa lama ia boleh bertahan. Tabiat ini bergantung pada perangai kanak-kanak dan faktor-faktor lain, serta keibubapaan, pengertian ibu bapa mengenai masalah dan ciri-ciri lain. Sekiranya bayi itu sentiasa nakal, dan sukar untuk menenangkannya, ia sepatutnya berfikir tentang apa yang dilakukan dengan salah.

Ia tidak perlu dalam kes khusus untuk mempertimbangkan bayi dan bayi yang baru lahir, kerana mereka menangis untuk memberitahu ibu bapa tentang keperluan untuk makan, rasa tidak selesa. Selepas membaca artikel ini, anda akan belajar mengapa kanak-kanak "besar" sering menangis, bagaimana untuk menenangkannya.

Salah faham oleh ibu bapa

Alasan yang sangat umum mengapa anak menangis adalah kekurangan dari "orang tua" reaksi dari ibu bapa. Hampir selalu dalam fenomena ini beberapa jenis janji kepada orang lain - ia tidak ada di sana melainkan anda secara tidak sengaja mendapati bayi menangis, tetapi dia tidak mengesyaki bahawa seseorang mungkin melihatnya.

Ia berlaku bahawa percubaan yang tidak berjaya untuk meyakinkan hanya memprovokasi bayi lebih banyak, tetapi ibu bapa tidak mengerti. Terdapat beberapa kesalahpahaman ibu bapa yang lazim, penolakan yang mudah di mana dalam beberapa kes itu sendiri mampu menghasilkan hasil yang diinginkan.

Kanak-kanak yang mampu melontarkan tantrum tanpa sebab sama sekali, tetapi sebenarnya peratusannya agak kecil. Biasanya akar kejahatan adalah perbezaan mudah dalam sikap terhadap situasi. Dewasa hampir tidak pernah menangis - untuk ini alasan yang sangat berat diperlukan, itu jarang berlaku. Perkara lain ialah kanak-kanak.

Pada kanak-kanak, latar belakang emosi jauh lebih tinggi daripada orang dewasa, yang sebahagian besarnya disebabkan ketidakmampuan mereka untuk mempertahankan diri. Ini bermakna bahawa bagi mereka banyak masalah kelihatan tidak dapat diselesaikan, walaupun ibu dan ayah dapat membetulkan keadaan dengan cepat.

Di samping itu, kanak-kanak mempunyai daya tarikan emosi yang kuat terhadap pelbagai perkara. Bagi mereka, kehilangan mainan kegemaran adalah sama dengan tragedi seumur hidup, tetapi ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak itu buruk - dia masih kecil. Dia mudah marah, tetapi dengan cepat kembali ke suasana yang ceria - seperti ciri zamannya. Berteriak padanya atau tidak perlu mengancam kerana ia akan menjadi satu lagi masalah yang tidak dapat diloloskan untuknya.

Ketiadaan air mata - penunjuk keberanian?

Jika gadis itu masih boleh menangis, maka lelaki itu - dalam apa jua keadaan. Ramai orang berfikir. Dan tidak mengapa sama sekali dalam keadaan lain ibu bapa tidak akan memanggil anak prasekolah mereka seorang lelaki sehingga dia menjadi sekurang-kurangnya seorang remaja. Inilah yang dibiasakan oleh kanak-kanak dari zaman kanak-kanak. Yang lain hanya bosan dengan kelakuannya yang bising.

Walau bagaimanapun, ramai pakar moden percaya bahawa jangka hayat purata yang rendah untuk lelaki di seluruh dunia adalah tepat kerana fakta bahawa mereka tidak menangis. Menangis adalah satu mekanisme semulajadi untuk melepaskan tenaga negatif.. Sekiranya seorang wanita (walaupun dewasa) boleh "melepaskan" pada bila-bila masa, maka lelaki tegas itu pasti akan meninggalkan ini negatif dalam dirinya sendiri - dia dibesarkan seperti ini.Semua ini berkumpul di dalam badan dan mencipta beban tambahan pada jiwa, dan hasilnya menyumbang kepada memakai sistem saraf yang cepat.

Kanak-kanak cenderung menangis tanpa mengira jantina. Mungkin pembina badan berjanggut yang menangis benar-benar kelihatan agak pelik, tetapi walaupun dia boleh mempunyai alasannya untuk itu, dan pada tahun-tahun prasekolah budak lelaki itu lebih mungkin menangis jika dia tidak benar-benar melakukannya tanpa sebarang alasan. Mahu meyakinkan - jelaskan mengapa masalahnya mudah diselesaikan dan tidak perlu air mata, tetapi kemustahilan menangis semata-mata kerana dia seorang lelaki bukanlah hujah sama sekali.

Akan menangis dan berhenti?

Sekiranya anda bermula dari fakta bahawa anak-anak menumpahkan air mata seperti itu, keputusan yang paling munasabah adalah untuk tidak memberi perhatian kepada apa yang berlaku. Di sini perlu diperhatikan bahawa kanak-kanak tidak pernah bergemuruh seperti itu. Satu lagi perkara ialah dengan tantrums mereka boleh cuba untuk mencapai apa yang mereka tidak pernah dapat dicapai dalam kata-kata - sebagai contoh, memohon mainan mahal baru. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, dinasihatkan supaya tidak mengabaikan kelakuan sedemikian, tetapi cuba memulihkan bayi.

Sekiranya air mata kanak-kanak itu tidak mempunyai komponen manipulatif sama sekali, maka tidak boleh diabaikan. Dalam kes ini berlaku mesej mengenai masalah tertentu yang tidak dapat diselesaikan oleh kanak-kanak itu sendiri, walaupun ia kelihatannya mudah untuk anda. Abaikan rawatan sedemikian - dan menyebabkan trauma psikologi kepada anak anda.

Sebab utama

Masalah bayi menangis yang berlebihan tidak boleh diselesaikan tanpa membincangkan intipati asalnya. Dalam sesetengah kes, punca boleh menjadi agak serius - sebagai contoh, masalah kesihatan yang menyebabkan kesakitan. Walaupun bayi sudah boleh bercakap, dia tidak selalu dapat memberitahu tentangnya kerana keseronokan yang kuat atau kesakitan.

Di samping itu, masalah lain tidak dikecualikan, apabila kanak-kanak terdedah kepada menangis kerana keanehan dari jiwa beliau, tidak disebabkan oleh faktor luar tertentu. Ternyata kanak-kanak yang berlebihan menguap harus diperiksa untuk permulaan - mungkin ibu bapa, bukan doktor, harus menghapuskan penyebabnya.

Satu lagi perkara, jika anda tahu dengan pasti bahawa dia sihat, atau telah melihat tanda-tanda lain yang menunjukkan sebab-sebab histeria, tidak berkaitan dengan kesihatan.

Saya mahu, tetapi saya tidak memberi

Sebenarnya, sebab yang paling umum untuk menangis dalam usia yang agak "besar" adalah keinginan untuk memanipulasi sekitar Kanak-kanak lebih licik daripada yang anda fikirkan. Mereka melihat masa yang lalu bahawa sebaik sahaja mereka mula menangis, di sekeliling mereka segera mula merobek orang dewasa, berusaha untuk menggembirakan bayi dalam segalanya. Ramai yang ingin menggunakannya untuk tujuan peribadi mereka sendiri.

Jika kanak-kanak meminta sesuatu, dan jika penolakan yang tenang, dia segera jatuh ke dalam air mata, maka ini adalah manipulasi yang tepat.

Walau bagaimanapun, orang tidak boleh berfikir bahawa manipulator kecil tidak dapat mengembangkan strategi keseluruhan - jika mereka ditolak, mereka juga boleh berpura-pura sakit, selagi ibu bapa mahu melakukan segala yang mungkin untuk mereka.

Telah terbukti bahawa bayi tahu bagaimana memilih nada menangis sedemikian rupa sehingga mempengaruhi orang dewasa sekeliling mungkin, dan sesetengah orang bahkan melatih secara sedar sebelum mereka meminta sesuatu. Bayi semacam itu tidak hanya menangis, tetapi secara literal gulung, dan walaupun anda pernah menangkapnya pada fakta bahawa dia hanya berpura-pura, itu bermakna bahawa intipati masalah itu telah ditemui.

Sedikit kurang biasa adalah satu lagi jenis manipulasi - tidak ketara. Perhatian ibu bapa kepada anak sangat penting, dia tidak akan puas dengan apa yang anda makan kepadanya, anda membeli mainan dan pakaian. Dia juga mahu komunikasi mudah, hubungan emosi., dan ke tahap yang lebih besar daripada orang dewasa. Walau bagaimanapun, yang terakhir mungkin tidak mengalami perasaan yang sama hanya kerana mereka mempunyai banyak alternatif - keluarga, rakan-rakan, rakan sekerja, tetapi kanak-kanak hanya mempunyai ibu bapa.

Sukar untuk menjadi kanak-kanak

Adalah juga penting bahawa orang dewasa tidak lagi ingat betapa sukarnya untuk menjadi anak.Ramai yang tidak menangis, walaupun memecahkan lengan atau kaki, tetapi selepas semua orang dapat mengingati betapa mendambakan suara yang menimbulkan kerengsaan kerana apa yang akan dipanggil awal. Setelah menghancurkan kereta kegemaran mahal, anda merebut kepala anda dan mengira kerugian besar, tetapi semua ini berlaku tanpa air mata. Dan ingatlah apa kerugian pada suatu ketika seolah-olah menjadi pecah satu mainan biasa dari puluhan yang anda miliki.

Bahawa anda tahu bahawa anda boleh mendapatkan wang pada mesin taip atau anak patung baru hanya dalam satu jam bekerja, bahawa lutut tercalar pasti akan sembuh. Bayi tidak mencukupi pengalaman hidup untuk memastikannya - dia menganggap segala-galanya sebagai kehilangan yang dapat dikembalikan.

Sesetengah kanak-kanak lebih emosi berbanding yang lain pada usia mereka.. Ini mungkin tidak menyimpang, hanya sesetengah orang yang lebih emosi - bertentangan dengan lebih tenang. Seorang kanak-kanak semata-mata merasakan kesakitan yang lebih akut - dan fizikal, dan kesusahan emosi.

Ini dapat diperhatikan oleh fakta bahawa dia tidak menangis dalam situasi tertentu (apabila dia mahu sesuatu), tetapi dalam keadaan yang sesuai. Termasuk - apabila ramai rakannya sudah benar-benar tenang. Adalah mudah untuk mengenal pasti kanak-kanak seperti emosi yang tinggi - dia bersemangat dengan gembira, sering tersinggung, mudah memaafkan, dan mungkin kecewa tentang perkara-perkara dengan kedalaman yang tidak bernilai perhatian sedemikian.

Dia boleh menangis hanya untuk menarik perhatian kepada dirinya sendiri, dan dalam keadaan ini, dia tidak memerlukan apa-apa lagi - selagi anda terganggu dari perniagaan anda dan berminat dengannya.

Sebab psikologi

Selalunya kebiasaan menangis hanya mempunyai implikasi psikologi. Ramai ibu bapa mengadu bahawa anak itu menangis ketika dia bangun, dan alasannya biasanya adalah asas - bayi itu mempunyai impian yang buruk. Dalam kes sedemikian, bayi sering menangis dalam tidurnya, tetapi tidak bangun.

Sekiranya menangis pada waktu malam adalah biasa, anda perlu menghubungi psikologi.kerana mimpi buruk kekal juga merupakan masalah besar. Ia tidak dikecualikan, dengan cara itu, dan kemungkinan kesakitan atau ketidakselesaan yang berlainan, tetapi hakikat bahawa anda perlu terlebih dahulu diperiksa oleh doktor disebut pada mulanya.

Kanak-kanak juga dapat menangis kerana harga diri yang rendah. Ini biasanya digunakan untuk kanak-kanak yang telah mencapai tahap mental yang agak tinggi (khususnya, anak-anak sekolah). Mereka sudah dapat membandingkan diri mereka dengan anak-anak lain. Sekiranya mereka kelihatan bahawa mereka ternyata kehilangan rakan-rakan mereka di suatu tempat, ini boleh menjadi tragedi peribadi yang sebenar.

Apa yang menarik ialah sesetengah orang mungkin menyesal walaupun tidak terlalu banyak diri mereka sebagai ibu bapa mereka, yang dikatakan malang dengan anak itu. Dan ibu-ibu dan bapa masih kerap membangkitkan pandangan semacam itu, sentiasa mengeluh - jika hanya untuk mengeluh air mata yang sama dengan anak-anak (hanya dalam kata ini). Dalam kes ini, emosional kebudak-budakan yang tipikal hanya memburukkan lagi masalah, dan menutup sepenuhnya dari penderita kecil yang jelas bahawa dia pasti mempunyai beberapa aspek positif. Walaupun kritikan dirinya cukup objektif - apatah lagi hakikat bahawa banyak kekurangannya sendiri boleh dibetulkan sendiri.

Penyebab kerap bayi menangis adalah suasana yang tidak sihat dalam keluarga. Malangnya, pada masa kini tidak ada banyak keluarga di mana cinta bersama dan persahabatan akan benar-benar memerintah, sekurang-kurangnya menghormati. Sebaliknya pertengkaran yang berterusan agak tipikal, dan adalah baik jika orang dewasa bertengkar dengan ketat di antara mereka sendiri, benar-benar cuba melindungi anak-anak dari persengketaan mereka.

Malah, anak-anak masih tidak dapat membantu tetapi mendapati ada sesuatu yang salah di rumah.dan sering ibu dan ayah juga memecah kemarahan mereka, yang menyebabkan banyak tekanan. Pertama, kaedah terbaik untuk melontar negatif adalah menangis, oleh itu segala-galanya adalah semula jadi. Kedua, tekanan boleh melonggarkan jiwa kanak-kanak yang tidak begitu stabil sehingga sangat sesuai untuk membicarakan gangguannya, yang terbentuk di bawah pengaruh suasana gelisah di rumah.Sekiranya bayi menggerutu dan menangis - ini adalah tanda keseriusan apa yang berlaku, pengabaian keadaan dan ketidakteraturan asasnya sendiri dan masa depannya.

Walau bagaimanapun, keadaan negatif mungkin berlaku bukan sahaja di rumah, tetapi juga dalam kalangan sosial lain - di tadika, sekolah, di jalan. Bagi kebanyakan kanak-kanak, kemahiran humanisme agak asing, mereka masih tidak memahami betapa banyaknya mereka boleh menyakiti orang lain, jadi mereka suka membuli orang yang lemah atau seseorang yang kelihatannya salah.

Masalahnya amat teruk jika, atas sebab tertentu, kanak-kanak yang menderita kecelakaan itu dilucutkan kemahiran komunikasi sosial dan sama ada tidak mempunyai kawan sama sekali, atau terdapat sangat sedikit daripada mereka (berbanding dengan musuh konvensional). Hasilnya adalah penyimpangan gambar dunia yang jelas, mungkin penurunan harga diri (yang, seperti yang telah disebutkan, juga boleh menjadi penyebab menangis), dan kebencian yang lain dapat membuat jeritan bayi seperti itu yang hanya memberikan alasan lain untuk menangkapnya dalam kelemahan.

Ketidakupayaan untuk mencari tempat di dalam pasukan dan berteman menjadi alasan utama mengapa seorang kanak-kanak bahkan menangis sepuluh tahun di kem tersebut.

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Dalam usaha untuk meringankan si anak untuk menangis atas sebab apa pun, majoriti ibu bapa yang banyak mengamalkan kaedah yang mungkin membungkam bayi, tetapi boleh membawa kepada masalah yang lebih serius. Nasihat mana-mana ahli psikologi yang mencukupi dalam keadaan ini termasuk pengharaman paling ketat pada jenis tingkah laku tertentu yang digunakan oleh orang dewasa moden yang biasa:

Jeritan, ancaman, dan terutama penyalahgunaan fizikal

Walaupun anda faham bahawa seorang anak menangis hanya untuk memohon sesuatu, ia tidak pedagogi untuk menaikkan suara anda atau mengancam untuk memberikan bayi "kepada bapa saudara" itu, dan keganasan fizikal dalam apa-apa bentuk adalah dilarang sama sekali.

Untuk kanak-kanak kecil (walaupun berubah-ubah), anda adalah satu-satunya perlindungan dan sokongan, walaupun dia, dalam kemarahan, boleh dengan kuatnya mengharapkan ibu bapa yang lain. Sekiranya anda membayangkan diri anda sebagai bahaya kepadanya, anda pasti akan kehilangan hubungan dengannya selama-lamanya.

Kanak-kanak itu hanya akan menutup dunia dalamannya, dan ia tidak baik jika dia tidak membentuk satu sudut pandangan tentang menjerit, ancaman dan kekejaman sebagai satu-satunya cara untuk mencapai sesuatu dalam hidup.

Tidak peduli

Terlepas dari apakah anak itu menangis sebabnya (sekurang-kurangnya untuknya), atau hanya berpura-pura, tidak dapat diterima untuk berpura-pura tidak ada yang terjadi. Pertama, jika masalah itu benar-benar wujud, anda tidak boleh membantu untuk menyelesaikannya, dan anak kecil itu mempunyai sedikit sumber sendiri untuk menyelesaikan masalah dengan sendirinya.

Kedua, kanak-kanak boleh membuat pendapat bahawa tiada siapa yang memerlukannya - dan anda akan bersetuju, sebahagiannya, dia ternyata betul. Ini boleh membawa kepada penutupan dan penyejukan hubungan dengan ibu bapa, atau penurunan harga diri, sedangkan kedua-dua hasil akhirnya membawa kepada air mata yang sama, dan bahkan kepada masalah global yang lebih.

Kenyataan ketidakhadiran menangis pada amnya

Dalam kes ini, biasanya diandaikan bahawa dalam keadaan sekarang tiada satu pun alasan yang secara teorinya boleh bertindak sebagai alasan yang mencukupi untuk menangis. "Anda sudah dewasa," "anda lelaki" - ini bukan keperluan untuk menjadi orang dewasa atau lelaki dan perintah yang jelas menjadi besi. Malah orang dewasa jarang, dan kanak-kanak lebih banyak lagi, tetapi apabila mereka mendengar hujah ini, mereka akan melakukan yang terbaik untuk tidak menangis.

Saya tidak mahu membiarkan ibu bapa saya turun, atau menunjukkan diri saya dari sisi yang paling buruk, walaupun alasan itu sah. Akibatnya - ketidakupayaan untuk membuang tekanan, pengumpulan yang di dalam badan akan membawa kepada kerosakan saraf. Seorang kanak-kanak mesti secara bebas pergi sejauh ini bahawa kebanyakan masalah tidak bernilai air mata, dan mungkin untuk membuang frasa ini hanya apabila kanak-kanak berusia sekurang-kurangnya lapan tahun.

Gadis juga mungkin menangis dalam remaja mereka - kemudian memberitahu mereka bahawa wanita sebenar dalam keadaan kritikal kehilangan kesedaran, tetapi hampir tidak pernah menangis.

Untuk memenuhi apa-apa kehendak anak yang menangis.

Sekiranya anda melihat bahawa pengamalan sedang berjalan secara sengaja, dalam usaha untuk menentukan peraturannya sendiri, janganlah mengambil kepala untuk menerima syarat-syarat pengganas kecil, walaupun ia kelihatan cara paling mudah untuk mencapai keheningan.

Pertama, apabila anda telah menunjukkan anak anda bagaimana mempengaruhi anda, anda tidak boleh menghentikannya atau mempengaruhinya dengan berkesan. Kedua, mengetahui bahawa ia akan berfungsi, bayi akan menjadi bingung dan tidak akan berfikir tentang fakta bahawa untuk memenuhi kehendak anda sendiri, kadang-kadang anda perlu melakukan sesuatu atau memberikannya sebagai balasan.

Adalah jelas bahawa skim sedemikian tidak akan berfungsi di mana-mana kecuali rumah ibu bapa, tetapi sangat sukar bagi anak matang untuk menyusun semula dan belajar untuk mencapai hasil yang diinginkan daripada orang luar, yang dengan mudah boleh mengatakan tidak.

Cadangan kepada ibu bapa

Jika anda bosan mendengar bayi menangis, tetapi anda ingin menenangkan anak itu bukan sahaja berkesan, tetapi juga untuk tidak merosakkan jiwanya, ikuti petua mudah dan ia akan berfungsi:

  • Jangan menangis, tetapi beritahu saya. Air mata adalah isyarat kepada orang dewasa bahawa terdapat masalah tertentu. Menangis anak-anak sendiri dari lahir, tetapi mereka belajar untuk bercakap kemudian, jadi tidak mengejutkan fakta bahawa pada peringkat awal mereka menggunakan kaedah yang lebih mudah dan lebih dikenali.

Terangkan kepada bayi bahawa anda tidak dapat memahami sebab air matanya dengan tepat kerana dia menangis dan bercakap dengan tidak jelas. Tetapi jika dia dengan jelas menerangkannya dalam kata-kata, anda akan melakukan segalanya untuk membantu.

  • Tetapkan contoh tenang. Bayi yang menangis tidak mungkin menenangkan jika dia menerima senyuman sebagai tindak balas kepada "isyarat kesusahan" beliau. Sekiranya masalah itu benar, ketenangan jiwa anda akan disampaikan kepada anak. Dalam kes apabila ini adalah manipulasi kanak-kanak biasa, cara paling mudah untuk menghentikannya adalah untuk menunjukkan secara visual bahawa ia tidak bertindak pada anda.
  • Mengalihkan perhatian. Memandangkan kanak-kanak walaupun menyedari masalah kecil sebagai kesedihan berskala besar, ia boleh menjadi sangat sukar dalam cara yang logik untuk meyakinkan mereka bahawa keadaan itu sama sekali tidak bernilai air mata. Satu lagi perkara ialah masalahnya sangat kecil, dan memori kanak-kanak mempunyai tempoh yang singkat.

Kanak-kanak itu mudah tersinggung, tetapi juga cepat berlepas - di bawah tindakan sesuatu yang baik. Mempercepatkan proses: tawarkan anak untuk membaca dongeng sekarang atau memotong epal.

  • Memahami dan memaafkan. Jika kanak-kanak itu terlalu sensitif, jangan memarahinya, tetapi tunjukkan bahawa anda menghargai dia. Mula-mula, lambat laun, dia akan menyedari bahawa dia sekurang-kurangnya bertuah dengan ibu bapanya, tetapi kepekaannya bukan hanya emosi negatif, tetapi juga positif. Kedua, dia akan menjadi lebih terikat pada anda, dengan menyatakan bahawa anda adalah salah seorang yang tidak pernah membuatnya sedih.
  • Mengekalkan kesedihan dan kegembiraan. Sekiranya sokongan satu-satu masa hanya membolehkan anda untuk terus hidup dalam kecemasan emosi, maka sokongan berterusan menjadikan kanak-kanak itu lebih yakin, dan tentunya mereka tidak menangis. Mereka dengan cepat memahami bahawa segala-galanya dapat diatasi. Di samping itu, ia juga memberi kanak-kanak kelakuan yang berguna dalam kehidupan masa depannya.
  • Terangkan mengapa anda tidak perlu menangis. Hanya tidak dalam abstrak ("yang anda boleh, anda seorang lelaki"), tetapi dengan cara tertentu dalam setiap keadaan tertentu. Lutut akan menyembuhkan, anda lebih baik daripada pesalah anda, bukan patah maka akan ada kereta lain - dan sebagainya.

Semua ini perlu dilakukan dalam suasana yang tenang, tanpa menangis, tetapi pada masa yang sama - jelas dan difahami walaupun untuk kanak-kanak kecil. Jangan mengandalkan fakta bahawa bayi itu belajar kali pertama. Kami perlu mengulangi, tetapi kesabaran adalah kunci kejayaan.

  • Datang dengan ganjaran untuk tingkah laku yang baik. Masa ini agak sukar untuk dikira, kerana penolakan ganjaran untuk menangis akan dianggap sebagai hukuman, dan telah diperhatikan bahawa adalah mustahil untuk menghukum anak-anak dengan air mata. Kaedah ini sepatutnya digunakan hanya dengan kanak-kanak yang mencapai umur yang cukup sedar - contohnya, dengan pelajar muda yang sudah dapat membuat kesimpulan logik (dan tidak jauh).
  • Perhatikan sama ada ibu bapa sendiri harus dipersalahkan atas apa yang berlaku.. Fikirkan sama ada anda melakukan segala-galanya untuk memastikan bahawa bayi itu mempunyai masa kanak-kanak yang bahagia. Hanya menilai dari kedudukan kanak-kanak - dia tidak memahami skala mangsa anda dalam bentuk dua kerja sekaligus. Mungkin dia mahu hanya berkomunikasi dengannya lagi. Mungkin dia juga akan bersetuju untuk pergi naik ke taman dengan bas, dan bukan dengan kereta, jika hanya ibu bapa yang marah bosan dengan kedua-dua pekerjaan itu tidak bertengkar setiap hari.

Terdapat banyak sebab untuk menangis. Adalah sukar untuk ibu bapa muda menangani anak-anak yang menangis dan belajar memahami anak mereka. Kami menawarkan video mengenai perkara ini untuk melihat lebih jauh.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan