Bagaimana jika kanak-kanak memotong lidahnya ke darah?

Kandungannya

Kecederaan di zaman kanak-kanak tidak biasa, kerana anak-anak aktif dan ingin tahu. Oleh itu, ibu perlu tahu cara memberi pertolongan pertama untuk pelbagai masalah, contohnya, jika bayi sedikit lidahnya keras sehingga darah mula menonjol daripadanya.

Sebabnya

Selalunya, seorang anak menggigit lidahnya apabila jatuh, contohnya, jika ia telah tergelincir semasa berlari. Bayi boleh menyakiti lidah ketika belajar merangkak atau bangun. Juga, kecederaan sedemikian boleh dilakukan dengan pukulan rawak ke wajah, sebagai contoh, jika bola memukul kanak-kanak. Anda boleh menggigit lidah anda apabila menunggang di ayunan - apabila ayunan melambung tinggi, dan kemudian turun dengan mendadak, rahang kanak-kanak boleh mengecut, dan lidah jatuh di antara mereka.

Kadang-kadang kanak-kanak menggigit lidah mereka semasa makan, apabila mereka menggigit produk atau mengunyahnya secara aktif.

Trauma lidah mungkin disebabkan oleh kecacatan rahang atau pertumbuhan gigi yang tidak betul. Penyebab lain menggigit lidah ke darah adalah serangan epilepsi. Sekiranya kanak-kanak mengalami penyakit seperti ini, adalah penting untuk ibu bapa mengetahui cara bertindak dengan baik semasa serangan untuk mengelakkan kecederaan pada lidah.

Bagaimana untuk memahami bahawa bayi sedikit lidahnya

Dengan kecederaan seperti ini, kanak-kanak akan mengadu rasa sakit di lidah, jadi ibu harus mempertimbangkan luka dengan hati-hati.

Untuk melakukan ini, gunakan cahaya (jika kerosakan tidak berlaku pada siang hari, maka anda boleh mengarahkan cahaya lampu atau lampu suluh ke lidah) dengan meminta anak perempuan atau anak anda membuka mulutnya dan tarik lidah ke depan maksimal. Anda akan melihat luka yang baru yang berdarah.

Jika momen kecederaan itu sendiri hilang, aduan kesakitan kanak-kanak semasa makan makanan masam atau panas mungkin mencetuskan kecederaan lidah. Apabila dilihat di tempat menggigit, hematoma atau bengkak boleh dikesan.

Cedera selepas digigit, lidah menyakitkan bereaksi terhadap jenis makanan tertentu.

Bagaimana untuk membantu kanak-kanak

Seorang kanak-kanak boleh menggigit lidah dari mana-mana pihak - dari bahagian atas, dan dari sisi, dan dari bahagian bawah. Pendarahan terutamanya teruk mungkin dengan luka yang lebih rendah, kerana terdapat banyak saluran darah di dalamnya.

Jika bayi mengadu rasa sakit di lidah dan anda perhatikan kerosakan pendarahan yang sedikit, anda perlu mengambil langkah-langkah berikut:

 • Pertama sekali, tenanglah bayi, kerana kebanyakan kanak-kanak takut dengan penglihatan darah, dan menggigit lidah sering menyakitkan.
 • Sekiranya anak itu mengucapkan lidahnya semasa makan, bilas mulut terlebih dahulu dan kemudian tampon pada luka.
 • Anda perlu menghentikan darah dengan pembalut steril, dilipat di beberapa lapisan. Sekiranya pembalut itu tidak ada berdekatan, anda boleh menekan luka dengan sapu tangan yang bersih.
 • Apabila menggigit bahagian atas lidah, pembalut ditekan ke langit.
 • Sekiranya lidah rosak dari sisi, tisu dari pembalut ditekan ke atas gusi, dan apabila ujungnya digigit, ia ditekan terhadap gigi.
 • Jika kanak-kanak telah menggigit lidah dari bawah, tampon hendaklah diletakkan di bawah lidah, dan lidah di atas dengan jari atau sudu.
 • Tampon harus diganti seperti yang diperlukan dengan yang bersih, menyimpannya di mulut sehingga pendarahan berhenti.
 • Melampirkan ais atau objek sejuk lain ke lidah yang rosak membantu menghentikan pendarahan. Cub ais disyorkan untuk membalut pembalut yang bersih.
 • Apabila perdarahan telah berhenti, luka harus dibasmi kuman. Untuk melakukan ini, penggunaan hidrogen peroksida yang optimum, dan penggunaan hijau atau yodium tidak disyorkan (dana tersebut boleh membakar membran mukus). Ia boleh digunakan untuk menggunakan metilena biru atau chlorhexidine.
 • Sekiranya kesakitan teruk, anda boleh menggunakan gel anestetik, yang digunakan dalam bayi dengan gigi.Anda juga boleh memberi paracetamol, memandangkan umur anak semasa memilih dos.
 • Selepas menggigit lidah, perlu menangguhkan pengambilan makanan selama beberapa jam, dan masam dan panas perlu dibuang sekurang-kurangnya 5 jam, kerana makanan tersebut hanya akan meningkatkan sensasi yang menyakitkan.

Apabila lidah sembuh selepas digigit, patina putih kelabu akan muncul di tapak luka. Tidak perlu mengeluarkannya, kerana filem pelindung itu akan hilang sendiri dalam beberapa hari. Untuk mengelakkan komplikasi selepas kecederaan lidah, kanak-kanak harus membilas mulutnya dengan merebus herba, contohnya, dari chamomile, sage, kulit kayu oak, dan wort St. John. Anda juga boleh melampirkan ke tapak kerosakan daun lidah buaya.

Untuk mengelakkan komplikasi selepas kecederaan lidah, lotion perlu dibuat dan mulut dibilas.

Bila hendak berjumpa doktor

Dalam sesetengah kes, selepas menggigit lidah kanak-kanak itu hendaklah segera dibawa ke kemudahan kesihatan:

 • Sekiranya tapak kecederaan itu membengkak atau lebam besar telah terbentuk di atasnya.
 • Jika dalam masa 20-30 minit pendarahan dari lidah yang digigit tidak berhenti.
 • Jika luka itu sangat panjang (lebih daripada 0.5 cm panjang) atau sangat mendalam, serta dengan pinggang pendarahan yang tidak rata.
 • Sekiranya sebahagian daripada lidah digigit (walaupun kecil).
 • Jika kesakitan sangat teruk dan ketidakselesaan meningkat dengan masa.
 • Jika ada suppuration di tempat menggigit.

Seorang kanak-kanak dengan lidah yang digigit ke dalam darah mesti ditunjukkan kepada seorang traumatologist, dan jika luka itu meluas dan mendalam, kanak-kanak itu akan dihantar dari traumatologi ke pembedahan.

Walaupun dengan kecederaan kecil lidah, pastikan untuk berunding dengan pakar.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan