Mendengar kanak-kanak yang cacat: pendidikan, alat bantuan pendengaran dan pemulihan

Kandungannya

Menurut statistik dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kira-kira 6% penduduk dunia mengalami masalah pendengaran. Masalahnya amat teruk pada zaman kanak-kanak, ketika seorang anak tidak dapat membina gambaran lengkap dunia tanpa kemampuan untuk mendengar. Oleh itu, isu pengesanan awal dan pemulihan kehilangan pendengaran dan pekak pada kanak-kanak adalah antara yang paling penting dalam perubatan.

Ibu bapa yang telah belajar bahawa mereka kanak itu tidak mendengar dengan baiksangat sukar untuk menerimanya, tetapi secara beransur-ansur dan mereka yakin itu banyak yang tidak bergantung kepada berapa banyak atau berapa banyak persepsi pendengaran yang hilang, tetapi bagaimana dengan betul anak itu dipulihkan, Lagipun, ini adalah penting untuk pembangunan, latihan, kehidupan selanjutnya.

Mengapa anda memerlukan telinga yang baik?

Orang mula berfikir tentang makna pendengaran terutamanya apabila mereka kehilangannya. Malah untuk orang dewasa, kehilangan peluang untuk melihat dunia dengan bunyi itu menjadi tragedi sebenar. Bagi kanak-kanak, telinga adalah perlu bagi dia untuk mempelajari dunia ini sepenuhnya. Malah pembatasan fungsi ke satu telinga membawa kepada fakta bahawa banyak perkara menjadi tidak dapat diakses untuk kanak-kanak itu, dia tidak dapat mendengar suara alam semulajadi, ibu bapanya berpaling kepadanya, sukar bagi dia untuk membezakan nuansa muzik. Jika kanak-kanak pekak atau sukar mendengar di kedua-dua telinga, pemerolehan kemahiran pertuturan adalah dipersoalkan.

Ucapan dibentuk terlebih dahulu dalam bentuk pasif - kanak-kanak itu mendengar bunyi yang dihasilkan oleh orang lain, dan hanya selepas itu dia cuba mengulanginya sendiri. Jika dia tidak mendengar suara, maka dia tidak mempunyai apa-apa untuk mengulangi. Jika ucapan itu kurang berkembang atau kurang berkembang, kanak-kanak itu tidak mempunyai perbendaharaan kata yang diperlukan untuk komunikasi dan pembelajaran, dia mengalami pemikiran logik. Dan, secara semula jadi, ketiadaan pendengaran yang baik tidak boleh tetapi mempengaruhi pembentukan keperibadian anak secara keseluruhan.

Banyak bergantung pada masa berlakunya patologi. Sekiranya seorang kanak-kanak kehilangan keupayaan untuk mendengar dengan baik sudah pada usia yang mana ia telah mengumpulkan perbendaharaan kata tertentu, maka tanpa pemulihan yang kompeten, dia mungkin akan kehilangannya.

Sekiranya bayi dilahirkan pekak atau keras mendengar, maka tanpa kaedah dan peranti pemulihan dia tidak dapat menguasai ucapan, tidak boleh berkomunikasi sepenuhnya.

Pengkelasan

Dalam hal pemulihan dan prognosis, punca kemerosotan atau kehilangan pendengaran sangat penting. Jika kanak-kanak mengalami otitis semasa influenza atau ARVI dan dalam hubungan ini, keradangan salah satu organ pendengaran bermula, ia tidak termasuk bilangan kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran, Kerana kerugiannya mungkin sementara, dan pendengaran akan pulih selepas rawatan.

Kanak-kanak yang mengalami gangguan pendengaran, mengikut definisi antarabangsa, - ini adalah kanak-kanak yang mempunyai pendengaran yang sama (iaitu, tidak dapat dipulihkan) di kedua-dua telinga. Pada masa yang sama, persepsi tentang maklumat bunyi mungkin sukar (pendengaran kehilangan kanak-kanak) atau tidak mungkin sama sekali (pekak dalam bayi).

Pekak dianggap sebagai bentuk yang paling parah disfungsi pendengaran, terutamanya jika ia diperoleh pada usia awal atau merupakan patologi kongenital.

Kehilangan pendengaran boleh beransur-ansur beransur-ansur kehilangan kemampuan pendengaran, dan dengan bentuk yang kecil, anak-anak cukup mampu belajar di sekolah biasa.kerana percakapan bising hanya kurang dirasakan, dan dengan kehilangan pendengaran yang sederhana atau teruk tanpa pembetulan dan pemulihan, pembelajaran dan komunikasi akan menjadi tugas yang mustahil, kerana walaupun dengan pendengaran yang tinggal, jika anak dilahirkan dengan kehilangan pendengaran atau kehilangan telinga pada usia dini, ucapan tidak akan berkembang.

Semua kanak-kanak yang disfungsi auditori dibahagikan kepada tiga kumpulan: pekak (pekak sepenuhnya), pekak dan pekak lewat. Sekiranya dengan dua kumpulan pertama semuanya lebih jelas, maka kumpulan ketiga termasuk kanak-kanak yang kehilangan keupayaan untuk mendengar secara normal pada usia ketika ucapan mereka sudah terbentuk.

Punca pelanggaran

Fungsi auditori tubuh manusia sangat teratur, setiap faktor negatif dapat mengganggunya, sebelum kelahiran kita, pada masa pranatal, dan setelahnya. Dalam hal ini, punca kehilangan pendengaran atau ketiadaan utamanya mungkin sangat berbeza.

Faktor-faktor yang paling biasa.

  • Keturunan - Ibu bapa yang mempunyai masalah dengan fungsi auditori sering mempunyai anak dengan masalah yang sama, dan anak itu boleh mewarisi pekak atau pekak dari kelahiran, bukan hanya dari ibu dan ayah, tetapi juga dari nenek dan datuk. Ahli genetik telah membuktikan bahawa pekak mampu ditransmisikan dalam kedua-dua cara yang dominan dan resesif.
  • Congenital - semasa pembentukan janin intrauterin, terutamanya semasa tempoh struktur organ pendengaran dan bahagian otak yang sesuai diletakkan. Sebab kurangnya pendengaran dalam bayi boleh menjadi jangkitan virus, yang ibu sakit, terutama berbahaya pada trimester pertama, ibu dan janin rhesus, mengambil antibiotik hamil, merokok dan minum alkohol semasa tempoh menunggu anak.
  • Generik - anomali fungsi auditori dalam kes ini berkembang sebagai akibat daripada kecederaan kelahiran, contohnya, mampatan kepala, penggunaan forseps obstetrik, buruh tidak normal, kecederaan vertebra serviks, dan lain-lain.
  • Memperolehi berjangkit - Membentuk pada kanak-kanak yang dilahirkan dengan pendengaran normal sebagai komplikasi penyakit. Kebanyakan pekak dan kehilangan pendengaran adalah akibat penyakit seperti meningitis, demam merah, campak, parotitis berjangkit (gondok). Semua jenis virus selesema sangat berbahaya bagi bayi. Kekalahan pendengaran dalam penyakit berjangkit terutamanya nyata dalam kekalahan saraf pendengaran, koklea. Otitis teruk, terutamanya yang dipindahkan oleh seorang kanak-kanak, mungkin rumit dengan perkembangan kehilangan pendengaran, biasanya dalam tahap ringan atau sederhana. Labyrinthitis sering menyebabkan kehilangan pendengaran dan pekak yang teruk. Puncanya boleh dipindahkan mastoiditis, fistula telinga, eustachitis.
  • Diperoleh oleh orang lain - sering masalah pendengaran berlaku pada kanak-kanak yang menderita adenoids. Kerosakan dan kepekaan pendengaran akibat kecederaan otak traumatik, disebabkan oleh pemberian antibiotik ototoksik (gentamicin, monomitsin, neomycin, streptomycin) dapat berkembang.

Kehilangan pendengaran didiagnosis dengan kaedah yang berbeza. Pertama sekali, atas dasar tanda tingkah laku yang objektif: kanak-kanak bertanya lagi, bayi tidak mendengar apa yang dikatakannya pada kali pertama. Banyak tompok dengan kehilangan pendengaran neurosensori, untuk mendengar, melambatkan telinga. Kanak-kanak membangun dengan perlahan, jangan menguasai berjalan kaki, suku kata, kata-kata, atau tuan, tetapi dengan kelewatan yang besar. Selepas setahun, lelaki dewasa mula mengamati bibir penceramah untuk memahami apa yang mereka mahu daripada mereka.

Kaedah yang paling tepat untuk menentukan masalah dan ijazahnya dianggap sebagai pemeriksaan hardware - audiometry.

Hasilnya menunjukkan bukan sahaja jenis gangguan pendengaran (konduktif atau neurosensori), tetapi juga menentukan pelbagai frekuensi dan frekuensi yang boleh dibezakan dan tidak dapat dibezakan.

Ciri-ciri kumpulan

Klasifikasi kumpulan kanak-kanak yang mengalami gangguan pendengaran mempunyai ciri-ciri sendiri, yang mesti dipertimbangkan bukan sahaja oleh guru dan doktor dalam pemulihan dan pendidikan, tetapi juga oleh orang tua dalam hal pendidikan keluarga.

Pekak

Kanak-kanak yang tidak mendengar sama sekali risiko menjadi pekak-dan-bisu walaupun dengan alat artikulasi yang biasanya dibangunkan. Tanpa pemulihan dan program latihan khas, mereka tidak akan dapat menguasai kemahiran perbualan.

Dalam lebih daripada separuh daripada kes-kes, kanak-kanak pekak tidak di rahim, tetapi selepas kelahiran, pada usia 1-2 tahun.

Kanak-kanak kumpulan ini mempunyai ciri-ciri dalam pembangunan visi, jiwa, dan persepsi tentang realiti. Keperluan mereka untuk komunikasi adalah hebat, seperti semua orang lain, tetapi hanya gerak isyarat yang tidak memenuhi keperluan perkembangan psikologi yang boleh diakses oleh mereka.

Selalunya pekak disertai dengan patologi jantung dan saluran darah, serta penglihatan. Keupayaan untuk melihat biasanya hilang disebabkan oleh penglihatan organ-organ penglihatan, kerana dalam ketiadaan persepsi bunyi, kanak-kanak itu mula secara automatik meluruskan matanya. Kecacatan sekunder merangkumi perubahan timbre dan bunyi suara.

Kanak-kanak yang kehilangan keupayaan untuk mendengar di kemudian hari

Walaupun kanak-kanak itu kehilangan keupayaan untuk mendengar secara normal pada usia prasekolah, kemahiran pertuturannya kekal, tetapi sama ada dia akan kekal pada masa hadapan bergantung pada seberapa baik kanak-kanak itu belajar untuk bercakap sebelum permulaan kehilangan pendengaran atau pekak, dan bagaimana dia akan menjalani latihan dan pembetulan. Kanak-kanak yang sudah belajar bagaimana menulis dan membaca terus ucapan.

Seorang kanak-kanak yang biasa mendengar suaranya sendiri, tetapi kini kehilangan peluang seperti itu, sering mula mengubah bentuk sebutan, ada cacat ucapan yang sebelumnya tidak biasa untuknya. Dia pelik membentuk ayat, membuat banyak kesilapan dalam tekanan, sebutan bunyi individu.

Kehilangan fungsi pendengaran yang dilihat oleh orang ramai lebih sukar. Hampir semua orang mengalami trauma mental, peningkatan kebimbangan. Seringkali kanak-kanak menjadi ditarik balik, dilupuskan secara negatif terhadap orang lain. Banyak bergantung pada sejauh mana kanak-kanak kehilangan pendengaran. Kanak-kanak yang merasakan jarak frekuensi rendah tidak dapat membezakan ucapan. Kanak-kanak yang mampu merasakan frekuensi sederhana (sehingga 500 Hz) secara amnya dapat melihat bunyi ucapan jika bunyi tepat di sebelah telinga, dan juga membezakan vokal.

Yang paling menguntungkan ialah pemeliharaan keupayaan untuk merasakan bunyi dalam jarak antara 500 hingga 1500 Hz. Lelaki sedemikian dapat melihat suara seseorang dari jarak dua meter, melihat semua huruf dan kebanyakan konsonan, kata pendek dan frasa.

Kerosakan pendengaran

Kehilangan pendengaran kongenital, biasanya sehingga umur tertentu, tidak dianggap oleh kanak-kanak sebagai kesulitan. Mereka terbiasa mendengar dunia kerana mereka boleh mendengar kerana tahap pendengaran. Tetapi di tadika, sekolah mula mengalami kesulitan dalam komunikasi, yang membentuk kompleks rendah diri dalam kanak-kanak.

Perkara yang sama berlaku kepada kanak-kanak yang telah menjadi pekak atas alasan yang diperoleh. Seorang kanak-kanak tidak dapat mendengar secara normal pada usia apa-apa, dan dalam setiap patologi ini menyebabkan kesulitannya. Perspektif pendidikan secara langsung bergantung kepada tahap kehilangan pendengaran.

Ciri-ciri proses pendidikan

Kanak-kanak dengan pendengaran yang cacat mempunyai keperluan pendidikan khas. Dalam mana-mana pelanggaran, yang paling penting ialah perkembangan ucapan lisan dan proses logik yang berkaitan.

Malah kepekaan (yang, dengan cara itu, berlaku tidak begitu kerap pada kanak-kanak) bukan ayat sama sekali. Mereka boleh diajar untuk bercakap dan memahami ucapan orang lain.

Pendengaran, penglihatan, sensitiviti kulit akan membantu dengan ini. Program dan latihan pendidikan khas telah dibangunkan untuk mereka, yang anak akan meneruskan dengan menggunakan peralatan menguatkan.

Mereka cukup mudah untuk mempelajari seni membaca bibir, dan untuk ini, guru menggunakan artikulasi khas. Dengan tiada apa-apa pendengaran sisa, guru mengembangkan sensasi sentuhan dan getaran bayi, yang sempurna melengkapi kemampuan membaca bibir. Terdapat jenis peranti khas yang membantu mengubah ucapan manusia menjadi getaran.

Kanak-kanak yang cacat dan cacat pendengaran banyak menulis. Tulisan tangan dan ekspresi wajah juga merupakan tempat pembelajaran. Pastikan untuk mengambil kira keunikan perkembangan mental seseorang kanak-kanak, perhatian diberikan kepada pencegahan gangguan mentalyang boleh berkembang jika kanak-kanak mula merasa rendah diri.

Di Rusia terdapat tadika khas dan sekolah untuk kanak-kanak yang cacat dan pendengaran. Kanak-kanak di tadika diterima dari 3 tahun, dalam nurseri sehari - dari 2 tahun. Bagi kanak-kanak umur sekolah terdapat kelas khas sekolah-sekolah pemulihan, di mana latihan berterusan di bawah program yang dibangunkan khas.

Ibu bapa perlu ingat bahawa kemungkinan perkembangan intelektual kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran tidak terhad. Dan dengan gangguan pendengaran, ada peluang untuk mendapatkan pendidikan cemerlang, menjadi pakar yang sangat baik, untuk mencapai hasil yang tinggi dalam seni, olahraga, dan sains.

Melihatnya Kanak-kanak yang digunakan untuk mengatasi sesuatu dari masa kanak-kanak (dalam kes ini, masalah gangguan pendengaran) membesar menjadi orang yang sangat berharga dan berjaya.

Kanak-kanak yang mengalami pendengaran ringan boleh diajar di sekolah biasa untuk program umum dan tidak betul. Tetapi di sini segala-galanya agak individu - jika kanak-kanak itu tidak selesa, mereka ketawa kepadanya, kecacatan itu kelihatan kepada orang lain, lebih baik untuk memindahkannya ke kelas khusus, di mana dia akan mempunyai peluang untuk membangun dan belajar tanpa melihat orang lain.

Selalunya, walaupun hak memakai alat bantu pendengaran membingungkan rakan sebaya yang sihat. Tiada sesiapa yang memberi reaksi kepada kanak-kanak itu dengan gelas begitu simpatik dan dengan perhatian seperti kanak-kanak di alat bantuan pendengaran. Dan hanya ada satu prinsip: jika seorang kanak-kanak berasa malu untuk memakai alat bantu pendengaran di hadapan rakan sebaya, dia perlu dipindahkan ke persekitaran di mana memakai peranti itu adalah perkara biasa yang tidak akan mengejutkan sesiapa.

Pembetulan pendengaran

Sains perubatan tidak ada, dan hari ini tiada siapa yang akan mengutuk seorang kanak-kanak untuk hidup dengan senyap atas sebab tertentu.

Ia agak sukar untuk dibicarakan tentang pemulihan pendengaran. Di Internet, terdapat banyak rujukan kepada kaedah pengarang pemulihan walaupun kehilangan pendengaran yang teruk, dan beratus-ratus ribu orang ibu bapa telah menjadi mangsa penipu, kerana tidak seorang pun daripada mereka telah terbukti berkesan.

Adalah mungkin untuk bercakap mengenai pemulihan hanya sekiranya berlaku kerugian sementara (selepas otitis, sebagai contoh). Untuk melakukan ini, gunakan pembilas tabung pendengaran, fisioterapi, beberapa ubat yang meningkatkan peredaran darah di telinga dalam. Tetapi jika rawatan itu tidak berjaya, kemudian melakukan kaji selidik mengenai tahap kehilangan pendengaran. Dan kemudian ibu bapa menerima cadangan untuk pemulihan kanak-kanak itu. Lebih cepat ia bermula, lebih baik ia akan menjadi.

Pengesanan kehilangan pendengaran sensorineural dalam bayi adalah petunjuk langsung untuk pemulihan, malangnya tidak ada cara untuk rawatan yang berkesan dan berkesan terhadap penyakit ini.

Peranti

Alat bantuan pendengaran untuk kanak-kanak dipilih secara individu. Prosedur pendengaran dilakukan jika kehilangan pendengaran adalah kira-kira 40 dB untuk kedua-dua telinga atau nilai yang sama untuk satu telinga dan pekak untuk yang lain. Pembetulan pendengaran memakai bayi pada usia apa pun, walaupun pada tahun pertama kehidupan, jika patologi dikesan lebih awal.

Perkara yang paling sukar ialah bayi pendengaran. Sekiranya keuntungan isyarat terlalu besar, trauma akustik mungkin berkembang, jika isyarat lemah, ia mungkin tidak mencukupi untuk perkembangan ucapan dan jiwa.

Alat bantu pendengaran moden adalah poket (paling berkuasa), telinga dan telinga, yang tidak boleh dilihat dari luar, terutamanya pada wanita yang mempunyai keupayaan untuk menutup telinga mereka dengan rambut panjang. Peranti moden boleh dikonfigurasikan menggunakan program komputer khas mengikut data audiometri pesakit tertentu.

Setiap enam bulan, seorang kanak-kanak dengan alat bantuan pendengaran mesti datang kepada audiologi untuk membuat audiogram, jika perlu, menyusun semula peranti itu.

Harga bantuan pendengaran bergantung kepada jenis dan pengilangnya, ia boleh bermula dari 15 ribu rubel dan berakhir dengan 200 ribu. Apabila kehilangan pendengaran dua hala membeli dua peranti - di telinga kanan dan kiri.

Cangkuk telinga
Pocket
Di-telinga

Tympanoplasty

Sekiranya pemeriksaan menunjukkan disfungsi telinga tengah, maka gambaran klinikal ditentukan oleh otoskopi dan timplanoplasty boleh ditunjukkan - operasi yang terdiri daripada sanitasi, penghapusan keradangan, dan kemudian plastik gendang telinga dan lain-lain struktur telinga tengah.

Selepas tympanoplasty, ramalan untuk pemulihan pendengaran secara semula jadi agak tinggi, tetapi ini masih tidak 100% walaupun semua cadangan dan keperluan untuk kebersihan diperhatikan.

Implantasi koklea

Operasi ini ditunjukkan untuk kanak-kanak dengan gangguan pendengaran yang agak teruk apabila kesan pendengaran tidak hadir. Satu implan adalah gabungan dua bahagian (satu adalah sentiasa luaran, ia dibawa dengan sendirinya, yang lain ditanamkan di telinga dalam). Luaran terdiri daripada mikrofon, pemproses yang menukarkan bunyi ke dalam nadi elektrik, dan pemancar yang memancarkan getaran terus ke saraf pendengaran.

Bahagian dalaman, yang ditanam, mengandungi penerima dan penyahkod isyarat. Terdapat juga elektroda nipis yang pakar bedah dengan perhiasan tukang jahit menunjuk ke dalam koklea.

Implantasi memecahkan masalah alat pengesan bunyi organ pendengaran yang alat bantu pendengaran tidak dapat diatasi. Otak kanak-kanak mengambil impuls elektrik yang masuk dan mengenali mereka sebagai bunyi.

Operasi ini ditunjukkan untuk ketulian dan kehilangan pendengaran sensorineural yang teruk di kedua-dua telinga, serta untuk persepsi ucapan tidak dapat dibaca dengan kehadiran alat bantu pendengaran. Pemulihan selepas pembedahan adalah panjang, teliti.

Implantasi tidak dilakukan jika saraf pendengaran atau pusat pendengaran otak terjejas. Dalam kes ini, ia tidak berkesan. Mereka tidak melakukan operasi akibat ketidakcekapan walaupun kanak-kanak itu menghabiskan banyak masa dalam diam, tidak melihat suara. Peluang atrofi cawangan saraf pendengaran.

Yang paling berkesan adalah operasi yang dilakukan secepat mungkin selepas timbulnya pekak atau kehilangan pendengaran yang teruk. Semakin cepat kanak-kanak itu menjadi pekak, semakin berkesan implantasi koklea.

Jangan fikir kanak-kanak itu akan bangun dari anestesia dan mula mendengar segala-galanya. Selepas pembedahan, dia mempunyai tempoh latihan yang panjang dalam program khas, yang akhirnya akan mengajarnya untuk mendengar. Mungkin bukan semuanya, dan tidak sebaik anak-anak yang sihat, tetapi ia lebih baik daripada hidup dalam kesunyian yang lengkap.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan