Tanda dan gejala torticollis pada bayi baru lahir dan bayi

Kandungannya

Ramai ibu muda mendengar dan membaca tentang patologi kanak-kanak seperti torticollis. Bahkan doktor yang berpengalaman tidak selalu dapat melihatnya pada bayi yang baru lahir, dan oleh itu persoalan bagaimana menentukan kelengkungan leher pada anak masih merupakan salah satu yang terbakar.

Mengenai penyakit ini

Leher bengkok adalah anomali di mana leher bayi terpaksa berada dalam kedudukan yang salah secara anatomis. Dengan ini serbuk kepala menyumbat ke arah lawan yang bertentangan. Penyebab fenomena ini adalah perkembangan yang tidak normal atau kecederaan otot leher, vertebra atau saraf.

Selalunya, diagnosis seperti ini dilakukan kepada kanak-kanak yang baru lahir atau menyusu, dan dalam kebanyakan kes masalahnya betul. Bentuk kongenital penyakit itu terbukti hampir sejurus selepas kelahiran. Memperolehi boleh berlaku pada mana-mana umur.

Penyebab kelengkungan kongenital leher adalah patologi kehamilan, kelahiran janin janin, persalinan yang sukar, trauma kelahiran. Selalunya - toksikosis lewat, kekurangan air, kehamilan berganda, pembengkakan panjang bayi dengan tali pusat di leher, pelvis dan pelarut bayi dalam rahim, buruh yang pesat atau berpanjangan, penggunaan alat-alat obstetrik untuk mengeluarkan anak, rangsangan buruh, bahagian cesarean.

Bentuk patologi yang diperoleh biasanya berlaku akibat kesan traumatik atau lain-lain pada tisu otot, vertebra serviks, dan ujung saraf.

  • Myogenic (otot) torticollis terbentuk dan dalam utero, dan selepas kelahiran. Semasa perkembangan pranatal, penyebabnya mungkin terletak pada kemunduran otot mengangguk atau trapezius, pada anak yang baru lahir, dalam kecederaan atau keradangan mereka.
  • Tulang dan artikular Jenis penyakit selalunya akibat pelanggaran pembentukan vertebra di dalam rahim (lekatan, bentuk baji, dll) atau hasil dislokasi, sublaksasi atau patah selepas kelahiran.
  • Borang neurologi (neurogenik) terbentuk pada bayi yang mengalami hipoksia dalam rahim atau mengalami jangkitan intrauterin. Borang yang diperolehi berkembang dengan palsy serebral, ensefalitis, poliomielitis, saraf tunjang dan tumor otak.
  • Borang pampasan (pemasangan) penyakit ini berlaku pada bayi jika mereka mempunyai masalah dengan fungsi visual dan pendengaran, dan juga melanggar peraturan penjagaan: mereka meletakkan bayi di tempat tidur hanya pada satu sisi, menggantung mainan untuknya di satu sisi sahaja, bawa dia di atas pegangan dengan kepala hanya bertukar satu cara, dsb.

Tentukan gejala

Sekiranya bayi mempunyai torticollis kongenital, tanda-tanda klinikal ciri biasanya kelihatan pada jam pertama selepas kelahiran atau dalam masa 1-2 hari selepas kelahiran. Lokasi kepala bayi tidak mencukupi, dan doktor melaporkan berita yang tidak menyenangkan ini kepada ibu yang baru dibuat semasa dia masih berada di hospital bersalin.

Bentuk abnormaliti kongenital ringan mungkin tidak dapat diselesaikan pada peringkat awal ini. Di sini, banyak bergantung kepada pemerhatian ibu bapa dan pengalaman ahli pediatrik yang akan mengamati bayi selepas keluar dari hospital.

Jika penyebab kelengkungan terletak pada kelahiran patologi, dalam trauma kelahiran, maka tanda pertama dapat dilihat hanya 2-3 minggu selepas kelahiran. Mereka secara beransur-ansur meningkat dan biasanya ditentukan oleh doktor ortopedik sebagai sebahagian daripada peperiksaan fizikal pertama yang dijadualkan pada usia 1 bulan.

Dengan herotan ringan, ibu bapa boleh mengambil masa 2-3 bulan dan tidak lagi meneka bahawa bayi itu tidak baik dengan lehernya.

Pemerhatian yang teliti terhadap bayi akan membolehkan untuk mengesyaki patologi lebih awal. Seorang kanak-kanak dengan torticollis mempunyai kecenderungan tetap kepala ke bahu. Pada masa yang sama, dagu ditolak ke sisi, yang merupakan bahagian yang berlawanan dari kerosakan otot: jika patologi ada di sebelah kanan, maka giliran akan berada di sebelah kiri dan sebaliknya.

Otot leher bukan sahaja memberikan kepala dengan mobiliti, tetapi juga menyokong vertebra di kedudukan yang betul. Oleh itu, apa-apa pelanggaran - neurogenik, pampasan, artikular atau tulang - akan disertai dengan garis jelas dan beberapa penonjolan otot leher (biasanya - sternocleidomastoid). Otot akan tegang walaupun berehat.

Jika seorang dewasa cuba perlahan-lahan dan perlahan-lahan menghidupkan kepala ke kedudukan yang betul, maka dia akan menemui perlawanan: tot mulai menangis, berteriak, bimbang, protes. Kepala adalah terhad dalam pergerakan, ia tidak selalu mungkin untuk mengubahnya, dan jika ia berhasil, bayi dengan cepat mengembalikannya ke keadaan asalnya yang menyakitkan.

Selepas 2-3 bulan di kalangan kanak-kanak dengan torticollis, beberapa asimetri muka mula nyata - satu mata, alis dan lubang, terletak di sisi cerun, berada di bawah organ yang sama dari sisi yang sihat. Mata pada bahagian yang terjejas kelihatan sempit, dan bahu di sisi cerun agak tinggi.

Torticollis dua hala yang paling ketara - hampir mustahil untuk tidak memerhatikan. Pada bayi yang mempunyai patologi seperti itu, kepala akan condong ke belakang atau, sebaliknya, ditekan dengan dagu hingga ke sternum. Beralih ke sebelah kanan dan kiri adalah terhad atau mustahil.

Torticollis osteogenik, kesalahannya yang disfungsi vertebra, boleh diiktiraf oleh bengkak luar biasa untuk kawasan serviks, oleh pendaratan kepala yang rendah.

Sekiranya anomali berasal dari neurologi, maka otot-otot yang sangat tegang biasanya meraba-raba di satu sisi leher, dan di sisi lain, tidak cukup santai.

Kanak-kanak dengan torticollis neurogenik dari sisi lesi mengepakkan tangan mereka ke dalam penumbuk, di sisi yang sama mereka bengkok di lutut dan kaki sepenuhnya boleh diakses untuk kanak-kanak.

Semakin lama kanak-kanak menjadi, semakin jelas tanda-tanda torticollis. Selepas 6 bulan, pelanggaran fungsi motor menjadi ketara: kanak-kanak tidak memegang kepala dengan baik, terlambat untuk menguasai apa yang rakan-rakannya telah lama menguasai - duduk dan merangkak.

Bayi seperti itu merangkak secara asymmetric, lebih sukar bagi mereka untuk menyimpan keseimbangan dalam kedudukan duduk, dan kemudian berdiri. Gigi mereka meletus dengan kelewatan yang besar.

Dari masa ke masa, ubah bentuk tulang tengkorak, wajah, boleh rosak penglihatan dan pendengaran satu-sisi. Kanak-kanak dengan torticollis mengalami sakit kepala.

Apa yang perlu dilakukan

Apabila terdapat tanda-tanda amaran, ibu bapa harus menghubungi pakar bedah ortopedik pediatrik. Anda juga akan memerlukan nasihat daripada pakar neurologi, pakar pediatrik, oktik dan doktor ENT. Selepas peperiksaan, rawatan akan ditetapkan, yang berdasarkan urutan, terapi senaman, fisioterapi, memakai orthoses serviks, dan lain-lain.

Adalah penting untuk tidak menangguhkan rawatan, kerana lebih awal patologi itu dijumpai, semakin berkesan rawatan itu. Apabila mengendalikan sehingga enam bulan, terapi membawa hasil dan kecacatan boleh diperbetulkan dalam 90% kes. Semakin lama kanak-kanak itu menjadi lebih sukar, kelengkungan leher dirawat.

Lebih banyak maklumat mengenai kekakuan pada bayi memberitahu pakar dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan