Berus cat air: ciri pilihan

Kandungannya

Untuk mencipta karya ini, butir-butir terkecil sangat penting, dan pilihan alat lukisan memainkan peranan penting. Setiap jenis cat meletakkan keperluannya sendiri untuk berus, dan cat air tidak terkecuali. Malah seseorang yang mempunyai bakat yang luar biasa tidak akan dapat melukis lukisan cat air jika dia memilih alat yang tidak sesuai, jadi tidak mustahil untuk mengabaikan masa ini.

Ciri khas

Aquarelle adalah pewarna yang tidak agresif, jadi tiada batasan pada bahan longgokan - sama ada bulu asli atau bulu dan bahan sintetik boleh digunakan. Selain itu, di dalam senjata profesional mesti ada tempat untuk berus semua jenis ketegaran, namun, pemula tidak boleh memperoleh keseluruhan sekaligus, kerana ini hanya akan mengelirukan dan menyulitkan pilihan.

Perlu diingat bahawa cat air mencadangkan sejumlah besar (berbanding dengan teknik lukisan lain) jumlah air, kerana bahan yang dipilih mesti mengekalkan kelembapan dengan baik.

Saiz timbunan, masing-masing, juga harus menyumbang kepada sejumlah besar air yang ditangkap. Ini tidak bermakna bahawa semua berus mestilah sangat besar, tetapi sekurang-kurangnya satu alat tersebut mestilah.

Varieti

Berus cat air boleh melihat sama sahaja kepada 100% pemula, manakala profesional membezakan beberapa jenis alat seni sedemikian. Klasifikasi dijalankan oleh beberapa parameter, masing-masing mempunyai nilai.

Faktor pertama adalah bahan. Ideal untuk artis itu dianggap sebagai berus cat air rambut sable, yang sangat bersifat hygroscopic dan tahan lamaWalau bagaimanapun, pengambilalihan itu akan banyak dikenakan. Di antara bahan-bahan asal semula jadi, berus dengan timbunan kambing, tupai, unta atau lembu dibezakan, tetapi mereka tidak lagi berkualiti tinggi.

Sintetik dan profesional seolah-olah menjadi pilihan yang buruk, tetapi berus ini adalah murah, kerana orang-orang bodoh sangat memerlukan. Pemula sering dinasihatkan supaya mengambil bahan semulajadi yang murah, atau gabungan sintetik dengan bulu.

Rambut si kecil
Dengan timbunan kambing
Dengan tumpukan tupai

Di samping itu, alat artistik juga dikelaskan mengikut bentuk longgokan. Khususnya, berus lebar sangat sesuai untuk lukisan kawasan yang besar, yang nipis untuk menggambar bahagian-bahagian kecil, dan rata untuk kaca lembut, iaitu, menerapkan lapisan atas telus ke atas yang lebih rendah. Terdapat juga lebih banyak kuas yang luar biasa: rigging atau kaligrafi. Setiap daripada mereka mempunyai tujuan sempit, yang berguna untuk artis profesional, tetapi bukan untuk pemula.

Baru-baru ini, berus tangan khas telah menjadi sangat popular, yang menyerupai pena biasa, tetapi ia ditulis dengan cat cat air. Cat di dalamnya biasanya agak kering, kerana anda perlu cat pada permukaan basah, tetapi untuk melembapkan kanvas, berus air khas juga dicipta, juga dibuat berdasarkan pena.

Berus lebar
Berus nipis
Berus kaligrafi
Berus pen

Pengilang

Profesional yang sebenar dengan kemahiran boleh menceritakan tentang kelebihan berus tertentu dari pengeluar yang berbeza, tetapi perkara ini lebih berkaitan dengan keutamaan peribadi daripada faktor objektif.

Yang paling meluas di negara kita diramalkan menerima berus pengeluaran domestik.Sebagai peraturan, mereka dibezakan dengan kualiti purata, tetapi pada masa yang sama kos yang agak rendah, menjadikan mereka pilihan yang ideal untuk semua yang belajar atau bahkan cuba sendiri dalam seni cat air.

Jika untuk kreativiti kanak-kanak masih dibenarkan untuk membeli barangan dari pengeluar yang kurang dikenali, maka untuk keperluan yang serius, ia patut memilih sesuatu di peringkat "Neva Palette".

Berus pengeluaran domestik
Berus "Neva palet"

Berus asing yang dijual di negara kita biasanya dipertimbangkan sebagai harta profesional sahaja, kerana kos mereka banyak, tetapi mereka juga memberikan kualiti yang sangat baik. Pengilang berus tersebut adalah syarikat Amerika, Eropah atau Jepun yang terkenal dalam kalangan kreatif yang sempit. Di sini pilihan sangat pelbagai, tetapi anda boleh menyerlahkan produk dari jenama Da Vinci dan Pinax.

Kajian semula pengeluar tidak akan lengkap jika berus Cina diabaikan, tetapi untuk keperluan yang serius, lebih baik tidak membeli produk tersebut. Tidak mustahil untuk mengatakan dengan tegas bahawa di Empayar Surgawi mereka tidak tahu bagaimana membuat produk semacam itu, namun pengambilalihannya melibatkan risiko yang besar, kerana produk itu tidak dapat membenarkan pelaburan itu sendiri, walaupun mereka kecil. Instrumen Cina masih dibeli dengan tepat kerana murahnya mereka, tetapi dengan pendekatan sedemikian, anda tidak boleh belajar untuk menggambar dengan baik.

Da Vinci Brushes
Berus pinax
Berus Cina

Apa yang perlu dipilih?

Tidak ada nasihat pasti tentang cara membeli kuas cat air - jenisnya yang berbeza sesuai untuk teknik yang berbeza. Anda hanya dapat memberi beberapa cadangan umum, yang mungkin akan menyempitkan pelbagai pilihan dan akan membantu anda memilih sesuatu yang relatif relatif.

  • Seorang pemula harus bermula dengan satu set kecil 3-5 berus. Mungkin, ia berbaloi untuk tidak menggunakan pelbagai jenis bahan-bahan serat, tetapi untuk pelbagai saiz, kerana peralatan mesti ditemui di arsenal dengan cepat melukis kawasan dan bahagian-bahagian kecil. Di tempat kedua di antara kriteria pemilihan untuk satu set, harus ada perbezaan ketara dalam bentuk longgokan, tetapi seseorang tidak perlu memikirkan bahawa perbezaan saiz dan bentuk adalah kriteria yang boleh ditukar ganti.
  • Bagi mereka yang merancang untuk melukis dalam teknik "alla prima" pada kertas basah, berus besar dengan mana cat tidak akan digunakan sama sekali akan menjadi sangat berguna: ia bertujuan untuk membasahi substrat.
  • Untuk kaca, intipati yang terdiri daripada bertindih lapisan cerah yang lebih rendah dengan lapisan udara atas, berus dengan longgokan nipis, mampu menangkap sejumlah kecil cat dan merasakan perbezaan dalam tahap menekan, lebih sesuai.
Menggambar dalam teknik "Alla Prima"
Berus lebar
Berus dengan tidur yang nipis
  • Bagi mereka yang ingin mencipta lukisan cat air, termasuk lukisan landskap dari alam semula jadi, tetapi malas untuk kucar-kacir dengan cat air sebenar, berus khas dengan tangki air telah dicipta. Lebih mudah menyimpan dan mengangkut ekonomi sedemikian, dan hasilnya dalam tangan yang berupaya ternyata tidak lebih buruk.

Anda tidak boleh membeli alat artistik, hanya memberi tumpuan kepada ulasan di Internet. Kreativiti adalah masalah rasa, kerana lebih baik untuk membeli berus secara langsung di kedai, berpeluang memegang alat itu di tangan sebelum membeli.

Pena berus khas

Penjagaan dan penggunaan tip

Cat air agak berhati-hati dengan berus, namun ia mesti dibasuh dengan sempurna selepas setiap sesi lukisan. Nasib baik, kerana sifat air cat seperti itu, membasuh alat tidak sukar - hanya masukkan mereka di bawah aliran air yang mengalir.

Selepas berus dibersihkan, ia perlu dikeringkan, jika mungkin memastikan kedudukan tumpu yang betul semasa proses pengeringan. Sekiranya kita mengabaikan peraturan ini, longgokan itu akan menjadi cepat-cepat dan akan kehilangan bentuknya, dan kemudian tidak boleh dibincangkan tentang apa-apa kegunaan produktif untuk tujuan yang dimaksudkan.

Ia adalah kebimbangan untuk keselamatan longgokan, termasuk penyelenggaraan bentuk yang betul, adalah tugas utama artis. Tidak boleh diterima untuk meletakkan berus dalam longgokan kaca, tanpa mengira sama ada ia berlaku dalam proses lukisan atau selepas sesi. Sikap semacam itu akan membawa kepada hakikat bahawa ia akan membengkok dan mengambil bentuk yang cacat, akibatnya ia tidak mungkin untuk menggunakannya untuk latihan selanjutnya.

Berus lama yang masih menjadi tidak boleh digunakan tidak harus segera dibuang - mereka boleh menggunakan penggunaan baru. Sebagai contoh, anda boleh menggunakannya untuk mencampur warna pada palet atau membasuh kanvas dengan air.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai berus untuk memilih untuk avareli, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan