Lampin yang boleh diguna semula: jenis, peraturan pilihan dan penggunaan

Kandungannya

Secara lalai, lampin dianggap sebagai sesuatu yang boleh dipakai secara lalai, yang sememangnya memudahkan tugas menjaga anak kerana kekurangan keperluan untuk pembersihan biasa, tetapi dapat melanda anggaran keluarga dengan teliti. Dalam keadaan di mana saya ingin menyimpan wang tanpa kembali ke lampin "abad pertengahan", anda perlu memberi perhatian kepada lampin untuk digunakan semula.

Apa itu?

Luaran, lampin yang boleh diguna semula tidak mempunyai sebarang perbezaan khas dari rakan pakai buang mereka - mereka semua seluar sama dengan velcro atau butang bentuk dan saiz yang sama. Dengan mata, walaupun seorang pakar sering tidak dapat membezakan sejenis popok. Perbezaannya tidak dalam penampilan, tetapi dalam kebolehan berfungsi. Lampin pakai buang secara aktif menyerap sisa yang dijana oleh bayi, tidak dapat diisi dengan cepat dan digunakan semula, sementara versi yang boleh diguna semula direka bentuk khusus agar dapat dibasuh.

Para pemaju mendakwa keraguan berulang mengenai sifat kebersihan keputusan sedemikian tidak berasas - dengan prosedur yang betul mengenai prosedur sabun, tidak ada mikrob atau pencemaran visual yang kelihatan pada produk.

Ramai model yang boleh diguna semula juga memerlukan penggantian periodik bagi penyerap penyerap utama, yang membolehkan kebersihan yang lebih baik, sementara membeli hanya satu kepingan lampin akan lebih murah daripada aksesori keseluruhan. Sudah tentu, produk sedemikian, yang direka untuk kegunaan berulang, lebih mahal daripada rakan kongsi pakai buang tunggal.

Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang menjadikan pilihan pertama lebih ekonomik, dan kos yang tinggi membolehkan pengeluar menggunakan bahan yang lebih mahal dalam proses penciptaan, yang tidak akan merengsakan kulit anak dan tidak akan menyebabkan dermatitis atau masalah lain yang serupa.

Kebaikan dan keburukan

Hakikat bahawa kedua-dua produk yang boleh digunakan semula dan sekali pakai bersama di pasaran bermakna setiap pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu. Oleh kerana penyelesaian terbaik jelas tidak mungkin di sini, ia adalah wajar untuk meneroka ciri-ciri lampin yang boleh diguna semula untuk melihat apakah ia sesuai untuk tujuan kami. Ia harus bermula dengan yang baik.

 • Rata-rata, model yang boleh diguna semula mengandungi sintetik lebih rendah, lebih semula jadi. Ia mempunyai kesan positif terhadap kesihatan kulit.
 • Lampin yang boleh diguna semula adalah lebih mahal daripada lampin pakai buang, tetapi seperti sisa sekali akan bertahan lebih lama - anda boleh berjimat beberapa kali, terutamanya jika anda membeli pengganti pengganti secara pukal. Ibu bapa yang membuat keputusan untuk membuat pilihan untuk lampin pakai buang biasanya berakhir dalam keadaan di mana produk harfiah harus diubah sedikit demi sedikit untuk menjimatkan wang pada peringkat tertentu, tetapi kes-kes kebocoran dan pembelian menjadi lebih kerap dan kehilangan makna mereka. Sebaik sahaja dibeli dengan lampin yang boleh diguna semula, anda tidak akan menghadapi masalah sedemikian.
 • Lampin yang boleh diguna semula menggembirakan jiwa mereka yang benar-benar bimbang tentang keadaan alam sekitar di dunia moden.

Produk sedemikian tidak digunakan selama beberapa jam, tetapi sekurang-kurangnya selama beberapa bulan, oleh itu ia memberikan sisa yang kurang, tanpa mencemarkan alam sekitar.

 • Satu salinan yang direka untuk banyak kali tidak membenarkan ketinggalan memilih saiz, berbanding dengan yang satu masa - diandaikan bahawa ia "tumbuh" bersama dengan bayi. Sudah tentu, saiz yang berbeza ada di sini, tetapi lebih sukar untuk membuat kesilapan.
 • Lampin pakai buang - ini adalah keselesaan yang berterusan, yang tidak kondusif untuk menyiapkan bayi ke dalam periuk - mengapa kanak-kanak harus mencipta sesuatu yang baru, jika dia sentiasa baik? Salinan yang boleh digunakan semula masih memberikan sedikit rasa tidak selesa pada masa pengosongan, dan ini, cukup aneh, ditambah - bayi yang telah mencapai umur tertentu, sudah bersedia untuk belajar supaya ini tidak berlaku lagi.

Keburukan, tentu saja, juga hadir.

 • Seperti yang telah disebutkan, produk yang boleh diguna semula tidak menyerap kelembapan dan juga satu pakai buang. Ya, harta ini membantu kanak-kanak membiasakan diri dengan cepat, tetapi mencapai tahap kesadaran yang sesuai pada kira-kira satu setengah tahun, dan sehingga usia ini, ketidakselesaan berterusan tidak dibenarkan.
 • Dalam lampin sekali pakai, lapisan penyerap agak besar dan boleh "dimuatkan" sepenuhnya, sedangkan untuk contoh untuk kegunaan berulang, liner agak kecil, dan, dengan itu, ia tidak mempunyai jumlah yang besar. Setiap kencing bayi bermakna penggantian pelapik, dan selepas tiga jam anda perlu mengeluarkan untuk membasuh dan seluruh lampin. Jika kanak-kanak itu telah disebut "kemalangan besar", maka anda perlu menukar keseluruhan set sekaligus. Ini bermakna ibu perlu sentiasa menyedari keadaan lampin, jadi pilihan yang boleh diguna semula hanya untuk kebersihan apartmen, tetapi bukan untuk masa lapang ibu bapa.
 • Tidak selalu mungkin untuk membersihkan pamper daripada kejutan bayi, dan pencemaran yang kelihatan menjadi masalah besar bagi ibu - lampin semacam itu tidak lagi mahu digunakan semula.

Pandangan

Lampin yang boleh diguna semula untuk kanak-kanak bukan jenis lampin tertentu, tetapi seluruh kelas produk penjagaan bayi, yang juga dibahagikan, sebagai contoh, untuk tujuan tertentu. Khususnya, ada model untuk bayi baru lahir, tetapi ada juga untuk bayi dewasa, dan ini bukan sahaja dan tidak banyak tentang ukuran, tetapi mengenai ciri-ciri reka bentuk. Calab baru yang dilahirkan memerlukan potongan khas supaya produk tidak menyentuh luka umbi, kanak-kanak yang lebih tua memerlukan kepadatan obtyagivaniya yang meningkat kerana pergerakan yang berterusan dan lapisan penyerap yang lebih besar. Di atas dikatakan bahawa lampin yang boleh diguna semula tidak menyerap kelembapan terlalu cepat dan baik, yang merupakan tolak, tetapi pada masa latihan untuk pot itu kemungkinan besar akan ditambah.

Dalam hal ini, pengeluar kadangkala menetapkan tugas yang bertentangan. Sesetengah bekerja dengan gigih untuk memastikan lapisan penyerap berfungsi seefektif mungkin dan memberikan keselesaan untuk bayi tahun pertama hidup, sementara dia masih belum dapat menyedari perlunya periuk, sementara yang lain, sebaliknya, membuat tidak mengalir, tetapi tidak juga menyerap lampin yang akan menyebabkan anak mencari alternatif.

Semua lampin dan pelapik yang boleh digunakan untuk mereka dikelaskan sebagai "eko". Bagaimanapun, yang terakhir dapat dihasilkan dari bahan yang berbeda, masing-masing juga memiliki kelebihan dan kekurangannya sendiri, yaitu:

 • sisipan kain berasaskan kapas (dari flanel atau biomarly) dinilai dengan mudah untuk dibasuh, dan mereka kering dengan cepat, tetapi kapasiti penyerapan tidak begitu luar biasa - anda perlu sama ada menukarnya dengan kerap atau menggunakannya dua pada satu masa;
 • sisipan buluh karbon mereka menyerap cecair jauh lebih baik, mengikut penunjuk ini, mereka bahkan menyerupai lampin pakai buang, tetapi kain dari bahan mentah tersebut kering lebih lama daripada kapas, dan menyerap bau yang tidak menyenangkan dengan lebih cepat;
 • microfiber ia sempurna dibersihkan dan hampir tidak pernah menjadi penyebab kerengsaan pada kulit, tetapi ia mahal, dan ia kering lebih lama daripada kapas lagi;
 • diramalkan oleh penyelesaian popular adalah gabungan beberapa bahan sekaligus dalam satu sisipan - Dengan cara ini, pengeluar cuba untuk menggabungkan kualiti terbaik kain yang berbeza dalam satu produk.

Dimensi

Konsep lampin yang boleh diguna semula sendiri menganggap bahawa ia tidak mempunyai saiz tertentu - ia mestilah mungkin untuk menyesuaikan produk supaya sesuai dengan bayi pada tahap pertumbuhannya. Ini adalah benar untuk majoriti model-model mutlak untuk digunakan berulang, tetapi sesetengah syarikat menghasilkan garisan yang berasingan untuk bayi pramatang dan tiga bulan pertama kehidupan, yang membolehkan untuk mengelakkan kebocoran yang tidak perlu apabila anak itu sangat kecil dan lampin standard tidak menutupnya dengan ketat. Pada kebanyakan model, saiz diselaraskan menggunakan pengikat, yang mana terdapat tiga kedudukan. Untuk kemudahan, ia memberi nilai anggaran bagaimana memilih tahap penangguhan.

 • Saiznya kecil, dia S, direka untuk kanak-kanak dengan berat 3-8 kg. Jika butang masuk dalam tiga baris, untuk mendapatkan saiz ini, baris utama mesti dilampirkan ke bahagian bawah.
 • Saiz purata atau M sebahagiannya bertindih dengan yang sebelumnya, tetapi pada umumnya ia direka untuk kategori berat yang sedikit berbeza - 6-10 kg. Dalam kes ini, baris atas klip butang ke tengah.
 • Saiz besar, yang dikenali sebagai L, direka untuk kanak-kanak paling berat - 9-15 kg. Butang di atas, tugas utama ialah untuk menyesuaikan ketinggian popok, dalam kes ini kekal dibatalkan, memberikan ruang maksimum.

Ia penting! Cari lampin yang boleh diguna semula untuk kanak-kanak yang beratnya melebihi 15 kg agak bermasalah. Kebanyakan pengeluar percaya bahawa pada masa ini kanak-kanak sudah terbiasa dengan periuk, atau akan membiasakannya.

Bagaimana untuk memilih?

Dalam kes lampin pakai buang, pilihannya agak mudah - anda hanya perlu membeli beberapa bahagian yang berbeza dan melihat bagaimana praktikal dan mudahnya. Dengan lampin yang boleh diguna semula, trik biasanya tidak berfungsi, kerana anda tidak perlu terlalu banyak. Oleh itu, anda perlu memeriksa dengan teliti pembungkusan atau sebarang maklumat rasmi mengenai produk di Internet. Adalah perlu untuk mendapatkan bukti jelas bahawa produk dari garis ini sesuai dengan anak anda dengan baik - mengikut umur, berat badan, jantina, dan sebagainya. Sekiranya terdapat ciri-ciri teknikal, contohnya, tempoh penggunaan pelapik tanpa penggantian, ini juga harus diperhatikan. Titik asas juga apa yang boleh digunakan - ciri-ciri jenis yang berbeza telah diterangkan di atas.

Di sini anda perlu memahami bahawa tiada pengeluar waras tidak akan mengkritik produk mereka sendiri, jadi banyak kelebihan yang dijelaskan oleh syarikat penembakan itu tidak seharusnya terlalu naif. Adalah perlu untuk mencari maklumat daripada orang-orang yang telah menikmati produk yang sama - baik, hari ini Internet dan laman web khusus menyediakan peluang sedemikian. Dengan ini jangan buat kesimpulan pada satu komen, terutamanya jika ia satu pihak. Mana-mana produk yang agak popular harus mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan, jadi perhatikan kedua-dua belah duit syiling. Dan satu dan yang lain dalam ulasan harus dibenarkan dan disahkan oleh orang yang berlainan di laman web yang berlainan, jika tidak, terdapat risiko melangkaui pendapat subjektif ibu bapa atau keperluan khusus anak mereka.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk segera mencari pilihan ideal - jika hanya kerana anak anda mungkin mempunyai keperluan khusus. Oleh itu, adalah tidak diingini untuk memberi tumpuan kepada pencarian untuk pemenang satu orang - lebih baik untuk menentukan sekurang-kurangnya 2-3 pilihan yang boleh menuntut kemenangan.Setelah memilih para pemimpin, anda harus membeli satu lampin yang boleh digunakan semula dari masing-masing - jadi anda, tanpa membuang terlalu banyak wang, akan dapat menentukan pilihan mana yang lebih baik, dan pada masa depan anda akan mulai dari pengetahuan khusus.

Belum lagi kriteria seperti kos produk. Penggunaan lampin semula boleh digunakan oleh ibu bapa yang ingin menyelamatkan, tetapi anda perlu memahami perkara itu pilihan buta memihak kepada pilihan yang paling murah mungkin mengecewakan - wang dibelanjakan, dan hasil yang diinginkan tidak dicapai kerana kualiti produk yang rendah. Atas sebab ini, harga boleh dianggap sebagai kriteria hanya jika terdapat dua pilihan yang dalam semua aspek lain seolah-olah sama sepenuhnya.

Kedua-dua pilihan mesti terlebih dahulu memenuhi sekurang-kurangnya keperluan kualiti minimum, tetapi jika syarat ini tidak dipenuhi, maka nilai mereka tidak lagi penting.

Jenama popular

Sukar untuk orang yang tidak dikenali untuk memutuskan lampin yang boleh diguna semula adalah lebih baik untuk bayi, kerana jenama yang diiklankan biasanya lebih suka menghasilkan kebanyakan produk boleh guna. Atas sebab ini, walaupun nama-nama pengeluar terkemuka lampin yang boleh diguna semula tidak diucapkan kepada ibu bapa muda, oleh itu, ia patut menonjolkan beberapa jenama popular aksesori kanak-kanak ini.

 • Kemuliaan untuk orang tua yang tidak berpengalaman, mereka tidak mewakili apa-apa yang baru - mereka sangat mirip dengan lampin biasa, baik dalam penampilan dan dalam prinsip penyumbangan. Produk mereka sangat lembut dan membenarkan pelarasan bebas saiz, yang, bersama-sama dengan dua ribu pembersihan yang diisytiharkan, membuat keputusan seperti itu untuk dipertimbangkan.
 • Coolababy dihargai oleh banyak ibu bapa untuk perlindungan yang lebih baik daripada kebocoran. Kanak-kanak juga sepatutnya suka pilihan ini, kerana bahan-bahan yang digunakan menyerap kelembapan dengan baik dan tidak menyebabkan ketidakselesaan walaupun dalam cuaca sejuk, dan mereka juga tidak mengumpul elektrik statik.
 • "Pampusiki", seperti yang sering berlaku dengan produk domestik, mereka dibezakan dengan harga yang sangat berpatutan, tetapi mereka sering dikritik kerana kualiti mereka - sebagai contoh, mereka tidak dinasihatkan untuk menggunakan di luar rumah, kerana lampin tersebut tidak begitu boleh dipercayai. Tetapi kelebihan produk untuk kegunaan rumah adalah kesinambungannya dan ketiadaan kesan rumah hijau di dalamnya.
 • "Nether", juga produk Rusia, jauh lebih mahal, dan sejenis "cip" adalah pelapis dimasukkan ke dalam poket yang dipanggil, yang membolehkan anda memasukkan bahagian penggantian di atas poket, yang kadang-kadang lampin tidak dapat dipadamkan walaupun selepas itu digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan. Satu lagi ciri jenama ialah ia menghasilkan dua saiz lampin yang berbeza, iaitu pemisah antara berat 9 kg.
 • "Konopush" - Ini adalah satu lagi jenama Rusia, yang dibezakan oleh ciri-ciri positif, kira-kira mengingatkan produk "Gummed". Hanya ada satu saiz di sini, tetapi anda boleh menggunakannya sehingga dua setengah tahun, dan ciri utama rangkaian model adalah di sini pencipta telah bekerja pada reka bentuk estetik produk - lampin seperti itu mungkin disukai oleh kecantikan mereka.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Gunakan lampin yang boleh digunakan semula sekurang-kurangnya seperti biasa boleh guna, tetapi beberapa ciri mungkin. Sebagai contoh, ia sering disyorkan untuk mencuci walaupun seluar baru jenama terlebih dahulu, kerana lapisan penyerap mula berfungsi dengan lebih cekap selepas hanya mencuci beberapa. Pelapik bersih dimasukkan ke dalam lampin yang dibasuh dan kering. Secara struktural, ini mungkin kelihatan berbeza, tetapi biasanya ia berlaku dengan analogi dengan poket, tetapi jika prosesnya lebih rumit, ia akan semestinya ditunjukkan dalam arahan pakej.Selepas itu, anda perlu memperluaskan produk pada permukaan rata dengan bahagian luar ke bawah, dan meletakkan bayi di atasnya.

Zip produk perlahan-lahan, kerana di sini saiz boleh dilaraskan, dan tugas ibu bapa adalah untuk memastikan ketumpatan yang mencukupi, tidak membenarkan kebocoran, tetapi tidak melepasi anggota badan atau pinggang kanak-kanak.

Lampin yang boleh diguna semula tidak tahan lasak seperti yang boleh guna, jadi mereka perlu diperiksa untuk kenyang setiap dua jam, jika tidak, kebocoran tidak boleh dielakkan. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan segala-galanya dengan tepat pada masanya, maka tidak akan ada kemalangan besar, atau keperluan untuk membasuh segera seluruh lampin - anda hanya perlu mengganti pelapik basah. Walaubagaimanapun, disebabkan oleh penunjuk yang paling menonjol dari penyerapan bayi, anda perlu mandi setiap kali anda menukar kapal itu. Selepas prosedur sedemikian, untuk mengelakkan penampilan kesan rumah hijau kanak-kanak, adalah lebih baik untuk tidak mendendangkan lampin dengan segera - biarkan dia kering selama 5-10 minit secara semulajadi, hanya berbaring telanjang.

Liner sendiri yang kotor ia tidak perlu dibasuh serta-merta, tetapi sekurang-kurangnya membilasnya di bawah air yang mengalirjika tidak, ia akan menjadi lebih sukar untuk membersihkan kotoran.

Pada masa yang sama, ia tidak boleh terlalu ketat dengan membasuh lapisan, untuk memperbaiki proses itu, gunakan sabun bayi atau detergen pakaian yang tidak menimbulkan alahan. Lampin yang boleh digunakan semula biasanya tidak memerlukan pembasuhan atau penggantian, kecuali permukaan dalamannya tetap basah.

Tips Penjagaan

Ketahanan mana-mana produk bergantung pada seberapa baik ia dijaga, jadi lampin yang boleh diguna semula perlu dibasuh dengan pemahaman yang jelas tentang cara melakukannya dengan betul, tanpa merosakkan struktur aksesori. Anda boleh segera melahirkan ibu dengan hakikat bahawa kebanyakan pengeluar tidak mengenakan sekatan pada mencuci automatik, tetapi masih ada kekhususan proses yang perlu dipatuhi.

 • Sebelum memuatkan pelapik atau seluruh lampin ke mesin basuh, terlebih dahulu melakukan pembersihan utama kotoran dengan meletakkannya di bawah aliran air. Oleh kerana lampin perlu diperiksa dengan kerap, pencemaran biasanya tidak mempunyai masa untuk mendapatkan terlalu banyak, jadi tidak ada gunanya mengubah produk di dalam mesin bersama dengan semua kotoran.
 • Sememangnya, lebih sukar untuk membersihkan kontaminan lama dan kering, jadi anda tidak perlu menarik terlalu banyak dengan prosedur ini. Tanggapan yang cepat tidak hanya akan mencapai kesucian sebenar seluar dan seluar, tetapi juga membolehkan anda melakukan tanpa noda yang tidak dicuci.

Adalah logik bahawa menjaga mesin basuh sentiasa dihidupkan tidak begitu mudah, begitu banyak ibu akan memilih untuk mengunci produk secara manual - pilihan ini juga mungkin, hanya sangat tidak diingini untuk merendam lampin terlebih dahulu.

 • Dengan cara ini, banyak ibu, cuba memulangkan aksesori kepada keputihan asalnya, menggunakan detergen agresif dengan kesan pemutihan. Pakar berpendapat bahawa ini tidak patut dilakukan dengan cara apa-apa, kerana liner yang dibasuh, yang kelihatan seperti baru, sebenarnya kehilangan beberapa sifat bergunanya - kimia agresif memusnahkan salah satu lapisan membran yang menyumbang kepada penyerapan yang lebih cekap.
 • Air panas terlalu banyak juga boleh menjejaskan ciri-ciri penyerap produk, tetapi pengeluar biasanya tidak perlu mencuci produk mereka dalam air yang sangat sejuk - suhu disyorkan biasanya ditunjukkan dalam + 40- + 60 darjah.

Selepas lampin telah dibasuh, ia harus dibilas semula dengan teliti dalam air bersih, dan kemudian digantung untuk pengeringan lebih cepat.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Keperluan untuk menghabiskan banyak masa di rumah untuk penjagaan seorang kanak-kanak dan keinginan berhati-hati untuk menyelamatkan aksesori membawa kepada hakikat bahawa sesetengah suri rumah berminat dengan peluang untuk secara bebas menjahit popok yang boleh diguna semula.Seperti yang anda faham, produk ini secara strukturnya jauh lebih mudah daripada rakan sejawatannya, beberapa bahan khas jarang digunakan di sini, yang bermaksud bahawa kebarangkalian penciptaan sendiri analog di rumah cukup tinggi.

Sebagai bahan untuk liner biasanya digunakan kain kasa. Cara pembuatan yang terbaik dan paling mudah ialah membuat lampin pada model kain kilang yang sudah siap, yang sesuai untuk saiz anak anda dan ciri-ciri lain. Untuk melakukan ini, ambil sekeping kain katun dengan saiz yang mencukupi dan letakkan sampel yang dibeli di atasnya yang dilepaskan. Selepas itu, anda perlu melingkari kontur, menambah di mana-mana beberapa sentimeter untuk elaun. Jangan lupa bahawa ini hanya satu sisi lampin, dan mesti ada yang lain.

Selalunya, membuat lampin di rumah, ibu tidak peduli dengan penciptaan poket dan pelapik. Mereka hanya membuat lapisan kasa yang lain, dilipat tiga atau empat kali, yang sepenuhnya sepadan dengan saiz lapisan luar kapas. Hasilnya adalah sejenis seluar biasa, hanya sangat tebal - mereka boleh bocor, tetapi ini memerlukan banyak cecair. Apabila kedua-dua lapisan bersedia secara individu, ia disusun dan dijahit sepanjang kontur. Di mana produk akan menjepit kanak-kanak - di tempat yang dipotong untuk kaki dan pinggang - menjahit jalur elastik tebal. Apabila kedua-dua bahagian lampin siap, ia dijahit bersama, membentuk seluar yang holistik.

Titik yang berasingan melampirkan gunung. Di sini, setiap ibu bebas daripada keinginannya dan boleh menggunakan ikatan, tongkat atau apa-apa cara lain untuk menetapkan saiznya. Dalam sebarang kes, manipulasi ini adalah perkara terakhir yang harus dilakukan apabila panties biasanya siap.

Sebelum anda menjahit apa-apa, adalah dinasihatkan untuk mengukur produk yang dihasilkan pada bayi untuk memastikan ia sesuai dengan tepat.

Ulasan mumi dan doktor

Harus diingat bahawa pakar biasanya bercakap agak positif tentang penggunaan lampin untuk penggunaan berulang. Sekiranya untuk pembuatan bahan semulajadi seperti itu digunakan, maka memakainya biasanya mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan bayi. Setidak-tidaknya, mereka meninggalkan keputusan ini untuk hak untuk wujud. Doktor biasanya berfikir bahawa lampin bukanlah untuk kanak-kanak seperti ibunya, jadi dia bebas untuk memutuskan sendiri apa yang dia sukai. Dalam keadilan, mereka perhatikan, penyelesaian ini tidak begitu menjimatkan - disebabkan oleh hakikat bahawa ia perlu dibasuh dengan kerap, kos pencuci pakaian dan elektrik meningkat dengan ketara, apatah lagi fakta bahawa daya ibu bapa dibelanjakan lebih daripada sekiranya pakai buang lampin.

Ibu-ibu yang paling berpengalaman mengatakan bahawa soalan itu bukan pilihan prinsip antara produk pakai buang dan boleh diguna semula - mereka terlalu pelbagai, jadi mereka hanya digunakan untuk tugas yang berbeza.

Oleh itu, di rumah, apabila mesin basuh berada di tangan dan ada masa, praktikal untuk menggunakan lampin untuk kegunaan berulang, tetapi pada waktu malam, berjalan-jalan atau di pihak, model pakai buang lebih sesuai - lebih mudah diganti dan dibuang. Ternyata semangat emas antara kos tinggi dengan keselesaan tinggi untuk produk pakai buang dan risiko penggunaan yang boleh diguna semula.

Jika kita bercakap mengenai maklum balas mengenai lampin yang boleh diguna semula, perlu diiktiraf bahawa mereka dikritik lebih kerap daripada yang boleh guna. Mereka lebih mudah terdedah kepada kebocoran, dan ini tidak selalu berlaku di kawasan getah - kadang-kadang produk tidak mempunyai ketebalan yang cukup untuk mengekalkan kelembapan. Sekali lagi, perlindungan untuk sebuah apartmen yang bersih bukan sahaja lampin, tetapi juga perhatian ibu bapa, dan bergantung pada aksesori adalah berbahaya - ia lebih suka dikecewakan daripada terkejut.

Terdapat komen positif mengenai produk yang boleh diguna semula, tetapi kedua-dua ibu bapa berjaya memilih model yang sangat sesuai (yang juga merupakan perkara yang sangat penting), atau mereka sangat sabar dan tidak menjadi masalah bagi mereka untuk terus memantau keadaan lampin. Walau apa pun, ia patut mencuba produk tersebut, kerana lebih baik untuk membentuk pandangan anda sendiri daripada untuk mempercayai komentar bertentangan orang lain.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara memilih dan menggunakan lampin yang boleh digunakan, lihat video seterusnya dari Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan