Kerusi makan ikea

Kandungannya

Dengan kelahiran seorang kanak-kanak dalam keluarga, bukan sahaja kegembiraan yang hebat akan muncul, tetapi juga kemudahan baru yang direka untuk keperluan bayi. Keupayaan dan tahap pembangunannya tidak lagi membenarkan penggunaan perabot dewasa biasa, jadi ibu bapa perlu secara khusus membeli rakan-rakan kanak-kanak, dan juga perabot yang tidak biasa untuk orang dewasa.

Di antara perabot tertentu pada tahun-tahun kebelakangan ini, kerusi tinggi telah menjadi sangat popular, dalam penampilan dan tujuan khusus, sangat berbeza dari kerusi dewasa biasa.

Sudah tentu, gergasi besar industri perabot seperti Ikea, benar-benar tidak dapat melampaui jenis produk ini dan membentangkan visi sendiri.

Bila dan apa yang diperlukan kerusi bayi?

Sudah tentu namanya menjadi jelas bahawa najis sedemikian direka untuk memudahkan pemakanan anak, tetapi jika ibu bapa tidak pernah melihatnya dan tidak mendengar apa-apa tentang dia, mereka mungkin agak berfikir tentang mengapa dia diperlukan. Ini adalah ciptaan yang agak baru - ini bermakna bahawa orang-orang yang agak baru-baru ini berjaya tanpa perabot.

Sejujurnya, kini kelihatannya mengagumkan mengapa pembinaan seperti ini tidak dicipta sebelum ini, kerana ia secara radikal menyederhanakan kehidupan ibu dari segi memberi makan bayi. Kerana usia mereka, bayi umumnya tidak begitu terdedah kepada tingkah laku berdisiplin, mereka tidak selalu merasa lapar sekarang untuk makan dengan segera, walaupun ini baik untuk kesihatan.

Di samping itu, mereka terganggu dan tertarik dengan banyak objek lain yang pasti anda mahu sentuh, tetapi pergerakan motor yang tidak mencukupi menyumbang, mungkin, kepada piring terbalik dan sudu yang sentiasa jatuh dari tangan ibu saya. Akibatnya, masih tidak jelas bubur mana yang akan menjadi lebih - dimakan atau kecewa, tetapi yang terakhir akan membawa kepada fakta bahawa kanak-kanak itu akan terus lapar, dan juga tanah pakaiannya.

Keadaan ini akan menjadi sangat mudah jika kanak-kanak itu telah diperbaiki dengan selamat, manakala ibu mempunyai kedua-dua tangan percuma. Ia adalah dengan pemikiran ini bahawa pencipta ciptaan ini bekerja kerusi tinggi pertama mereka. Ia kelihatan sangat mudah - ia adalah kerusi kecil, direka untuk keselesaan maksimum bayi, yang pada masa yang sama dapat memperbaikinya menggunakan tali panjang tahan lama, lengan sandaran, sandaran belakang, dan sebagainya.

Maksimum yang mampu dibeli oleh kanak-kanak di kerusi yang tinggi ini adalah berputar, tetapi dia tidak mampu untuk keluar, dan juga mengetuk keseluruhan struktur.

Ini membolehkan ibu untuk menjaga pinggan pada jarak yang mencukupi dari bayi supaya dia tidak mengetuknya, meninggalkan satu tangan sepenuhnya bebas untuk mengawal kelakuan kanak-kanak.

Di samping itu, kerusi tinggi biasanya cukup tinggi supaya bayi juga dapat makan dengan selesa di meja bersama ibu bapa. Oleh itu, pertama sekali, dia terbiasa dengan makanan keluarga dan mempelajari peraturan etika sejak kecil, dan kedua, ia berguna dari sudut pandangan hubungan keluarga.

Pada masa yang sama, tiada seorang pun yang memaksa ibu bapa untuk memenjarakan seorang kanak-kanak yang belum bersedia untuk giliran peristiwa di meja umum. kebanyakan model dilengkapi dengan meja atas khas yang boleh tanggal, menghidupkan najis sebenarnya menjadi set lengkap perabot kanak-kanak untuk makan.

Jika kita bercakap mengenai masa yang berpotensi seperti kerusi, mereka agak luas dan mungkin berbeza bergantung kepada model khusus dan ciri-ciri individu kanak-kanak.

Had umur yang lebih rendah biasanya terhad kepada enam bulan. - Ramai ibu akan menikmati penggunaan aksesori sedemikian sebelum ini, tetapi untuk kegunaannya yang berkesan, kanak-kanak sudah tahu bagaimana untuk duduk sekurang-kurangnya sedikit. Di samping itu, pada usia yang lebih awal, disebabkan aktiviti motor yang lemah, memberi makan bayi masih tidak begitu rumit.

Bagi had umur atas, ia biasanya hanya terhad dengan saiz kerusi - manakala kanak-kanak itu sesuai dengan keselesaannya, produk itu tetap berguna..

Sudah tentu, tidak masuk akal untuk memberi makanan kepada kanak-kanak 4-5 tahun khusus pada kerusi yang tinggi ini, tetapi reka bentuknya dengan meja membolehkan anda melakukan perkara menarik lain - contohnya, menggambar, melihat buku gambar atau bermain dengan mainan kecil.

Apabila seorang ibu sibuk dengan kerja rumah, tetapi dia masih tidak mahu meninggalkan anak itu sendiri, dia boleh membawa dia ke dapur yang sama dan meletakkannya di kerusi yang tinggi - walaupun tanpa memerhatikan bayi secara berterusan, dia akan tahu bahawa dia tidak jatuh, tidak memukul dan tidak melakukan apa-apa bodoh.

Had atas penggunaan kerusi tinggi ialah 4-5 tahunWalau bagaimanapun, jika model dipilih sedemikian rupa sehingga menjadi tidak selesa untuk kanak-kanak duduk di dalamnya lebih awal, maka sudah tiba masanya untuk berhenti menggunakannya.

Faedah

Di pasaran moden terdapat beratus-ratus dan beribu-ribu model yang berlainan dari berpuluh-puluh pengeluar dari seluruh dunia, ia bernilai mencari tahu mengapa sesetengah pengguna memilih produk Ikea.

Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa ia hanyalah sebuah syarikat yang terkenal, yang secara teorinya harus membuat produk yang berkualiti (ia telah mencapai saiz sebegitu berkat kualiti produknya), terdapat beberapa kelebihan lain.

Kami menganggap mereka sebagai contoh model yang disebut "Antelope", kerana pada masa ini ini satu-satunya model kerusi tinggi, yang masih dihasilkan oleh gergasi industri Sweden.

Dalam iklan untuk penjualan perabot yang digunakan boleh didapati dan rujukan kepada model "Leopard"Walau bagaimanapun, syarikat itu tidak lagi mengeluarkan kerusi tersebut, dan mereka secara beransur-ansur hilang.

Ia sepatutnya menjelaskan dengan jelas bahawa Ikea tidak seharusnya mengharapkan reka bentuk estetik yang sangat hebat - orang Sweden percaya bahawa tidak ada gaya yang lebih menarik daripada minimalisme yang ketat.

Kerusi ini agak mudah untuk memasuki kawasan pedalaman, kerana ia hampir tidak kelihatan, tetapi jika anda mengharapkan ia menambah keselesaan ke bilik, maka sia-sia.

Walau bagaimanapun, ia mengatasi tugas utamanya dengan baik, dan berbanding dengan banyak model lain, ia memberikan kelebihan berikut:

Keselamatan

Ciri utama adalah kaki jarak yang luas, memastikan kestabilan struktur seratus peratus. Kanak-kanak boleh berputar di tempat duduk kerana ia akan mudah untuknya - hujung kaki terletak jauh di luar perimeter tempat duduk, jadi ia tidak semestinya menjurus kepada produk. Benar, ia sedikit mengurangkan keselamatan orang dewasa, yang tidak biasa, tanpa melihat kaki mereka, pasti akan tersandung pada perabot ini, tetapi di sini anda hanya perlu membiasakan diri.

Produk dilengkapi dengan dinding inguinal khas di depan, serta tali pinggang penekansupaya bayi tidak akan secara sukarela atau secara tidak sengaja meninggalkan tempatnya. Akhir sekali, reka bentuk direka sedemikian rupa sehingga tidak mempunyai sudut tajam dan permukaan atau bahagian traumatik yang lain.

Kompak

Tidak seperti bilangan analog yang besar, Antelope sangat kecil, yang membolehkan anda untuk mengangkutnya dengan mudah di sekeliling apartmen apabila diperlukan.Ada satu lagi kelebihan yang jelas dalam hal ini: kerana orang yang lebih tua akan sering tersandung, lebih baik bagi mereka bahawa kerusi "terbang" ke sisi ketika berhadapan, dan tidak menimbulkan hambatan yang tak terhitung jumlahnya dalam perjalanan. Pada masa yang sama, walaupun terdapat jarak kaki yang luas, kerusi itu mengambil sedikit ruang, dan, menurut tinjauan pengguna, ia boleh diletakkan di hampir mana-mana sudut.

Walaupun kaki kerusi panjang dan luas, pengilang telah menyediakan kemungkinan unfastening mereka - produk lebih mudah dibongkar dalam kereta persendirian.

Kemudahan penjagaan

Antelope hampir satu sekeping plastik sempurna lancar. Ini bermakna bahawa apa-apa makanan tumpah, serta apa-apa jenis kotoran, tidak mempunyai peluang untuk berlama-lama - mereka hanya mempunyai tempat untuk menyumbat. Plastik, tentu saja, tidak menyerap apa-apa kotorantetapi ia sempurna disapu dengan pergerakan mudah kain. Sampul, jika anda juga membelinya, adalah pemetik dalam mencuci, dan dengan mudah "mengeluarkan" kebanyakan jenis noda.

Keupayaan untuk melengkapkan dengan budi bicara sendiri

Di laman web rasmi, anda boleh membeli set lengkap Antelope, yang terdiri daripada satu kerusi tinggi plastik - ini akan memastikan harga murah produk tanpa kos komponen yang tidak berguna, tetapi jika perlu boleh dibeli kemudian.

Ini termasuk, pertama sekali, tablet yang boleh tanggal, yang tidak semestinya perlu jika ibu bapa menyedari bahawa ia terlambat sehingga anak itu dapat makan di meja bersama ibu bapa - dijual secara berasingan dan dalam satu set dengan kerusi tinggi. Satu lagi komponen penting adalah bantal khas, "memeluk" bayi dari belakang dan dari sisi, yang menjadikan dia tinggal di kerusi lebih selesa.

Walau bagaimanapun, pengguna mencatatkan bahawa ia masih tidak menutup kerusi itu sendiri, jadi kerusi tinggi itu hampir tidak direka untuk tinggal terlalu lama di dalamnya. Di samping itu, disebabkan keunikan lokasinya, bantal tersebut menghadkan ruang tempat duduk, oleh itu, ia perlu dikeluarkan dalam masa setengah hingga dua tahun.

Kos

Bukan peranan yang terakhir sebagai insentif untuk memilih memihak kerusi tinggi untuk memberi makan Antelopes juga memainkan harga, yang dengan mudah membezakannya daripada banyak pesaing yang dihasilkan oleh firma terkenal lain. Gred minimum akan menelan belanja seribu rubel untuk ibu bapa, dua ratus lagi perlu ditambah untuk membeli atas meja (secara berasingan dan dalam satu set - harganya sama).

Bantal itu akan menelan belanja empat ratus rubel lagi, tapi lebih dari seribu setengah tidak begitu mahal untuk keselesaan dan keselamatan kanak-kanak itu, ditambah pula dengan kemudahan ibu.

Pelbagai

Sejujurnya, pilihan kerusi makan yang dibentangkan di laman web rasmi Ikea pada awal tahun 2018 adalah sukar untuk memanggil pelbagai, kerana hanya terdapat satu model produk dalam dua tahap trim yang berbeza, serta dua aksesori yang boleh dibeli secara berasingan.

Model, seperti yang anda faham - Antelope, kerusi makan yang paling sederhana untuk kanak-kanak. Dijual dalam dua versi - sama ada dengan meja atas, atau setakat ini tanpanya. Kerusi sedemikian lipat, dalam erti kata bahawa kaki boleh benar-benar unfastened untuk memudahkan pengangkutan, tetapi ia tidak membenarkan pelarasan ketinggian. Titik terakhir perlu diambil kira jika ia dirancang untuk menanam kanak-kanak di kerusi sedemikian di meja biasa dengan orang dewasa - tidak perlu bayi itu selesa.

Bahagian atas meja dijual secara berasingan dan lengkap dengan kerusi tinggi. Ia juga merupakan reka bentuk minimalis yang sangat mudah, ditambah dengan rim khasyang tidak membenarkan cecair menjadi tumpah - bagaimanapun, agak rendah, jadi ia adalah yang terbaik untuk tidak menumpahkan apa-apa.

Akhirnya, anda boleh membeli bantal penutup berasingan yang dipanggil Putytig. Keanehannya adalah bahawa ia dipenuhi dengan udara - dengan kata lain, kelantangan produk boleh diselaraskan supaya ia adalah yang paling mudah untuk kanak-kanak.

Bahan, saiz dan warna

Sekiranya anda seorang penyokong bahan semulajadi semulajadi, dan ingin membeli kerusi tinggi kayu, maka Ikea Antelope pastinya bukan produk untuk anak anda. Kayu semulajadi tidak hadir di sini sama sekali - sebahagian besarnya berasal dari sintetik, yang kebanyakannya adalah polipropilena, dan dari bahan yang relatif semula jadi boleh dibezakan kecuali keluli, yang menguatkan kaki produk.

Walau bagaimanapun, mungkin anda tidak boleh memarahi industri moden yang terlalu banyak ditekankan pada sintetik - Sweden, seperti mana-mana negara Eropah yang lain, sangat berhati-hati mengenai kesucian ekologi maksimum produknya, jadi walaupun produk sintetik syarikat Sweden harus memberi inspirasi kepada keyakinan pengguna. Bantal, dengan cara itu, juga sintetik - daripada vinil asetat poliester dan polietilena.

Kaki produk ini mempunyai penyebaran 58 hingga 62 sentimeter, sementara kerusi akan agak kecil - terutamanya memandangkan ia juga dibatasi oleh kusyen, pemasangan tali pinggang, dan sandaran tangan. Ketinggian kerusi keseluruhannya adalah 90 sentimeteryang mudah untuk duduk di meja sebenar, dan ia tidak memaksa ibu untuk bersandar terlalu jauh untuk memberi makan kepada bayi.

Kerja - persegi, dimensinya ialah 42 hingga 42 sentimeterdan ketebalannya ialah 4 sentimeter, yang cukup untuk kanak-kanak itu tidak memecahkan reka bentuk dengan pranksnya. Ia agak sukar untuk menerangkan dimensi bantal, kerana bentuknya tidak boleh dipanggil betul, dan ia juga meningkat, namun pengilang mendakwa dimensinya adalah 92 hingga 39 sentimeter, manakala ketebalannya ditentukan oleh tahap pengisian udara.

Kepelbagaian warna, dengan cara itu, juga tidak hadir sepenuhnya. Minimalistik Sweden memutuskan bahawa kerusi tinggi tidak boleh mengalihkan perhatian kanak-kanak dari proses utama - makan, oleh itu dalam pelbagai macam itu putih dan hanya putih. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai bahagian atas meja.

Pelbagai jenis diperkenalkan dengan bantal - meskipun ia dihasilkan dalam varian warna tunggal, tetapi di sini pengilang sekurang-kurangnya menggunakan tiga warna yang berbeza. Di bahagian depan (di dalam tempat duduk), bantal seperti itu dicat dalam jalur mendatar kecil putih dan biru, punggungnya sama, tetapi bukan garis biru ada merah.

Ulasan

Secara jujur, tidak begitu kerap mungkin untuk mencari produk, ulasan yang akan menjadi sebaliknya, seperti mengenai kerusi Ikea Antelope. Mungkin kepelbagaian pendapat ini disebabkan oleh fakta bahawa pengguna dipandu oleh kemudahan anaknya sendiri, tetapi setiap bayi adalah individu, jadi seseorang suka secara harfiah segala-galanya, dan seseorang menganggap ini membeli pemborosan wang.

Untuk mengambil walaupun penampilan - sesetengah percaya bahawa minimalism yang digariskan hanya ditambah, membuat, pada umumnya, aksesori dapur sementara tidak terlalu menarik, tetapi yang lain secara terbuka bersumpah, memanggil reka bentuk yang tidak bermaya dan tanpa imaginasi yang sedikit - masa kanak-kanak pastinya lebih cerah .

Sama kekurangan kes lembut di bawah harta rampasan ia juga menjadi masalah kontroversi - sesetengah menyukainya, kerana ia membenarkan lebih sedikit masa dan usaha untuk dibelanjakan untuk membersihkan kebersihan dan ketenteraman, sementara yang lain menunjukkan bahawa ini adalah tolak penting untuk kanak-kanak, dan, sekurang-kurangnya, tidak menyumbang kepada penggunaan jangka panjang produk itu.

Kritikan kemustahilan pelarasan ketinggian tempat duduk yang tepat Nampaknya agak munasabah, kerana perabot kanak-kanak yang baik, sebagai peraturan, sepatutnya mampu menyesuaikan dengan sempurna dengan dimensi semasa bayi yang semakin berkembang, dan dalam hal ini juga dimensi meja dewasa, di mana bayi mungkin akan makan dengan semua orang.

Cukuplah, pemaju syarikat Sweden atas sebab tertentu benar-benar mengabaikan masa ini. Pada masa yang sama, dalam banyak tinjauan positif tidak ada menyebutkan ini sama sekali - mungkin ibu bapa ini hanya menggunakan tablet dari kit, jadi mereka tidak mengalami ketidakselesaan disebabkan oleh ketidakcekapan model.

Malah kos telah menjadi subjek perdebatan, kerana terdapat model domestik yang lebih murah; Pada masa yang sama, di kalangan jenama Barat (dan bukan Cina) yang terkenal, tawaran ini nampaknya sangat menguntungkan.

Dalam video seterusnya, anda akan mendapat gambaran mengenai kerusi tinggi Ikea Antelope.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan