Adakah diagnosis telarche terpencil berbahaya?

Hello Anak perempuan saya didiagnosis dengan pembesaran terpencil. Bayi 1 tahun 3 bulan. Mereka mengambil sinar-X tulang dan berkata bahawa tulang adalah kira-kira 2 tahun, kelenjar susu telah meningkat. Ahli endokrin berkata bahawa anda perlu menderma darah untuk ujian hormon. Beritahu saya, tolonglah, apakah telarhe? Dan adakah buruk bagi seorang kanak-kanak? Ahli endokrinologi memberitahu saya bahawa tidak ada yang mengerikan, tetapi sangat penting bagi saya untuk mendengar pendapat anda. Sila jawab. Terima kasih terlebih dahulu.

Hello! Ahli endokrin anda berkata semuanya benar, tidak ada yang mengerikan di telarche terpencil di sana. Hakikatnya adalah bahawa perempuan berumur 6-24 bulan atau 4-7 tahun mengalami peningkatan fisiologi dalam hormon gonadotropik, salah satu fungsinya adalah pertumbuhan dan akil baligh. Dengan peningkatan hormon ini, mungkin terdapat peningkatan dalam kelenjar susu, dan umur tulang mungkin sedikit melebihi kronologi (biasanya tidak lebih dari 1 tahun).

Biasanya keadaan ini berlaku sepanjang tahun. Anda perlu diperiksa dua kali setahun dan berunding dengan pakar endokrin. Untuk mengawal keadaan kanak-kanak, anda perlu mengambil ujian darah untuk hormon: FSH, LH, prolaktin, estrogen, testosteron, hormon somatotropik.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.
Soalan-soalan lain dalam bahagian "Pediatrik"
Kanak-kanak tidak jurang, memerlukan lebih banyak
Saya mempunyai bayi berusia 9 bulan yang makan curd untuk makan malam, makan jumlah yang dibenarkan, memerlukan lebih banyak. Bolehkah saya memberikan lebih banyak keju kotej daripada yang anda boleh?
Olein sawit dan minyak kelapa sawit
Hello Adakah serbuk susu NAN yang selesa mengandungi olein sawit - adakah minyak kelapa sawit atau sesuatu yang berpecah dan daun? Terima kasih.
Mengenai vaksinasi pneumokokal, jika kanak-kanak mengalami pneumonia
Selamat petang! Saya ingin tahu sama ada ia layak melakukan suntikan pneumokokal (untuk kanak-kanak 4.6 tahun) jika dia mempunyai radang paru-paru. Terima kasih.
Kapan dan bagaimana untuk menyusu dari menyusu?
Hello! Anak saya pada 1 Mei akan berusia setahun. Bila dan bagaimana untuk menyusu dari menyusu, supaya tidak membahayakan bayi?
Sekiranya saya memberikan kanak-kanak Actinol-memantine dalam 4.5 tahun?
Selamat siang Anak saya berusia 4.5 tahun. Kami pergi ke taman terapi pertuturan, kerana kita telah didiagnosis dengan perkembangan ucapan yang tertangguh dan hiperaktif. Bali di resepsi psikiatri, di mana kami ditugaskan ...
Ambang suhu untuk antipiretik yang teruk
Kanak-kanak berusia 3.5 tahun. Suhu 39.5 Adakah terdapat ambang suhu yang ditetapkan apabila perlu menggunakan antipiretik yang teruk?
Kanak-kanak itu jatuh sakit selepas berjalan kaki, serpihan urin
Halo, doktor. Kanak-kanak itu telah berada di jalan lama, dengan mengatakan bahawa dia tidak sejuk (gadis 2.6 tahun). Kira-kira 5 jam pada suhu udara 15-18 darjah. Pada waktu pagi suhu 38.9 - ditembak jatuh, dan ...

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan