Kanak-kanak takut doktor selepas jahitan

Hello Pada 2 tahun dan 2 bulan. anak perempuan mengalami kecederaan muka, akibatnya kanak-kanak itu dijahit ke bibir dan gusi di bawah penghambatan setempat. Sekarang dia 2g. 8 bulan Saya ingin mengatakan bahawa walaupun sebelum histeria, dia takut kepada doktor, vaksinasi, walaupun pemeriksaan rutin seorang pakar pediatrik, tetapi sekarang kita tidak boleh membawanya ke klinik. Dia menjerit seperti dia tidak berada di dalam dirinya pada masa ini. Bagaimana untuk menyelamatkan kanak-kanak dari ketakutan doktor, kerana tidak lama lagi akan pergi ke taman dan melalui komisen pembibitan - untuknya ia akan menjadi tidak tertanggung. Kami bermain di hospital, Aibolit suka membaca. Dan perkara kedua: selepas kecederaan ini, dia menjadi sangat takut dengan kesakitan dan hakikat bahawa dia akan diperlakukan seperti ini lagi. Sekiranya ada kecederaan, Onan mengakui kepada dirinya sendiri, menangis dan menjerit "Jangan datang!" Bagaimanakah kita membantu kanak-kanak menghadapi trauma psikologi ini? Bolehkah anda memberitahu plot cerita terapi terapi yang betul? Atau sesuatu yang lain ... Terima kasih banyak.

Hello

Rupa-rupanya, anak anda mempunyai trauma psikologi dan kecemasan kerana situasi masa lalu. Sebelum anda pergi ke doktor, adalah lebih baik untuk menyelesaikan semua ketakutan dan melegakan kebimbangan. Ini dibantu dengan terapi dongeng, terapi pasir. Adalah baik bahawa anda membaca kisah dongeng tentang Aibolit, tetapi di sini adalah penting untuk bermain semula dengan tepat kecederaan itu.

Cuba untuk mencipta kisah dongeng "Seperti bunny menyakiti kaki atau ekornya sendiri." Dalam kisah dongeng, anda boleh menerangkan segala sesuatu yang terasa seperti kelinci, bagaimana ia menyakiti, tetapi dia sembuh, dan dia sembuh. Kemudian main dengan mainannya, biarkan anak mengambil bahagian, bercakap untuk kelinci, bercakap tentang perasaan. Tanya dia: "Dan apa yang terasa arnab? Adakah dia takut?

Pastikan untuk menambah dongeng bahawa kelinci tidak lama lagi akan pergi ke tadika, dan dia perlu pergi ke hospital lagi, tetapi dia sangat takut. Tanya: "Kenapa kelinci takut? Dan apa yang perlu dilakukan untuk berhenti menjadi takut? "Boleh ada sebarang wira atau mainan kegemaran. Biasanya, kanak-kanak sendiri mencari penyelesaian untuk menghilangkan ketakutan mereka.

Katakanlah bahawa anda sentiasa akan bersamanya dan pastikan untuk membantunya jika perlu. Sebelum pergi ke klinik, beritahu terlebih dahulu mengapa anda pergi ke sana dan apa yang akan anda lakukan di sana, situasi ini juga penting untuk hilang.

Lama kelamaan, kanak-kanak akan melupakannya, tetapi anda masih mempunyai krisis selama 3 tahun. Dan dia ditemani oleh degil, kata-kata "Saya sendiri", histeria. Cuba beralih perhatian pada saat-saat semacam itu dan tawarkan anak untuk membuat keputusan terlebih dahulu. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ketakutan dalam cerita dongeng O. V Khukhlayeva, Tkach R. M, anda juga boleh membaca dalam artikel saya. mengenai terapi dongeng di laman web ini.

Rundingan pakar neurologi masih tidak cedera, sementara di rumah anda boleh, ini akan membantu anak anda mengatasi beban emosi pada sistem saraf. Nah, jangan campur tangan dengan kelas tambahan di bilik permainan dengan ahli psikologi. Semua yang terbaik!

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.
Isu-isu lain dalam bahagian "Psikologi dan Psikiatri"
Tidak konsisten perasaan pada seorang kanak-kanak
Anak cucu saya adalah satu setengah tahun. Dia sering membingungkan emosi. Sebagai contoh, ketika menunggu saya, berdiri di pintu, tersenyum dengan gembira. Dan apabila dia melihat saya, dia akan menangis, berjalan ke bilik, mungkin terletak di atas lantai. Tetapi selepas pasangan ...
Pemisahan daripada anak sulung kerana kelahiran anak bungsu
Natalia, hello! Dengan kelahiran anak perempuan saya yang kedua, dengan perbezaan 6.5 tahun, saya mula menyedari bahawa anak sulung cemburu, selalunya menggosok di sekeliling saya, ingin memeluk, terutama pada saat-saat ketika saya melakukan yang lebih muda ...
Adakah ia bernilai untuk menyelesaikan konflik kanak-kanak selama 10 tahun?
Selamat siang Aneh, pada pendapat saya, reaksi orang lain kepada fakta bahawa saya mahu melindungi anak lelaki saya yang berusia 10 tahun dari pencerobohan di sekolah, sentiasa cuba untuk mencari segala-galanya, tetapi sokongan dari ...
Bagaimanakah anda secara beransur-ansur dapat merawat bayi dengan ADHD daripada menyusu?
Selamat siang, Natalia! Anak perempuan saya (2 tahun) tidak lama dahulu, seorang ahli saraf yang mempersoalkan menaikkan ADHD. Gadis itu lahir lebih awal, sejak lahir ada masalah tidur (dia tidur kurang dari biasa, dia sangat buruk di rumah pada siang hari ...
Suasana tetap dan kesunyian pada anak berusia 5 tahun
Selamat siang Saya tidak tahu di mana hendak bermula, kerana saya menghadapi masalah ketika membesarkan anak saya yang kedua. Girl 5 tahun, cukup emosi: sangat aktif dengan rakan sebaya yang menuruti ...
Tantangan dan kesunyian dalam anak berusia 7 tahun
Kanak-kanak berusia 7 tahun, kelas pertama. Dia membuat tantrums setiap hari dan menangis dan tanpa berkata, semua orang dihina. Beritahu saya, sila, apa yang perlu dilakukan.
Seorang kanak-kanak berusia 10 tahun sedang berjuang - adakah ia bernilai tidak termasuk dari seksyen tinju?
Selamat petang. Beritahu saya bagaimana untuk menjadi: Saya mempunyai anak lelaki berusia 10 tahun di sekolah yang sentiasa mengalahkan kedua-dua lelaki dan perempuan. Dia mengatakan bahawa dia sentiasa dipanggil, ada masalah dengan ibu bapanya. Kanak-kanak sangat ...

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan