Kanak-kanak takut bersendirian sebelum tidur, takut kepada hantu dan orang jahat.

Natalia, hello. Saya sangat berharap nasihat anda. Anak perempuan saya berusia 5 tahun. Dia takut tertidur sendirian di dalam katil: dia biasa memikirkan hantu yang mungkin datang. Suami saya dan saya menenangkannya dan berkata bahawa tidak ada hantu, bahawa kami berada di sana dan semuanya akan baik-baik saja. Sekarang anak perempuan saya mengatakan bahawa dia tidak lagi takut kepada hantu, tetapi dia takut "paman jahat", yang dia nampaknya sekali melihatnya di TV. Lebih-lebih lagi, dia bercakap tentang mereka setiap hari sebelum tidur pada bulan lalu. Menenangkan membicarakan fakta bahawa "paman jahat" tidak boleh datang kepada kami, tidak membantu. Saya tidak tahu, mungkin dia benar-benar takut, dan mungkin dia tidak mahu tidur sebentar sahaja, jadi dia datang dengannya supaya kita boleh berbaring (walaupun lebih kerap kita masih meninggalkannya untuk tidur sebentar sahaja, kerana kita takut bahawa kita akan sentiasa mengajar anda untuk tidur ). Adakah ada cerita atau perkataan yang akan menolongnya tenang dan menghapuskan ketakutan ini?

Hello Terdapat kanak-kanak yang, pada usia 5 dan 6, secara berkala suka masuk ke dalam katil ibu bapa, terutamanya pada tengah malam. Hakikatnya, bermula dari bayi, mereka mahu ibu mereka mendekat, jadi lebih tenang dan lebih selesa, kemudian, ketika membesar, kebiasaan ini hilang dengan sendirinya.

Jika anak perempuan enggan tidur di atas katilnya, anda perlu mengetahui sebabnya. Kadang-kadang anak-anak menarik perhatian kepada diri mereka sendiri atau mereka telah meningkatkan kecemasan yang disebabkan oleh ketakutan. Dan seorang gadis terus tidur dengan ibu bapanya, kerana dia tidak mahu melihat pertengkaran mereka. Tetapi jika dia takut, anda perlu menyingkirkannya.

Cuba buat penyusunan semula di dalam bilik, berikan cahaya malam yang indah, berfikir dongeng tentang hal itu, contohnya "Magic Lantern", atau mengambil tempat tidur yang indah dengan watak kegemaran anda, ini boleh menjadi kain ratu yang ajaib dan jimat ketakutan.

Untuk mengatasi ketakutan, anda perlu mengumpulkan semua maklumat mengenainya. Bercakap dengan anak perempuan anda untuk mengetahui secara terperinci apa yang dia takut atau siapa?

Baca cerita-cerita R. M. Tkach "Terapi dongeng masalah kanak-kanak" "Ketakutan berguna" "Tanglung sihir". O. V. Khukhlaeva, O. E. Khukhlaeva "Labyrinth of Soul. Tales Terapeutik. Mimpi buruk "Bold telinga", "Bear dan Baba Yaga", "Gajah yang takut gelap."

Buku artis dan penulis Lithuania Lina Jutaute "Tosya-Bosya dan kegelapan" selama 3-6 tahun. Watak - seorang gadis yang berani yang takut gelap. Tetapi suatu hari dia memperoleh keberanian dan memutuskan untuk menghilangkan ketakutan ini (untuk kanak-kanak 3-6 tahun).

Maklumat lanjut boleh didapati dalam artikel saya menyingkirkan ketakutan menggunakan terapi dongeng.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.
Isu-isu lain dalam bahagian "Psikologi dan Psikiatri"
Tidak konsisten perasaan pada seorang kanak-kanak
Anak cucu saya adalah satu setengah tahun. Dia sering membingungkan emosi. Sebagai contoh, ketika menunggu saya, berdiri di pintu, tersenyum dengan gembira. Dan apabila dia melihat saya, dia akan menangis, berjalan ke bilik, mungkin terletak di atas lantai. Tetapi selepas pasangan ...
Pemisahan daripada anak sulung kerana kelahiran anak bungsu
Natalia, hello! Dengan kelahiran anak perempuan saya yang kedua, dengan perbezaan 6.5 tahun, saya mula menyedari bahawa anak sulung cemburu, selalunya menggosok di sekeliling saya, ingin memeluk, terutama pada saat-saat ketika saya melakukan yang lebih muda ...
Adakah ia bernilai untuk menyelesaikan konflik kanak-kanak selama 10 tahun?
Selamat siangAneh, pada pendapat saya, reaksi orang lain kepada fakta bahawa saya mahu melindungi anak lelaki saya yang berusia 10 tahun dari pencerobohan di sekolah, sentiasa cuba untuk mencari segala-galanya, tetapi sokongan dari ...
Bagaimanakah anda secara beransur-ansur dapat merawat bayi dengan ADHD daripada menyusu?
Selamat siang, Natalia! Anak perempuan saya (2 tahun) tidak lama dahulu, seorang ahli saraf yang mempersoalkan menaikkan ADHD. Gadis itu lahir lebih awal, sejak lahir ada masalah tidur (dia tidur kurang dari biasa, dia sangat buruk di rumah pada siang hari ...
Suasana tetap dan kesunyian pada anak berusia 5 tahun
Selamat siang Saya tidak tahu di mana hendak bermula, kerana saya menghadapi masalah ketika membesarkan anak saya yang kedua. Girl 5 tahun, cukup emosi: sangat aktif dengan rakan sebaya yang menuruti ...
Tantangan dan kesunyian dalam anak berusia 7 tahun
Kanak-kanak berusia 7 tahun, kelas pertama. Dia membuat tantrums setiap hari dan menangis dan tanpa berkata, semua orang dihina. Beritahu saya, sila, apa yang perlu dilakukan.
Seorang kanak-kanak berumur 10 tahun sedang berjuang - adakah ia bernilai tidak termasuk dari seksyen tinju?
Selamat petang. Beritahu saya bagaimana untuk menjadi: Saya mempunyai anak lelaki berusia 10 tahun di sekolah yang sentiasa mengalahkan kedua-dua lelaki dan perempuan. Dia mengatakan bahawa dia sentiasa dipanggil, ada masalah dengan ibu bapanya. Kanak-kanak sangat ...

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan