Dalam komposisi pemeriksaan perubatan kanak-kanak di Rusia termasuk tinjauan baru - untuk autisme

Kementerian Kesihatan Rusia memperkenalkan sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan pencegahan kanak-kanak kaji selidik baru bertujuan untuk mengesan awal autisme. Perintah ini diberikan kepada Kementerian Kesihatan oleh Timbalan Perdana Menteri Tatyana Golikova.

Perintah Kementerian Kesihatan, yang akan menunjukkan prosedur yang tepat untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan kanak-kanak dengan penyelidikan autisme, harus siap pada 10 Mac 2019.

Kekerapan autisme kanak-kanak berkembang pesat di seluruh dunia.

Pada masa yang sama, ramai ahli pediatrik tidak mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengenal pasti kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme. Dalam hal ini, kanak-kanak pada usia muda dibiarkan tanpa bantuan yang diperlukan. Ramai orang yang tidak diberikan dengan segera tanpa sadar, menjadi kurang upaya.

Sistem untuk pengesanan awal autisme pada kanak-kanak di Rusia masih belum wujud, dan ini adalah kerja yang perlu dilakukan oleh kakitangan Kementerian Kesihatan sehingga musim bunga tahun depan.

Pada tahun 1995, hanya 1 kanak-kanak dengan autisme per 5000 kelahiran dilahirkan di seluruh dunia. Pada tahun 2005, dengan diagnosis ini, 1 kanak-kanak hidup untuk 300 orang, pada tahun 2014, 1 kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme setiap 68 orang telah direkodkan. Hari ini, satu daripada 50 kanak-kanak mengalami autisme..

Dan data-data ini, terutamanya kadar pertumbuhan morbiditi, tidak boleh menakutkan. Kanak-kanak lelaki mengalami autisme lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan.

Pusat sokongan persekutuan pertama di Rusia untuk kanak-kanak seperti itu dibuka di Moscow dua tahun lalu. Pada bulan Ogos tahun ini, Kementerian Pendidikan menyampaikan kurikulum rasmi pertama untuk kanak-kanak prasekolah dengan autisme.

Apa yang akan menjadi kaji selidik untuk semua orang muda Rusia, walaupun sukar untuk mengatakan. Penyakit ini dikesan oleh kaedah ujian, terdapat skala penilaian autisme, yang membolehkan pakar membuat kesimpulan yang sesuai. Ia sepatutnya pemeriksaan kanak-kanak oleh pakar psikiatri akan dimasukkan ke dalam struktur pemeriksaan perubatan. Ia juga tidak dikecualikan bahawa pakar pediatrik akan dilatih dalam kaedah ujian dan tafsiran hasilnya.

Pemeriksaan perubatan wajib dijalankan dari umur 1 bulan. Selepas setahun, pemeriksaan tahunan. Autisme boleh didiagnosis sudah pada usia 3 tahun, dan oleh itu ia dianggap bahawa peperiksaan oleh psikiatri akan dimasukkan dalam pemeriksaan profesional yang dijalankan pada umur 2 dan 3 tahun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan