Sisi gelap bulan: apa yang harus dilakukan jika anak anda adalah ambidexter?

Dunia mula dilahirkan lebih banyak kanak-kanak ambidextral. Ini dilaporkan oleh saintis Eropah, beberapa data yang diterbitkan dalam Pediatrics penerbitan.

Mereka dipertimbangkan genius dan kanak-kanak dengan kebolehan yang unik. Mereka didiagnosis dan cuba untuk merawat. Ia tidak jelas bagaimana untuk membesarkan anak ambidexstra.

Di bawah istilah ini tidak dapat difahami untuk kebanyakan orang bersembunyi yang sama-sama mampu dan tangan kanan dan kiri. Mereka tidak mempunyai dominasi yang jelas dari satu hemisfera ke arah yang lain, seperti halnya dengan orang kidal dan kidal.

Kanak-kanak Ambidextra adalah universal. Kedua-dua hemisfera berfungsi dengan baik untuk mereka.

Malangnya, ambidexterity masih tidak difahami dengan baik, dan oleh itu ramai kanak-kanak yang dilahirkan sebagai "dua tangan", hampir dari buaian itu dihormati diagnosis yang tidak menyenangkan - pembangunan psikomotor yang lambat, kelewatan pertuturan, dll.

Perkembangan anak kapal ambidexter sememangnya sedikit di belakang rakan sebayanya, tetapi ini hanya pada mulanya. Kemudian, lebih kurang 5 tahun, kanak-kanak ini sering mula dikelaskan sebagai kanak - "indigo"Oleh kerana kebolehan ambidexter menakjubkan dan tidak dapat difahami.

  • Mereka tidak boleh menghafal ayat dan jadual pendaraban, tetapi tanpa diduga, tanpa masalah, mereka dapat menghasilkan banyak maklumat yang tidak berkaitan dengan kurikulum sekolah.
  • Kanak-kanak ambidextral belajar kurang baik di sekolah, tetapi mencapai tahap yang tinggi dalam kehidupan.
  • Mereka hanya berfikir dalam imej.
  • Mereka sering bermimpi mimpi "nubuatan", mereka boleh menjangka peristiwa penting.

Sekiranya keluarga anda mempunyai anak dengan dua tangan, ia sama-sama perlu untuknya perjalanan khas, kata pakar.

Dia tidak boleh dipukul dan terpaksa belajar kurikulum sekolah, jika tidak diberikan kepadanya. Bernilai mendengar keinginannya sendiri, hampir semua ambidexters tahu dengan baik di mana bidang sains atau seni mereka akan berasa selesa. Biarkan anak melakukan apa yang dia minat, ini akan membantu dia mendedahkan ciri dan kebolehannya.

Jangan melarang anak anda melakukan beberapa perkara sekaligus - ambidexters menjadikannya mudah.

Para saintis memberi amaran kepada ibu bapa - pada masa lampau ambidektra sangat depresi, tidak stabil. Mereka mungkin memutuskan untuk membunuh diri, meninggalkan rumah.

Tetapi perkara utama adalah mengambil kanak-kanak seperti ini. Dia unik. Melatihnya dengan tangan kanan atau kidal adalah mustahil sekali, ia akan menyebabkan masalah dengan jiwa dan tingkah laku.

Ambidexters yang paling terkenal:

  • Leonardo da Vinci;
  • Ahli akademik Andrei Sakharov;
  • Sir Paul McCartney;
  • atlet Maria Sharapova;
  • pemuzik Kurt Cobain;
  • pengulas sukan Vasily Utkin.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan