Retinopati pramatang

Kandungannya

Sekiranya bayi dilahirkan lebih awal daripada jangkaan kelahiran, ia akan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan. Salah satu daripada patologi yang agak serius dan biasa pada bayi yang sangat awal adalah retinopati.

Apa ini?

Jadi dipanggil masalah dengan retina pada bayi yang lahir lebih awal dari yang diharapkan. Kodnya ialah 10 mkb - H 35.1. Bahaya utama retinopati ialah risiko kehilangan fungsi visual yang tidak dapat dikembalikan.

Retinopati dikaji dengan baik untuk memberikan rawatan yang berkesan.

Sebabnya

Penyakit ini disebabkan oleh banyak faktor, antaranya yang utama kekurangan bayi yang dilahirkan sebelum 34 minggu perkembangan intrauterin. Walau bagaimanapun, bayi itu boleh dilahirkan pada waktunya, tetapi masih tidak matang. Faktor lain yang merangsang retinopati adalah:

 • Bayi berat badan yang rendah.
 • Kesuburan pelbagai.
 • Patologi yang berkaitan dengan janin, sebagai contoh, perkembangan sepsis, anemia, atau asidosis.
 • Penyakit kronik organ-organ kemaluan ibu.
 • Gestosis.
 • Pendarahan semasa bersalin.
 • Pengudaraan dan penggunaan oksigen selepas kelahiran.

Untuk maklumat lanjut mengenai punca retinopati, lihat video:

Ciri-ciri patogenesis

Kapal-kapal di dalam retina mulai berkembang dari minggu ke-16 perkembangan intrauterin bayi. Sehingga masa itu, tidak ada kapal di bahagian mata ini sama sekali. Mereka mula berkembang dari tapak di mana saraf optik pergi ke arah pinggir. Kapal secara aktif berkembang sehingga permulaan buruh, oleh itu, yang lebih awal, serbuk itu dilahirkan, kapal yang kurang dalam retina mempunyai masa untuk membentuk. Dalam bayi yang sangat awal, kawasan yang agak luas tanpa kapal (mereka dipanggil avaskular) dikesan.

Apabila kanak-kanak dilahirkan, pelbagai faktor luaran (pertama sekali, oksigen dan cahaya) mula mempengaruhi retina, yang mana menimbulkan kemunculan retinopati. Proses pembentukan vaskular biasa terganggu. Mereka mula bercambah dalam tubuh vitreous, dan pertumbuhan serentak tisu penghubung membawa kepada ketegangan retina dan detasmennya.

Imej skematik retinopati

Retinopania pada bayi prematur berkembang seperti berikut:

 • Pas pertama tempoh aktif (dari lahir hingga 6 bulan). Dalam tempoh ini, urat membesar, perubahan arteri, kapal menjadi berbelit, kelembapan vitreous, detasmen daya tarikan selulosa adalah mungkin, kurang kerapnya pecah atau merobek.
 • Seterusnya datang fasa pembangunan terbalik. Tempoh ini bermula dari usia 6 bulan dan berlangsung secara purata sehingga setahun.
 • Dari 1 tahun bermula tempoh cicatricial. Myopia boleh dibentuk semasa itu, pembesaran lensa, detasmen atau kerengsaan retak boleh berlaku, bola mata boleh berkurang, dan tekanan intraokular juga boleh meningkat. Kadang-kadang iris dan lensa beralih ke hadapan, yang menyebabkan awan dan penderitaan kornea.
Masa cicatricial mencirikan peningkatan masalah dengan bayi

Tahap retinopati

Retinopati adalah proses dalam beberapa peringkat, yang boleh diselesaikan oleh pembentukan parut dan regresi lengkap, di mana semua manifestasi hilang.

Peringkat I

Di tempat pemisahan tisu vaskular dan tapak avascular yang normal, garis keputihan muncul. Pengenalpastian garisan pemisah itu adalah sebab untuk menjalankan pemeriksaan mingguan bayi.

Peringkat II

Di tempat garis pemisah retina avaskular dengan kawasan vaskular, muncung muncul. Pada 70-80% bayi baru lahir pada tahap ini terdapat peningkatan secara spontan, sementara perubahan kecil tetap di fundus.

Peringkat III

Dalam aci yang dihasilkan, tisu berserabut muncul, dan badan vitreous di atasnya dipadatkan, mengakibatkan saluran retina ditarik ke dalam tubuh vitreous. Ini menyebabkan ketegangan retina dan risiko tinggi detasmen. Tahap ini juga dipanggil ambang, kerana dengan perkembangan retinopati menjadi hampir tidak dapat dipulihkan.

Peringkat IV

Retina sebahagiannya mengelupas tanpa melibatkan bahagian tengah (peralihan ke tahap 4A) dan dengan detasmen di kawasan tengah (peralihan ke peringkat 4B). Tahap ini dan perubahan berikutnya dipanggil terminal, kerana prognosis untuk kanak-kanak semakin bertambah buruk, dan wawasannya terganggu.

Peringkat V

Retina mengelupas sepenuhnya, yang membawa kepada kemerosotan mendadak dalam penglihatan bayi.

Berasingan terpencil tambah penyakityang tidak mempunyai peringkat yang jelas. Bentuk ini berkembang lebih awal dan berlangsung lebih cepat, yang menyebabkan detasmen retina dan permulaan pesat dari terminal retinopati.

Diagnostik

Semua kanak-kanak yang dilahirkan sebelum 35 minggu atau dengan berat badan rendah (kurang daripada 2 kg) hendaklah diperiksa oleh pakar oftalmologi menggunakan peralatan khas untuk pemeriksaan sedemikian. Sekiranya simptop retinopati telah dikenalpasti, bayi yang baru dilahirkan terus diperiksa sekali seminggu, dan dengan kehadiran penyakit tambahan, lebih kerap setiap tiga hari.

Peperiksaan berlanjutan sehingga penyakit sepenuhnya meregangkan atau memerlukan rawatan pembedahan. Sebaik sahaja penyakit itu merosakkan, bayi akan diperiksa setiap dua minggu.

Semasa pemeriksaan, bayi perlu mengembangkan murid, dan juga menggunakan spekulator khas untuk prosedur (mereka akan menghapuskan tekanan pada mata dari jari). Kaedah pemeriksaan tambahan untuk retinopati adalah ultrasound mata.

Kanak-kanak yang didiagnosis dengan Retinopati sering diamati oleh pakar mata.

Rawatan

Tahap penyakit ini mempengaruhi rawatan retinopati, tetapi semua kaedah rawatan dapat dibahagikan kepada:

 1. Konservatif. Kanak-kanak itu ditanamkan dengan ubat-ubatan yang diresepkan oleh pakar oftalmologi. Rawatan ini dianggap tidak berkesan.
 2. Pembedahan. Kaedah rawatan ini dipilih dengan mengambil kira perjalanan retinopati (biasanya dilakukan pada tahap 3-4 penyakit ini). Ramai kanak-kanak yang dirawat rawatan cryosurgical atau laser. Apabila detasmen bermula, badan vitreous dikeluarkan kepada kanak-kanak di klinik khusus.

Prognosis dan pencegahan

Tempoh retinopati aktif adalah purata 3-6 bulan. Hasil daripada perkembangan penyakit itu mungkin penyembuhan spontan. (sering diperhatikan dalam peringkat pertama atau kedua) dan parutdi mana perubahan sisa mempunyai kepelbagaian yang berbeza-beza. Atas dasarnya, perubahan cicatricial dibahagikan kepada darjah:

 • Pada peringkat pertama fundus mata hampir tidak berubah, jadi fungsi visual tidak terjejas.
 • Ijazah kedua dicirikan oleh pergeseran di pusat retina, serta perubahan di kawasan periferal, yang meningkatkan risiko detasmen sekunder di masa depan.
 • Apabila berkembang tahap ketiga, di retina terdapat ubah bentuk kawasan di mana saraf optik masuk ke dalamnya. Bahagian tengah retina sangat beralih.
 • Ijazah keempat lipatan retina di atas retina, menyebabkan kerosakan visual yang teruk.
 • Pada peringkat kelima catat jumlah detasmen retina.

Pencegahan retinopania adalah untuk mencegah buruh praperkel. Selain itu, ia bertujuan untuk menjaga kanak-kanak pramatang dengan betul.

Kelahiran pramatang adalah penyebab utama retinopati dalam kanak-kanak.

Apabila penyakit peringkat 1 dikesan dalam kanak-kanak, diperlukan pentadbiran prophylactic hormon kortikosteroid, dan dengan terapi oksigen, antioksidan tambahan ditetapkan. Menetapkan di peringkat serbuk 2, dos ubat hormon meningkat, dan oksigen tambahan dan ubat-ubatan yang melebarkan kapal, jika mungkin, hadkannya.

Cryocoagulation dan pembekuan laser, seperti pemusnahan kawasan avascular di retina, adalah sangat berkesan dalam mencegah retinopati. Penggunaan mereka mengurangkan kejadian buruk akibat 50-80%. Manipulasi dilakukan di bawah anestesia am, hasilnya dinilai selepas 7-14 hari dan, jika perlu, ulangi prosedur.

Cryocoagulation boleh menghentikan perkembangan tisu parut di retina mata bayi.

Pada peringkat retinopati yang teruk, penglihatan kanak-kanak sangat menderita. Walaupun rawatan pembedahan hanya boleh meningkatkan persepsi cahaya dan memberi peluang untuk menavigasi bilik dan memantau objek.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa pada kanak-kanak dengan tahap ringan penyakit lanjut pelanggaran organ penglihatan mungkin, seperti amblyopia, glaukoma, myopia dan detasmen akhir. Atas sebab ini mereka perlu dipantau secara kerap oleh pakar mata sehingga umur 18 tahun.

Retinopati adalah proses dalam beberapa peringkat, yang boleh diselesaikan oleh pembentukan parut dan regresi lengkap, di mana semua manifestasi hilang.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan