Musim panas dengan kanak-kanak: bagaimana untuk menghabiskan masa yang menyeronokkan dan berguna

Kandungannya

Musim panas, seperti yang anda tahu, sedikit kehidupan. Dan untuk kanak-kanak dan ibu bapanya kali ini dipenuhi dengan petualangan dan penemuan baru. Dan pada musim panas guru-guru di kebanyakan taman kanak-kanak pergi bercuti, dan serbuk perlu menghabiskan lebih banyak masa daripada biasa. Bulan-bulan hangat boleh dibelanjakan menyeronokkan dan menguntungkan, anda hanya perlu membuat rancangan tindakan yang jelas dan mempelbagaikan program!

Jangan berputus asa

Kita semua terbiasa dengan hakikat bahawa pada musim panas anda boleh berehat dan tidur lewat. Tetapi jika anda mempunyai peluang demikian, lebih baik tidak melakukannya.

Ia akan menjadi lebih mudah untuk semua orang jika keluarga masih dalam rangka rejim biasa. Dengan perubahan yang kuat dalam irama hidup, bukan sahaja pada kanak-kanak, tetapi juga pada orang dewasa, mood dan kesejahteraan menjadi kurang stabil.

Oleh itu, jika anda menyedari bahawa seluruh hari anda dipenuhi dengan perasaan kanak-kanak, cuba untuk menormalkan rutin harian anda. Hampir tidak akan menyelesaikan masalah ini sepenuhnya, tetapi ia tidak akan menjadi terlalu banyak. Tidur siang hari, disimpan dalam jadual tadika, juga akan membantu ibu bapa membebaskan masa untuk cuti mereka sendiri. Beberapa kelebihan!

Ajarkan anak anda baru dan berguna (untuk anda) kes

Bulan-bulan musim panas, percuma dari tadika, adalah masa yang tepat untuk mendapatkan kerja rumah anak anda. Sudah tentu, tidak sepatutnya menunggu anak berusia tiga tahun itu untuk segera memulakan membasuh lantai untuk bersinar. Pada mulanya, dia tidak akan mendapat apa-apa, tetapi dia akan mengembangkan kebiasaan membantu ibu dan ayahnya. Dan ini, anda lihat, sangat berbaloi.

Di samping itu, ramai psikologi kanak-kanak mendakwa bahawa ini adalah "latihan kehidupan praktikal" yang paling baik membantu kanak-kanak untuk bersedia untuk masa depan.

Sekeping daging lembu tidak akan dipotong, tetapi mungkin (mencuba) untuk menuangkan beras dari beg ke balang, membawa cawan dari bilik ke dapur, campurkan salad yang sudah dihiris. Ya, anda mungkin perlu mengosongkan beras di seluruh dapur, mengelap air di lorong dan makan separuh salad, mengambilnya dari meja. Tetapi menjelang akhir bulan Ogos, pastikan penyangak kecil anda akan menjadi pembantu sebenar!

Kemas kini koleksi mainan anda, mainkan permainan pendidikan

Mainan membantu kanak-kanak mengenali dunia kita, belajar untuk berinteraksi dengannya. Oleh itu, adalah penting untuk mendekati pilihan mereka dengan perhatian dan kasih sayang, untuk memilih apa yang pasti akan memberi manfaat.

Oleh itu, untuk kanak-kanak berusia dua tahun, pereka yang membangun kemahiran motor halus, koordinasi motor visual, pemikiran logik dan imaginatif, dan banyak lagi akan menjadi sempurna. Dan dengan pereka yang baik, anda sentiasa dapat memainkan peranan dan membantu anak anda memperoleh kemahiran sosial yang pertama.

Contohnya, bersama dengan set Lego® DUPLO® "Mainan Besar" (art 10864), ibu bapa akan dapat menunjukkan kepada kanak-kanak bagaimana untuk berkelakuan di taman permainan dan berkomunikasi dengan anak-anak lain.

Berjalan (berjalan banyak!)

Pada musim panas, ramai lebih suka pergi bersama anak-anak mereka keluar dari bandar. Walau bagaimanapun, walaupun anda tidak memasukkan nombor mereka, jangan terlepas peluang tunggal untuk berjalan di udara segar dengan seluruh keluarga!

Pilih taman yang lebih atau kurang percuma dan cuba mempelbagaikan pangsapuri: kumpulkan keranjang makanan ringan dan berkelah atau ambil kamera dan sediakan sesi foto kecil tetapi tidak dapat dilupakan.

Jangan lupa ambil baju tambahan jika malam sejuk dan mainan kecil, sebagai contoh, minifigure dari pereka, supaya terdapat sesuatu untuk menduduki bayi dalam perjalanan pulang.Semasa mendaki, dengarkan keinginan anak dan ingat bahawa perkara yang paling penting adalah untuk mendapatkan emosi paling positif dari pengembaraan anda!

Pergi ke aktiviti bayi

Bila, jika tidak pada bulan-bulan musim panas yang hangat, kenali anak dengan sesuatu yang baru! Sebagai contoh, teater kanak-kanak. Pilih tetapan yang menarik tetapi mudah di tempat yang menyenangkan.

Adalah wajar bahawa dewan di mana persembahan akan berlangsung tidak begitu besar. Dan yang terbaik, apabila pengeluarannya tidak begitu popular - lebih mudah bagi ibu bapa dengan bayi jika kurang orang melihatnya.

Lebih kurang, pada pendapat anda, belum bersedia untuk teater penuh? Pilih sesuatu yang lain. Taman, kafe dan restoran sering menganjurkan acara menarik untuk kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur - kelas tuan, pertunjukan kecil, dan sebagainya. Hentikan apa yang sesuai dengan anda dan anak anda, dan anda akan mempunyai masa yang hebat!

Susun kolam renang di rumah atau bawa perjalanan.

Walaupun musim panas belum datang, anda mempunyai masa untuk mendapatkan kolam kembung dari mezanin dan meletakkannya dengan teratur. Hiburan air adalah sebahagian daripada program musim panas yang wajib dan sangat bermanfaat! Jika di rumah tidak ada yang lebih baik untuk melengkapkan mandi, pergi bersama bayi ke kolam kanak-kanak. Main dengan dia di dalam air dan perlahan-lahan belajar berenang - ia berguna untuk kekebalan, dan untuk kesejahteraan, dan untuk suasana hati!

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan