Katil bayi untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Sebuah katil bayi untuk bayi yang baru lahir sudah pasti sesuatu yang perlu. Walau bagaimanapun, jika anda takut meninggalkan anak itu sendiri di atas katil untuk beberapa sebab, atau hanya memutuskan bahawa ia adalah perlu, hak anda. Dalam artikel ini kita akan cuba untuk membuktikan kepada anda bahawa membeli katil untuk yang kecil adalah acara yang berbaloi.

Adakah bayi memerlukan katil?

Sesetengah ibu yakin bahawa jika bayi tidur dengannya, dia akan menjadi lebih tenang dan penuh. Rasa denyutan jantung seorang ibu harus menenangkan anaknya, dan dia akan berhenti menangis dalam proses pemakanan. Sudah tentu, semua ini adalah benar. Walau bagaimanapun, ingat berapa kali anda bangun dan betapa lelah anda selepas itu.

8 foto

Pada pandangan pertama nampaknya apabila bayi menangis, ia perlu untuk berjalan ke buaian dan menghilangkan penyebab menangis. Dan di sini kanak-kanak di tangan dan menjerit tidak diperlukan di mana-mana sahaja. Sudah tentu, ini benar. Tetapi anda harus mengakui bahawa lebih baik untuk bangun 2-3 kali setiap malam daripada tidak menutup mata sehingga anak makan. Dan dia boleh melakukannya sepanjang malam - anda tidak akan tahu.

9 foto

Satu lagi faktor penting adalah mudah untuk mengajar bayi untuk tidur dengan mama, tetapi sukar untuk mereda. Dalam kes ini, katil mungkin tidak memerlukan masa yang lama. Dalam sesetengah kes, seketika dalam hidup ini boleh mengambil masa sehingga 5-6 tahun. Ini tidak mudah, walaupun dari sudut pandang bahawa ada seorang ayah dalam keluarga, tetapi dia juga tidak mempunyai pelukan ibu.

Jadi, dengan membeli buaian untuk bayi baru lahir, aspek positif berikut muncul dalam hidup anda:

 • Bayi tidur secara berasingan dan tidak dapat bangun, dan anda akan mula tidur dengan cukup.
 • Bayi tidak lagi perlu tidur dengan ibu bapanya, dia tidak akan takut tidur sendirian.
 • Akan ada kehidupan peribadi selepas kelahiran bayi.

Jenis dan model

Berikut adalah pilihan untuk buaian bayi. Hampir mana-mana model ini digunakan dengan kanopi - peranti ini bukan sahaja melindungi bayi daripada pelbagai serangga dan draf, tetapi juga dari habuk, cahaya terang, dan juga memainkan peranan perlindungan dari bunyi dan ruang besar.

7 foto

Katil goyang

Ini adalah versi klasik katil untuk bayi. Dalam buaian semacam itu, bayi akan tumbuh dari hari-hari pertama hidupnya hingga setahun. Ia boleh digegarkan dari sisi ke tepi, sementara bayi akan tenang. Kemudian skid boleh dikeluarkan dan menetapkan katil pada kaki yang stabil. Dalam kedudukan ini, ia akan berfungsi beberapa tahun.

7 foto

Katil untuk anak kembar

Terdapat tiga pilihan seperti:

 • Satu katil bersama dengan pemisah. Pilihan ini tidak sesuai untuk pangsapuri kecil, kerana ia agak luas. Dalam model ini, ruang tidur dibahagikan dengan roller.
 • Buaian. Terdapat model biasa dan dwi, ​​serta digantung, pada roda dan kerusi goyang. Ini adalah versi mudah alih buaian, mengambil sedikit ruang dan mudah disusun semula kepada yang lain.
 • Katil aras. Ketinggian buaian dalam model ini boleh laras. Asas adalah playpen. Apabila kanak-kanak menjadi lebih tua, buaian dikeluarkan, dan playpen digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan. Adakah model lipat.

Sofa katil

Pengubahsuaian perabot kanak-kanak ini sangat mudah. Ia boleh dengan mudah diubah menjadi sofa dengan mengeluarkan satu sisi dinding dan menjadikan pilihan tempat tidur kanak-kanak perabot.Anda boleh berbaring dengan tenang di atas katil dan menonton permainan kecil anda. Model sedemikian biasanya dicat dengan cat gred makanan yang tidak beracun dan diperbuat daripada spesies kayu yang berkualiti.

Loteng katil dengan katil untuk bayi baru lahir di bawah

Model sedemikian menarik kerana ia menggabungkan tempat tidur kanak-kanak dan orang dewasa di katil bertingkat. Bahagian bawah diperbuat daripada kayu semula jadi tanpa sebarang kekotoran. Loteng ini mempunyai bilik pakaian terbina dalam, dan tangga disediakan untuk mendaki ke tingkat dua.

Katil mini

Model ini dibahagikan kepada dua jenis: pada tambah dan digantung. Tempat tidur yang ditangguhkan dilampirkan pada katil ibu bapa, dan pilihan sampingan boleh laras ke ketinggian katil induk.

Katil kokon

Nama lain untuk varian alat permainan kanak-kanak ini adalah katil tilam dengan tali penahan. Atribut ini sentiasa boleh diambil dengan anda, dan ia akan menggantikan anak itu pada hari-hari pertama tempat tidurnya.

Pilihan yang luar biasa untuk buaian untuk bayi

Katil kapal

Reka bentuk asal katil bayi sesuai untuk bilik kanak-kanak dalam gaya nautical. Kapten masa depan atau budak kabin - biarkan dia memilih dirinya. Sementara itu, buaian ini akan menjadi selesa bukan sahaja untuknya, tetapi juga untuk ibunya. Lagipun, katil mempunyai beberapa kualiti positif:

 • Bahagian bawah katil boleh laras dari 300 hingga 600 mm dari lantai.
 • Tilam katil ibu bapa dan bahagian bawah tapak semaian boleh berada di tahap yang sama, yang akan melindungi bayi dari tidur sepenuhnya.
 • Dinding sisi terbuka dan ditutup dengan poket zip.
 • Anda boleh menukar reka bentuk katil, hanya menukar dinding sisi.
 • Dalam pengeluaran hanya digunakan bahan-bahan alam sekitar.

Dengan beruang

Reka bentuk menarik katil akan membolehkannya digunakan untuk kedua-dua lelaki dan perempuan. Ciri-ciri:

 • Bahan ekologi.
 • Katil ortopedik dengan pelarasan.
 • Terdapat fungsi rolling.
 • Dilengkapi dengan lapisan PVC.
 • Terdapat kabinet dengan kawasan yang berubah-ubah.
 • Ketersediaan beberapa kotak yang luas dan mendalam.
 • Berubah menjadi katil remaja.

Berikut ini menerangkan model-model yang lebih sesuai untuk peralatan perubatan, dan bukannya untuk katil, yang digunakan oleh ibu bapa.

 • Dipanaskan. Katil ini direka bentuk untuk kejururawatan dan rawatan bayi. Bahan katil - plastik berkekuatan tinggi. Sudut perubahan kecenderungan. Set termasuk tilam khas dengan penyelenggaraan automatik suhu yang dikehendaki dalam lingkungan 28-38 darjah.
 • Dengan hud yang boleh ditanggalkan. Ia digunakan di hospital bersalin dan institusi perubatan. Bingkai diperbuat daripada logam tahan lama, tiang itu diperbuat daripada plastik. Ketinggian katil dan sudut cuvette boleh laras. Ia mempunyai reka bentuk yang selesa.

Saiz

Tempat tidur untuk bayi yang baru lahir mempunyai sendiri saiz piawai mengikut piawaian Rusia, ini adalah 120x60 cm. Mengambil kira dinding katil, keseluruhan struktur akan mempunyai dimensi yang lebih besar: 128x68 cm. Pengilang Eropah menghasilkan katil seperti dengan perbezaan saiz: 125x65 cm.

Seperti itu katil bayi mempunyai pelarasan ketinggian bahagian bawah dan sisi, yang sangat memudahkan penjagaan bayi. Di dalamnya anak kecil anda boleh sampai 3-4 tahun.

7 foto

Untuk sebab tertentu, pilihan ini mungkin tidak sesuai untuk anda (contohnya, anda tidak mahu membeli katil bayi sekali lagi selepas tiga tahun). Kemudian kami cadangkan untuk melihat yang lain, pengubahsuaian yang tidak kurang menarik bagi bayi untuk bayi.

Dimensinya adalah 140x70 cm Ia juga mempunyai pelarasan ketinggian, seperti model standard. Tetapi selain itu, terdapat laci untuk mainan atau benda bayi di bawah katil bayi. Hayat alat dengar bayi seperti ini boleh mencapai sehingga 7 tahun.

Bahan

Kebanyakan katil untuk bayi yang baru lahir diperbuat daripada bahan semula jadi - ini adalah jenis kayu yang berbeza. Kekuatan itu boleh dianggap sebagai beech pilihan terbaik. Birch, maple dan alder, walaupun lebih murah, tetapi dari segi kualiti hampir sama baiknya dengan beech. Pine menonjol dari spesies paling lembut, tetapi ia lebih murah.

7 foto

Sebagai tambahan kepada model kayu, bahan lain yang lebih murah digunakan dalam pembuatan katil untuk bayi. Sebagai contoh, bahan tersebut termasuk logam, MDF, papan serpih dan plastik. Jika anda suka model buaian, diperbuat daripada logam atau bahagian plastik, kemudian meminta sijil kualiti daripada penjual.

Digunakan dalam pembuatan katil bayi, MDF dibezakan oleh ketahanan dan keselamatannya, kerana tiada resin berbahaya yang ditambahkan kepada mereka dalam pengeluaran. Chipboard merujuk kepada bahan rapuh, dan selalunya berbahaya - semasa pengeluaran produk boleh ditambah formaldehid.

Warna

Palet warna untuk katil dipilih berdasarkan tema bilik anda. Ia harus selaras dengan dalaman umum. Tetapi selalunya kemungkinan ini tidak mungkin. Kemudian aksesori untuk katil akan datang untuk menyelamatkan, yang dengan mudah akan mengisi keharmonian yang hilang dalam latar belakang umum.

Juga, jangan lupa bahawa warna itu memberi kesan kepada keadaan emosi bayi.

Untuk bayi baru lahir, pastel, kelabu-kuning putih atau warna putih disyorkan. Warna kayu semulajadi dengan warna putih terang juga boleh digunakan.

Palet sedemikian melegakan kanak-kanak itu, sementara warna-warna cerah memberi kesan negatif pada jiwa bayi. Ia tidak disyorkan untuk digunakan dalam warna gelap setiap hari.

Pengilang

Antara pengeluar katil bayi untuk bayi baru lahir menonjolkan pengeluar domestik dan asing. Berikut adalah beberapa model yang sangat popular dengan pembeli Rusia.

Baby Italy - Dolly

 • Keaslian dalam reka bentuk. Dibuat dari bech asli dan mempunyai tiga warna tenang: bic, putih dan gading.
 • Salutan varnis yang digunakan untuk produk ini mempunyai perakuan keselamatan alam sekitar.
 • Reka bentuk katil tidak mempunyai sudut tajam dan bahagian berbahaya.
 • Binaan ini dilengkapi dengan roda dan pelari, yang boleh ditukar ganti tanpa sebarang masalah.
 • Rel sisi mempunyai lapisan silikon, yang direka untuk melindungi struktur kayu dari gigi bayi.
 • Katil bayi boleh laras.
 • Dinding sebelah boleh diturunkan.
 • Kekuatan struktur yang sempurna.
 • Harga rendah

Giovanni - Belkanto Lux (dibuat di England)

 • Bahan - New Zealand pain.
 • Dilengkapi dengan sistem brek dan roda anti gores.
 • Model Transformable di sofa asal.
 • Sistem Rak.
 • Harga rendah.

Bambolina - "Soft Mom" ​​(pengeluaran Itali)

 • Katil cantik yang diperbuat daripada bic, kulit buatan dan kristal Swarovski.
 • Terdapat fungsi rolling.
 • Katil bayi dan sisi katil boleh laras.
 • Laci kesediaan untuk linen.
 • Reka bentuk sudut yang licin.
 • Kemudahan dan mobiliti.

Papaloni - "Giovanni" (dibuat di Rusia)

 • Bahan - bic.
 • Model ini dibentangkan dalam 19 warna yang berbeza.
 • Fungsi rolling
 • Dilengkapi dengan overlays di pagar.
 • Kehadiran kotak untuk linen.
 • Harga rendah berbanding dengan analog asing.
 • Model Transformable - berubah menjadi sofa yang selesa.
 • Kekuatan tinggi.
 • Ia mempunyai dimensi yang tidak standard.

Geobi - TLY 632 (dibuat di China)

 • Bahannya adalah logam.
 • Pembuatan berkualiti tinggi.
 • Kekuatan luar biasa dan kemudahan pembinaan.
 • Tempat tidur diperpanjang hingga 170 cm.
 • Penggantungan dua peringkat.
 • Kit termasuk katil yang selesa, lembut, kanopi dan tilam.
 • Dinding depan boleh tanggal boleh digunakan sebagai meja berubah.

"Irina" S625 (pengeluaran Mozhga, Rusia)

 • Bahan - birch.
 • Fungsi rolling
 • Penggantungan tiga peringkat.
 • Kehadiran bumper silikon.
 • Set termasuk: tilam, peti cucian dan dinding sisi lipat.

"Teresa" (kilang pengeluaran Gandylyan, Stavropol)

 • Model Transformable.
 • Bahan - bic.
 • Dilengkapi dengan meja yang berubah-ubah, dada laci dan beberapa laci dan rak.

Aksesori apa yang perlu diambil?

Pemilihan atribut yang sesuai untuk buaian menjamin dia tidur yang sihat. Aksesori yang berguna akan memberi impak positif terhadap perkembangan fizikal dan emosi bayi.

Berikut adalah senarai barang yang diperlukan untuk bayi baru lahir.

 • Tempat tidur.
 • Bumpers bukan tegar.
 • Selimut itu.
 • Bantal nipis.
 • Penutup tilam
 • Bergerak dengan banyak kerincingan.
 • Tempat untuk mainan.
 • Kanopi untuk melindungi daripada gangguan yang tidak dibenarkan.

Di mana hendak meletakkan?

Marilah kita menyerlahkan beberapa peraturan, berikut yang mana anda akan dapat memasang katil bayi dengan betul:

 • Pemasangan katil bayi di sebelah pemanasan peralatan, peralatan elektrik dan soket tidak dibenarkan. Suhu optimum di dalam bilik adalah 18-22 darjah, sementara ia mesti sentiasa berventilasi.
 • Hiaskan bilik di mana katil akan terletak, dengan tumbuh-tumbuhan - udara di dalam bilik akan menjadi terionisasi.
 • Dinding sisi - lokasi terbaik katil. Ia tidak disyorkan untuk memasangnya di hadapan pintu depan.
 • Jangan letakkan tempat tidur berhampiran permukaan cermin dan reflektif. Kanak-kanak mungkin mula terkejut malam dan masalah tidur. Skrin TV lebih baik untuk ditutup pada waktu malam dengan kain.
 • Jangan letakkan perkara di bawah katil bayi. Malah periuk yang sama boleh membuat tenaga bertentangan semasa tertidur.
12 foto

Juga jangan letakkan katil dalam kes berikut:

 • Dalam draf.
 • Dalam cahaya matahari langsung.
 • Dengan tingkap.
 • Di bawah candelier terang.
 • Di tempat di mana banyak wayar.
 • Dalam zon di mana ramai orang lulus.

Petua untuk memilih

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda, sebagai ibu bapa muda, pilih tepat apa yang sesuai untuk anda.

 • Versi pertama model untuk bayi yang baru lahir tidak harus besar - Tempat tidur kepunyaan oren atau anatomi adalah baik-baik saja. Selepas tiga bulan, katil perlu diganti dengan saiz yang lebih sesuai.
 • Dimensi katil. Kriteria ini amat penting, kerana pada dasarnya, keselamatan bayi dan ibunya. Suite kanak-kanak dengan mudah disesuaikan dengan bilik tidur orang dewasa, kerana ibu perlu pergi ke katil tanpa masalah, tanpa tersandung pada sudut atau perabot lain, dan bawa bayi itu ke dalam tangannya.
 • Jarak antara ranting itu. Sesetengah model mempunyai ranting, jarak di antara mereka tidak boleh melebihi 6 cm Jika jarak lebih lama, maka kepala bayi mungkin terjebak di antara mereka.
 • Bayi harus selesa dan luas dalam buaian baru.
 • Perhatikan pengilang, Baca ulasan tentang pelbagai model alat dengar kanak-kanak.
 • Bahan mesra alam. Jangan membeli produk yang mengandungi komponen lakuer atau plastik - mereka tidak selamat.
 • Kebolehpercayaan struktur dan bahagian perhimpunan yang berkualiti.
 • Ketersediaan aksesori tambahan yang menjadikan penjagaan bayi lebih selesa untuk ibu bapa.
 • Kos produk. Dalam kebanyakan kes, ini adalah penunjuk kualiti produk. Jangan ambil model paling murah.

Berapa banyaknya?

Kos tempat tidur untuk bayi bergantung kepada pengilang dan bahan yang digunakan dalam model. Pilihan yang paling murah adalah alat dengar anak-anak, yang dibuat oleh pengeluar domestik dan mempunyai fungsi terhad. Oleh itu, model untuk bayi kelahiran Rusia Kolibri 3 1200kcn, walaupun diperbuat daripada birch, tetapi, selain daripada fungsi rolling utama, tiada apa-apa.

Siling harga yang ditetapkan bagi produk untuk bayi baru lahir tidak ditakrifkan. Terdapat pilihan untuk katil bayi, harga yang boleh mencapai beberapa juta Rubles. Jadi, model katil "Freaky Carriage" berharga kira-kira 4 juta Rubles, dan ada yang lebih mahal.

Ulasan

Pelbagai reka bentuk katil untuk bayi yang baru lahir menjana pelbagai ulasan. Setiap model adalah individu dengan cara sendiri. Buat kesimpulan umum tentang kualiti katil tidak mungkin.

Mungkin satu-satunya perkara yang boleh dibezakan daripada jisim kenyataan pengguna adalah pergantungan harga terhadap kualiti.Semakin mahal buaian itu, semakin fungsionalnya dan semakin kualitatif pembinaannya dan bahan-bahan yang digunakan di dalamnya. Oleh itu, memperoleh produk murah, risiko ibu bapa mendapat produk yang tidak berkualiti tinggi.

Pilihan yang indah di pedalaman

Pilihan yang menarik untuk katil empat tiang. Ia bukan sahaja akan melindungi kanak-kanak dari serangga, tetapi juga melindungi dari draf.

Katil bayi yang bergaya pada roda untuk bayi sesuai dengan sempurna ke pedalaman bilik.

Tempat tidur indah yang indah untuk bayi, di mana dia tidak akan berubah-ubah, kerana dalam syarikatnya terdapat mainan lembut yang menarik. Mereka akan memberinya suasana hati nakal yang hebat.

Pelepasan video tentang cara memilih katil yang betul, beberapa petua dan ulasan penting boleh dilihat di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan