Berapa banyak gigi berusia 3 tahun pada kanak-kanak dan bagaimana gigi dirawat pada usia ini?

Kandungannya

Proses pemakanan dalam bayi membimbangkan hampir semua ibu bapa. Oleh itu, mereka berminat dengan norma-norma tertentu yang berkaitan dengan proses ini, contohnya berapa banyak gigi yang menjadi ciri-ciri kanak-kanak berusia tiga tahun. Ia juga penting bagi ibu bapa kanak-kanak berusia tiga tahun untuk mengetahui masalah pergigian yang paling biasa pada zaman ini.

Berapa banyak gigi yang perlu dilakukan pada kanak-kanak pada 3?

Dengan perkembangan normal, kebanyakan kanak-kanak berusia tiga tahun mempunyai dua puluh gigi. Mereka semua adalah susu dan tinggal di dalam mulut bayi dengan jumlah yang sama sehingga kira-kira berumur 5 tahun, apabila gigi tetap pertama, dipanggil enam, mula dipotong. Setiap rahang seorang berusia tiga tahun mempunyai 10 gigi, di antaranya terdapat 4 gigi gigi, 4 gigi chewing (molar) dan 2 anjing.

Pada masa yang sama, penyelewengan kecil tidak dianggap sebagai patologi. Sebagai contoh, sesetengah kanak-kanak berusia 3 tahun mungkin mempunyai kurang daripada 20 gigi jika mereka mula memotong kemudian. Ini berlaku kerana kecenderungan genetik, jika ibu bapa juga mempunyai gigi susu untuk serbuk mereka, juga, selepas istilah purata.

Penyimpangan dari norma

Sebagai tambahan kepada keturunan, jumlah gigi pada usia 3 tahun juga boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor yang perlu diperhatikan oleh ibu bapa. Sebagai contoh, ketiadaan beberapa gigi pada kanak-kanak berusia tiga tahun mungkin disebabkan oleh kekurangan bahan yang diperlukan untuk pembangunan mereka dalam diet anak kecil. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan bahawa kanak-kanak menggunakan makanan dan minuman yang mencukupi dengan vitamin D, A dan E, kalsium, dan fluorida.

Juga, penyakit kerap pada kanak-kanak dan patologi kronik sistem kardiovaskular, endokrin, atau saraf menjejaskan pertumbuhan gigi yang normal. Dan jika serbuk dalam 3 tahun di mulut, terdapat hanya beberapa gigi, inilah sebabnya untuk berunding dengan doktor dan memeriksa kanak-kanak itu, supaya tidak terlepas masa untuk rawatan yang tepat pada masanya.

Sebilangan kecil gigi pada kanak-kanak berusia 3 tahun boleh menjadi penunjuk penyakit yang serius.

Apakah masalah yang boleh?

Masalah yang paling biasa yang dihadapi oleh ibu bapa bayi berusia 3 tahun adalah karies. Ia cepat menjejaskan gigi susu, menyebabkan kehancuran enamel, terutama jika kanak-kanak itu tidak membersihkan mulut dengan teliti dan menggunakan banyak gula-gula. Tanda-tanda pertama karies sering kali tidak diketahui, kerana ia adalah bintik-bintik putih, dan gigi pada kanak-kanak dengan luka-luka seperti enamel tidak menyakiti.

Sekiranya anda tidak membawa anak anda ke doktor gigi dengan kerap, mereka akan pergi ke tahap yang lebih mendalam, menjejaskan enamel terlebih dahulu, dan kemudian tisu yang lebih dalam dengan perkembangan pulpitis atau periodontitis. Komplikasi seperti itu ditunjukkan oleh rasa sakit, kemerahan gusi, demam dan gejala yang tidak menyenangkan. Mereka memerlukan campur tangan segera doktor gigi dan sering membawa kepada penyingkiran gigi yang berpenyakit.

Masalah pergigian lain pada usia 3 tahun adalah:

 • Plak kuning pada gigi. Ia sering muncul kerana kebersihan mulut yang lemah atau pewarna dengan pigmen makanan.
 • Plak hitam pada gigi. Penampilannya boleh diprovokasi oleh pelbagai faktor, contohnya, dysbacteriosis dalam serbuk, perkembangan mikroorganisme pembentuk pigmen dalam rongga mulut bayi, atau pentadbiran persiapan besi.
 • Ketumbuhan enamel gigi, yang ditunjukkan oleh kegelapan enamel, bintik putih dan peningkatan kerapuhan gigi.
 • Kelebihan fluorida di dalam air yang dimakan oleh kanak-kanak, yang mana gigi ditutup dengan jalur putih, serta bintik putih atau coklat, dan hakisan berlaku pada permukaan gigi.
 • Gigi yang melengkung. Masalah ini lebih kerap selepas letusan gigi molar, tetapi gigi susu dapat tumbuh crookedly, sebagai contoh, jika anak itu menghisap jari atau tidak dipelihara dengan baik.
Kanak-kanak perlu diambil secara kerap ke doktor gigi.

Kaedah rawatan

Dalam rawatan karies pada kanak-kanak berusia 3 tahun menggunakan kaedah yang berbeza bergantung kepada kelaziman dan keterukan proses. Apabila penyakit terdeteksi pada peringkat awal, doktor sering menggunakan fluoridation, remineralization atau silvering, dan jika jangkitan telah menembusi lebih dalam, gigi harus dibersihkan dari tisu yang terkena dan dimeteraikan. Dalam keadaan di mana kerosakan gigi rumit, gigi yang sangat dijangkiti mesti dikeluarkan.

Apabila melakukan manipulasi dengan gigi pada usia 3 tahun, anestesia tempatan boleh digunakan, yang mana gel anestetik atau suntikan digunakan. Anestesia am diresepkan untuk rawatan sejumlah besar gigi sekaligus, kehadiran masalah dengan sistem saraf atau alergi terhadap anestetik tempatan.

Sekiranya kanak-kanak mengalami masalah menggigit, ia akan dirawat oleh pakar ortodontik. Bergantung kepada keparahan kelengkungan itu, doktor akan menetapkan pelatih atau plat, penggunaannya yang akan membantu menyelaraskan gigi susu dan memastikan perkembangan normal rahang. Jurulatih biasanya dipakai pada waktu malam, dan plat paling banyak hari, mengambil masa untuk makan dan memberus.

Untuk rawatan gigi seorang kanak-kanak berusia 3 tahun, doktor gigi mungkin sudah menggunakan anestesia tempatan, dalam kes-kes jarang berlaku anestesia umum.

Petua

 • Periksa secara teratur gigi anak-anak dan dengan seberapa segera yang anda perhatikan tanda-tanda amaran (tempat, titik, jalur, kelengkungan, kegelapan, dan lain-lain), segera dapatkan nasihat doktor.
 • Pada usia 3 tahun, kebanyakan bayi tidak membersihkan gigi secara teruk dengan sendirinya, oleh itu, dalam hal kebersihan, kawalan ibu bapa adalah penting. Ajari anak anda membersihkan dengan betul dan pastikan bahawa serbuk itu dengan teliti membersihkan gigi daripada plak pada waktu pagi dan sebelum waktu tidur, dan meludahkan pes.
 • Tetapkan contoh untuk anak anda untuk menjaga gigi anda. Biarkan bayi melihat bahawa ibu bapa kerap berus gigi dengan kerap dan melawat doktor gigi tanpa rasa takut.

Pencegahan

Untuk mengelakkan masalah dengan gusi susu pada usia 3 tahun, adalah penting:

 1. Berikan perhatian yang cukup terhadap penjagaan gigi kanak-kanak, mengambil berus umur yang sesuai dan ubat gigi untuk anak anda.
 2. Sediakan kanak-kanak dengan diet yang seimbang, dan jika ini tidak mungkin, rujuk doktor tentang kompleks vitamin dan mineral yang sesuai.
 3. Sentiasa berjalan kaki bersama bayi anda ke peperiksaan pergigian setiap 6 bulan.

Tonton pemindahan Dr Komarovsky mengenai gigi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan